K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Invertteriaggregaatti Scheppach SG2500I 2,0kW

Päivitetty 03.11.2022

Kuluttajat testaavat kuukausittain K-Raudan uusia työvälineitä. Invertteriaggregaatti Scheppach pääsi monipuoliseen kokeiluun Järvi-Suomen omakotitalo- ja mökkiympäristössä. Katso testaajan kokemukset ja huomiot laitteesta!

Sain tuotetestaukseen Scheppach -merkkisen uuden invertteriaggregaatin. Laitteen tarkka malli on Scheppach SG2500i. Tuote on kuvauksen mukaisesti kotikäyttöön tarkoitettu hiljainen invertteriaggregaatti, jonka jatkuva teho on 1,6 kW ja huipputeho 2,0 kW. Tuotteen tiedot löytyvät täältä.

Ensivaikutelma

Aggregaattien kehitys on kulkenut yhä pienempiin ja hiljaisempiin laitteisiin, jotka ovat helppoja napata mukaan ja yksinkertaisia käyttää. Osasin kuvauksen perusteella odottaa kompaktia, helposti käytettävää ja mukana kulkevaa monitoimista tehonlähdettä – ja sitä myös sain. Testasin laitetta Järvi-Suomessa omakotitalo- ja mökkiympäristössä muutamana syksyisenä viileänä päivänä useammassa eri tehtävässä.

tuotetesti-aggregaatti-scheppach-sg-2500i-tuotepakkaus-krauta

Myyntipakkauksessa on mukana itse aggregaatin lisäksi käyttöohje, huoltotyökalu (sytytystulppa-avain) ja öljyntäyttösuppilo jatkoletkulla. Laitteen käyttöohjeen suomennos kaipaisi hieman oikolukua ja parannuksia (esimerkiksi käynnistysnaru suomennettu ”suunnanvaihtokytkin”), joten epäselvyyksien välttämiseksi suosittelen etenemään esimerkiksi englanninkielisten ohjeiden mukaan. Suosittelen lataamaan K-Raudan sivuilta sähköisen ohjekirjan esimerkiksi puhelimeen, tablettiin tai läppäriin ensimmäisille käyttökerroille mukaan.

tuotetesti-aggregaatti-scheppach-sg-2500i-lahikuvassa-krauta

Laitteen käyttöpaneelipäädystä löytyvät kaikki liitännät. Kahden maadoitetun pistorasian lisäksi laitteessa on kaksi 5 voltin ja 2,1 ampeerin USB-A-liitäntää, käyntimerkkivalot, maadoitusliitäntä, käyttö- ja rikastinkytkin ja energiansäästökytkin. Liitännät ja painikkeet on suojattu roiskeilta IP44 mukaisesti. Pistorasialiitokset ovat tiiviit ja napakat.

Toisessa päädyssä on pakoputki. Laitteen toisella sivulla on käynnistinnaru sekä päällä polttoaineen ilmareiällinen kortti sekä huoltoluukku mm. sytytystulppaa varten. Laitteen ulkopinnat, käyttökytkimet ja kantokahva ovat tukevaa muovia. Tiiviillä asemoinnilla, verhoilulla ja vaimennuksilla laitteesta on saatu hyvin kompaktin kokoinen, kevyt ja hiljainen. Laatuvaikutelma on hyvä, johon vain hieman heppoinen huoltoluukun kansi tekee poikkeuksen. Laitteen moottorirunkorakenne on terästä.

Käyttöönotto

Ennen ensikäynnistystä moottoriöljyn lisäämiseksi tulee laitteen toiselta sivulta avata kaksi ruuvia ja poistaa sivusuojamuovi. Tähän liittyen käyttäjän tulee varata oma ristipäämeisseli, jota ei jostain syystä toimiteta laitteen huoltotyökalujen kanssa.

tuotetesti-aggregaatti-scheppach-sg-2500i-lahikuvassa-2-krauta

Moottoriöljyn lisäys on helppoa mukana tulevan suppilon avulla. Muotoilussa huomioitu tippumisalusta on selkeä plussa, öljytäytön ympäristö on pitää puhtaana. Suojamuovin takaa löytyy myös ilmansuodattimen kotelo. Yhdessä ylhäältä aukeavan huoltoluukun kanssa laitteen huoltotoimet on helppo tehdä yhdeltä sivulta (ilmansuodattimen puhdistus ja vaihto, öljyjen lisäys ja vaihto, polttoainesuodattimen vaihto, sytytystulpan tarkastus ja vaihto, kaasuvaijerin tarkastus ja säätö).

tuotetesti-aggregaatti-scheppach-sg-2500i-lahikuvassa-3-krauta

Huoltovälit ja tarvittavat huoltotoimenpiteet ovat kerrottu selkeästi ohjekirjassa. Samoin myös laitteen varastointiin liittyvät toimenpiteet. Ohjekirjan avulla käyttöönotto onnistuu helposti, eikä aggregaatin käyttö edellytä aiempaa kokemusta tai erityisosaamista laitteista.

tuotetesti-aggregaatti-scheppach-sg-2500i-tankkaus-krauta

Sivu kiinni ja tankkaamaan. Tässä vaiheessa huomio kiinnittyy puuttuvaan polttoainemittariin, eli mikäli kulutuksen tarkkailu kiinnostaa, suosittelen tankkaamaan laitetta esimerkiksi mitta-astian tai mitallisen kannun avulla. Laite kuluttaa ohjekirjan mukaan täydellä teholla 1,27 litraa polttoainetta tunnissa, joten noin neljän litran tankilla pystyy laitetta käyttämään vähintään kolmen tunnin ajan täydellä kuormalla. Huomioitavaa on, että laitteeseen tulee tankata vähintään 91 oktaanista ja korkeintaan 5 % etanolia sisältävää bensiiniä (E5), esimerkiksi polttoaineasemilta saatavaa 98E5-bensiiniä.

Käynnistys ja käyttö

Rikastin päällä laite käynnistyi ensimmäisellä yrityksellä moitteitta. Mikäli kevyttä, noin 18 kilogrammaa painavaa laitetta jaksaa kantaa, jaksaa myös laitteen vetää vaivatta käytiin. Käyntiääni yllätti mietoudellaan. Ääni on pehmeä ja vaimea verrattuna esimerkiksi 20 vuoden takaisiin vastaaviin. Rikastinta ei kovin montaa sekuntia tarvitse olla päällä kunnes käyttökytkimen voi palauttaa jo normaaliin käyntiasentoon. Pienen lämpenemisen jälkeen laite on valmis käyttöön.

Laitteen sammuttaminen tapahtuu käyttökytkimestä eli kaasusta. Kaasun säätäminen kiinni sammuttaa laitteen muutamassa sekunnissa. Kun vielä polttoainetankin korkin ilmareiän sulkee, voi laitteen sen jäähdyttyä napata mukaan tai siirtää säilytykseen.

Laitteen käsittely on helppoa. Laite on paperilla lukevaa arvoaan kevyempi kantaa hyvän ja riittävän suuren kahvan ja kompaktin kokonsa ansiosta. Laite kulkee helposti mukana vaikkapa autossa tai veneessä retkille tai harrastuskäyttöön siellä, missä sähköä ei ole saatavilla tai siinä voi esiintyä käyttökatkoksia. Laite toimii mainiosti esimerkiksi retkillä sähkölaitteiden tai mökillä varavirtalähteenä matalan äänitasonsa ansiosta.

Käyttötestit

Testasin laitteen käyttöä hieman kauempana sähkölähteistä sähkötyökalujen voimanlähteenä, akkulaturina ja lopuksi vielä suuremmalla pitkäaikaisella kuormituksella sähköajoneuvon latauksen yhteydessä.

tuotetesti-aggregaatti-scheppach-sg-2500i-karryssa-krauta

Aloitin testin kevyesti oksa- ja risusavotalla. Pääsin käyttämään sähkötyökaluja verrattain kaukana kiinteistön sähkölähteistä, joissa aiemmin on täytynyt turvautua raskaampiin polttomoottorilaitteisiin. Hyödynsin pidempää jatkojohtoa sekä kaapelikelaa, joiden avulla sain vietyä sähköt helposti leikkuupisteille. Laitteen kaikki liitokset ovat yhdellä kapealla sivulla. Samalla voimakkain moottorin ääni suuntautuu pakoputkesta juuri vastakkaiseen suuntaan, joten laitteen miellyttävä asemointi on helppoa. Pensas- ja oksatalkoot sujuivat sähkökäyttöisillä ketjusahalla, oksasahalla ja pensasleikkurilla hienosti ja vastaavia polttomoottorilaitteita huomattavasti hiljaisemmin.

tuotetesti-aggregaatti-scheppach-sg-2500i-kaytossa-krauta

Samalla sain käytössä tyhjentyneet akkutyökalujen akut ladattua ilman aikaa vieviä kävelyreissuja. Aggregaatti oli tällaisessa peruskäytössään energiansäästöasetuksella ja teki työtään mukavan huomaamattomasti. Energiansäästöasetuksella laite säätää moottorin kierroksia aktiivisemmin virrankäytön mukaan yrittäen optimoida polttoaineenkulutusta. Havaitsin, että tämä toimii hyvin kuorman säilyessä maltillisena.

Laite on tarkoitettu ensisijaisesti alle 1,6 kilowatin kevyempään käyttöön, esimerkiksi edellä mainittuihin käyttötarkoituksiin. Halusin kuitenkin testata laitteen suurempaa kuormankestoa. Avuksi valitsin sähköauton, jonka matkalaturin latausvirtaa voi säätää 4…13 ampeerin välillä yhden ampeerin askelissa. Matkalaturi on hyvin herkkä jännitteenvaihteluille ja antaa siten rehellisen kuvan laitteen todellisesta pidemmästä kuormankestosta.

tuotetesti-aggregaatti-scheppach-sg-2500i-auton-lataus-krauta

Aggregaatin lämmettyä kytkin matkalaturin laitteeseen ja aloitin auton latauksen 4 ampeerin virralla kasvattaen kuormaa ja tarkkaillen muutoksia. 4 ja 5 ampeerin (~ 930 … 1150 W) kuormilla laite toimi normaalilla äänitasolla. 6 ampeerin kohdalla kierrokset nousivat lähestyttäessä laitteen ilmoitettua jatkuvaa kuormankestoa 6,95 A. Nostaessani laturista virran 7 ampeeriin (noin 1600 W teho) aggregaatin äänitaso nousi edelleen hieman, mutta ylikuorman merkkivalo ei vielä käynnistynyt eikä laitteen ääni ollut edelleenkään häiritsevän terävä tai pistävä. Annoin laitteen käydä tällä kuormalla useamman minuutin ilman häiriöitä. Nostaessa virtaa 8 ampeeriin (~1850 W) laitteen kierrokset nousivat ja ylikuorman valo syttyi ohjekirjan kuvauksen mukaisesti. Kuormaa vähennettyäni laite palautui nopeasti normaaleille kierroksille. Kuorman poistuessa laite hiljeni hyvin pian tyhjäkäyntikierroksille ja melutaso palautui hiljaiseksi. Testin perusteella laite toimii oivallisena varavirtalähteenä pidemmälläkin kuormituksella ainakin reilu kuuden ampeerin virtaan asti eli noin 1400-1500 W teholla.

Laitteen kaveriksi on suositeltavaa hankkia ulkokäyttöön soveltuva pitkä 3 x 2,5 mm2 jatkojohtokela tai jatkojohtoja. Tällöin laitteen voi viedä hieman kauemmaksi tasaiselle alustalle ja esimerkiksi sateelta suojaisaan paikkaan. Esimerkiksi kaapelikela OPAL H07RN 3x2,5 20m IP44 toimii hienosti. Aggregaatin kaksi pistorasiaa helpottavat samanaikaisesti useiden laitteiden käyttöä. Laitteen invertteritekniikan ansiosta jännite säilyy tasaisena, eikä kuorman kytkeytymiset aiheuta pudotuksia tai äkillisiä piikkejä. Sisäänrakennettu USB-laturi helpottaa pienlaitteiden kuten kännyköiden, valaisinten tai muiden akkulaitteiden latausta työn ohessa, muuntajille ei tarvitse uhrata turhaan tärkeitä pistorasioita.

Äänitasot

Lopuksi testasin äänitasoja eri etäisyyksiltä laitteen eri tiloissa. Mittaukset tehty avoimella nurmialueella noin 0,8 metrin korkeudelta yleismittauslaitteella. Taustaäänitaso mittarin mukaisesti 40,5 … 41,9 dB (A). Mittausjaksona 2 sekuntia per mittaus, tulos keskiarvo mittauksesta.

tuotetesti-aggregaatti-scheppach-sg-2500i-mittausetaisyys-krauta

Kuvassa taulukon alapuolella on esitetty kolmen metrin mittausetäisyys.

Käyttökokemukset testin perusteella

Tiivistetysti voi todeta, että laite on oivallinen matkakokoinen ja riittävän tehokas voimanlähde niin retkeilyyn, harrastushommiin kuin varavirtalähteeksi sähkökatkojen varalta. Scheppach SG2500i vastasi odotuksiani eri osa-alueilla.

Testien perusteella laitteen käyttöönottoa ja käyttöä ajatellen jäin kaipaamaan vain hieman selkeämpää ohjekirjaa, huoltotyökalujen säilytyspaikkaa ja polttoainemittaria. Laitteessa ei ole käyttötuntilaskuria, joten huoltovälin seuraamiseksi arvioidut käyttötunnit on hyvä kirjata muistiin.

Laitteen hankintahinta on erittäin kilpailukykyinen perinteisempiin merkkituotteisiin verrattuna, joiden vastaavien ominaisuuksien tuotteet maksavat moninkertaisesti. Laite on hyvin helppokäyttöinen, viimeistelty, hiljainen ja sen ylläpito on vaivatonta. Käyttökohteita on useita. Verrattain pienen kokonsa ansiosta laite kulkee helposti mukana, jolloin sähköä on helppo viedä sinne, missä sitä ei ole saatavilla. Suosittelen laitetta tämän kokoluokan aggregaattien hankintaa pohtiville.

Osta omaksi K-Raudasta 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin