K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Aloita grillikausi onnistuneesti: lue vinkit grillin valintaan

Päivitetty 23.02.2020

Aina on hyvä hetki laittaa grilli tulille ja tehdä tästä kaikkien aikojen grillausvuosi! Lue vinkit grillin valintaan ja käynnistä grillikausi.

Grillauksen suosio on viime vuosina kasvanut hurjaa vauhtia. Grillistä on tullut virallinen lisäväline kodin varusteluun. Eikä ihme, sillä grillaaminen on ruoanlaittoa parhaimmillaan.

grillikauden-aloitus-k-rauta-ak1

Grillejä ja lisätarvikkeita on saatavilla kaikkiin tarpeisiin, niin pitkän linjan grillaajille kuin vasta-alkajille. Grillaaminen on ennen kaikkea elämyksellistä tekemistä, joka luo yhteisöllisyyttä. Tällä hetkellä savun maku ja epäsuoralla lämmöllä tehtävä "low & slow" -tyylinen grillaus nostavat suosiotaan. Tämä näkyy erityisesti sisälämpöä mittaavien lämpömittareiden kasvaneessa kysynnässä. Muotijuttujen seuraamista tärkeämpää on kuitenkin se, että jokainen löytää oman tapansa grillata", ostopäällikkö Tomi Toivonen K-Rauta Lanternasta Helsingistä sanoo.

Tutustu grillaustrendeihin

Näin valitset sopivan grillin

Sopivan grillin valinta onnistuu, kun tunnistaa omat tarpeensa. Reilunkokoinen piha vai pieni parveke? Grillaatko päivittäin vai satunnaisesti viikonloppuisin? Isolle vai pienelle porukalle?

grillikauden-aloitus-k-rauta-ak2

Kaasu-, sähkö-, hiili- vai puugrilli?

Kaasugrilli on helppo ja nopea. Hiiligrilli vaatii enemmän aikaa, mutta saat aitoja grillauksen makuja. Sähkögrilli lämpenee nopeasti ja sopii vaikka parvekkeelle. Perinteinen puugrilli on omistautuneen ja kiireettömän grillaajan valinta.

Grillausala ja grillin polttimien määrä kannattaa valita sen mukaan, kuinka isolle porukalle valmistaa ruokaa ja aikooko käyttää grilliä suoraan vai epäsuoraan grillaukseen. Hyvä nyrkkisääntö on valita aina astetta isompi grilli, kuin mitä arkikäytössä uskot tarvitsevasi.

"Grillejä ja lisätarvikkeita on saatavana niin pitkän linjan grillaajille kuin vasta-alkajille. Grillaaminen on ennen kaikkea elämyksellistä tekemistä, joka luo yhteisöllisyyttä."

Seikkailu grillien viidakossa voi olla aikaa vievää ja vaihtoehtoja on loputtomasti. Olemme koonneet yhteen paikkaan parhaat vinkit grillauksen ympärille sekä grillitestin, jonka avulla löydät juuri sopivan grillin sinun tarpeisiisi.

Tee grillitesti

Käynnistä grillikausi turvallisesti

Grillikauden aloittaminen turvallisesti ei vaadi grillaajalta kovinkaan paljoa. Kyse on pienistä asioista, jotka tulisi huomioida paitsi grillikauden avauksessa myös läpi koko grillikauden.

grillikauden-aloitus-k-rauta-ak3

Tarkista kaasuletku

Aloita taivuttamalla letkua hieman mutkalle ja tarkista huolellisesti, onko siinä hiusmurtumia. Jos havaitset murtumia, kannattaa letku vaihtaa kokonaan uuteen. Muista tarkistaa myös letkun liitoskohdat pullon ja grillin välillä.

Valitse vakaa alusta

Grillasit sitten millaisella grillillä tahansa, on turvallisuus aina ykkösasia – aloita turvallisen paikan valinnasta. Varmista, että grilli on vakaalla, palamattomalla alustalla eikä pääse kaatumaan tuulessa. Älä grillaa seinän vieressä ja varmista, ettei grillin vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Varaa grillin välittömään läheisyyteen sammutin ja sammutuspeite.

Säilytä grilli suojassa sateelta ja siitepölyltä

Suojaisa katos on paras ratkaisu säilyttämiseen, mutta jos sellaista ei ole, hanki kunnollinen ja oikean kokoinen suojapeite. Se antaa lisäikää grillillesi ja helpottaa puhdistamista.

Pro-vinkki: kaasuletkun vuototesti

Tee kaasuliitosten vuototesti helposti itse: Levitä saippuavettä 50/50 % -suhteessa kaasuletkun liitoskohtaan pensselillä tai suihkuttamalla. Avaa kaasunvirtaus pullosta grilliin. Jos liitoskohtaan syntyy kuplia, se on merkki liitosten vuotamisesta. Tällöin tarkista letku, kiristä liitoskohta ja tee vuototesti uudelleen.

Lue lisää grillin huollosta ja puhdistuksesta