K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Makita akkumonitoimikone DTM52Z 18V

Päivitetty 28.04.2022

Ammattilaiset testaavat kuukausittain K-Raudan työkoneita. Jaakko, rakennusalan ammattilainen kokeili ja vertaili Makitan uutta monitoimikonetta vanhaan malliin. Katso huomiot uudesta laitteesta!

tuotetesti-makita-akkumonitoimikone-dtm52z-18v-k-rauta-tuotekuva

Sain K-Raudalta testattavaksi uuden monitoimileikkurin MAKITA DTM52Z ja lisäksi 5Ah akun ja pikalaturin.

Tuotteet toimitettiin Kauhajoen K-Rautaan, josta sain hakea tuotteet ja samalla pääsin myös tutustumaan hiljattain vaihtuneeseen uuteen kauppiaspariskuntaan. Heistä jäikin oikein asiantunteva ja hyvä vaikutelma.

Yritykseni JTM service toimii Kauhajoella ja lähikunnissa kiinteistöhuollon puolella johon vahvasti kuuluu osana remonttihommat. Myös viimeistään ensi kevääksi saadaan lisäksi kylmälaiteasennus/ -huolto, joten tulevaisuudessa ilmalämpöpumput tulevat olemaan iso osa toimenkuvaa.

Ensivaikutelma Makitan monitoimileikkurista

tuotetesti-makita-akkumonitoimikone-dtm52z-18v-k-rauta-kaytossa

tuotetesti-makita-akkumonitoimikone-dtm52z-18v-k-rauta-kuvassa

Ensivaikutelmat laitteesta olivat hieman negatiiviset, koska laite oli hieman paksumman oloinen ulkomitoiltaan kuin edeltävä malli DTM51, mutta todellisuudessa kun koneet olivat vierekkäin, niin kyllä tämä uusi laite on lyhkäisempi ja myös hieman kevyempi. Ainahan sitä toivoisi laitteiden keventyvän/pienentyvän, mutta toisaalta tällaisessa monitoimikoneessa sillä kuitenkaan ei ole merkitystä, koska terää saa käänneltyä. Tarkemmin ajateltuna ei varmaan ole ollut vielä paikkaa mihin vanhallakaan koneella ei olisi päässyt.

Sen verran kuitenkin tein taustatutkimusta, että katsoin uuden laitteen esitteestä että tässä laitteessa olisi panostettu laitteen tärinän pienentämiseen ja kyllä, täytyy sanoa, että käsiin johtuva tärinä on todella paljon pienempi. Testi oli helppo tehdä, kun sai vertailla vanhaan koneeseen ja testasinkin molempia laitteita puuhun, muoviin ja metalliin, käyttäen samoja teriä ja akkua. Erityisesti pienemmästä tärinästä oli hyötyä, kun joutuu yhdellä kädellä kurkottamaan hankalaan paikkaan. Siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi on hyvin tärkeää, että upotusleikkauksessa terä uppoutuisi heti oikeaan kohtaan eikä pomppisi sinne tänne koneen tärinästä johtuen. Etenkin muovia leikatessa huomasi eron selvästi koska pinta on liukas.

Vähemmän tärinää

Pienempi tärinä on tässä laitteessa erittäin tärkeä asia, jopa niin tärkeä, että tämän kokemuksen perusteella vaihtaisin vanhan laitteeni tähän uuteen. Leikkausnopeus on testaamassani uudessa koneessa ehkä hieman parempi myös, koska liike-energia kohdistuu enemmän terään kuin käyttäjän käteen ja myös laitteessa oleva valo on hyvä lisä.

Terän pikalukitus on mielestäni molemmissa laitteissa toimiva ja hyvä, mutta toki uudemmassa terä kiristyy kartiomaisesti laitteeseen ja kiinnittyy koneeseen tukevasti.

Monitoimileikkuri on yksi käytetyimmistä koneista omassa käytössä ja siksi kaikki pienetkin muutokset parempaan ovat plussaa. Koneesta on hyvin vaikea sanoa mitään negatiivista, koska paremmasta ei tiedä. Parannusehdotuksiin tietysti kuuluisi se keveys ja koko, mutta siihen tietysti vaikuttaa vielä akkuteknologia ym. asiat, jotka varmasti tulevat vielä kehittämään ja muuttamaan tulevaisuuden laitteita.

Plussat:

  • Pienempi tärinä
  • Valo
  • Kuminen paremmin käteen sopiva kädensija

Miinukset:

  • Nopeuden säädön valinta saisi olla sormien ulottuvilla

Testaaja: Jaakko Mattila, JTM service

Tämän testatun Makitan akkumonitoimikoneen löydät K-Raudasta. Katso myös muuta Makitan konevalikoimaa. K-Rauta PRO tarjoaa palvelut ammattilaisille, tutustu!

Osta Makitan akkumonitoimikone 

Tilaa ammattilaisten uutiskirje

Hyötyä ja tietoa uutuuksista – uutiskirjeen tilaaminen kannattaa

k-rauta-pro-kuva-tyomies-pakettiautossa

SAAT TIETOA:

  • Uutuuksista ja ajankohtaisista tuotteista
  • Työtä helpottavia asiantuntijavinkkejä
  • Tietoa uusista työvälinetesteistä
  • Myös muuta hyödyllistä ammattiasiaa
Tilaa veloituksetta sähköpostiisi