Valaisimen IP-luokitus kertoo valaisimen vedenkestävyydestä

Valaisimen IP-luokitus kertoo valaisimen vedenkestävyydestä

Valaisimia valmistetaan erilaisia käyttökohteita varten. Valaisimien kotelointiluokat eli IP-koodit kertovat valaisimien vedenkestoisuudesta. Valaisimien IP-luokitus on kansainvälinen, eli sama IP-luokitus on käytössä ympäri maailman.

Valaisimien IP-luokat lyhyesti

  • IP 20: tavallinen kosketussuojainen
  • IP 21: tippuvedenpitävä
  • IP 23: sateenpitävä
  • IP 44: roiskevedenpitävä
  • IP 55: suihkuvedenpitävä
  • IP 67: veden- ja pölynpitävä
  • IP 68: painevedenpitävä

Tämän artikkelin havainnekuvissa IP-luokkien ensimmäinen numero on korvattu X:llä. Esimerkiksi IP 44 -luokituksen valaisin esitellään IPX4-muodossa. Tämä johtuu siitä, että X-vaihtelee valaisimen kosketus- ja laitesuojauksen mukaan.  

Kylpyhuonevalaisimien IP-luokitus

Vaalea kylpyhuone ja kirkas kylpyhuonevalaisin

Jos kylpyhuone liittyy saunaan, tulee valaisimien kotelointiluokituksen tulee olla vähintään IPX1 myös alueiden ulkopuolella. Mikäli puhdistamiseen käytetään vesisuihkua, on valaisimien kotelointiluokan oltava vähintään IPX5.

  • Alue 0: IPX7 (SELV = 12 V AC)
  • Alue 1: IPX4 (ei pistorasiat)
  • Alue 2: IPX4 (ei pistorasiat)

Havainnekuva kylpyhuonevalaisimien asentamisesta ja IP-luokituksesta

Havainnekuva kylpyhuonevalaisimien asennuspaikoista sekä IP-luokituksista

1) Suihku, ylhäältä kuvattuna 2) Suihku, sivulta kuvattuna 3) Kylpyamme tai suihkuallas, ylhäältä kuvattuna 4) Kylpyamme tai suihkuallas, sivulta kuvattuna

Saunavalaisimien IP-luokitus

Kuva saunasta johon asennettu led-valot

Saunan valaisimien IP-luokitus tulee olla vähintään IP 24. Jos puhdistamiseen käytetään vesisuihkua, on kotelointiluokan oltava vähintään IPX5.

Havainnekuva saunavalaisimien asentamisesta ja IP-luokituksesta

Saunahahmotelma valaisiminen asentamisesta sekä Ip-luokituksesta
B=Kytkentärasia

Alue 1: kiuas ja siihen liittyvät laitteet

Alue 2: ei lämmönkestävyydelle erityisvaatimuksia

Alue 3: sähkölaitteiden kesto vähintään 125 °C. Johtojen eristyksen kesto vähintään 170°C

Kytkimiä ja pistorasioita ei saa asentaa. Vikavirtasuojaus kaikissa paitsi kiukaassa ja SELVissä (12V).

Keittiövalaisimien IP-luokitus 

lämmin ja ruskea keittiö valaistuna keittiövalaisimella

Keittiössä valaisimille ei ole alue- tai IP-luokituksia, mutta esim. kuivauskaapin alapuolelle tai altaan läheisyydessä on otettava huomioon roiskuva ja tippuva vesi.

Jos vettä roiskuu tai tippuu sähkölaitteelle, on tila luokiteltava kosteaksi tilaksi eli kotelointiluokka IPX1. Pistorasioita ei suositella asennettavaksi lähelle pesuallasta.

Ulkovalaisimien IP-luokitus

omakotitalo valaistuna kauniisti ulkovalaisimilla

Ulkovalaisimien IP-luokitukseen vaikuttaa se, mihin ne pihalla sijoitetaan. Esimerkkejä ulosasennattavien sähkölaitteiden IP-luokituksesta löydät oheisesta kuvasta. Pistorasia (IP44) ei saa jäädä lumen alle (vrt. 0,5 m)

Havainnekuva ulkovalaisimien asentamisesta ja IP-luokituksesta

Havainnekuva pihavalaisimien asennuspaikoista sekä IP-luokituksista

Saat asentaa valaisinpistorasian, valaisimen sekä valaisinpistokkeen itse – Huomioi aina sähkötarvikkeiden asennusvaatimukset

Kaikkia valaisimia tai sähkölaitteita ei saa asentaa itse. Sähköverkkoon kiinteästi asennettavien sähkölaitteiden ja sähkötarvikkeiden asennustyön saa tehdä vain oikeudet omaava sähköliike, urakoitsija tai poikkeustapauksissa muu sähköalan ammattilainen.

Valaisinpistorasian asentaminen:

Mikäli asunnossa on nykyaikaisen kattopistokkeen sijaan vanhanaikainen sokeripalaliitin ja koukku, maallikko saa asentaa kiinteän kattopistorasian katossa olevaan jakorasiaan.

Valaisimen ja valaisinpistokkeen asentaminen:

Maallikko saa asentaa katossa olevaan valaisinpistorasiaan valaisinpistokkeella varustetun valaisimen. Kaikissa valaisimissa ei ole mukana valaisinpistotulppaa. Maallikko saa asentaa valaisinpistotulpan valaisimeen. Huomioitavaa on, että valaisinpistotulppa ei välttämättä aina mahdu valaisimen kytkentäkoteloon.

Lisätietoja sähköturvallisuudesta kotona ja ulkona sekä itse tehtävistä, pienistä korjaustöistä löytyy Tukesin julkaisemasta Kodin Sähköturvallisuusoppaasta.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 11 Ei 0