K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Akkuruohonleikkuri Makita DLM462Z akulla ja laturilla

Haemme kuukausittain testaajia K-Raudassa myytäville uutuuskoneille sekä muille työkaluille. Tällä kertaa Makitan akkuruohonleikkuri pääsi testiin koiraperheen pihamaalle, jossa sitä testattiin lyhyeen ja pidempään nurmikkoon. Katso testin tulokset!

Saimme tuotetestiin Makitan akkuruohonleikkurin mallia DLM462Z 2X18V ja tietysti Makitan akut (2 kpl 18 V:n 5,0 Ah) sekä pikalaturin DC18RC. Tämä tuli kreivin aikaan, koska vanha purkkapaikattu bensaleikkurimme olikin jo tiensä päässä. Olin todella iloinen, kun enää ei tarvitse huutaa isäntää vetelemään ruohonleikkuria käyntiin, vaan nyt se onnistuu ihan nappia painamalla!

Olimme katselleet eri vaihtoehtoja ruohonleikkureista ja itselläni oli aika suuret ennakkoluulot akullisia ruohonleikkureita kohtaan. En olisi välttämättä ostanut akullista leikkuria, koska kokemuksia ei itsellä tai lähipiirillä ole ollut. Eniten kiehtoi ajatus nappikäynnistyksestä ja siitä, ettei tarvitsisi enää bensan kanssa läträtä.

Ruohonleikkurin kokoaminen kävi nopeasti

Kun haimme koneen K-Raudasta, olikin vastassa varsin järeä paketti yhdessä akkupaketin kanssa. Ensivaikutelma oli hyvä ja tietysti kone piti koota heti kotiin päästyä. Oli yllätys, että jopa tällainen naisihminen sai koneen hetkessä käyttökuntoon. Tätä helpotti todella helpot ohjeet ja mukana tuleva työkalu. Meni alle 5 minuuttia ja kone oli kasassa!

tuotetesti-akkuruohonleikkuri-makita-dlm462z-k-rauta-pakkaus-avattuna

Vein tietysti akut heti lataukseen, jotka latautuivat todella nopeasti. Laturi soittelikin iloisesti valmis-ääntä, ennen kuin kerettiin lenkille lähteä. Hauska ominaisuus tuo akkujen melodinen ääni, kun lataus on valmis!

tuotetesti-akkuruohonleikkuri-makita-dlm462z-k-rauta-akut-ja-laturi

Käynnistys hoitui nappia painamalla

Käynnistys oli niin helppoa, kuin etukäteen ajattelinkin. Nappi pohjaan, kahva ylös ja niin se hyrähti käyntiin. Ihanaa, ei enää vetonarun rykimistä! Kone lähti hienosti liikkeelle, mutta totesin heti, että olin asentanut työntökahvan liian korkealle. Kahvan sai hetkessä siirrettyä alemmas ruuvimeisselin avulla ja voilà, kahva oli sopivalla korkeudella myös lyhyemmälle ihmiselle.

tuotetesti-akkuruohonleikkuri-makita-dlm462z-k-rauta-painikkeet-akut

Meillä pidetään nurmikko koirien takia mahdollisimman lyhyenä, joten heti ensimmäisenä päivänä ei päästy leikkelemään pitkää nurmikkoa. Jätimme toisen puolen kasvamaan pidempää nurmikkoa, jotta saimme arvosteluun myös pitkän nurmikon ajamisen. Joten ensin ajelimme alle viikko sitten ajettua, aika matalaa nurmikkoa.

Olin asettanut koneen vetäväksi ja nopeimmalle asetukselle, vanhassa ei vetoa ollut ollenkaan, joten tämä oli myös todella tervetullut ominaisuus. Yllätyksenä tuli nopeus ja sainkin olla heti vääntämässä hitaammalle, kun meinasi kone mennä turhan vikkelästi.

Leikkuri kiipesi itse pienet mäet

Tonttimme on epätasainen ja pienesti rinteessä, mutta Makitan akkuruohonleikkurille tämä ei tuottanut mitään vaikeuksia. Ketterästi kiipesi pienet mäet, ei tarvinnut työntöapua, vaan veti näppärästi itsellään. Peruuttaminenkin tapahtui varsin helposti, kun vaan päästi irti kahvasta ja veti toiseen suuntaan.

tuotetesti-akkuruohonleikkuri-makita-dlm462z-k-rauta-ruohonleikkuri

Vaikka nurmikko oli lyhyt, niin silti Makitan leikkurin sai säädettyä tarpeeksi matalalle ja kone teki hienoa tasaista jälkeä. Olin varsin tyytyväinen tulokseen ja nurmikko oli leikattu ennätysajassa entiseen verrattuna. Makita myös leikkaa pidemmät varret eikä vain kaada, kuten aika moni kone tekee.

Tykkään käyttää keräävää leikkuria. Suurin ero vanhaan oli, että tässä leikkuujäte ei mennyt märäksi mössöksi. Leikkuujäte oli kuohkeaa ja kuivaa. Bioleikkuri oli minulle yllätys, meni todella hienoksi silpuksi. Voi olla, että tulevaisuudessa jätän keräimen pois ja siirrymme vain bioleikkuriin.

tuotetesti-akkuruohonleikkuri-makita-dlm462z-k-rauta-keruusailio

12-vuotias poikamme Luca leikkasi myös nurmikkoa ja piti koneesta kovasti. Luca on kesän mittaan käynyt leikkaamassa sukulaisten nurmikkoja, joten kokemusta on kertynyt useista eri merkkisistä ja ikäisistä ruohonleikkureista. Luca luokitteli tämän koneen kyllä parhaimmaksi kokeilemistaan koneista. Luca arvosti helppoa käynnistystä, tehokkuutta ja erityisesti kehui nappia, jolla kone käyttää alhaisempaa pyörimisnopeutta, niin kutsuttua hiljaista tilaa. Tällöin kone oli todella hiljainen. Ja kokeilemistaan oli kevyin käyttää, tässä olen kyllä niin samaa mieltä! Voi olla, että kohta meillä kinastellaan kuka saa leikata nurmikon, eikä toisin päin.

Pidemmän nurmikon leikkaus

Pidemmän nurmikon kanssa testi sujui myös vaivattomasti, annoimme nurmikon kasvaa rauhassa useamman viikon ja sitten illalla leikkasimme hieman kosteaa nurmikkoa. Leikkuri suoriutui tästäkin loistavasti. Leikkausjälki oli tasaista ja ei vain kaatanut, vaan leikkasi nurmikon. Olin todella yllättynyt, sillä odotukset eivät olleet korkealla kosteuden takia.

tuotetesti-akkuruohonleikkuri-makita-dlm462z-k-rauta-ruohonleikkuri-kaytossa

Tonttimme on reilu 1000 m² ja Makitan akut riittivät vallan mainiosti tonttiin, samoin sivupihalle. Sivupiha on ollut hankala leikata, koska se on todella jyrkässä kulmassa ja epätasainen. Nyt leikkaaminen sujui ongelmitta, kun Makitan akkuruohonleikkurissa on voimakas veto, ei tarvinnut voimalla lykkiä eteenpäin.

Huomioita Makitan DLM462Z-akkuruohonleikkurista ja akuista

Kuten alussa kerroin, akut olivat nopeat ladata täyteen ja kesken ajon tarkistaa paljonko akkuja kuluu. Meillä testailtiin alussa leikkuria, testailun ja pihan ajon jälkeen jäi edelleen yksi palkki jäljelle. Pitää opetella lataamaan heti leikkaamisen jälkeen täyteen, niin ovat valmiina seuraavaa kertaa varten.

tuotetesti-akkuruohonleikkuri-makita-dlm462z-k-rauta-akut-lahikuva

Kahvassa on näppärä ohjauspaneeli selvin merkein, jota kyllä jokainen osaa kuvista tulkita ongelmitta. Akkujen varauksen näkee helposti ja löytyy kaikkien neljän akun virtanäyttö. Meillä on nyt kaksi akkua, tuskin tullaan lisäakkuja tähän tarvitsemaan, mutta jos haluaa käyttää neljää, saa helposti vivulla vaihdettua käytettäviä akkuja. Lisäksi portaaton nopeuden säädin oli näppärä ja poikamme ihastui ”hiljainen tilaan”.

tuotetesti-akkuruohonleikkuri-makita-dlm462z-k-rauta-ohjauspaneeli-lahikuva

Testin perusteella ei meille enää tulisi muita kuin akullisia ruohonleikkureita. Arvostan suuresti helppoa käynnistämistä ja bensattomuutta. Tehot riittivät normaaliin omakotitalon pihaan enemmän kuin hyvin ja jälki oli todella tasaista. Jos pitäisi joku huono puoli keksiä, niin se, etten aiemmin ole satsannut kunnon ruohonleikkuriin. Makita säästää kyllä hermoja ja voimia!

Osta Makitan akkuruohonleikkuri DLM462Z ja akkupaketti pikalaturilla omaksi.

Katso kaikki Makitan akkuruohonleikkurit.

Lue lisää vinkkejä pihan ja nurmikon hoitoon!