K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

DIY: Jäälyhty

Päivitetty 04.12.2020

Miten näin kaunis voikin olla näin helppoa? Värikäs jäälyhty luo upeaa kajastusta pihalle. Jäälyhdyn teko käy helposti. Katso ohjeet!

Miten näin kaunis voikin olla näin helppoa! Nämä siniset ja kirkkaat jäälyhdyt valmistettiin ilmapalloista ja sisällä loistaa ulkovalosarja. Siniset ja kirkkaat pallot valmistettiin itsenäisyyspäivän kunniaksi. Seuraavaksi kokeiluun pääsevät muutkin värit! Näistä tuli aika suuria, seuraavaksi aion kokeilla pienempiä. Pienet pallukat saa myös aseteltua kauemmas toisistaan, valosarjan valot kun ovat yleensä lähellä toisiaan.

Värjättyjen jäälyhtyjen teko onnistuu näin

Tarvikkeet: ilmapalloja ja nestemäistä elintarvikeväriä

diy-jaalyhty-k-rauta-tyovaiheet

Muutama tippa väriä riittää vaaleahkoon lopputulokseen. Pakkasen uupuessa pallukat köllöttelivät pakastimessa! Asettele valmiiden jäälyhtyjen alle ulkovalosarja.

  • Tiputtele elintarvikeväriä ilmapallon suuaukon sisälle. Jos teet pieniä jäälyhtyjä, laita vain muutama tippa. Isompaan voi laittaa esimerkiksi 10 tippaa. Mitä enemmän väriä laitat, sen syvemmän värisiä lyhdyistä tulee.

  • Kiinnitä pallo vesihanaan ja täytä se vedellä. Tee solmu ja ravistele palloa huolellisesti, jotta väri sekoittuu veteen kunnolla.

  • Aseta jokainen pallo pyöreään pakkasenkestävään astiaan jos haluat että lyhdyistä tulee täysin pyöreitä.

  • Anna jäätyä kokonaan.

  • Kuori ilmapallot jäälyhtyjen ympäriltä pois.

  • Asettele jäälyhdyt haluamaasi asetelmaan ja laita jääpallojen alle ulkovalosarja. Lumeen voi kaivaa ihan pienet kuopat kullekin valosarjan valolle. Yhden lyhdyn alle voi asettaa haluamansa määrän valoja.

Jos lunta ei ole

Lumen puuttuessa pallukoihin on tehtävä reiät joihin valosarjan valot mahtuvat sisään.

diy-jaalyhty-k-rauta-reian-teko

Valmiiden jääpallojen pohjaan tehtiin reikä valuttamalla pallon pohjan keskelle kiehuvan kuumaa vettä erittäin hitaasti ja varovasti etteivät lyhdyt menisi rikki.

Välillä kuului jään poksahdus, mutta yksikään ei hajonnut!

Toinen vaihtoehto on käydä jäätymisen aikana mahdollisimman usein tökkimässä pallon pohjaan reikä. Älä anna pallojen jäätyä kokonaan vaan valuta lopuksi jäätymätön vesi pois. Näin lyhdyistä tulee onttoja ja valo mahtuu sisään. Silloin lyhdyn sisälle voi laittaa myös tuikkukynttilät halutessaan.

Voit tehdä jäälyhdyt myös pakkasenkestävissä astioissa. Hakkaa muutaman tunnin välein piikkityökalulla tai vastaavalla kevyesti reikä lyhdyn keskelle, jotta lyhdyn sisusta ei pääse jäätymään. Näin tilaa jää kynttilälle tai valoille. Kaada lopuksi ylimääräinen vesi pois.

Vinkki! Kiehautettu vesi tekee lyhdyistä kirkkaampia, mutta tavallinen kylmä hanavesikin tuottaa kauniin lopputuloksen. Hauskoja jäätaidehetkiä ja tunnelmallisia iltoja!

diy-jaalyhty-k-rauta-valmiit-valaistut-jaalyhdyt

Sininen hetki terassilla. Vielä kun olisi lunta!

Katso myös:

Koristevalot pihalle – Katso parhaat ideat ja luo tunnelmallinen piha.

Katso lisää valaistusvinkkejä ulos ja sisälle!

Tutustu kynttilöiden, lyhtyjen ja ulkotulien valikoimaan.

Osta jouluvaloja ja kausivaloja!