K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Aurinkopaneelit omakotitaloon

Aurinkosähkön tuottaminen itse onnistuu helposti aurinkopaneeleiden avulla. Nykyään auringon tuottamaa energiaa hyödynnetään yhä useammassa kodissa. Katso lisää ja aloita oma sähköntuotanto asentamalla aurinkopaneelit omakotitaloon.

Mikä on helpoin tapa hankkia aurinkopaneelit omakotitaloon?

Jos haluat alkaa tuottaa aurinkosähköä mahdollisimman helposti, kannattaa aurinkopaneelit ostaa pakettiratkaisuna luotettavalta myyjältä. Kun harkitset aurinkosähköjärjestelmän hankintaa, käänny ensiksi asiantuntijan puoleen esimerkiksi paikallisessa K-Raudassa.

aurinkopaneelit-omakotitaloo-k-rauta-artikkeli-asennus-paneelin-laitto

Asiantuntijamme auttaa sinua arvioimaan, millainen ja minkä kokoinen järjestelmä sopisi parhaiten perheesi käyttö- ja energiatarpeeseen. Esimerkiksi kodin sähköliittymä ja sulakkeiden koko saattavat vaikuttaa järjestelmän kokoon. Oikein mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä tuo kuluttajalle energiansäästöä hyvinkin 10-15 prosenttia vuodessa.

Tutustu K-Aurinkovoimalaan tarkemmin

Näin aurinkopaanelien asennus hoidetaan yhdessä ammattilaisen kanssa

Asennus alkaa suunnittelukäynnillä kohteessa. Arvio asennettavan laitteiston koosta tehdään sen perusteella, kuinka suureksi tarvittava teho arvioidaan. Arvioinnissa otetaan huomioon talon lämmitysjärjestelmä, kokonaiskulutus sekä tuottotavoite.

aurinkopaneelit-omakotitaloo-k-rauta-artikkeli-asennus-kytkentä-laitto

Aurinkopaneelien ohessa asennettavan aurinkosähköpaketin tärkein osa on invertteri, joka kääntää aurinkopaneelien tuotaman tasavirran (DC) kotitalouden käyttämäksi vaihtovirraksi (AC).

Avaimet käteen -palvelu on kätevin tapa hankkia aurinkosähköjärjestelmä, sillä urakoitsija vastaa koko projektista tarpeiden kartoituksesta lupien hankintaan.

Aurinkopaneeleiden asennus on nopeaa

Aurinkopaneeleiden asennus vie päivän, mutta koko projektiin on syytä varata pari, kolme viikkoa. Paneelit voivat muuttaa talon julkisivua siinä määrin, että kunnan rakennusvalvontaan on mahdollisesti tehtävä muutosilmoitus ja ehkä myös naapurit on kuultava.

aurinkopaneelit-omakotitaloo-k-rauta-artikkeli-asennus-käsi

Projektin hinta määräytyy järjestelmän koon mukaan

Aurinkopaneelit ja niiden asennuksen hinta määräytyy sen mukaan, minkä kokoinen ratkaisu toteutetaan. Meillä K-Raudassa on tarjolla kolme vaihtoehtoa kiinteään hintaan.

Lue lisää K-Aurinkovoimalasta täältä.

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä ja säästöä

Aurinkopaneelien omistaja ei valitettavasti voi välttyä kokonaan ostosähköltä, koska sähköä tarvitaan useammin kuin aurinko paistaa. Esimerkiksi nimellisteholtaan 3 kWp:n järjestelmällä varustetun pientalon noin 15 000 kilowattitunnin sähkönostosta voi noin 2 500—3 000 kilowattituntia tuottaa itse. Mitä kalliimmaksi sähkö, sähkönsiirtohinnat sekä energian verotus nousevat, sitä suuremmaksi kasvaa omavaraisen sähköntuotannon tuottama säästö.

Kun hankit aurinkopaneeleita, muista hyödyntää kotitalousvähennys

Aurinkopaneelien asentaminen ei ole ilmaista, mutta kustannukset pysyvät järkevällä tasolla, kunhan muistaa hyödyntää kotitalousvähennystä. Aurinkopaneelien asennuksesta syntyvän työn osuuden voi hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennyksenä.

Hyödynnä K-Raudan rahoituspalvelua ja muista myydä ylimääräinen sähkö omalle sähköyhtiölle

Hankkiessasi aurinkopaneeleita, voit hyödyntää K-Raudan Rahoituspalvelua. Näin isompikin hankinta hoituu kätevästi sopivan kokoisissa kuukausierissä. Muista myös hyödyntää kompensaatiota omassa sähköntuotannossa. Näin voit myydä aurinkoisimpien päivien ylijäämätuotannon omalle sähköyhtiöllesi.

Pitkä ja pimeä talvi ei ole ongelma

aurinkopaneelit-mökille-k-rauta-artikkeli-2

Monia varmasti huolettaa Suomen pitkä ja pimeä talvi. Se on onneksi turhaa. Esimerkiksi eteläisimmässä Suomessa aurinko säteilee vuoden aikana lähes yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa. Vaikka Pohjois-Suomen päivät ovat talvella lyhyitä, korjautuu asia kesäaikaan, kun auringosta saa sähköä aina varhaisesta aamusta iltamyöhään saakka.

Muista myös sähköauton lataus

Sähköauton voi hyvin ladata aurinkoenergialla. Kun auto on päivällä kotipihassa ja aurinko paistaa, lataus voi olla ilmaista. Tosin kotilataus on hitaampaa kuin pikalataus vaikka K-Citymarketin pihassa. Täyssähköauton lataus vie kotona noin 10 tuntia ja pikalatauksessa noin 45 minuuttia auton mallista ja olosuhteista riippuen.

Voit asentaa aurinkopaneelit omakotitaloon myös itse

aurinkopaneelit-omakotitaloo-k-rauta-artikkeli-asennus

Aurinkopaneelit omakotitaloon voi myös asentaa itse, vaikka kiireiselle tai osaamattomalle pakettiratkaisu onkin järkevin vaihtoehto.

Aloita asennus kiinnittämällä aurinkopaneelit asennuskiskoille ja vie virtapiuhat katon läpi sisään. Kiinnitä invertteri sähkökeskuksen viereen. Muista, että tarvitset sähköalan ammattilaista järjestelmän sähköverkkoon kytkemisessä.

Ennen käyttöönottoa muista tehdä ilmoitus sähköverkkoon liittämisestä paikalliselle sähköverkkoyhtiölle.

Näin sijoitat aurinkopaneelit oikein

Vaikka aurinkopaneelit voidaan asentaa käytännössä mihin vain, saat parhaan tehon irti aurinkopaneeleista asentamalla ne etelänsuuntaiselle kattolappeelle. Mikäli kattolappeet ovat itä-länsi-suunnassa, kannattaa aurinkopaneelisto jakaa puoliksi. Näin saat aina toiselle lappeelle säteilyä.

Tasaisilla katoilla aurinkopaneelit pitää nostaa telineillä säteilylle optimaaliseen 15–20 asteen kulmaan. Ainoastaan harvinaiset pohjoiseen kallistetut pulpettikatot eivät sovi aurinkopaneelien sijoituspaikaksi.

Aurinkopaneelit mökille

aurinkopaneelit-mökille-k-rauta-artikkeli

Jos tahdot hankkia aurinkopaneelit mökille, lue lisää aiheesta täältä. Saat aurinkopaanelit mökille helposti, mutta asiassa on muutama tärkeä seikka, jotka kannattaa huomioida.

Hanki sinulle sopiva K-Aurinkovoimala

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje