K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

TOP 3 kysymystä tasoitteista

Päivitetty 20.01.2023

Onnistuneen lopputuloksen takana ovat hyvät pohjatyöt – myös tasoitetöissä. Katso vastaukset ammattilaisia askarruttaviin tasoitehaasteisiin.

Ennen tasoite- ja maalaustyön aloittamista täytyy tietää, onko kyseessä esimerkiksi aiemmin maalattu pinta, kipsilevy, puukuitulevy, lastulevy, sileä betoni tai rapattu pinta. Onko alustassa aiempia käsittelykerroksia, jotka täytyy poistaa? Tasoite ja pohjamaali määräytyvät maalattavan pinnan materiaalin ja kunnon mukaan. Jos alustaa ja sen kuntoa ei selvitetä etukäteen, seurauksena voi olla huono tarttuvuus ja muita ongelmia.

1.) Miksi saumanauhan reuna irtoaa alustasta?

Tasoitteen pinta on mahdollisesti kuivunut ennen saumanauhan kiinnittämistä. Varmista, että käytössäsi on saumanauhoitukseen soveltuva tasoite ja että työvaiheet on tehty asianmukaisesti. Tarkista myös, että tuotteen käyttöolosuhteissa mainitut ympäristötekijät eli ilman lämpötila ja suhteellinen kosteus ovat suositelluissa rajoissa.

Näin teet onnistuneen kipsilevyn saumauksen ja tasoituksen:

1. Tasoita kipsilevysauma Tikkurila Presto J -saumatasoitteella (suositeltu työväline on 100-150 mm teräslasta).

2. Aseta paperisaumanauha paikoilleen sauman päälle.

3. Kiinnitä saumanauha tasoitteeseen teräslastalla

4. Tasoita pinta Tikkurilan Presto LF+ -yleistasoitteella

5. Anna kuivua 12 tuntia.

6. Levitä tasoitetta toinen kerros, 5 cm aiemman tasoitekerroksen reunojen yli.

Katso video kipsilevyjen saumauksesta

Katso video kipsilevyjen saumauksesta

2.) Voinko levittää tasoitetta enemmän tarvittavan täyttökyvyn saavuttamiseksi?

Tarkista aina tuotteen ominaisuudet ja noudata ohjeita. Jos tuoteselosteessa lukee esim. tasoitteen täyttökyvyksi 3 mm, älä ylitä sitä, jotta kuivumisaika ei turhaan pitene. Tikkurilan valikoimasta löytyy laaja valikoima tasoitteita 3 mm täyttökyvystä (Presto R telattava kevyttasoite) aina 30 mm täyttökykyyn (Presto LG täyttötasoite). Oikean tuotteen valinta riippuu tarvittavasta täyttökyvystä: kun tasoitetta levitetään yli 3 mm, tuotteella on oltava hyvät täyttöominaisuudet. Jos työhön valitaan liian alhaisen täyttökyvyn tasoite, työvaihe saatetaan joutua toistamaan. Tasoitepinnan paksuus ei saa ylittää tuotteen täyttökykyä.

top-3-kysymysta-tasoitteista-krauta-ak-presto-r

Presto R kevyttavoite levitetään telalla.

3.) Miksi yksi yö ei riittänyt tasoitteen kuivumiseen?

Tasoitteet kuivuvat normaalisti yön yli. Jos näin ei ole, tarkista tilassa olevan ilman lämpötila ja suhteellinen kosteus. Liian kosteat olosuhteet hidastavat tasoitteen kuivumista. Kuivuminen hidastuu myös sitä enemmän, mitä paksumpia kerroksia tasoitetta on käytetty. Sillä on suuri ero, onko maalattavan huoneen ilmankosteus suuri vai alhainen. Esimerkiksi kellarikerroksessa on paljon kosteutta, joten pintojen pohjusteelta vaaditaan hyvää tunkeutuvuutta alustaan, jotta pinnasta muodostuu tiivis ja tasainen. Saatavilla on erikoistuotteita kipsilevyn, betonin ja rapattujen pintojen tasoittamiseen kosteissa sisätiloissa, kuten kylpyhuoneissa. Tikkurila Presto LV on vesiohenteinen, käyttövalmis, kostean tilan kevyttasoite, jolla on hyvä tarttuvuus alustaan.

Katso video seinän kolojen ja reikien paikkaamisesta

Katso video seinän kolojen ja reikien paikkaamisesta

Katso video kipsilevykulman saumauksesta ja tasoittamisesta

Katso video kipsilevykulman saumauksesta ja tasoittamisesta

Näillä tuotteilla saat tasaista jälkeä: