K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Sauna- ja kylpyhuoneremontilla savusaunan tunnelmaa

Päivitetty 18.02.2020

Lapsiperheen vanha kylpyhuone kaipasi perusteellista päivitystä. Myös sauna uudistettiin käsittelemällä puupinnat mustiksi ja sijoittamalla valaisin lauteiden alle. Katso, miten kylpyhuoneremontti sekä saunaremontti muutti kylpyhuoneen ja saunan ilmettä.

Kun viisihenkinen perhe kantoi muuttokuorman sisään nykyiseen kotitaloonsa, elämisen jäljet olivat selvästi nähtävissä. 2000-luvulla rakennetun talon pintamateriaalit ja kylpyhuone olivat nuhraantuneet vuosien saatossa, eikä värityskään hivellyt silmää.

– Ei ollut mitään syytä, miksi kylpyhuone ja sauna olisi jätetty ennalleen. Tilan vihreä ja ruskea värimaailma oli aikansa elänyt, perheen isä kertoo.

Myös suihkutilan kaadoissa oli toivomisen varaa, sillä vedet tulvivat välillä kodinhoitohuoneeseen.

Kylpyhuoneen ja saunan ilmeen suunnitteli Seija Strand

Pariskunta päätti lopulta kunnostaa 15 vuotta sitten rakennetun talon kaikki pinnat ja keskeiset tilat. Suunniteltavaa oli melkoisesti, joten avuksi pyydettiin sisustussuunnittelija Seija Strand. Hän hahmotteli uuden ilmeen ja valitsi materiaalit kylpyhuoneeseen, saunaan ja muualle taloon. Saunan lauteiden ja kiukaan sijoitelun hahmotteli K-Raudan suunnittelupalvelu.

sauna-ja-kylpyhuoneremontti-savusaunan-tunnelmaa-k-rauta-kollaasi-kylpyhuone-1

Seija ehdotti, että kylpyhuoneessa käytettäisiin samoja laattoja kuin kodinhoitohuoneessa, eteisessä, keittiössä ja wc:ssä. Näin kokonaisuudesta tulisi eheä. Kylpyhuoneen jujuksi hän ehdotti neliön muotoa, joka näkyykin nyt monissa yksityiskohdissa aina lattiakaivosta suihkuun.

Kylpyhuoneremontissa poistettiin toinen suihku:"Yksi suihku riittää."

Ihan kaikki toiveet eivät toteutuneet, sillä pariskunta haaveili alun perin kahdesta suihkusta ja suuremmasta saunasta. Molemmista luovuttiin.

sauna-ja-kylpyhuoneremontti-savusaunan-tunnelmaa-k-rauta-kollaasi-kylpyhuone-2

– Toisen suihkun putkityöt ja rakenteelliset muutokset olisivat käyneet kalliiksi, sillä pesuhuoneen ikkuna olisi pitänyt laittaa umpeen. Nyt ymmärrämme, ettei kahta suihkua oikeasti edes tarvita, perheen äiti toteaa.

sauna-ja-kylpyhuoneremontti-savusaunan-tunnelmaa-k-rauta-vanha-sauna

Löylytilakin pysyi entisen kokoisena, sillä muuten seinän takana ollut vaatehuone olisi pitänyt purkaa.

– Päädyimme korostamaan löylyhuoneen pienuutta. Loimme siitä perisuomalaisen rauhoittumisen paikan, hän lisää.

Tunnelma loihdittiin mustilla lauteilla ja paneeleilla. Aiemmin katossa olleet ledivalot poistettiin, ja nyt valaistuksena on vain lauteiden alle sijoitettu valaisin ja ikkunasta tuleva luonnonvalo.

sauna-ja-kylpyhuoneremontti-savusaunan-tunnelmaa-k-rauta-uusi-sauna-kollaasi-1

Valkeiden laattojen epäsäännölliset pinnat taittavat kauniisti valoa ja ovat kontrasti piskuiselle saunalle, jossa kaikki on mustaa lukuun ottamatta valkoisia kiuaskiviä.

Halvin tarjous ei voittanut: Kylpyhuoneremontin kilpailutus

Varsinainen työ päätettiin jättää suosiolla rakennusalan ammattilaisille, sillä märkätilojen vedeneristys vaatii sertifioidun osaajan ja laattojen asennus puolestaan taitoa ja silmää. Katso lisää, mitä kylpyhuoneremontissa voi tehdä itse ja mitkä työt kannattaa jättää suosiolla ammattilaiselle.

Perheen äiti on tottunut hoitamaan erilaisia hankintoja työnsä puolesta, joten hän kartoitti urakoitsijat. Taloremontin urakkatarjouksissa halvimman ja kalleimman hintaero oli huimat 30 000 euroa.

Pariskunta ei valinnut kalleinta, mutta ei halvintakaan – urakoitsijat olivat hintahaitarin puolivälistä. Vaakakupissa painoivat remonttifirman saamat hyvät suositukset aiemmista urakoista ja huolellisesti eritelty tarjous. Kylpyhuoneen kokonaisbudjetiksi pariskunta arvioi noin 20 000 euroa, mikä piti hyvin kutinsa.

Asbestikartoitusta ei tarvittu, sillä kohde on rakennettu vuoden 1994 jälkeen. Kirvesmiehet aloittivat kylppäriremontin purkamalla vanhan pois: he piikkasivat laatat irti ja irrottivat saunan seinien paneelit.

Työmiehet huomasivat, että lattiakaivon ympärillä on hieman kosteutta. Kosteutta kuivatettiin reilun viikon päivät, kunnes mittaus osoitti betonin olevan kuivaa. Kun työhön taas päästiin, vedeneristys, laatoitus ja uusien kalusteiden asennus sujuivat sukkelasti muutamassa viikossa.

Vanhat kalusteet kiertoon: Kiukkuinen kiukaanhakija

Kylpyhuoneen vanhan lasioven emäntä lahjoitti eteenpäin Tori.fi:n kautta.

– Vanha kiuas ehti olla samassa nettikirppiksessä myynnissä kymmenen minuuttia. Sen haki raivoaan pidätellen isä, jonka poika oli pitänyt saunajuhlat ja käräyttänyt kiukaan, emäntä naurahtaa.

Uudeksi kiukaaksi valikoitui Narvin 6 KW:n kiuas, joka on energiapihi ja istuu huomaamattomasti yhteen uusien lauteiden kanssa. Lue lisää kiukaan asennuksesta tai lue vinkkejä kiukaan valintaan.

Vanha mutta täysin toimiva lämminvesivaraaja sai jäädä. Naapurit hakivat vanhasta saunasta poltettavaksi kelpaavan puutavaran, kuten paneelit ja lauteet.

Perhe kiittelee neljän hengen työporukkaa, joka siivosi joka päivä huolellisesti jälkensä ja vei rakennusjätteet pihalle omiin kasoihin.

Pariskunta puolestaan kuskasi kasoista laattoja ja betonijätettä muutaman kerran viikossa kaatopaikalle ja lajitteli ne siellä huolellisesti – eli myös ne päätyivät kierrätykseen.

Kun remontti syksyllä valmistui, urakkaporukka sai kutsun ja tuli mukaan tupareihin. Seuraavan kerran he tulevat taloon, kun yläkerran wc laitetaan remonttiin.

Näillä onnistut: Perheen vinkit kylpyhuoneremonttiin

1. Aloita ajoissa. Jos ajoitat remontin kesään, ryhdy suunnittelemaan jo syksyllä. Näin ehdit varata hyvän työporukan.

2. Vaadi kunnon tarjoukset. Urakoitsijan on pystyttävä erittelemään tiloissa tehtävät työt sekä kertomaan, kuka työn oikeasti tekee: urakoitsija itse vai alihankkija.

3. Varaa yllätyksille aikaa. Märkätiloista löytyy usein kuivausta vaativia rakenteita, joten älä tee liian tiukkaa aikataulua.

Anna K-Raudan Suunnittelupalvelun auttaa

Kylpyhuone- ja saunaremontti on usein iso projekti. Parhaan lopputuloksen saat, kun aloitat unelmien kylpyhuoneen suunnittelun yhdessä asiantuntijoidemme kanssa.

Myyjiemme neuvot ja vinkit helpottavat kokonaisuuden hahmottamista ja tuotteiden valintaa. Kun käytät ammattilaista apuna suunnittelussa, varmistut materiaalien yhteensopivuudesta ja toimivuudesta.