K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Näin kylvät esikasvatettavat taimet

Päivitetty 23.01.2023

Esikasvatus on helppoa! Kokosimme helpot ohjeet, joita noudattamalla onnistut kylvössä!

Näin kylvät esikasvatettavat taimet

1) Täytä puhtaat ruukut uudella ja puhtaalla kylvömullalla. Multa- ja turvepitoisempi taimimulta sopii koulintaan ja ruukutukseen.

2) Jos käytät turve- tai saviruukkuja, ne kannattaa kostuttaa lämpimällä vedellä jo edellisenä päivänä. Säilytä ne myös lämpimässä.

3) Isot siemenet kannattaa liottaa vedessä yön yli. Se nopeuttaa itämistä.

4) Kylvä siemenet harvaan kostean mullan pinnalle. Paina isot siemenet multaan, jotta ne saavat hyvän kosketuksen. Pienikokoiset siemenet on helppo kylvää hiekkaan sekoitettuna.

5) Merkitse jokaiseen kylvökseen, mitä olet kylvänyt ja milloin.

6) Sumuta kylvökset kevyesti.

7) Peitä pimeässä itävät siemenet ohuella multakerroksella. Käytä vähän multaa jos siemenet ovat pieniä ja enemmän multaa jos siemenet ovat isoja. Sopiva syvyys on 2–3 kertaa siemenen koko. Jätäsiemenet peittämättä, jos ne itävät valossa.

8) Pieni esikasvatukseen sisätiloissa tarkoitettu kasvihuone tai läpinäkyvä muovi antavat tasaiset itämisolosuhteet. Nosta kylvöastiat kasvihuoneeseen tai peitä ne. Tee muoviin reikiä, että ilma vaihtuu, muutoin siemenet saattavat homehtua.

9) Kylvöille paras on lämmin (20–25 °C) ja valoisa paikka. Jotkut lajit, erityisesti monivuotiset, itävät kuitenkin viileämmässä.

10) Tuuleta, jos suojamuoviin muodostuu vesipisaroita. Säätele ilmanvaihtoa kasvihuoneessa tuuletusluukuilla.

11) Suihkuta ja sumuta kylvöjä suihkupullolla, jos multa kuivuu.

Helmikuussa kaupoissa on siementen ja esikasvatustarvikkeiden valikoima parhaimmillaan. Siementen lisäksi tarvitset kylvöön puhtaita ruukkuja/kylvöastioita sekä oikeanlaista multaa.

Yleisohje esikasvatuksen aloittamiselle on maaliskuun alku lajin mukaan. Hitaimpia kasveja ovat esimerkiksi kaali, tomaatti ja paprika. Liian aikaisin kylvetyt taimet venähtävät helposti ja kasvu on honteloa niiden kurkotellessa valoa kohti.

Valitse siemenet ja katso pussista istutusohjeet

Siemenet myydään annospusseissa, joissa on ilmoitettu kuinka monta tainta/rivimetriä pussillisesta saa kylvettyä.

Pussista löytyy paljon muutakin hyödyllistä tietoa, esimerkiksi kasvatettavan lajikkeen ominaisuudet, sopivin istutusaika, itämisaika, korkeus ja kylvösyvyys. Pussista selviää myös tarvitseeko taimi esikasvatuksen vai voiko sen kylvää suoraan avomaalle.

Osta siemeniä

Osta tarvikkeita esikasvatukseen

Sinua voisi kiinnostaa myös:

DIY: Maitopurkeista laatikoita taimien esikasvatukseen

Viljelylaatikon rakentaminen

Viherkasvien mullanvaihto

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje