K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Saunan lauteiden rakentaminen ja mitoitus

Päivitetty 20.01.2022

Peruslauteiden kokoaminen sujuu kokemattomaltakin timpurilta, kunhan malttaa noudattaa ohjeita. Laudepaketti voi tulla edullisemmaksi kuin rakentaminen pitkästä puutavarasta. Mikä puulaji on paras ja miksi?

lauteiden-rakentaminen-k-rauta-kuva

Rakentaisinko lauteet itse pitkästä puusta?

Plussaa:

Lähes kaikki valmislauteet on rakennettu niin, että laudepuut ovat edestä katsoen pitkittäin. Jos teet lauteet itse, voit samalla vaivalla tehdä ne poikittain kiinnitetyistä, koko laudeseinän pituisista laudoista. Pitkien lautojen käyttö ei tee lauteista yhtään parempia, mutta onpahan yksi vaihtoehto enemmän.

Voit toki tehdä lauteet mistä laudasta haluat, älä kuitenkaan käytä kestopuuta. Hienoksi höylätty, reunoista pyöristetty laudelauta on silti järkevin valinta. Laudepuut on kuivattu koneellisesti, joten laudat eivät enää vääntyile. Useimmat lauteiksi tarkoitetut laudat ovat oksattomia tai erittäin vähäoksaisia ja muutenkin tasalaatuisia. Peruslautakasasta niin laadukkaiden puiden löytäminen olisi tuurikauppaa.

Miinusta:

Kodin tai mökin rakennushankkeista lauteiden rakentaminen on helpoimmasta päästä, mutta työkalujen kanssa pitää olla sinut. Haastavin työvaihe lienee lauderunkojen tekeminen mittatarkoiksi ja riittävän jykeviksi. Osaava harrastajatimpuri pystyttää silti lauteet yhdessä päivässä.

Jos tarkoituksesi on tehdä jokin muu laudemalli kuin suora, peräseinän levyinen hylly, vaikeuskerroin hypähtää kerralla reilusti. L- ja U-muotoiset lauteet edellyttävät erilaisia tukirakenteita, ja kauniisti kaartuvat kulmat on viisainta jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Pitkä tavara ei useinkaan tule valmiita laude-elementtejä edullisemmaksi. Thermoryn valmis 2,1 metriä pitkä ja 60 senttiä syvä laude-elementti maksaa 120 euroa. Siinä on 12 metriä 90 milliä leveää lautaa. Lisäksi pakettiin kuuluu 140-millinen etulauta, lauderunko, kannattimet ja kiinnitystarvikkeet. Jos rakennat samanlaisen itse pitkästä tavarasta, 12 metriä lauteisiin tarkoitettua tervaleppälautaa maksaa 73 euroa (6,10 e/m) ja Cellon etulauta 58,90 euroa. Meni jo kalliimmaksi kuin valmis laude-elementti, ja vielä puuttuvat runko ja kannattimet.

Valitsisinko valmiin laudepaketin?

Plussaa:

Kun hankit pakettilauteet, sinun täytyy vain tarkistaa saunan mitoitus: mittaa ylä- ja alalauteen pituus sekä sopiva korkeus. Saunan lauteiden mitoitus aloitetaan ylhäältä: katosta ylälauteeseen 100-120 senttiä, ylälauteesta alalauteeseen 40-45 senttiä ja askelmien nousu 30-35 senttiä. Ja askelmia sitten niin monta kuin tarvitaan.

Työkaluiksi riittävät porakone-ruuvinväännin, mittanauha, vatupassi ja käsisaha. Riuskasti työskennellen homma hoituu tunnissa.

Lauteiden rakenne on suunniteltu tarkasti. Kun noudatat ohjeita, saat taatusti tukevat ja siistit lauteet.

Miinusta:

Useimmiten pakettilauteet näyttävät, no, pakettilauteilta. Yksilöllistä muotoilua ei kannata odottaa.

Jos haluat saunaasi jotain muuta kuin yksinkertaiset hyllylauteet, pakettilauteidenkin kasaaminen edellyttää jonkin sortin timpurintaitoja.

Laudepuuksi kuusi, leppä vai haapa?

Laudepuut ja -paketit tulevat yleensä samoilta valmistajilta, joten laadussa ei ole eroja. Samat puulajit ovat saatavilla niin pitkässä tavarassa kuin valmiissa laudepaketeissa. Yleisimmin käytetyt puulajit ovat haapa ja tervaleppä. Perusominaisuuksiltaan paras on kuitenkin kuusi.

Laudepuun pitää olla mahdollisimman huokoista, jottei se lämpene epämiellyttävän kuumaksi. Tällainen on suosittujen laudepuiden keskimääräinen tiheys 12 prosentin kosteudella. Tässä vertailussa pienempi luku on parempi:

  • kuusi: 330 kg/m3
  • haapa 400 kg/m3
  • tervaleppä 490 kg/m3

Kuusilauta on puista edullisin. Peruskokoinen 28 x 95 -millin lauta maksaa neljän laudan paketissa alle 5 e/m. Samanmoisessa paketissa haapa-laudelauta maksaa alle 7 e/m. Tervaleppälaudelaudan hinta on alle 7 e/m.

Näistä kolmesta kuusi kestää parhaiten kosteutta ja lämpötilanvaihteluja. Perusväriltään kuusi ja haapa ovat vaaleita, tervaleppä vaaleanruskea.

Miten olisi tee se itse -kuusilauteet?

Otetaanpa käytännön esimerkki: rakennetaan kuusilauteet K-Raudan oman Cello-merkin mallistosta. Laude-elementit on pinnoitettu valmiiksi hygieenisellä saunasuojalla. Värivalikoimassa ovat puuvalmiin lisäksi musta, harmaa ja mokka. Puuvalmiin voi sävyttää esimerkiksi Tikkurilan Supi Saunavahalla. Paneeleille tarkoitettua Supi Saunasuojaa ei pidä käyttää lauteisiin.

Yhteishinta: 787 e

Jos kiuas on lähellä lauteita, tarvitaan lisäksi kiuaskaide tai jalkatuki. Thermory -kiuaskaide 90 x 800 x 800 mm. 54 e.

Asentaminen on helppoa. Kiinnitä kannatinpuut halutulle korkeudelle – runkopuihin, ei paneelin varaan. Mittaa kannattimien väli seinästä seinään ja sahaa lauderunko, istuinosa ja etulauta 10 milliä lyhyemmiksi. Cellon malleissa lauderungon uloimmat poikkipuut on kiinnitetty runkopuihin ruuvatuilla kulmalevyillä. Jos lyhennät runkoa paljon, joudut ehkä siirtämään poikkipuiden paikkaa. Kyllästä sahatut päädyt lauteiden värisellä saunavahalla.

Selkänojan voit ruuvata parilla ruuvilla suoraan paneeliin. Ripusta väliritilä ylälauteeseen pienillä rosterikoukuilla. Estä räminät ruuvaamalla pienet kalikat alalauteen runkoon ja kiinnittämällä ritilä kalikoihin.

Tutustu valmiiden laude-elementtien sekä laudelautojen valikoimaan.

Valitse helppo laude-elementti:  

Rakenna lauteet itse laudelaudasta: 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje