K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Uskalla maalata rohkeilla väreillä – näin onnistut maalin valinnassa

Päivitetty 08.07.2021

Miten tuoda lisää väriä kotiin ja maalata rohkeammin? Miten yhdistää eri värejä? 20 trendisävyn maalisävykokoelman K-Raudalle suunnitellut trendianalyytikko Susanna Björklund kertoo parhaat vinkkinsä.

Värikkäällä maalilla voit muuttaa kodin ilmettä helposti ja edullisesti. Maalilla saat kotiin vaihtelua ja omaperäistä ilmettä.

Susanna Björklund suunnitteli K-Raudalle 200 Cello-maalisävyn kokoelman. Hän kannustaa suomalaisia käyttämään värejä rohkeammin. Maalaamista ei kannata ottaa liian vakavasti. Värin voi vaihtaa helposti, jos siihen kyllästyy.

susanna-bjorklund-20-trendisavyn-suunnittelija-syvan-vihrea-t1630-k-rauta

susanna-bjorklund-20-trendisavyn-suunnittelija-variyhdistelmat-tummat-ja-vaaleat-k-rauta

Kuvassa Cello-sisämaalien trendiväriyhdistelmä, jossa on mukana syvyyttä ja heleyttä.

Tarkastele maalisävyä monessa valossa

Maalisävyä valitessa on oleellisinta miettiä, mistä väreistä itse pitää. Se on tärkeämpi kriteeri kuin trendit, sillä oma maku muuttuu hitaammin kuin sisustustyylit.

  • Värit sopivat myös minimalisteille ja niille, jotka haluavat kodin pysyvän vaaleana. Jo hyvin hentokin sävy, kuten vedenvihreä tai harmahtava liila, pehmentää tilaa. Valkoisen ystävän kannattaa kokeilla myös lämpimiä voin ja vaniljan sävyjä, Susanna Björklund neuvoo.

Kaikenkokoisissa huoneissa voi käyttää kaikkia värejä, mutta maalisävyä on hyvä testata eri valaistuksissa. Sama sävy voi näyttää erilaiselta luonnonvalossa, keinovalossa ja pimeässä illassa.

  • Suomessa valon vaihtelu on erityinen haaste. Hennoilla pastellisävyillä maalattu seinä saattaa näyttää valkoiselta hämärässä, ja joidenkin sävyjen hehku sammuu silloin harmaaksi. Maalisävyn väri vaihtelee senkin mukaan, mitä sen vieressä on. Esimerkiksi kalusteiden ja tekstiilien värit vaikuttavat maalatun seinän ilmeeseen.

Kokeile yhdistää näitä maalisävyjä

susanna-bjorklund-20-trendisavyn-suunnittelija-variyhdistelmat-k-rauta-u

Tumma suklaanruskea T1743, punertava kameli T1683, oliivinvihreä T1604 ja mangonoranssi T1589

susanna-bjorklund-20-trendisavyn-suunnittelija-variyhdistelmat-2-k-rauta-u

Toffee T1660, hiekka T1667 ja lilahtava T1516

– Toffeeseen ja kellanruskeisiin sävyihin tuntuu hyvältä yhdistää myös voimakasta vihreänkeltaista, lehmuksen vihreää tai voimakasta pinkkiä, Susanna Björklund sanoo.

Maalaa makuuhuoneesta rauhoittava pesä

Paras tapa kokeilla maalisävyä kotiin on maalata sillä osa seinää tai isohko lastulevypala, joka on helppo siirtää huoneesta toiseen. Cello Color Sample 0,45 litran purkilla himmeää sisämaalia voit testata sävyn soveltuvuutta haluamaasi tilaan.

Valitse aina lopullinen väri K-Raudan värilastusta tai maalatusta koepalasta siinä ympäristössä ja niissä olosuhteissa, joihin väri valitaan.

Esimerkiksi eteisessä tai vessassa voi revitellä räväkälläkin värillä. Samassa kodissa voi olla vaikka minkä värisiä huoneita, mutta yksi seikka on hyvä muistaa.

– Kannattaa katsoa, mitä näkyy mistäkin. Jos huoneesta on oviaukko toiseen, sopivatko vierekkäisten huoneiden värit toisiinsa?

susanna-bjorklund-20-trendisavyn-suunnittelija-tummansininen-t1466-k-rauta

Kuvassa tummansininen trendiväri T1466, jolla luot makuuhuoneeseen rauhallisen tunnelman.

Makuuhuoneeseen Susanna Björklund kannustaa kokeilemaan syviä sävyjä, kuten tummaa vihreää, sinistä, ruskeaa tai viininpunaista.

– Tumma maali voi saada huoneen tuntumaan pienemmältä, mutta tarvitseeko makuuhuoneen tuntuakaan isolta? Tietty pesämäisyys sopii tilaan, jossa nukutaan.

Leikittele väreillä ja käytä mielikuvitusta

Värikkäitä maaleja voi käyttää kotona monella tavalla. Koko seinän maalaaminen ei ole ainoa tapa.

susanna-bjorklund-20-trendisavyn-suunnittelija-variyhdistelmat-kirkas-k-rauta

Tämä on rohkea yhdistelmä! Hohtavan kirkas trendiväri T1621 yhdistettynä viininpunaiseen T1517 ja kullankellertävään T1604 -väriin luo jännän kokonaisuuden.

– Maaleilla voi rajata tilaa tilassa. Sängyn taakse voi maalata sängynpäädyn. Seinä on mahdollista maalata puoliksi kahdella eri värillä. Eteisessä tai vessassa voi yhdistää tehosteosiot maalaamalla värin katon kautta toiselle puolelle. Muuten neutraaliin tilaan saa näyttävyyttä, kun taiteilee isoja kuvioita sapluunalla.

Kokeile maalata huoneen seinät saman värin eri voimakkuusasteella: maalin voi sävyttää valkoisella hiukan eriväriseksi eri seiniin. Se tuo vivahteikkuutta. Jos jokin väri kiehtoo mutta näyttää liian vahvalta, siitä saa hillitympää sekoittamalla väriin valkoista.

Muutakin voi maalata kuin seiniä ja kattoa. Neutraalin sävyiseen kotiin sopii tehosteeksi kirkkaanväriseksi maalattu lipasto tai muu kaluste. Cellon kalustemaalilla saat kaunista jälkeä. Oviaukosta voi maalata pelkät karmit tai huoneesta sitä kiertävät listat. Korkeaan tilaan tuovat ilmettä värikkäät seinät ja valkoiset listat katonrajassa. Mielikuvitusta peliin!

Yhdistä neutraalia ja kirkasta

  • Kiiltäväpintainen seinä on helpompi puhdistaa kuin mattapintainen. Kiiltävä maali sopii siksi esimerkiksi keittiön välitilaan. Muu tila voidaan maalata saman sävyisellä mattamaalilla. Tämä luo kivaa kontrastia, koska kiilto korostaa maalin sävyä ja saa sen näyttämään hiukan tummemmalta, Susanna Björklund sanoo.

K-Raudan Cello-sävymallistoon Susanna Björklund on valinnut hyvin vaaleita, murrettuja, tummia ja kirkkaita sävyjä. Kokoelmasta voi tehdä lukemattomia yhdistelmiä.

– Olen värien lähettiläs. Kirkkaat värit ovat yhä trendi, mutta nyt mennään superkirkkaista kohti murrettuja sävyjä. Toffee, kellanruskea, harmaanvihreä ja oliivinvihreä miellyttävät silmääni. Neutraaleihin sävyihin voi yhdistää kirkkaita. Tehosteväreinä suosin voimakasta pinkkiä tai fuksiaa.

Cellon sisämaalisavyjen kokoelma – kaikki 200 upeaa sävyä

susanna-bjorklundin-valitsemat-maalisavyt-k-rauta-uusi

Tutustu tästä Susannan Cellolle poimimaan 200 sisämaalisävyn kokoelmaan, jossa on kirkkaita trendivärejä sekä hillitympiä sävyjä.

Susanna Björklund

susanna-bjorklund-20-trendisavyn-suunnittelija-k-rauta-T1516

*Susannan henkilökuvan kuvasi Riitta Sourander. Oikealla kuvassa Cello-sisämaalin heleän lilahtava trendiväri T1516. *

Susanna Björklund on trendianalyytikko, tulevaisuusajattelija, muotoilija ja toimittaja, MA, Visual Culture, IDBM, BA, Fashion. ENNE-yrityksessään hän ennakoi asiakkailleen tulevaisuutta ja tutkii asiakaslähtöisyyttä, kulutuskäyttäytymisen ja arvojen muutoksia sekä muotoiluprosesseja. Susanna on kuratoinut Signals-trendinäyttelyn Habitare-messuille vuodesta 2015.

Katso aiheeseen liittyen

Cellon sisämaalisavyjen kokoelma – kaikki 200 upeaa sävyä

Tee sisämaalaus helposti asiantuntijan vinkeillä

Katso lisää maalausvinkkejä!

Tutustu Cello-sisämaalien valikoimaan verkkokaupassamme tai K-Raudassa.