K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Puukiuas on suomalaisen saunan sydän

Päivitetty 02.12.2021

Suomalaisen saunan perinne alkoi aikoinaan maakuopasta, jonka nurkassa olevaan kivikasaan heitettiin vettä höyrystymään. Samalla periaatteella saunotaan edelleen, mutta saunat ja kiukaat ovat toki kehittyneet huimasti.

Kuten muitakin kodin tiloja myös saunaa voi sisustaa mielensä mukaan. Lempeitä löylyjä rakastava panostaa todennäköisesti saunan valaistukseen, väreihin ja tekstiileihin. Kipakoissa löylyissä viihtyvälle lauteiden materiaali ja kuosi saattavat olla tärkeitä. Silti suomalaisen saunan sydän on puukiuas.

Kiukaasta kannattaa pitää hyvää huolta. Tarkista kiukaan kunto säännöllisesti. Nostele kivet pois ja tutki kiuas ja tulipesä taskulampun valossa. Jos kiukaassa on reikä, se pitää vaihtaa uuteen. Olet ehkä tuntenut myös löylyjen heikentyneen, sekin on merkki kiukaan ikääntymisestä.

puukiuas-on-suomalaisen-saunan-sydan-krauta-harvia-pro-36-puukiuas

Kuvassa näkyy suurempaankin saunaan sopiva Harvia PRO 36 -puukiuas.

Testaa kiuaskivien kunto

Kiuaskivet kannattaa vaihtaa noin kerran vuodessa. Sujauta käsiin kunnon hanskat ja tee testi: napauta kahta kiveä vastakkain. Jos ne murenevat, kivet pitää vaihtaa. Kiuaskivet painuvat käytössä, joten ne kannattaa latoa aika ajoin uudelleen. Lado uudet kivet ilmavasti kiukaaseen.

puukiuas-on-suomalaisen-saunan-sydan-krauta-valkoiset-kiuaskivet

Valkoiset kiuaskivet ovat upeat kiukaan pinnalla. Kuvassa vasemmalla parhaat löylyt valkoinen koristekivi ja oikealla kiuaskivi Narvi. Osta uudet kiuaskivet.

Sopivan kokoinen kiuas saunaan

Kestävinkin kiuas tulee jossain vaiheessa tiensä päähän, ja silloin on aika hankkia uusi lämmönlähde saunaan. Valitse kiuas saunan koon mukaan. Mitä suurempi löylyhuone on, sitä tehokkaamman kiukaan tarvitset. Liian pienen kiukaan ylikuumentaminen vahingoittaa kiuasta ja pidentää saunan lämmitysaikaa. Liian suuren kiukaan löylyistä taas ei kukaan nauti. Ennen kuin lähdet kiuasostoksille, mittaa saunasi korkeus, seinien pituudet, vesipadan etäisyys kiukaasta sekä millä korkeudella hormin reikä on lattiasta mitattuna. Voit myös piirtää suuntaa antavan pohjapiirroksen. Näiden perusteella ammattitaitoinen myyjä K-Raudassa osaa auttaa sinua kiukaan valinnassa. Voit myös varata etukäteen maksuttoman palveluajan myyjälle.

Kiinnitä huomiota myös turvallisuuteen. Kiukaan ympärille kannattaa aina rakentaa suojakaide puusta, joka ei kuumene liikaa. Sopivia puulajeja ovat esimerkiksi tervaleppä tai lämpökäsitelty haapa. Tarkista myös kiukaan suojaetäisyydet myyjältä tai valmistajalta. Katso 4 tärkeää saunan turvallisuustekijää!

puukiuas-on-suomalaisen-saunan-sydan-krauta-jalkatukikaide-harvia-formula

Saunaan on saatavissa myös valmiita kiuassuojia, tutustu verkkokauppamme valikoimaan. Kuvassa Harvian lepästä tehty jalkatukikaide.

Parhaat löylyt

Jos pidät kosteista löylyistä, pidä kiukaan lämpötila matalana ja visko kiukaalle runsaasti vettä. Myös kiukaan kivimäärällä on vaikutusta. Kosteat löylyt irtoavat helpommin, jos kiukaaseen mahtuu paljon kiviä. Silloin löylyvesi viipyy kivimassan seassa pitkään. Toiset saunojat rakastavat kipakoita löylyjä. Sellaiset saat aikaan pitämällä kiukaan lämpötilan mahdollisimman korkeana.

puukiuas-on-suomalaisen-saunan-sydan-krauta-saunapaneeli

K-Raudasta löydät kiukaiden lisäksi myös runsaan valikoiman valmiita laude-elementtejä, laudelautoja ja saunapaneeleita. Kiukaiden valikoimasta kannattaa erityisesti tutustua Narvin Black- sekä Harvian Linear GreenFlame -sarjojen puukiukaisiin, sille ne ovat saatavilla vain K-Raudasta.

puukiuas-on-suomalaisen-saunan-sydan-krauta-saunamittarit-ja-muut-saunatarvikkeet

Kaipaako saunamittari päivitystä tai onko löylykiulu tai ämpärit jo aika vaihtaa uuteen? K-Raudan valikoimista löydät kaikki saunatarvikkeet.

Tutustu puukiukaiden valikoimaan!

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje