K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kattoremontti

Päivitetty 08.09.2020

Kattoremontti hoituu helposti K-Raudan kanssa. Jos suunnittelet kattoremonttia, tutustu K-Raudan kattoremonttivinkkeihin ja -ohjeisiin. Tässä artikkelissa esittelemme muun muassa eri kattomateriaalit, niiden erot, kattoremontin vaiheet sekä katon korjaus- ja huoltovinkit.

Kattoremontissa tärkeää on huomioida kattomateriaali

Kattoremontti onnistuu, kun miettii, että mieltymysten lisäksi kattomateriaalin valintaan vaikuttaa muun muassa kaavamääräys. Joillakin kaava-alueilla talon kattokaltevuus, kattomateriaali ja jopa sen väri on voitu määritellä. Asia selviää kunnan rakennusvalvonnasta.

kattoremontti-k-rauta-artikkeli-fiilis

Kattomateriaalin valintaan vaikuttaa myös katon kaltevuus ja monimuotoisuus. Kattoa vaihdettaessa voidaan päätyä vanhan kaltaiseen materiaaliin, mutta materiaali voidaan myös vaihtaa toiseksi. Tällöin kannattaa miettiä, miten uusi materiaali soveltuu talon arkkitehtuuriin.

Muita huomioon otettavia seikkoja kattomateriaalin valinnassa ovat:

  • materiaalin äänekkyys ja ääneneristävyys
  • asennuksen helppous ja nopeus
  • huollon tarve ja käyttöikä
  • lumisilla alueilla materiaalin pinnan karheus/liukkaus

Huomioi katon lupa-asiat

Kattomateriaalin vaihtaminen toiseksi saattaa edellyttää myös muutoksia kattorakenteeseen. Katon ulkonäköön vaikuttavat kattomateriaalin ja -rakenteen muutokset voivat edellyttää rakennus- tai toimenpideluvan hankkimista erityisesti asemakaava-alueella. Suojellun, arkkitehtonisesti tai historiallisesti arvokkaan rakennuksen uuden kattomateriaalin tulee olla yleensä entisen kaltainen. Lupa-asioiden selvittäminen saattaa kuulua kattourakoitsijan palveluun.

Kattoremontti ja eri kattomateriaalit

Kattoremontti ja kattomateriaali kulkevat käsi kädessä. Markkinoilla on moderneja teknisiä kattomateriaaleja, jotka varsinaisen tehtävänsä ohella pitävät rakenteita viileinä, puhdistavat ilmaa tai tuottavat aurinkoenergiaa.

Jyrkille katoille sopivat tiili-, teräs- ja aaltolevykatteet sekä bitumikermi-, eli ”huopakatteista” kolmiorima- ja kattolaattakatteet sekä tiivissaumakatteet. Sananmukaisia tasakattoja ei enää rakenneta, mutta hyvin loivia kattoja kyllä. Loivilta katoilta sadevesi ei valu pois yhtä nopeasti kuin jyrkältä katolta. Loivan katon katteen onkin oltava erityisen tiivis. Tarkista, mikä on harkitsemasi materiaalin minimikattokaltevuus.

Monimuotoisilla katoilla voi olla sekä varsin jyrkkiä että loivia lappeita. Näillä katoilla voidaankin käyttää kahden kattomateriaalin yhdistelmää, kuten kattotiiliä tai peltikatetta sekä tiivissaumakatetta.

Bitumikate – hyvä materiaali monimuotoisille ja loiville katoille

kattoremontti-k-rauta-artikkeli-kerabit

Bitumikatto eli käytännössä huopakatto on erinomainen monimuotoisten kattojen tekemiseen helpon työstettävyytensä ja tiiveytensä ansiosta. Bitumikatteen etuna on myös sen äänettömyys. Se soveltuu hyvin kestävyytensä ansiosta Suomen olosuhteisiin ja istuu ympäristöön luotevasti. Huopakatto sopii erinomaisesti loiviin kattoihin omakoti- ja rivitaloissa. Se on helppo asentaa keveytensä ansiosta. Huopakatto on myös käytössä hiljainen. Huopakaton kunto on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin, jotta katolle ei ole tullut reikiä tai halkeamia, jotka vaativat paikkausta.

Peltikatto – suomalaisten suosikki

kattoremontti-k-rauta-artikkeli-peltikatto

Peltikatto on kestävä, helppohoitoinen, kevyt ja tyylikäs eli se on syystäkin suomalaisten suosikki. Peltikattoa on saaatavissa pääsääntöisesti kolmessa eri tyypissä: rivipeltikattona, profiilipeltikattona sekä pystysaumakattona. Peltikatoista löytyy laajalti pinnoite- ja värivalikoimaa. Peltikatto on myös suht helppo asentaa itse. Peltikaton hintaan ja takuuaikaan vaikuttaa materiaalin lisäksi laatuluokka. Tutustu eri laatuluokkiin tarkemmin kattomateriaalivalmistajien sivuilla.

Lukkosaumapeltikatto on nykyään suosittu. Ruukin Classic ja Weckman progantti -mallistosta voit tilata K-Raudasta mittojen mukaan sopivan lukkosaumapeltikaton. Toimitusaika tilauksesta on noin 3-5 viikkoa.

Teräskatteet valmistetaan yleisimmin kuumasinkitystä ja pinnoitetusta teräsohutlevystä. Myös alumiinia ja kuparia käytetään arvotalojen lisäksi pientalojen katoilla. Teräskatto on omiaan Suomen sääoloihin, sillä se kestää hyvin säävaihtelua. Teräs on materiaalina kevyt ja se sopii tästä syystä hyvin myös vanhan katon materiaaliksi.

Tiilikatto – hiljainen, mutta painava

tiilikaton-asennus-k-rauta-artikkeli-fiilis-julkisivu

Suurin osa tiilikatoista rakennetaan nykyisin betonikattotiilillä. Valmistustekniikasta johtuen betonitiilet ovat savitiiliä mittatarkempia ja erittäin pitkäikäisiä. Betonitiilet ovat lukkiutuvia, joten ne on perinteisiä savitiiliä helpompi asentaa itsekin. Betonikattotiiliä on markkinoilla monenlaisia malleja, aaltomuotoja ja värejä. Sileät betonikattotiilet sopivat erityisesti moderneihin pulpettikattoihin. Uusilla pinnoitteilla on lisätty tiilen kestävyyttä ja lian sekä kasvullisuuden hylkivyyttä. Tiilikatto on painava ja rakennuksen kattorakenteiden on oltava vahvat. Lue lisää tiilikaton asentamisesta täältä.

Tärkeä aluskate

kattoremontti-k-rauta-artikkeli-aluskate

Katto ole ikinä täysin tiivis, joten alle tarvitaan aina aluskate. Sillä on myös tärkeä tehtävä katon tiiveyden varmistamisessa. Varmista ennen kattoremonttia, että aluskate on kunnossa. Aluskatteissa löytyy kovaa, puolikovaa ja taipuisaa vaihtoehtoa. Aluskate on hyvä valita varsinaisen katon mukaan.

Tiilikaton alle järkevä vaihtoehto on kova aluskate, toki se on hinnaltaan arvokkain. Puolikovat puukuitulevyt ovat myös pitkäikäisiä, ne voivat kestää 40 vuotta. Edullisin vaihtoehto on taipuisa aluskate, jonka käyttöikä voi jäädä lyhyemmäksi, mikäli asennusta ei ole tehty oikein.

Tiiviin aluskatteen pitää pystyä sitomaan alapuolista kosteutta niin hyvin, ettei sen alapintaan kondensoituva kosteus pääse kastelemaan rakennetta. Vesihöyryä läpäisevän aluskatteen tulee puolestaan läpäistä vesihöyryä niin paljon, että sen alapintaan ei missään olosuhteissa tiivisty kosteutta haitallisessa määrin.

Kattoremontti itse: Näin asennat katon itse

kattoremontti-k-rauta-artikkeli-ammattilainen

Kattoremontti on myös mahdollista toteuttaa itse, mikäli olet valmis suunnittelemaan projektin huolellisesti sekä työkalut ja pohjaosaamista hommaan löytyy. Itse tekemällä säästät kustannuksissa, mutta olethan valmis käyttämään myös aikaa? Kokosimme muutamia vinkkejä itse kattoremonttiin ryhtyvälle. Jos et ole varma omasta osaamisestasi, on hyvä palkata asiantuntija, kuten ammattitaitoinen kirvesmies avuksi.

Vanhan katon ja rakenteiden kunto

Aloita tarkastamalla vanhan katon rakenne ja kunto. Tarkasta rakenteet ja niiden kunto huolella. Mikäli kattorakenteet, kuten kattopalkit eivät ole vankat ja niissä on havaittavissa kulumista ja hapertumista, aloita korjaustoimenpiteet.

Peltikatto – helppo asentaa itse

Jos tarkoituksenasi on tehdä kattoremontti itse tai talkooporukalla, niin kattopeltejä kannattaa harkita, sillä ne ovat helposti asennettavia. Myynnissä olevat kattopellit ovat nykyisin hyvin äänieristettyjä, joten sateen ropina ei pitäisi häiritä.

Tiiikatto – enemmän työtä, pitkäikäinen

Tiili on materiaalina peltiä huomattavasti painavampi. Tiilikattoa kannattaa harkita sen pitkäikäisyyden takia, vaikka rakentaminen käy hitaammin. Hyvän aluskatteen päälle oikein tehty tiilikatto kestää vähintään 50 vuotta. Itse kattotiilien asentaminen onnistuu suht helposti, kunhan noudattaa huolellisuutta ja seuraa kattotiilipaketin mukana tulevia ohjeita.

Bitumikate – helppo asentaa, notkea käsitellä

Huopakaton asennus on helppoa. Bitumikate on materiaalina kestävää ja se sopii hyvin mökille sekä omakotitalon kattomateriaaliksi. Huopa taipuu monimuotoisille pinnoille ja on hyvä työstettävä, kunhan muistaa pari seikkaa. Bitumikaton asennus kannattaa tehdä lämpimällä säällä. Tällöin huopa on notkea ja helpommin työstettävä sekä liima tarttuu helpommin. Työskentelyyn kannattaa varata suojavaatetus ja työkengät, joilla ei ole niin väliä, sillä bitumi ei lähde vaatteista pesemällä.

Muista kattoturvatuotteet

Katolle pitää asentaa turvallisuuden takia lumiesteet, tikasaskelmat ja kattosillat. Suomen rakentamismääräyskokoelmassa on säädetty, että sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdat sekä myös leikki- ja oleskelualueet tulee suojata rakennuksien katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Jos olet ryhtymässä kattoremonttiin, niin ehdoton hankinta on putoamissuojainvaljaat ja siihen liittyvät tarvikkeet. K-Raudasta löydät käteviä valmiita putoamissuojainpakkauksia. Kattoremonttia tehdessä joutuu kiipeämään, joten tarvitset myös tikkaita. Tutustu tikkaiden ja asennustelineiden valikoimaan! Tutustu rakentamismääräyskokoelman turvallisuutta koskeviin säädöksiin tarkemmin.

Tarkkana asbestin kanssa

Kuitusementtilevyt, kuten Vartti-katteet olivat suosittuja kattomateriaaleja erityisesti 1970- ja 1980-luvuilla niin omakotitaloissa kuin rivitaloissakin. Vanhemmissa kuitusementtikatteissa käytettiin vielä asbestia, joka teki katelevyistä erityisen kestäviä. Koska katelevyn ikää ei ole helppo arvioida, huonokuntoiset kuitusementtikatot pitäisi remontoida mahdollisemmin nopeasti ja katelevyjä kannattaa käsitellä varmuuden vuoksi siten, kuin niissä olisi asbestia. Kuitusementtilevyt voi purkaa varovasti katolta itsekin, kunhan ne eivät mene rikki. Viisainta on kuitenkin antaa asbestia sisältävän katon purkaminen ammattilaisten tehtäväksi. Asbestijäte on toimitettava kaatopaikalle asianmukaisesti hävitettäväksi.

Lisäeristystä yläpohjaan

Yläpohjan lisäeristäminen on kaikkein kustannustehokkain tapa kasvattaa vanhan talon energiatehokkuutta. Omakotitalojen yläpohjaan suositellaan noin 500 mm:n villakerrosta. Monien asiantuntijoiden mukaan jo 1980-2000-luvulla rakennettujen talojen yläpohjan eristystä kannattaa lisätä, jos rakenteet antavat myöten

Jos yläpohjassa on tilaa, eristäminen sujuu vaivatta puhallusvillalla. Yläpohjan eristyskerroksen kasvattaminen onnistuu hyvin kattoremontinkin yhteydessä. Jos vanhoja rakenteita muutenkin puretaan, lisäeristys onnistuu samalla myös muutoin liian ahtaaseen yläpohjaan.

Katon pesu: Näin pidät huolta katosta

Katon pesu on tärkeää tehdä kunnolla, jotta katto pysyy kunnossa ja siistinä. Katso vinkit katon pesuun tarkemmin täältä.

Kysy kattoremontista! K-Raudan Remonttineuvonta auttaa

Jos kattoremontti askarruttaa, kysy aiheesta alan asiantuntijoilta. Ota yhteyttä puhelimitse tai lähetä kysymys lomakkeen kautta.

Kattoremontti sittenkin ammattilaisen käsiin?

tiilikaton-asennus-k-rauta-artikkeli-katto-asennus-3

Omakotitalojen kattoremontteihin erikoistuneita urakoitsijoita löytyy ympäri Suomea. Urakoitsijat ovat kehittäneet palveluita yksityisasiakkaille. Avaimet käteen -tyyppiseen kattoremonttipalveluun voi kuulua kaikki kattotarkastuksesta rahoitukseen. Asennuspalvelua kannattaa kysyä myös sinua lähellä olevasta K-Raudasta. Katso myymälälistaus ja yhteystiedot!

Kotitalousvähennys ammattilaisen työstä

Kattoremontoijan palkkaamalla voit hyödyntää kotitalousvähennyksen. Vähennyksen saa vain ulkopuolisen ammattilaisen tekemästä työstä. Materiaalikuluista vähennystä ei saa eikä itse tehdystä työstä. Tutustu kotitalousvähennykseen tarkemmin vero.fi ja veronmaksajat -sivuilla.

Tutustu valikoimiin, pyydä tarjous tai varaa palveluaika K-Rautaan

K-Raudan verkkokaupasta löydät lajitelman erilaisia kattotuotteita. Kattotuotteiden valikoimat vaihtelevat myymälöittäin, kysy siis tarjousta kattotuotteista suoraan sinua lähinnä olevasta K-Raudasta.

Tutustu K-Raudan kattotoimittajiin

KERABIT

Nordic Waterproofing Oy on suomalainen katto- ja vedeneristämisen asiantuntija. Sen Kerabit-bitumikatteista löytyy sopiva ratkaisu ja tuote kaikenlaisille katoille.

ORMAX

Kattotiilivalmistaja Ormaxilla on maailman johtava valikoima korkealaatuisia savikattotiiliä ja betonikattotiiliä. Ormax valmistaa betonikattotiiliä mm. Orimattilan Pennalassa.

NESCO

Nesco Oy on kotimainen yritys, joka on erikoistunut tasokkaisiin sadevesijärjestelmiin ja kattoturvatuotteisiin.

RUUKKI

Ruukki valmistaa kotimaisia teräskattoja kaikenlaisille katoille. Valikoimaan kuuluvat myös kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmät.

KATEPAL

Jo vuonna 1949 perustettu Katepal Oy valmistaa bitumisia kateaineita ja bitumituotteita Lempäälässä, Tampereen naapurissa.