K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

DIY: Tapio Anttilan suunnittelema huonekalumallisto

Päivitetty 07.06.2022

Huippusuunnittelija Tapio Anttila suunnitteli kotimaisesta puusta DIY-huonekalumalliston yksinoikeudella K-Raudalle. Mallisto ihastuttaa aidon materiaalin luonnonläheisellä tunnulla, sekä selkeän linjakkaalla muotoilullaan. Täältä löydät rakennusohjeet! Tarvikkeet löydät kätevästi K-Raudasta.

Palkitun huonekalumuotoilijan Tapio Anttilan K-Raudalle suunnittelemaan DIY-huonekalumallistoon kuuluu lasikantinen ruokapöytä, sohvapöytä, sivupöytä, sänky sekä lastenhuoneen seinälle ripustettavat näppärät säilytyslaatikot.

Malliston päämateriaaliksi Anttila valitsi suomalaisen männyn. Liimapuulevyjen oksanjäljet kuuluvat tyyliin, joten ne saavat näkyä.

”Omaa suunnittelutyötäni helpotti suuresti se, kuinka laadukas lähituotettu mäntymateriaali K-Raudalla oli tarjota. Aito puu – oksineen kaikkineen – on edelleen kovassa nosteessa sisustuksessa. Lisäksi kotimainen puu on vastuullinen materiaali kestävän kehityksen näkökulmasta. Voisi oikeastaan ajatella, että puusisustamisen myötä kotona on oma hiilivarasto.”, toteaa Anttila.

Anttila kertoo, että malliston suunnittelua ohjasi vahvasti käsityön ajatus.

Malliston huonekalut ovat rakenteeltaan riittävän yksinkertaisia, jotta ne voi rakentaa itse ohjeiden avulla. Ammattilainen ei siis tarvitse olla, mutta hieman tietysti tarvitaan nikkarointitaitoa.

Anttila kertoo, että DIY-huonekalumalliston suunnittelussa mittasuhteet oli otettava erityisen tarkasti huomioon.

”Kun tekee yksinkertaista muotokieltä, mittasuhteet ovat todella tärkeät – siitä syntyy design. Tämän malliston suunnittelussa osuttiin ensimmäisellä prototyypeillä, joihin tarvittiin vain pieniä korjauksia.”

K-Rauta-hero-banner

DIY: Sohvapöytä

Tee itse kaunis sohvapöytä olohuoneeseen. Katso työvaiheet!

Rakenna itse sohvapöytä

Tarvikkeet:

Liimapuulevy Cello 18 x 600 x 1200 mänty 1 levy

Liimapuulevy Lamboard 28 x 200 x 800 mänty 1 levy

Liimapuulevy Lamboard 28 x 600 x 1200 mänty 1 levy

Poratappi PROF 8 x 40 mm koivu 30 kpl 1 pussi

Säätöjalka Prof M6 x 25 mm 4kpl 1 pussi

Yleisruuvi PROF uppokanta Zn T20 4,5 x 70 mm 1 pussi

Puuliima Casco Cascol Indoor 0,75 l (sisäkäyttöön) 1 pullo

Kannen pinta 1 laatta: Lattialaatta Golden White 600x1200 Lux kiiltävä tai Lattialaatta Verde Aver 600x1200 Lux kiiltävä

Asennusliima 1 tuubi

Näin rakennat sohvapöydän:

Katso tästä rakennusohjeen kuvat, joihin on merkitty myös tarkat mitat

 1. Sahaa pöytäsirkkelillä runko- ja kansilevyt piirustuksissa olevien mittojen mukaisiksi.

 2. Liitosten esivalmistelu: A) Merkkaa poratappien + puuruuvien paikat levyjen pinnoille piirustusten mukaan. B) Kasaa puristimia ja apurimoja käyttäen jalka- + tuki- + kansilevyt yhteen tasaisella alustalla. C) Poraa jalkalevyihin puuruuvien esiporaus 5 mm:n terällä + kannan upotus kolo 7,5 metalliterällä n. 15 mm. D) Poraa varovasti 7,5 mm:n metalliporanterällä sivujen läpi ja n. 15 mm:n syvyyteen liitettävän levyn päätyyn. E) Poraa myös tukilevyn päätyyn puuruuveille apureiät 3 mm:n terällä. F) Irrota levyt. G) Nyt sinulla on kaikki poratappi- ja puuruuviliitosten esivalmistelut tehty. H) Poraa vielä piirustusten mukaisiin kohtiin paikat säätöjalan kierremuhville (terän koko pakkauksessa).

 3. Pyöristä kaikkien levyjen kulmat vanne- tai kuviosahalla piirustusten mukaan. Viimeistele kulmat hiekkapaperilla (nauhakone tai käsin). Pyöristä kaikki reunat käsijyrsimellä r=10 mm terällä.

 4. Liitosten teko ja kasaus: A) Kasaa levyt poratappeja + liimaa + puristimia käyttäen (laita liimaa reikiin ja lyö vasaralla poratapit pohjaan saakka). B) Ruuvaa puuruuvit jalkalevyn läpi tukilevyn päätyyn ja peitä ruuvinkanta liimalla ja poratapilla. C) Levyjen kasausjärjestys (ks. piirustukset): 1. Jalkalevyt + tukilevy, 2. Jalkarunko + kansilevy. D) Odota, että liima on kuivunut

 5. Katkaise ylimääräiset tappien osat pienihampaisella sahalla (esim. japaninsaha) varovasti. Hio klossin ja hiekkapaperin kanssa sivut ja siisti samalla tappien kohdat.

 6. Pintakäsittele tarvittaessa joko luonnonväriseksi tai valitse maaliväri (kysy K-Raudan maaliosastolta vaihtoehtoja).

 7. Kiinnitä ja säädä säätöjalat.

 8. Pyöristä kannen pintalaatan kulmat piirustuksien mukaan kulmahiomakoneen timanttilaikalla varovasti.

 9. Liima pintalaatta paikoilleen asennusliimalla.

Näillä onnistut: 

K-Rauta-hero-banner

DIY: Ruokapöytä

Rakenna Tapio Anttilan suunnittelema kaunis ruokapöytä tämän ohjeen avulla.

Rakenna itse ruokapöytä

Tarvikkeet:

Näin rakennat ruokapöydän:

Katso tästä rakennusvaiheiden kuvat ja tarkat mitat

 1. Sahaa pöytäsirkkelillä runko- ja kansilevyt piirustuksissa olevien mittojen mukaisiksi. Merkkaa pulttisaranoiden ja säätöjalkojen paikat levyjen kanteille piirustusten mukaan.

 2. Poraa varovasti 7 mm:n puuporanterällä saranoiden kiinnitysreiät. Poraa vielä piirustusten mukaisiin kohtiin paikat säätöjalan kierremuhville (terän koko pakkauksessa).

 3. Pyöristä kaikkien levyjen kulmat vanne- tai kuviosahalla piirustusten mukaan. Viimeistele kulmat hiekkapaperilla (nauhakone tai käsin).

 4. Pyöristä kaikki reunat käsijyrsimellä r=10 mm terällä

 5. Hio klossin ja hiekkapaperin kanssa sivut.

 6. Pintakäsittele tarvittaessa joko luonnonväriseksi tai valitse maaliväri (kysy K-Raudan maaliosastolta vaihtoehtoja)

 7. Kiinnitä saranat paikoilleen (ks. piirustuksesta levyjen paikat ja huomioi uros-naaras saranat). Kiinnitä säätöjalat.

 8. Yhdistä jalkalevyt toisiinsa saranoilla (ts. lukitse saranatapit)

 9. Avaa jalkapukki siten, että kaikki levyt muodostavat 90 asteen kulman toisiinsa nähden. HUOM! astekulma ei saa olla mikään muu! Sijoita jalkapukit lattialle piirustusten mukaan ja pöydän lopulliseen paikkaan.

 10. Liimaa vaimennintyynytarrat jalkapukkien yläkanttiin lasia vasten tulevalle pinnalle (2 kpl per levy).

 11. Laske lasikansi varovasti paikoilleen. Säädä tarvittaessa säätöjalkoja. HUOM! Valmista pöytää ei voi siirtää enää. Siirto tapahtuu nostamalla kansi pois ja siirtämällä jalkapukit. Kanteen ei voi nojata tai sen päällä istua. Kiinnitettävä huomiota erityisesti lasten kanssa. Jalkapukkeja on tarkkailtava käytössä, ettei levyjen 90 asteen kulma muutu esim. imurin kolhaistessa.

Näillä onnistut: 

K-Rauta-hero-banner

DIY: Sivupöytä

Rakenna Tapio Anttilan suunnittelema sivupöytä tämän ohjeen mukaan!

Rakenna itse sivupöytä

Tarvikkeet:

Liimapuulevy Lamboard 28 x 300 x 800 mänty 1 levy

Liimapuulevy Lamboard 28 x 600 x 2000 mänty 1 levy

Poratappi PROF 8 x 40 mm koivu 30 kpl 1 pussi

Säätöjalka Prof M6 x 25 mm 4kpl 1 pussi

Puuliima Casco Cascol Indoor 0,75 l (sisäkäyttöön) 1 pullo

Näin rakennat sivupöydän:

Katso tästä sivupöydän vaihekuvat ja tarkat mitat

 1. Sahaa pöytäsirkkelillä runko- ja kansilevyt piirustuksissa olevien mittojen mukaisiksi.

 2. Liitosten esivalmistelu: A) Merkkaa poratappien paikat levyjen pinnoille piirustusten mukaan. B) Kasaa puristimia ja apurimoja käyttäen aina kahden levyn T-mallinen liitos tasaisella alustalla. C) Poraa varovasti 7,5 mm:n metalliporanterällä vaaka sivun läpi ja n. 15 mm:n syvyyteen liitettävän levyn päätyyn. D) Irrota levyt. E) Toista sama kaikkien levyliitosten kanssa. F) Nyt sinulla on kaikki poratappiliitosten esivalmistelut tehty. G) Poraa vielä piirustusten mukaisiin kohtiin paikat säätöjalan kierremuhville (terän koko pakkauksessa).

 3. Pyöristä kaikkien levyjen kulmat vanne- tai kuviosahalla piirustusten mukaan

 4. Viimeistele kulmat hiekkapaperilla (nauhakone tai käsin)

 5. Pyöristä kaikki reunat käsijyrsimellä r=10 mm terällä

 6. Liitosten teko ja kasaus: A) Kasaa levyt poratappeja + liimaa + puristimia käyttäen (laita liimaa reikiin ja lyö vasaralla poratapit pohjaan saakka). B) Levyjen kasausjärjestys (ks. piirustukset): 1. E + B, 2. E/B + D, 3. E/B/D + A, 4. E/B/D/A + C. C) Odota, että liima on kuivunut

 7. Katkaise ylimääräiset tappien osat pienihampaisella sahalla (esim. japaninsaha) varovasti.

 8. Hio klossin ja hiekkapaperin kanssa sivut ja siisti samalla tappien kohdat.

 9. Pintakäsittele tarvittaessa joko luonnonväriseksi tai valitse maaliväri (kysy K-Raudan maaliosastolta vaihtoehtoja).

 10. Kiinnitä ja säädä säätöjalat.

Näillä onnistut: 

K-Rauta-hero-banner

DIY: sänky

Rakenna Tapio Anttilan suunnittelema kaunis sänky tämän ohjeen avulla!

Rakenna itse sänky

Tarvikkeet:

Liimapuulevy Lamboard 18 x 200 x 2000 mänty 9 levyä

Liimapuulevy Lamboard 28 x 600 x 2000 mänty 1 levy

Liimapuulevy 28 x 600 x 2500 mänty l-laatu 1 levy

Liimapuulevy 28 x 300 x 2500 mänty l-laatu 1 levy

Pyörölista Cello 44 mm 2400 mänty 1 tanko

Poratappi PROF 10 x 40 mm koivu 30 kpl 3 pussia

[Yleisruuvi Prof 4,5 x 70 mm Zn T20 20kpl](https://www.k-rauta.fi/tuote/yleisruuvi-prof-uppokanta-rst-a2-t20-45x70-100kpl/6438313504122

Puuliima Casco Cascol Indoor 0,75 l (sisäkäyttöön) 1 pullo

Näin rakennat sängyn:

Katso tästä sängyn vaihekuvat ja tarkat mitat

 1. Sahaa pöytäsirkkelillä jalkarungon osat, pohjalevyt ja päätylevy piirustuksissa olevien mittojen mukaisiksi.

 2. Pyöristä vanne- tai kuviosahalla piirustusten mukaan niiden levyjen kulmat, joissa on pyöristyksiä (R1a + R1b, R4, S1 ja 2 x S3). Viimeistele kulmat hiekkapaperilla (nauhakone tai käsin).

 3. Tarkista piirustuksista mitkä reunat on pyöristettävä ja pyöristä ne käsijyrsimellä r=10 mm terällä.

 4. Jalkarungon ja taustalevyn liitosten teko: A) Merkkaa poratappien + puuruuvien paikat levyjen pinnoille piirustusten mukaan. B) Kasaa puristimia ja apurimoja käyttäen jalka- ja tukilevyt yhteen tasaisella alustalla aloita ensin tukilevyt + päätylevy (R2 + R3 + R4). C) Poraa tukilevyyn (R2) ja päätylevyyn (R4) puuruuvien esiporaus 3 mm:n terällä + kannan upotus kolo 9,5 metalliterällä n. 15 mm ja ruuvaa ruuvit paikoilleen keskitukilevyn (R3) päätyihin. D) Poraa varovasti 9,5 mm:n metalliporanterällä sivujen läpi ja n. 15 mm:n syvyyteen liitettävän levyn päätyyn. E) Laita poratapit + liimaa reikiin (lyö vasaralla poratapit pohjaan saakka). F) Anna liiman kuivua. G) Kasaa puristimia ja apurimoja käyttäen äskeinen kehikko ja jalkalevyt (R1A ja R1b) yhteen tasaisella alustalla. H) Poraa jalkalevyihin (R1a ja R1b) puuruuvien esiporaus 3 mm:n terällä + kannan upotus kolo 9,5 metalliterällä n. 15 mm ja ruuvaa ruuvit paikoilleen kehikkoon tukilevyn (R2) ja päätylevyn (R4) päätyihin. I) Poraa varovasti 9,5 mm:n metalliporanterällä sivujen läpi n. 15 mm:n syvyyteen liitettävän levyn päätyyn. J) Laita poratapit + liimaa reikiin (lyö vasaralla poratapit pohjaan saakka). K) Anna liiman kuivua. L) Katkaise ylimääräiset tappien osat pienihampaisella sahalla (esim. japaninsaha) varovasti. M) Hio klossin ja hiekkapaperin kanssa sivut ja siisti samalla tappien kohdat. N) Ruuvaa tukijalka (R5) paikalleen.

 5. Pohjalevyjen kiinnitys jalkakehikkoon: A) Lado pohjalevyt piirustuksen mukaisille paikoilleen ja kiinnitä ne puristimia ja apurimoja käyttäen, aloita jalkopäästä ja jätä levyt S3 vielä laittamatta. B) Poraa varovasti 9,5 mm:n metalliporanterällä pohjalevyjen läpi n. 15 mm:n syvyyteen kehikkoon. C) Laita poratapit + liimaa reikiin (lyö vasaralla poratapit pohjaan saakka). D) Anna liiman kuivua. E) Katkaise ylimääräiset tappien osat pienihampaisella sahalla (esim. japaninsaha) varovasti. F) Hio klossin ja hiekkapaperin kanssa sivut ja siisti samalla tappien kohdat

 6. Sivutasojen tukijalat (2 kpl) + S3 levyt: A) Katkaise tukijalat 44 mm:n pyörölistasta ja tee 28 mm:n levystä niille kiinnityslevyt piirustuksen mukaan. B) Liimaa osat yhteen. C) Kiinnitä jalat pohjalevyihin (S3) ruuveilla alhaalta päin. D) Nosta koko elementti paikoilleen jalkakehikon päälle. E) Kiinnitä ja viimeistele kuten muut pohjasäleet

 7. Pintakäsittele tarvittaessa joko luonnonväriseksi tai valitse maaliväri.

K-Rauta-hero-banner

DIY: seinähyllyt

Rakenna näppärät ja kauniit ripustettavat hyllyt, jotka muuntautuvat myös kannettaviksi säilytyslaatioiksi.

Rakenna itse seinähyllyt

Tarvikkeet seinähyllyjen rakentamiseen:

Pieni: Liimapuulevy Cello 18 x 200 x 1200 mänty 1 levy

Iso: Liimapuulevy Cello 18 x 200 x 2000 mänty 1 levy

Poratappi PROF 8 x 40 mm koivu 30 kpl 1 pussi

Köysi PROF sisal 10 mm x 10 m 1 nippu

Puuliima Casco Cascol Indoor 0,75 l (sisäkäyttöön) 1 pullo

Näin rakennat seinähyllyt:

Katso tästä piirustukset ja tarkat mitat.

 1. Sahaa pöytäsirkkelillä sivut ja pohja piirustuksissa olevien mittojen mukaisiksi

 2. Merkkaa köyden ripustusreiät piirustusten mukaan lyhyimmille sivuille ja poraa 12 mm:n poralla läpi. Huom! laita vastapuolelle puu kalikka, jotta poraus ei rispaannu.

 3. Laatikon liitokset ja kasaus: A) Kasaa sivut puristimia ja apurimoja käyttäen kehäksi tasaisella alustalla. B) Merkkaa poratappien reikien paikat piirustusten mukaan pidempien sivujen reunoihin. C) Poraa varovasti 7,5 mm:n metalliporanterällä pitkän sivun läpi ja n. 15 mm:n syvyyteen päätylevyn päätyyn. D) Laita liimaa reikiin ja lyö vasaralla poratapit pohjaan saakka. E) Odota, että liima on kuivunut. F) Aseta pohja paikoilleen ja tee edellä mainitut toimen piteet sen kiinnittämiseksi

 4. Katkaise ylimääräiset tappien osat pienihampaisella sahalla (esim. japaninsaha) varovasti

 5. Hio klossin ja hiekkapaperin kanssa sivut ja siisti samalla tappien kohdat

 6. Tylsää kevyesti kantit ja kulmat

 7. Pintakäsittele tarvittaessa joko luonnonväriseksi tai valitse maaliväri.

 8. Katkaise ripustusköysi 110 cm:n mittaiseksi pienessä hyllyssä ja 120 cm:ä isossa, pujota reiän läpi ja tee stoppari solmut laatikon sisäpuolelle

 9. Kiinnitä koukku seinään ja ripusta laatikot joko pystyyn tai vaakaan