K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Puukiukaan valinta: Hyvä, parempi vai paras?

Päivitetty 31.12.2021

Elävän tulen loimu ja puun palamisen nostalginen rätinä tekevät saunomisesta kokonaisvaltaisen elämyksen. Asiantuntijamme valitsi kolmen budjetin puukiukaat nautinnollisiin löylyihin.

k-rauta kylpyhuonekokonaisuus 3x puukiuas 3-eri-hintaluokan-puukiuasta

Sopivan puukiukaan valinta on helppoa: valitse hyvä, parempi tai paras

Puukiukaan lämmitykseen liittyvät rutiinit ovat monille osa saunomisen rentouttavaa vaikutusta. Oletko satunnainen nautiskelija, vai saunotaanko teillä pitkän kaavan mukaan? Näillä kolmella puukiukaalla luot kotiisi ihanteellisen saunakokemuksen.

Hyvä: Kompakti pienen saunan puukiuas

Harvia M3 -puukiuas sopii 6–13 m³:n saunaan. Kiuas tuottaa tasaisen lämmön, ja siinä on tehokas ilman ja tulen kierto. Suuri lasiluukku tuo tulen loimun esille. Grafiitinharmaan kiukaan yläsäleikkö on ruostumatonta terästä. M3-kiukaaseen on saatavilla lisävarusteena suojaseinät ja piippumallinen vedenlämmitin. Kivimäärä on maksimissaan 30 kg.

k-rauta kylpyhuonekokonaisuus 3x puukiuas harvia-m2-puukiuas

Lisätietoa Harvia M3 -puukiukaasta

Parempi: Kestävä musta valinta

Narvi Black 16 -puukiuas antaa ensiluokkaiset löylyt 8–16 m³:n kokoiseen saunaan. Se lämpenee nopeasti pienellä puumäärällä. Vähäeleinen, täysmusta muotoilu sopii sekä perinteiseen että moderniin saunaan. Pitkäikäisessä puukiukaassa on valurautainen lasiluukku ja tulipesän katon vahvuus on 10 mm. Kivimäärä maksimissaan 50 kg.

k-rauta kylpyhuonekokonaisuus 3x puukiuas narvi-black-16-puukiuas

Lisätietoa Narvi Black 16 -puukiukaasta

Paras: Puukiukaiden ekologinen edelläkävijä

Harvia Legend 240 GreenFlame -puukiuas sopii 10–24 m³:n saunoihin. Sen puunpolton pienhiukkaspäästöt ovat viidenneksen pienemmät ja häkäpäästöt 70 prosenttia alhaisemmat samankokoiseen peruspuukiukaaseen verrattuna. Tyylikäs muotoilu päästää massiivisen kivimäärän pääosaan. Suuri luukku antaa valoa ja tulen tuomaa tunnelmaa saunaan. 200 kilon kivimäärä muodostaa runsaasti vesihöyryä ja takaa savusaunamaisen lempeät ja pitkät löylyt. Lisävarusteena on saatavilla suojaseinät ja piippumallinen vesisäiliö lisäkivitilalla.

k-rauta kylpyhuonekokonaisuus 3x puukiuas harvia-legend-240-greenflame-puukiuas

Lue lisää Harvia Legend GreenFlame -puukiukaasta

Ammattitaitoinen myyjä K-Raudassa auttaa sinua kiukaan valinnassa. Voit varata etukäteen maksuttoman palveluajan myyjälle. Varaa aika myymälän asiantuntijalle!

Tärkeät vinkit puukiukaan valintaan

1. Saunan kiukaan oikea mitoitus on tärkein tae kunnon löylyille. Laske löylyhuoneen tilavuus tietääksesi, kuinka tehokkaan puukiukaan tarvitset. Tilan kuutiometrit saat kertomalla: saunan pituus x leveys x korkeus.

2. Huomioi kuutioiden lisäksi tilan eristämättömät seinäpinnat. Lasiseinä, lasiovi tai kaakeloitu seinä vaikuttaa kiukaan tehon tarpeeseen. Myös hormit ja muurit vaikuttavat kertoimeen. Kerro todellisen tilavuuden sijaan 1,2–1,5 m³:llä jokainen eristämätön seinäpintaneliömetri. Näin kiukaan teho riittää varmasti.

3. Tarkista puukiuasmallin tarvitsema suojaetäisyys. Lisätarvikkeina myytävillä suojaseinillä ja alustoilla voit lyhentää tarvittavaa etäisyyttä.

4. Tyhjennä tuhka-astia joka kerta ennen kiukaan sytyttämistä. Kiuas ottaa korvausilman tuhka-astian kautta. Kiukaaseen tuleva ilma viilentää arinaa ja näin pidentää sen käyttöikää.

5. Jätä hormiliitännät ammattilaiselle. Jos hormiliitännät eivät ole kunnossa, ne ovat myös turvallisuusriski.

6. Mieti, tarvitsetko vesisäiliön kiukaan yhteyteen. Suurimpaan osaan malleja voi hankkia vesisäiliön lisävarusteena.

7. Vedä saunaan sähköt, vaikka valitsetkin puukiukaan. Se kannattaa tehdä siltä varalta, että haluat myöhemmin vaihtaa sähkökiukaaseen.

8. Vaikuta puukiukaan lämmityksestä syntyvien pienhiukkas- ja häkäpäästöjen määrään oikeilla lämmitystavoilla. Käytä vain kuivia, puhtaita polttopuita ja hyviä sytykkeitä. Pidä yllä tasaista tulta. Täpötäysi pesällinen lisää päästöjä. Saatavilla on myös päästöjä vähentäviä kiuasmalleja, joissa ilma ohjataan uudella, entistä vähäpäästöisemmällä tavalla.

Saunaan hyvä, parempi vai paras puukiuas? 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje