K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Saumaharja Ryobi RY18PCA-0 ONE+ akulla ja laturilla

Päivitetty 28.04.2022

Akkukäyttöinen saumaharja Ryobi RY18PCA-0 ONE+ pääsi testiin pihamaan sammaloituneiden ässäkivien puhdistuksessa. Katso miten kone suoriutui hommasta!

Taustatietoa saumaharjan testauksesta

Testipaikkana oli Lohjalla sijaitsevan omakotitalon ässäkivillä päällystetty takapiha. Kivien väliin oli vuosien saatossa kertynyt reilusti sammalta sekä sammaleen lisäksi vielä rikkaruohoja (huonosti tehdyn pohjatyön takia). Sammalta ja rikkaruohoja on yritetty manuaalisesti poistaa. Viimeksi loppukeväästä kapean teräsharjan kanssa käsin hinkkaamalla – se muuten on aika hidasta ja hikistä hommaa! Lisämausteen manuaaliseen työhön tuo talon isännän viime elokuussa sattuneen liikenneonnettomuuden jälkimainingit eli hänellä molemmat ranteet menivät pahasti onnettomuudessa ja käsien toimintakyky laski huomattavasti. Lisäksi vasen ranne ei ole vieläkään luutunut ja hän ei saisi rasittaa sitä kuin maksimissaa kahvikupin painolla. Tuosta johtuen pihahommat ovat olleet minun, talon emännän vastuulla suurimmaksi osaksi, isännän ollessa hyvänä piällysmiehenä.

tuotetesti-saumaharja-ryobi-krauta-ennen

Kuten kuvasta näkyy, lähtötilanne on ollut suhteellisen haastava joten innolla hain Ryobin paikallisesta K-Raudasta, minne se oli toimitettu.

Ensihuomioita laitteesta

Akku laturiin kiinni ja odottamaan, että se lataantuu. Työpäivän päättyessä akku oli lataantunut ja laite testiin. Ryobin saumaharjan kasaus toimintakuntoon oli helppoa, naisihmisellekin. Ja sitten takapihan kimppuun. Meni hetki, että pääsin sinuiksi laitteen kanssa. Alkuun tuppasi vähän poukkoilemaan – liekö Ryobi camel boots -mies, joka kulkee omia polkujaan… Mutta hetken harjoittelun jälkeen pääsin yhteisymmärrykseen Ryobin kanssa ja homma alkoi pelittämään. Siis miten ihanan helposti lähti sammaleet ja rikkaruohot pihakivien saumoista verrattuna kuukauden takaiseen käsin hinkkaamiseen!

tuotetesti-saumaharja-ryobi-krauta-roskia

Otin pienen alueen kerrallaan, ehkä pari-kolme neliötä ja harjasin ”saaliin”, jotta näkisimme miten hyvin Ryobi toimii – yllättävän iso kasa sammalta ja rikkaruohoa irtosi saumojen välistä ja voi miten hienolta käsitelty alue näytti!

tuotetesti-saumaharja-ryobi-krauta-saalis

Täyteen ladatulla akulla sai tehokasta työaikaa noin 50 minuuttia – akku lataantui reilussa tunnissa. Tietty malttamattomana ihmisenä olisin tykännyt, että olisi ollut kaksi akkua käytettävissä, niin työhön ei olisi tullut taukoa, mutta etenihän tuo huikeasti nopeammin kuin käsin teräsharjalla hinkatessa.

Mukaan tulleella terasharjalla saimme putsattua noin 30 neliötä – toki meillä joutui jokaisen pihakiven raon putsaamaan. Nyt kun isoin työ on tehty, niin yhdellä teräsharjalla pystyy tekemään ylläpitoputsausta koko pihan laajuudelta. Kuvassa pakkauksen mukana tullut harja uuden teräsharjan vieressä; hyvin on kulunut. Se on joutunut tekemään aikamoisen urakankin, kun ässäkivien lähes jokaisen sauman on puhdistanut sammaleesta ja rikkaruohoista.

tuotetesti-saumaharja-ryobi-krauta-terasharjat

Arvio Ryobin saumaharjasta

Laite oli helppo ja kevyt käyttää, ja yllätyin siitä miten hyvin se toimi myös ässäkivien välien putsaamisessa. Vähän arvellutti se miten hyvin sillä onnistuu mutkittelemaan niin, että välit saa puhdistettua, mutta se onnistuikin oikein hyvin. Vielä paremmin se todennäköisesti tekee hommansa suorakulmaisten laattojen väleissä – meillä ei vain sellaisia pihalla ole. Teräsharjan vaihtokin sujui kädenkäänteessä. Teleskooppivarsi mahdollistaa hyvän työasennon eri pituisille käyttäjille. Isäntäkin innostui testaamaan ja huonoista käsistään huolimatta pystyi laitetta käyttämään, koska siihen ei vaadita isompia käsivoimia.

En voi muuta kuin suositella tätä Ryobin saumaharjaa niille joiden pihalla on sammal- tai rikkaruohokasvustoja pihalaattojen väleissä. Minulle tämä saumaharja oli ensimmäinen Ryobin tuote, jota olen käyttänyt, mutta ei taatusti viimeinen; uskon, että tästä eteenpäin akkukäyttöisten työkalujen merkki tulee olemaan Ryobi.

tuotetesti-saumaharja-ryobi-krauta-ennen-jalkeen

Saumaharjaus käynnissä

tuotetesti-saumaharja-ryobi-krauta-jalkeen-kuva

Lopputulos saumaharjauksen jälkeen.

Testattu kesäkuussa 2020

Osta Ryobin saumaharja sekä akku ja laturi.

Katso muut Ryobin tuotteet.

Tutustu muihin työkalujuttuihin ja pihavinkkeihin. Katso Ryobin lakaisukoneen testi täältä.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje