K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Ryobi akkuketjusaha 36V RY36CSX30B-160 MAX POWER 6,0Ah

Kuluttajat testaavat kuukausittain K-Raudan työvälineitä. Tällä kertaa Ryobin uusi akkuketjusaha pääsi testiin metsuriksi opiskelevan Karin käsissä puiden sahauksessa ja oksien karsimisessa. Katso seikkaperäisen testin tulokset! Tuotteen löydät K-Raudasta.

tuotetesti-ryobi-akkuketjusaha-36v-ry36csx30b-160-max-power-6-0ah-k-rauta-kone

Itse käytän polttomoottorikäyttöisiä sahoja opiskelevana metsurina kohtalaisen paljon. Lisäksi sahailen hirsituotteita, nytkin työn alla on 4 tuuman pelkkahirrestä 6-kulmainen kota. Tämän takia juurikin tässä vaiheessa akkusahat kiinnostavat.

Akkuketjusahan paketti

Ryobin akkuketjusaha oli pakattu osina erittäin tiiviisti sahan kuvilla varustettuun pahvilaatikkoon. Paketissa oli mukana kaikki tarpeellinen, jopa pieni pullo teräketjuöljyä. Ostin vielä erikseen sahaan sopivan 4 mm viilasarjan ja tämän jälkeen aloitin sahan kokoamisen. Sahan mukana tullut laippa-avain kulkee erinomaisesti sahan mukana takakädensijan alla. Avaimen lukko on niin hyvä, että se ei pääse tippumaan työskentelyn aikana omasta sijastaan. Saha on helppo koota toimintakuntoiseksi.

tuotetesti-ryobi-akkuketjusaha-36v-ry36csx30b-160-max-power-6-0ah-k-rauta-kuva1

Käyttöohje

Ohjeessa on muutamia virheitä. Käyttötarkoitus-kohdassa lukee ”Tuote on tarkoitettu oksien, puunrunkojen, tukkien ja paalujen sahaamiseen, joiden halkaisija on pituutta pitempi”. Testin mukaan optimaalinen puun halkaisija on max 20 cm, mitä sahalla kannattaa sahata. Ei missään tapauksessa ohjeen mukaan terälaipan pituutta pitempiä (paksumpia puita), muuten saha joutuu liian koville. Mielestäni saha toimii erittäin hyvin juurikin lautojen ja lankkujen katkontaan ja on siinä käytössä verrattain nopea.

Kohta ”Tunne tuote” oli kirjoitettu virheellisesti. Numerointi ja osat olivat menneet sekaisin. Englanninkielisessä kohdassa osat oli kirjattu oikein. Oikeat osat ja numeroinnit:

1. Moottorisaha 2. Terälevy 3. Käden etusuojus/Ketjujarru 4. Etukäden sija 5. Takakädensija 6. Avain 7. Öljytulppa 8. Ketjusieppari 9. Terälevynsuojus 10. Ketjun kiristinruuvi 11. Vetopyöränsuoja 12. Liipaisin kytkin 13. Liipaisimen vapautin 14. Voiteluaineen virtausruuvi 15. Moottorisahan kuorituki

Kohta ”Aloittaminen”

Ohje oli hyvä ja selkeästi kuvattu. Kohdassa 8 on kerrottu teräketjuöljyn virtauksen säätö. Käytännön kokemuksena, kun säätöruuvi on säädetty noin puoleenväliin, niin yhden akullisen sahaukseen kuluu teräketjuöljyä noin puoli tankillista +10 asteen lämpötilassa.

tuotetesti-ryobi-akkuketjusaha-36v-ry36csx30b-160-max-power-6-0ah-k-rauta-kuva2

Jotain jäi ohjeesta puuttumaan

Kun sahalla sahaus päätetään ja kun uusi sahaus aloitetaan alle kahden minuutin kuluttua, niin saha ottaa välittömästi kierroksia. Mutta jos uuteen sahauksen aloittamiseen menee aikaa yli 2 minuuttia, niin saha ei käynnisty ensimmäisen kaasuliipaisimen puristuksen jälkeen. Tällöin on puristuksia ja liipaisimen vapauttimen puristuksia tehtävä vähintään kaksi. Toimintaan kyllä tottuu äkkiä.

Sahaaminen

Saha on varustettu ohkaisella ketjulla ja se puree puuhun sekä leikkaa erittäin hyvin. Asiaan tietenkin vaikuttaa, että terä on terävä. Sahan on annattava pureutua puuhun lähes omalla painolla vain erittäin vähäisen voi sahaa ”syöttää” puuhun. Jos sahaa syötetään puuhun eli painatetaan, niin sahasta loppuu teho ja se ei jaksa pyöriä. Ketju ja jarru toimivat sahassa erinomaisesti.

tuotetesti-ryobi-akkuketjusaha-36v-ry36csx30b-160-max-power-6-0ah-k-rauta-puun-leikkaaminen

Puunkaadossa mielestäni max paksuun on 20 cm. Paksumpia puita kaadettaessa sahasta tuntuu loppuvan teho. Oksien karsinta onnistuu sahalla erittäin hyvin.

tuotetesti-ryobi-akkuketjusaha-36v-ry36csx30b-160-max-power-6-0ah-k-rauta-oksien-karsinta

Puiden katkonnassa saha leikkasi lähes omalla painolla 20 cm halkaisijaltaan olevan tuoreen männyn 10 sekunnissa. 50*100 -lankun saha katkaisi kahdessa sekunnissa. Saha on oikein näppärä alle 20 cm puiden katkontaan ja rankojen karsintaan.

tuotetesti-ryobi-akkuketjusaha-36v-ry36csx30b-160-max-power-6-0ah-k-rauta-riman-leikkaaminen

Terän teroittaminen ja huolto

Sahan terä pitää viilata 4 millin pyöröviilalla. Tätä ei mainita käyttöohjeessa. Kun terä viilataan oikean kokoisella villalla, niin puruhampaan kulma pysyy oikean kokoisena ja saha puree puuhun erittäin hyvin. Se suorastaan imee puuta!

Sahan öljyntäyttökorkki on huono. Öljyä täyttäessä se tulee jäykän varren ansoista aina tielle. Korkkia on pidettävä toisella kädellä sivussa ja täyttötyö on tehtävä yhdellä kädellä.

Teräketjulaipan kärkipyörä kannattaa rasvata laakerivaseliinilla, vaikka sitä ei käyttöohjeessa opastetakkaan. Se jatkaa laipan ikää.

Akkutesti

Toteutin akkutestin siten, että sahasin 20 cm halkaisijaltaan olevasta männystä paljon noin 1-2 cm paksuisia kiekkoja. Akkua antoi virtaa ja sahaus kesti yhtäjaksoisesti 6 minuuttia ja 28 sekuntia. Mäntykeikkoja tuli tuona aikana yhteensä 64 kpl. Akun kesto on mielestäni varsin heikko akun kokoon nähden. Täysin tyhjän akun lataaminen ensimmäisellä kerralla kesti noin 3 tuntia ja 45 minuuttia. Toisella kerralla 3 tuntia ja 38 min.

Yhteenveto Ryobin akkuketjusahasta

Akkuketjusaha Ryobi 36V on erinomainen omakotiasujan tai mökkiläisen yleissaha. Sahalla pystyy kaatamaan helposti alle 20 cm paksuisia puita ja karsimaan niitä. Saha on omillaan, kun pitää katkoa polttopuita tai muuta puutavaraa. Saha ei sovellu käyttöohjeen mukaan tukkipuiden sahaukseen, voima ei riitä. Akun tehoa voisi saada enemmän. Käyttöaika, vaikkakin yhtäjaksoisessa sahaamisessa on alle 7 min ja akku on tyhjä, on aika vaatimaton. Teräketjuöljyn kulutusta on helppo itse säädellä ja tahdittaa se akun kulutuksen kanssa samaan luokkaan.

Oikein käytettynä ja oikeille työmaille osoitettuna akkusaha on hyvä hankinta.

Osta omaksi K-Raudasta

Sinua voisi kiinnostaa myös

ryobin-akkuketjusahat-k-raudasta-mies-sahaa

Katso kaikki Ryobin akkuketjusahat!

Ryobin tuotteita pihan hoitoon sekä remontointiin löydät K-Raudan verkkokaupasta.

Katso myös vinkit akkuruohonleikkurin valintaan sekä muut työvälinevinkit.

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje