K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Nopea saunaremontti - Saunan rakentaminen kohtuukustannuksin

Päivitetty 31.12.2021

Voit rakentaa siistin saunan ja luoda paremmat löylyt ilman mittavia investointeja. Noudata näitä työvaiheita, niin työ sujuu nopean mutkattomasti ja säästyt kalliilta virheiltä.

Kun sauna ja pesuhuone pannaan uusiksi lattiasta kattoon, erityisesti märkätilojen lattioiden uusiminen viemäröinteineen, valuineen, kallistuksineen, vedeneristyksineen ja laatoituksineen on työlästä ja kallista. Miten pääsisi halvemmalla?

– Jos lattia on kunnossa, voit ihan hyvin uusia pelkästään saunan seinien paneloinnin ja lauteet, neuvoo helsinkiläisen K-Rauta Lanternan remonttimestari Tero Kuivaniemi.

Jos tahdot tehdä nopean ja näyttävän saunaremontin muutamassa päivässä esimerkiksi kesämökille, on tärkeää keskittyä saunan merkittävimpiin kokonaisuuksiin: lauteisiin, valaistukseen, kiukaaseen, saunan oveen sekä seiniin.

1. Pura vanhat rakenteet

Voit säästää työkustannuksissa hoitamalla suurimman osan purkutöistä itse. Muista kuitenkin, että kiukaan kolmivaihesähköä saa käsitellä vain ammattilainen. Aloita uuden saunan rakentaminen purkamisella:

 • Suojaa kulkuväylät ja lattialaatat.
 • Pura lauteet.
 • Tilaa sähköasentaja purkamaan kiukaan kytkennät.
 • Pura seinä- ja kattopaneelit.
 • Tarkasta höyrynsulut. Jos alumiinipapereita repeytyi paneelien purkamisen yhteydessä, höyrynsulku pitää uusia. Pienet reiät voit paikata alumiiniteipillä.
 • Jos uusit höyrynsulut, poista ensin tuuletusrimat, sitten alumiinipaperit.
 • Tarkista eristevillat. Jos eristeet ovat kuivat ja muutenkin kunnossa, voit jättää purkamisen tähän.

Uusissa saunoissa on käytetty alumiinipaperilla päällystettyä polyuretaanilevyä, joka toimii sekä eristeenä että höyrynsulkuna. Jos tuollainen rakenne on kunnossa, voit jättää sen paikalleen, kunhan huolehdit uusien läpivientien tiivistämisestä alumiiniteipillä.

2. Uusi kiinnikkeet

Jos eristeet ovat kunnossa, saunaremonttisi rakentamisosuus alkaa kiinnikkeiden tarkastamisella. Uudet lauteet tarvitsevat luultavasti erilaiset laudetuet. Tee aukot eristeeseen ja kiinnitä tuet seinärakenteeseen.

3. Kiinnitä uudet höyrynsulut

Aloita tämä työvaihe seinistä, jotta kosteus ei pääse katosta valumaan ylöspäin aukeavaan saumaan. Kiinnitä uusi alumiinipaperi koolauksiin. Merkitse laudetukien paikat. Tiivistä kaikki saumat ja läpiviennit alumiiniteipillä. Lattianrajassa teippaa höyrynsulku tiiviisti alumiiniteipillä ylös nostettuun vedeneristeeseen.

Alumiinipaperi on edullista. 30 neliön alalle riittävä rulla alumiinipaperia maksaa alle 25 euroa. 50 metriä PROF-alumiiniteippiä maksaa alle 13 euroa.

4. Asenna valaisimet

saunan-valaisimet-lauteiden-takana-ja-seinassa-k-rauta

Tässä vaiheessa on hyvä kiinnittää saunan uudet valaisimet. Vaikka ledit ovat syrjäyttäneet lähes kaikki muut valaisimet, saunan kattoon niitä ei kannata laittaa. Ledien oheiselektroniikan toiminta-aika romahtaa kuumuudessa, ja upotettujen valaisinten vaihtaminen on vaikeaa.

Nykyään suositaan kuituvaloa. Tosin kuituihin valoa syöttävä projektori toimii lähes poikkeuksetta ledeillä, mutta projektorin polttimo on helposti vaihdettavissa, remonttimestari Kuivaniemi kertoo. Tutustu Cellon saunaan sopivaan valokuitusarjaan.

Nopean päivityksen saat kiinnittämällä lauteiden alle saunankestävän LED-valosarjan tai korostamalla paneeliseinää valokuviolla.

5. Asenna uudet tuuletusrimat ja paneelit

nopea-saunaremontti-k-rauta-seinien-uusiminen

Mikä on oikea saunan panelointijärjestys? Aloita katosta. Kuusi on perinteinen paneelimateriaali, mutta myös haapaa ja tervaleppää käytetään. Varmista höyrynsulun ja paneloinnin välisen tuuletuksen toimivuus jättämällä seinän ja katon yhtymäkohdasta listat pois ja jättämällä seinäpaneloinnin alaosaan pieni tuuletusrako. Muista kyllästää mittaan sahattujen paneelien päät saunasuojalla. K-Raudan valikoimista löydät valmiiksi sävytetyt sekä sävytettävissä olevat saunasuoja-aineet.

Paneelin STP-luokitus tarkoittaa ”sisäkäyttöön, täyspontattu, pyöreäprofiilinen”. Paneeleja saa myös värillisillä saunasuojilla käsiteltyinä. Mustat seinät saunaan? Onnistuu. Cellon musta saunapaneeli mustalla saunasuojalla on oiva valinta. Pakettiin kuuluu kuusi valmiiksi sävytettyä kuusipaneelia.

Voit säästää hankkimalla edullisempaa paljasta paneelia ja käsittelemällä ne itse. 1,53 neliön paketin käsittelemätöntä viistoreunaista kuusipaneelia saa alle 40 eurolla. Tikkurilan Supi-saunavahalla voit suojata paneelit sävyttäen ne valitsemallasi Kuultavat sisävärit -värikartan sävyllä. Saunavahalla voit sävyttää myös lauteet.

6. Saunan ilmanvaihto, näin parannat sitä

Saunaremontin yhteydessä on hyvä miettiä saunan ilmanvaihdon parantamista. Oikeanlainen saunan ilmanvaihto tekee saunomisesta miellyttävämpää ja parantaa löylykokemusta.

Tuloilmaventtiilin olisi hyvä olla puolisen metriä kiukaan kivipinnan yläpuolella ja poistoilmaventtiilin vastakkaisen seinän alaosassa. Usein poistoventtiili on alun perin asennettu kattoon tai seinän yläosaan. Venttiilin saa sopivampaan paikkaan käyttämällä niin sanottua saunakanavaa, litteää seinäpaneelin alle asennettavaa ilmanvaihtoputkea, jolla johdetaan seinän alaosaan sijoitetun venttiilin imaisema ilma ylös poistokanavaan.

7. Asenna lauteet ja kiuas

saunan-lauteet--laudelauta-haapa-k-rauta

Lopuksi asennetaan paikoilleen lauteet ja kiuas. Ota haltuun lauteiden valitseminen ja saunan mitoitus lukemalla lisää täältä.

Saunan lauteet tehdään useimmiten puusta. Jossain vaiheessa ne tulevat tiensä päähän, ja ne kannattaa uusia jo turvallisuudenkin takia. Valmiit laude-elementit nopeuttavat remonttia. K-Raudasta löydät laude-elementtejä esimerkiksi puuvalmiina, jolloin pintakäsittely jää sinulle.

Luonnollista tunnelmaa saat valitsemalla lauteet, jotka ovat tervaleppää tai haapaa. Näille puulajeille riittää suojaus laudesuojalla tai parafiiniöljyllä. Lisäksi lauteita on saatavana valmiiksi viimeisteltyinä ja pintakäsiteltyinä esimerkiksi valkoisena tai harmaana.

Kiukaan vaihtaminen

nopea-saunaremontti-k-rauta-kiuaskivet

Uusi kiuas on ajankohtainen silloin, kun huomaat, että sauna ei enää lämpene tarpeeksi kuumaksi. Kun valitset kiuasta, ota huomioon saunan koko, sillä se määrittää kiukaan tehon. Saunan kokoon tulee laskea mukaan kaikki pinnat, joissa ei ole eristystä. Näitä ovat ikkunat ja laatta- ja lasiseinät. Kiukaissa on mistä valita. Lämmitätkö puulla vai sähköllä? Olisiko aina valmis kiuas paras vaihtoehto sinulle? Upotetaanko kiuas lauteisiin vai haluatko sen seinän viereen? Runsaskivisellä kiukaalla löylyjä voi säädellä sen mukaan, mihin kohtaan heittää vettä.

Kiukaan vaihdon yhteydessä voit myös laatoittaa sen taustaseinän esimerkiksi kuumuuden kestävällä kivilaatalla. Myös laattojen kiinnityslaastin tulee kestää korkeaa kuumuutta.

Sähkökiukaan asennus helposti K-Raudasta

Muista, että K-Raudasta voit ostaa myös sähkökiukaan asennuksen, itse sitä ei voi vaihtaa. Kiuaskivien vaihtaminen uusiin aika ajoin on todellinen pikapiristys vanhallekin kiukaalle. Sähkökiukaalle sopivat melko pienet kivet tiheästi ladottuna. Huolehdi kuitenkin, että ilma pääsee kiertämään kiukaan lävitse.

Kiukaan asentamisesta saat lisätietoa täältä.

8. Saunan oven vaihtaminen

nopea-saunaremontti-k-rauta-oven-vaihto

Saunan oven vaihtaminen umpipuisesta lasiseen tuo saunaan yllättävän paljon valoa. Ovia on saatavana eri sävyisinä, kirkkaina tai kuvioituina. Saunaovet on varustettu aina puukarmeilla, jotka ovat haapaa, mäntyä tai tervaleppää. Muista myös, että jo karmien ja listojen värityksellä saat perustiloihin aivan uuden ilmeen.

Paljonko saunaremontti maksaa?

Mieti ensin, mitä haluat tehdä ja kuinka paljon haluat käyttää siihen rahaa, remonttimestari Tero Kuivaniemi sanoo.

Erittäin karkea hintahaarukka tavallisen kokoisen saunan perustarvikkeille ja asennukselle näyttää tältä:

 • 1 000 euroa: saunan ovi + kiuas
 • 2 000–3 000 euroa: kiuas + lauteet
 • 3 000–4 000 euroa: peruspanelointi + kuituvalaistus
 • 5 000–7 000 euroa: laajempi remontti, kuten laudejärjestyksen muutos

Jos remontti teetetään peruspaneeleilla ja -lauteilla, työn osuus on yleensä yli puolet kokonaiskustannuksista. Erikoispaneeleja ja kalliita muotolauteita käytettäessä työn hinta pysyy lähes ennallaan, mutta materiaalien osuus kokonaiskustannuksista kasvaa.

Varsin usein remontoidaan sekä sauna että pesuhuone. Jos uusitaan lattiat, on ehdottomasti tehtävä molemmat märkätilat, jotta vedeneristys pysyy yhtenäisenä. Tuollaisen hankkeen hinta on reilusti korkeampi kuin pelkän saunasaneerauksen.

Idea saunan uudeksi ilmeeksi: Savusaunan tunnelmaa

sauna-ja-kylpyhuoneremontti-savusaunan-tunnelmaa-k-rauta-uusi-sauna-kollaasi-1

Jos kaipaat ideaa, miltä saunasi voisi näyttää, kannattaa käydä katsomassa tämä upea saunaremontti ja sen lopputulos. Tässä saunaremontissa vanhasta saunasta remontoitiin upea tumma sauna täynnä savusaunan tunnelmaa. Tutustu saunaremonttiin tästä.

Muista, Remonttimestari auttaa!

Kaikessa vähänkin vaativammassa remontoinnissa on niin paljon muuttujia, että pelkällä arkijärjellä ei välttämättä pärjää. K-Raudan Remonttimestari-palvelu auttaa hankkeen kartoituksessa ja tarvittaessa myös toteutuksessa. Palvelu on tällä hetkellä käytössä 30 K-Raudassa ympäri Suomen.

Katso valikoimaa ja osta saunatuotteita.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje