K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kiukaan asennus – 3 vinkkiä, joilla onnistut

Päivitetty 20.01.2022

Kun olet valinnut uuden kiukaan ja varmistanut, että sinulla on tarvittavat suojavarusteet ja työkalut, voit asentaa puukiukaan itse. Huomioithan, että sähkökiukaan asennus vaatii aina ammattilaisen.

1. Valitse oikeanlainen kiuas

Saunan ilme sulautetaan yhä enemmän kodin tyyliin ja omaan makuun sopivaksi. Kiuas voi olla perinteinen tai moderni katseenvangitsija. Tärkeintä on kuitenkin valita tilaan sopiva kiuas, joka takaa miellyttävät löylyhetket.

Huomioi nämä kiukaan valinnassa:

  • Puukiuas vai sähkökiuas
  • Saunan koko
  • Mitä enemmän kivimassaa kiukaassa, sitä kosteammat ja pehmeämmät löylyt
  • Kiuas saunojien mukaan: Aina valmis -sähkökiuas (lämmitysaika 15 min) vai esim. hitaammin lämmitettävä kertalämmitteinen
  • Kun valitset uuden kiukaan, pyri valitsemaan ulkomitoiltaan ja hormiliitännöiltään samankokoinen ”paketti”, jotta kiuas menee helposti paikalleen ja vältyt ylimääräiseltä sovitustyöltä.

2. Hanki tarvittavat suojavarusteet ja työkalut

Tarvitset ainakin näitä:

3. Asenna kiuas noudattaen valmistajan asennus- ja turvaohjeita

Ennen kiukaan asentamista lue läpi kiukaan valmistajan laatimat asennus- ja turvaohjeet. Kiuas voi painaa paljonkin, pyydä siis kaveri apuun kiukaan nostoon. Mikäli olet asentamassa uutta kiuasta, aloita tarkistamalla lattian kunto (jos puulattia) samoin kuin kiukaan ympärillä olevat seinä- ja suojarakenteet. Jos rakenteet eivät ole asianmukaisessa kunnossa, tee tarvittavat korjaukset ennen kiukaan asentamista.

Puukiukaan vaihto

Mikäli kiuas on kytketty muurattuun hormiin, irrotetaan kiuas hormista vetämällä (liitäntä kiukaan takana). Jos liitäntä on kiukaan päällä, irrotetaan ensin hormiliitäntä, jonka jälkeen kiuas on poistettavissa paikaltaan. Vanha metallikiuas toimitetaan metallikeräykseen. Kaupunkialueella ns. sorttiasemalle. Myös metalliset hormiliitännät kannattaa uusia kiukaan uusinnan yhteydessä.

Mikäli kiukaassa on ns. metallinen kevythormi, jonka liitäntä on tyypillisesti kiukaan päältä, tuetaan ensin hormi ja nostetaan hormia hieman, jotta liitännät kiukaasta saadaan irti. Tuenta voidaan tehdä esimerkiksi riittävän vankoilla puurakenteilla.

Sähkökiukaan vaihto

Ennen sähkökiukaan irrotusta seinästä, on kytkettävä kiukaaseen tulevat jännitteet pois päältä. HUOM! Sähkökiukaan saa irroittaa ja kytkeä sähköverkkoon vain oikeutettu ammattitaitoinen sähköasentaja.

Kun vanhan kiukaan kiinnityselementit on irrotettu ja kiuas poistettu, on tarkistettava kiinnityskohdan kunto ja tarvittaessa vahvistettava ko. kohta, mikäli rakenteet eivät ole ”uudenveroisia”.

Mikäli uusi kiuas on entisen kokoinen, ovat turvaetäisyydet syttyviin (palaviin) pintoihin todennäköisesti kunnossa. Turvaetäisyydet voi tarkistaa vielä kiukaan valmistajan asennusohjeista.

Katso lisää vinkkejä sauna- ja kylpyhuoneremonttiin.

Kysy mitä vain remontoinnista!

Tutustu kiuasvalikoimaan.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje