K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Saunan mitoitus: 8 kysymystä mitoista ja parhaista löylyistä

Päivitetty 30.12.2021

Saunan suunnittelua ohjaavat tilan pinta-ala ja korkeus. Kaikenkokoisiin saunoihin on olemassa ratkaisuja, jotka takaavat paremmat löylyt. Remonttimestari Tero Kuivaniemi K-Rauta Lanternasta Helsingistä vastaa polttavimpiin kysymyksiin, joilla onnistut saunan mitoituksessa.

1. Mikä on sopiva saunan koko?

Nykysaunat ovat aika pieniä. Alle 4 neliön saunaa en kuitenkaan rakentaisi.

Lauteiden mitoitusohjeen mukaan istuinleveyttä on oltava vähintään 60 senttiä henkilöä kohti. Neljälle hengelle sitä tarvitaan siis 240 senttiä. Kokonaispituutta voi lisätä L-, U- tai II-muotoisilla lauteilla.

Mitä enemmän saunassa on ilmatilaa, sitä mukavampi siellä on saunoa. Toki on otettava huomioon, että myös lämmitystehon tarve kasvaa saunan tilavuuden mukana.

2. Miten tehokas kiuas kannattaa hankkia?

Kiukaan tyyppikilvessä on mainittu suositeltu löylyhuoneen tilavuus. Pienen, normaalikorkuisen saunan (2 x 2 m) tilavuus on noin 9 kuutiometriä. Suositeltu kiuasteho on 6-8 kilowattia. Jos pinta-ala on 3 x 3 metriä, tilavuudeksi tulee noin 20 kuutiota, ja tällöin sopiva kiuas on 12-15 kilowatin malli. Tutustu K-Raudan sähkökiukaisiin sekä puukiukaisiin.

3. Miten lasiseinä vaikuttaa kiukaan tehovaatimuksiin?

Eristämättömät pinnat, kuten lasi, tiili ja kaakeli, lisäävät kiukaan tehontarvetta. Sopivan tehokas kiuas löytyy, kun eristämättömän pinnan pinta-ala kerrotaan 1,2:lla ja saatu tulo lisätään kuutiometreinä saunan tilavuuteen. Otetaan esimerkiksi peruskuutio 2 x 2 x 2 m eli 8 m3. Jos yksi 4 neliön seinä on lasia, todelliseen tilavuuteen lisätään 4,8 kuutiometriä (4 x 1,2). Laskennallinen tilavuus on siten 12,8 kuutiota, ja kiuas valitaan tuohon tilavuuteen sopivaksi.

4. Mikä on hyvä lauteiden korkeus?

Yleissääntö on, että niin korkealle kuin mahdollista. Saunan lauteiden mitoitus aloitetaan ylhäältä: katosta ylälauteeseen 100-120 senttiä, ylälauteesta alalauteeseen 40-45 senttiä ja askelmien nousu 30-35 senttiä. Ja askelmia sitten niin monta kuin tarvitaan. Tutustu laudevaihtoehtoihin ja valmiisiin laude-elementteihin.

5. Mikä on mukava istumasyvyys lauteille?

Jos löylytasku ulottuu tarpeeksi alas, lauteilla voi istua normaalisti. Silloin 50 senttiä on riittävä syvyys. Omaan saunaan laitoin 60 senttiä syvät lauteet, jotta on sitten tilaa nostaa kantapäät lauteille. Se on tarpeen, jos kiuas jää vähän liian ylös. Pienessä saunassa ei kenties voi ajatellakaan kovin syviä lauteita, koska täytyy pitää huolta kiukaan ja lauteiden välisestä suojaetäisyydestä. Tuo kymmenen senttiäkin voi tulla siinä tarpeeseen.

6. Mikä on saunan sopiva huonekorkeus?

Suomalaisessa perinnesaunassa lauteille kiivetään kunnon rappusia pitkin. ”Alakerrassa” peseydytään. Vanha kansa tunsi löylyn lain, vaikka tuo nimi keksittiin vasta viime vuosisadalla. Nykyään vain harvalla on mahdollisuus rakentaa yli kolme metriä korkea saunatila. Normaali vajaan kahden ja puolen metrin huonekorkeus saunassa saa riittää. Siitä pitää tietysti vähentää ilmanvaihdon, eristeiden, tuuletusrimojen ja paneloinnin paksuus. Tyypillisesti saunan huonekorkeus on siis noin 220 senttiä.

7. Miten saunan katto vaikuttaa löylyihin?

Katto ohjaa löylyn liikkeitä. Löyly syöksyy kiukaasta suoraan ylös ja sitten kiukaasta katsoen kaukaisimpaan nurkkaan. Siellä ovat kuumimmat löylyt.

Jos löylyn tiellä on poikittaisia kannatinpalkkeja, lämmin vesihöyry törmää niihin ja laskeutuu alas. Pitkittäiset palkit puolestaan ohjaavat löylyn kulkua palkkien suuntaisesti. Myös katon kaltevuus ohjaa löylyä. Jos laipio seuraa harja- tai pulpettikaton muotoja, löyly voi karata aivan väärään suuntaan.

8. Mikä on kiukaan turvallinen etäisyys lauteista ja saunojista?

Sähkökiukaan turvaetäisyys on selvästi pienempi kuin puulämmitteisen. Jotkut kiukaat, joissa on eristetty vaippa, voidaan jopa upottaa lauderakenteisiin. Suojaetäisyydet selviävät kiukaan tyyppikilvestä.

Puulämmitteisen kiukaan suojaetäisyys puurakenteisiin on sivusuunnassa 500 milliä. Suojaetäisyydet voidaan puolittaa yksinkertaisella suojauksella, esimerkiksi kuitusementti- tai metallilevyllä.

Kiukaan ja katon välisen etäisyyden pitää olla vähintään 1200 milliä. Kun kattoon asennetaan suojalevy, etäisyys voidaan pienentää 900 milliin.

Tulisijan edessä pitää olla vähintään 1000 milliä vapaata tilaa.

Lue lisää saunan turvallisuudesta sekä kaiteista.

Mikä ihmeen löylyn laki?

Tässä tekstissä on mainittu pariinkin otteeseen ”löylyn laki” ja ”löylytasku” Mitä ne ovat?

Kansantieteilijä, professori Sakari Pälsi muotoili pitkän kokemuksensa perusteella Löylyn lain, ”joka luonnonlakina poikkeuksetta vallitsee saunassa ja määrää saunan käyttökelpoisuuden”. Näin se kuuluu: ”Kun istut lauteilla, niin katso, että löylykivet ovat varpaittesi tasalla ja katto vajaasti vihdan ulottuvilla.”

Kun tuota lakia noudatetaan, saunojan koko keho mahtuu löylytaskuun ja samalla vältetään napalöylyt.

Huomautettakoon, että sivulta avoimet verkkokiukaat ovat tässä suhteessa hieman armollisempia.

Saunaan kaikki tykötarpeet K-Raudasta 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje