K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Mökin maalaus ja mökin huoltomaalaus

Vanhan maalin mikrohalkeilu kertoo, että on huoltomaalauksen aika. Mökin maalaus on helppoa kunnon ohjeilla, maaleilla ja välineillä. Katso asiantuntijan vinkit mökin huoltomaalaukseen.

1. Mistä tietää, milloin mökin julkisivuverhous on aika maalata?

Puuverhotun julkisivun huoltomaalausväli on 10–15 vuotta, kun se on maalattu huolellisesti ja laadukkaalla maalilla. Julkisivuun porottava voimakas auringonpaiste ja kosteus lyhentävät huoltomaalausväliä. Jos talon sokkeli on matala, räystäät lyhyet ja sadevesirännien kunto huono, sääolosuhteiden vaikutus korostuu.

Huoltomaalaus kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun maalipinnassa näkyy lähietäisyydeltä tarkasteltuna mikrohalkeilua. Yleensä sitä ilmestyy ensiksi talon aurinkoisille länsi- ja eteläsivuille. Kun vanha maalipinta on vielä ehjä, huoltomaalausta edeltävien pohjatöiden tarve on vähäinen ja uudesta maalipinnasta saadaan laadukas ja kestävä.

2. Miten hyvin pinta pitää puhdistaa ennen maalausta?

Huolellisella pesulla on suuri merkitys, sillä seinään kertynyt lika, home ja levä heikentävät maalikalvon kiinnittymistä. Joskus pelkkä pesu voi riittää seinän huoltokäsittelyksi. Pese julkisivulaudoitus homeenpoistoaineen ja veden seoksella. Levitä se seinään harjalla, sienellä tai puutarharuiskulla alhaalta ylöspäin. Käytettävän seoksen vahvuus riippuu seinän likaisuudesta.Käytä puhdasta vettä, eli ei esimerkiksi humuspitoista järvivettä.

mokin-maalaus-k-rauta-artikkeli

3. Mitä maalin valinnassa tulisi ottaa huomioon?

Nykyaikaisilla vesiohenteisilla akrylaattimaaleilla ja peittosuojilla voidaan maalata aiemmin maalatun akrylaatti- ja öljymaalimaalikerroksen sekä peittosuoja- ja kuullotekerroksen päälle. Vanhojen öljymaalilla maalattujen arvorakennusten huoltomaalauksessa on kuitenkin järkevää käyttää öljymaalia, jolloin lopputulos on varmasti esteettisesti tyydyttävä. Öljymaali soveltuu vain öljymaalin päälle, ja kuullotteita käytetään vain kuullotepintojen huoltokäsittelyyn.

Jos vanha maalipinta on ehjä, huolellinen pesu riittää pohjatyöksi. Irrota hilseilevä tai lohkeileva maalipinta raapalla tai teräsharjalla. Jos poistat maalin joistain kohdista puuhun asti, käsittele ne ennen maalausta Valtti-pohjusteella. Mikäli maalaat huonokuntoisen öljymaalipinnan päälle akrylaattimaalilla, sivele pintaan ensin öljypohjamaalikerros. Se parantaa uuden maalikalvon tartuntaa ja takaa kestävän lopputuloksen.

Asiantuntija: Teknisen tuen päällikkö Rami Kuparinen, Tikkurila

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje