K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Saunan lauteiden käsittely

Päivitetty 23.03.2022

Saunan lauteiden käsittely saunavahalla antaa lauteille suojaa, mutta se on myös erinomainen tapa päivittää saunan lauteiden sekä puupintojen ilmettä. Katso vinkit saunan lauteiden käsittelyyn.

Saunan lauteiden käsittely voidaan tehdä joko saunavahalla tai laudeöljyllä. Saunan lauteiden käsittely saunavahalla pitää saunan pidempään puhtaan ja siistin näköisenä, minkä lisäksi saunavaha suojaa puuta veden sekä likaantumisen vaikutuksilta.

Uusi sävy saunaan: Saunan lauteiden käsittely sävytetyllä saunavahalla

saunan-lauteiden-kasittely-artikkeli-valmis-k-rauta

Jos haluat muuttaa saunan lauteiden tai puupinnan värisävyä, lauteiden käsittely tulee tehdä sävytetyllä saunavahalla. Sävytetyllä saunavahalla voi muuttaa värisävyä paljonkin, mutta jos haluat vain syventää alkuperäistä sävyä, valitse väritön saunavaha.

Näin saunan lauteiden käsittely tehdään oikein

saunan-lauteiden-kasittely-artikkeli-sivellin-k-rauta

Saunan lauteiden käsittely alkaa puhdistamisella. Uusi puupinta puhdistetaan liasta ja pölystä. Puhdistuksen jälkeen kostuta laudepintaa kevyesti vedellä ja hio pystyyn nousseet puukuidut hiekkapaperilla. Hiomisen jälkeen poista hiontapöly.

Aiemmin puuvahalla käsitellyt pinnat pestään maalarinpesuliuoksella ja huuhdotaan huolellisesti vedellä. Jos laudepinta on aikaisemmin öljytty, saunavahan soveltuvuus kannattaa varmistaa koesivelyllä: Sivele pieni määrä saunavahaa huomaamattomaan kohtaan ja anna kuivua. Koesivelyllä voit myös tarkistaa sävytetyn saunasuojan lopullisen sävyn. Lopulliseen sävyyn vaikuttaa puupinnan imevyys sekä mahdolliset aiemmat käsittelyt.

Sekoita saunavaha huolellisesti ennen käyttöä. Jos käytät sävytettyä saunavahaa, sekoita sitä ajoittain myös käytön aikana. Levitä saunavaha siveltimellä tai sienellä. Saunan paneelipinnoille riittää kertakäsittely, mutta pesuhuoneet ja muiden tilojen kattopinnat kannattaa käsitellä kahteen kertaan. Jos värisävy vaikuttaa liian voimakkaalta, ohenna tuotetta tarvittaessa vedellä 5–20%.

Saunan voi ottaa käyttöön vuorokauden kuluttua käsittelystä. Esilämmitä sauna ja tuuleta se hyvin ennen käyttöönottoa. Pese työvälineet heti käsittelyn jälkeen vedellä ja saippualla. Saunavaha saavuttaa lopullisen kovuutensa ja kestävyytensä noin kolmessa viikossa, ja sitä ennen pintaa on syytä käsitellä varoen.

Saunan lauteiden käsittely parafiiniöljyllä

saunan-lauteiden-kasittely-artikkeli-supi-laudesuoja-k-rauta

Saunan lauteiden käsittely parafiiniöljyllä on helppoa ja se suojaa lauteita kosteudelta sekä likaantumiselta. Parafiiniöljy on puuhun imeytyvää ja se syventää lauteiden väriä.

Aloita lauteiden käsittely pesemällä likaiset lauteet saunapesuaineella. Huuhtele huolellisesti ja anna kuivua. Hio pinta tarvittaessa ja poista hiontapöly. Levitä Laudesuoja siveltimellä tai puhtaalla kankaalla ja anna imeytyä. Mikäli öljy imeytyy lauteisiin välittömästi, toista käsittely. Lämmitä sauna ja poista ylimääräinen laudesuoja kankaalla. Työvälineet voi pestä vedellä. Imeytymisnopeus riippuu puupinnan huokoisuudesta: huokoinen puu imee itseensä enemmän öljyä kuin vähemmän huokoinen. Lauteet ovat käyttövalmiit heti, kun öljy on imeytynyt kokonaan.

Lue lisää saunan lauteiden mitoituksesta, asentamisesta ja huollosta

Jos haluat lisätietoa saunan lauteiden mitoituksesta, asentamisesta sekä huollosta, käy tutustumassa oheisiin artikkeleihin:

Näillä saunan lauteiden käsittely onnistuu 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje