K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Sähkötyöt ja sähköturvallisuus: Mitä sähkötöitä saa tehdä itse?

Päivitetty 25.05.2022

Oikein tehdyt sähkötyöt varmistavat, että kodin sähköturvallisuus säilyy ja kodin sähkölaitteita on turvallista käyttää. Katso, mitkä sähkötyöt tulee jättää ammattilaiselle ja mitä sähkötöitä voit tehdä itse.

Sähköturvallisuus tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että sähkölaitteita on turvallista käyttää. Kun sähköturvallisuus on kunnossa, voi sähkölaitteita käyttää turvallisin mielin. Sähköturvallisuus on mahdollista ylläpitää helpoiten jättämällä sähkötyöt ammattilaisten hoidettavaksi.

Ammattilainen tekee sähkötyöt turvallisesti ja oikein

Sähkötyöt tekee pääasiassa aina sähköalan ammattilainen, jolla on asianmukaiset oikeudet, tiedot ja taidot sähkötöiden teosta. Vaikka sähkötyöt ovatkin pääasiassa ammattilaisten töitä, tietyt sähkötyöt saa tehdä myös tavallinen sähkönkäyttäjä. Sähkötyöt tulee kuitenkin tehdä aina turvallisesti ja oikein riippumatta siitä, ovatko sähkötyöt ammattilaisen vai tavallisen sähkönkäyttäjän tekemiä. Muista siis aina noudattaa sähkötarvikkeiden mukana tulevia asennus- ja käyttöohjeita. Kysy tarvittaessa apua sähköliikkeistä ja sähköalan ammattilaisilta.

Mitä sähkötöitä saa tehdä itse?

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sivuilta löydät tarkan listauksen siitä, mitä sähkötöitä saa tehdä itse. Yleisenä ohjeena kuitenkin on, että tavallinen sähkönkäyttäjä saa tehdä itse vain pieniä korjaus- ja huoltotoimenpiteitä. Tällaisia sähkötöitä ovat esimerkiksi lampun ja sulakkeen vaihto, laitteen vioittuneen pistotulpan tai liitäntäjohdon vaihto sekä irrallisen valaisimen asennuksen. Huomioithan, että näitäkin sähkötöitä saa tehdä vain, jos osaa varmasti tehdä työn oikein ja turvallisesti.

sahkotyot-ja-sahkoturvallisuus-k-rauta-ARTIKKELI

Valaisimen asennus

Valaisimen asentaminen ja korjaaminen on sähkötyötä. Tavallinen sähkönkäyttäjä saa tehdä Tukesin Kodin Sähköturvallisuusoppaan mukaisia asennustöitä ja korjauksia sisustusvalaisimille. Näissäkin töissä vaatimuksena on, että töiden tekijä tietää, mitä tekee. Sisustusvalaisimia ovat seuraavat sisäkäyttöön tarkoitetut valaisimet:

  • Pistotulpalla pistorasiaan liitettävät valaisimet
  • Kattokoukkuun kiinnitettävät valaisimet

Tällaiset valaisimet ovat joko valaisinpistotulpalla varustettuja valaisimia tai valaisinliittimeen eli sokeripalaan liitettäviä valaisimia.

Jokaiselle valaisimelle on valmistajan laatimat, yksilölliset asennusohjeet, joiden noudattaminen on ehdottoman tärkeää niin maallikolle kuin ammattilaisellekin.

Valaisinpistorasioita on maadoitettuja ja maadoittamattomia. Valaisinpistotulpan asentamisessa on tiedettävä maadoitetun ja kruunupistorasian eroavuudet. Ennen valaisimen kytkemistä on aina varmistettava, että kytkentäpiste on jännitteetön esimerkiksi irrottamalla sulake sähkökeskuksesta.

Kaikissa valaisimissa ei ole mukana valaisinpistotulppaa. Maallikko saa myös asentaa valaisinpistotulpan valaisimeen. Huomioitavaa on, että valaisinpistotulppa ei välttämättä aina mahdu valaisimen kytkentäkoteloon. Löydät valaisinpistotulpat, valaisinasennusadapterit sekä asennuslevyt K-Raudan valikoimasta.

Valaisimen kotelointiluokitukset ja tilaluokittelut sisällä ja ulkona

Valaisimia valmistetaan erilaisia käyttökohteita varten. Valaisimien kotelointiluokat eli IP-koodit kertovat valaisimien vedenkestoisuudesta. Tutustu valaisimien kotelointiluokituksiin täältä.

Sähkötarvikkeiden asennusvaatimukset

Sähköverkkoon kiinteästi asennettavien sähkölaitteiden ja sähkötarvikkeiden asennustyön saa tehdä vain oikeudet omaava sähköliike, urakoitsija tai poikkeustapauksissa muu sähköalan ammattilainen. Alta löydät esimerkkejä eri tuoteryhmistä ja niiden asennusoikeuksista.

Asennustyöt, jotka saa tehdä vain ammattilainen

  • pistorasiat ja kytkimet
  • jakorasiat
  • kiinteästi asennettavat kaapelit (esim. MMJ, MCMK)
  • ryhmäkeskuksen laitteet (esim. automaattisulakkeet, vikavirtasuojakytkimet, varokepesät)
  • sähköliedet ja -kiukaat

Asennustyöt, jotka saa tehdä ammattilainen sekä osaava kuluttaja

  • yksivaiheisten jatkojohtojen osat 1, suojausluokka 0 ja I
  • pistotulppaliitännäisen sähkölaitteen liitäntäjohdon osat 2, suojausluokka 0, I ja II
  • kattoon ripustettavat sokeripalaan tai valaisinpistorasiaan liitettävät valaisimet
  • alle 50 V suojajännitejärjestelmien osat

Katso lisää Kodin Sähköturvallisuusoppaasta

Lisätietoja sähköturvallisuudesta kotona ja ulkona sekä itse tehtävistä, pienistä korjaustöistä löytyy Tukesin julkaisemasta Kodin Sähköturvallisuusoppaasta.

K-Rauta-hero-banner

Asennuspalvelu auttaa sähkötöissä

Jos tarvitset apua turvallisten sähkötöiden tekoon, anna K-Raudan asennuspalvelun auttaa. Asennamme muun muassa ilmalämpöpumput ja sähkökiukaat helposti ja luotettavasti.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje