K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Parhaat ideat puusisustamiseen

Päivitetty 04.07.2022

Poimi ideat rimaseiniin ja -panelointeihin, tai rakenna tunnelmallinen tiipii-sänky lastenhuoneeseen! Tiesitkö, että yli 90 prosenttia K-Raudan myymästä puusta on kotimaista?

Rimaliukuovi ja kirjahylly

Liukuovi

Kuvan hyllykokonaisuuden runko on rakennettu 28mm paksusta ja 200mm syvästä liimapuulevystä. Ainoastaan kirjahyllyn avotilaan jäävässä päätylevyssä on käytetty 28mm paksua 300mm syvää liimapuulevyä, jotta liukuovikisko jäisi piiloon avotilan puolelta.

tv-seina-piirros

Tarvikkeet rimaliukuoven ja kirjahyllyn tekoon

Liimapuulevy Lamboard, mänty 28x200xpituus, valitaan tilan mittojen mukaan, Liimapuulevy Cello 18 x 600 x 2400 mm (ovet), Liimapuulevy Lamboard 28x300xpituus (pituus valitaan tilan mittojen mukaan), Puuliima Sika Sikabond-540 750ml D3 sisä- ja ulkokäyttöön, Ruuvit, Puutapit 6mm, maali, hiomapaperi, Cello Puurima 12 mm, Vaneri, Liukukisko Helaform K-75/Flow 3M, Helasarja Helaform 765 K-75

Työvälineet rimaliukuoven ja kirjahyllyn tekoon

Sivellin, ruuvinväännin, hiomakone, pöytäsaha, puristimet.

Näin rakennat kirjahyllyn ja liukuoven

Tässä toteutuksessa seinän leveys on 310cm ja korkeus 270cm. Päätylevy on 30cm syvä. TV:n pitäisi olla litteä, ja se kannattaa kiinnittää seinään, koska jalustat ovat hyllylle liian syviä.

Kirjahylly:

hyllykuva-3

 1. Mittaa seinä ja osat, huomioi materiaalipaksuudet
 2. Rakenna ensin ovellinen 60cm korkea alayksikkö yhtenä osana valmiiksi.

alakehikko

 1. Mittaa kannen ja pohjalevyn leveys (huomioiden avotilaan jäävän päätylevyn materiaalipaksuus 28mm) HUOM! Jos hyllyä rakennettaan tietyn levyiseen syvennykseen niin silloin kannen ja alalevyn mitat otetaan syvennyksen mittojen mukaan reunasta reunaan, jolloin liukuovikisko asennetaan syvennyksen etureunaan.
 2. Sahaa kansi ja pohjalevy pöytäsahalla.
 3. Sahaa kehikon pystypuut (60cm korkean alakaapin pystypuiden mitta on huomioiden kannen ja alatason paksuudet 60-5,6=54,4cm). Sahaa päätylevyjen sisäpuolelle jääviin pystypuihin takareunaan lovi niin, että siihen sopii 33x33 höylätty Cello mäntyrima.
 4. Rakenna alaosan kehikko ruuvaamalla päätylevyt, pystypuut, alapohja, kansilevy ja toisiinsa.
 5. Pystypuut ruuvataan kiinni alapohjaan ensin kaapiston alapuolelta kahdella ruuvilla per pystypuu. Varmista että ruuvi uppoaa kannen tason alapuolelle ruuvatessa. Käytä ruuvaukseen yleisruuvi Prof 5x70mm ja poraa ensin 3mm puuporanterällä aloitus reiät ruuveille noin 3cm syvyyteen ettei puutavara pääse halkeamaan ruuvatessa.
 6. Aseta rima loveen ja kiinnitä rima pystypuihin, 5x60mm yleisruuvi Profin uppokantaisella yleisruuvilla. Poraa rimaan aloitus reiät 3mm puuporanterällä halkeamisen estämiseksi sekä varmista että uppokanta jää pinnan tasolle tai hieman syvemmälle.

hyllykuva-2

 1. Ruuvaa kansilevy kiinni rimasta ja käytä ruuvaukseen yleisruuvia Prof 5x50 mm, uppokanta ja ruuvaa ruuvit 30cm välein rimasta kanteen kiinni.
 2. Kasaa alaosan kaapiston päälle tuleva avohyllyn kehikko lattialla. Sahaa ensin hyllyn päätylevyt, keskelle jäävä pystypuu ja hyllylevyt mittojesi mukaan.

hyllykuva-1

hyllykuva-4

 1. Hyllyt liitetään ruuvaamalla yleisruuvilla 5x60 viistosti rungon pystyosaan kiinni kahdesta kohtaa syvyyssuunnassa. Poraa ensi aloitusreikä 6mm puuporanterällä senttimetrin syvyyteen viistoon hyllylevyn alareunasta runkotolppaan. Ruuvaa ruuvi yläviistoon hyllylevyyn tehdystä reiästä kiinni pystypuuhun ja päätylevyihin sisänurkista. Sivele reikään liima ja paina 6mm puutappi ruuvin kantaan asti kiinni.

kirjahylly

 1. Nosta yläosan avohyllykehikko kaapin alaosan päälle ja kiinnitä se runkoon ruuvaamalla ruuvi viistoon kaapin sisäpuolelta.
 2. Sahaa hyllyjen kiinnityskohtien peittämiseen käytettyjen puutappien ylijäämä pois hyllyjen ja päätylevyn pintaa mukaillen.
 3. Hio koko hylly hiomakoneella.
 4. Hyllyjen reunat pyöristetään kevyesti käsin hiomalla.
 5. Kiinnitä kehikko seinään ylimmäisistä hyllylevystä kattoon ruuvaamalla, yleisruuvi Prof uppokanta 6x90mm vähintään neljä kohtaa riippuen hyllyn leveydestä. (Lopullinen kiinnitys kattoon pitää valita materiaalin mukaan sekä tarkistaa porauskohta ensin rakenteenilmaisimella ettet poraa vesi- tai sähköputkia.) Turvallisuuden takaamiseksi kiinnitä vielä runko alaosasta kaappien sisäpuolelta kulmalevyillä seinään vähintään kahdesta kohtaa.
 6. Sahaa alakaapin ovet pöytäsahalla mäntyliimalevystä haluamasi mittaan.
 7. Tee saranoille tarvittavat upotukset puuporanterällä ja kiinnitä oveen ja hyllyrunkoon.
 8. Puuvalmis kirjahylly maalataan halutulla pintakäsittelyaineella. Pohjamaali ja kaksi pintamaalia.

Liukuovi

 1. Laita neljä levypuristinta lattialle ja valmiiksi käsitellyt koivurimat puristimien päälle pintapuoli alaspäin (katso kuva) Huom! Massiivipuurima on aina vino, joten ne pitää puristimella puristaa nippuun
 2. Aseta jokaisen riman väliin 10mm paksu palikka.
 3. Aseta rimojen päälle 12mm paksu maalattu koivuvaneri, ja ruuvaa noin 20cm välein koivurimoihin kiinni.
 4. Ruuvaamisen jälkeen puristimet voi avata.
 5. Sahaa pyörösahalla koko elementti oikean mittaiseksi. Muista liukukiskon vaatima tila yläreunasta sahatessa.
 6. Käännä elementti ja naputa väliaikaiset 10mm palikat välistä pois. Näin syntyi noin metrin levynen valmis rimaelementti.
 7. Kiinnitä liukukisko kattoon ja nosta liukuovi paikalleen.

Takaisin ylös

Makuuhuoneen koristepanelointi

asuntomessut-arvonta-makuuhuone

Kuvassa olevan makuuhuoneen seinän korkeus 2700mm ja leveys 3400mm. Seinässä on kolme ruudukko päällekkäin ja neljä vierekkäin eli yhteensä 12 ruudukkoa. Ulkoreuna listoitettu ympäri yhden kerran 21mm rimalla. Näiden listojen sisäpuolelta mitattuna 2700mm – 42mm = 2658mm ja leveys 3400mm – 42mm = 3358mm. Silloin yhden ruudun koko on siis 84cm leveä ja 88.5cm korkea.

Tarvikkeet makuuhuoneen koristepaneloinnin tekoon

Peitelista Cello 8x21x3200 mm puuvalmis, maali, sivellin, naulat viimeistelynaulaimeen.

Työvälineet koristepaneloinnin tekoon

Viimeistelynaulain, jiirisaha, PROF linjalaser tai vatupassi, kynä.

Näin rakennat koristepaneloinnin makuuhuoneeseen

makuuhuone-2

makuuhuone-1

 1. Valitse seinäsi sävy ja maalaa seinä ja mittaa seinän leveys ja korkeus.
 2. Suunnittele kuvio ja laske ruutujen koko huomioiden ulkoreunan listoituksen vievä leveys.
 3. Listoita ensin ulkoreuna 4 rimalla eli kaksi vaakaa ja kaksi pystyyn sahaa kulmat jiiriin.
 4. Naulaa rimat viimeistelynaulaimen kanssa seinään kiiini.
 5. Sahaa sisäruudukoiden listat seinäsi mittojen mukaan. Yhteen ruudukkoon menee aina 4 listaa per ruudukko.
 6. Sahaa sisäruudukon listat 45 asteen kulmaan reunoista.
 7. Maalaa listat samalla sävyllä kuin taustaseinä.
 8. Varmista asennusvaiheessa listoituksen suoruus linjalaserilla tai vatupassilla ja kiinnitä listat viimeistelynaulaimella.

Takaisin ylös

Eteisen rimaseinä ja laskutaso

Asuntomessut-naantali-eteinen

Kuvassa olevan lipaston mitat 150x30x15cm. (L X S x K). Kansilevy on 150x30cm. Laatikkorakenne on asennettu seinään ja rimoitus tulee hieman laatikon päälle. Kuvan kokonaisuuteen on tarvittu 2 kpl 18x30x200 koivuliimapuulevyä.

Tarvikkeet rimaseinän ja laskutason tekoon

Liimapuulevy Cello 18x400x2000 koivu, Ruuvit Yleisruuvi PROF uppokanta C4 ETA T20 4x30 200kpl , Kalustekulma PROF 40x25x1x22mm 4kpl, Sisustusrima Cello 20x56x2680 päätypontattu koivu puuvalmis, Vaneri PROF koivu BB/WG 0,988m² 6,5x810x1220mm, peili.

Työvälineet rimaseinän ja laskutason tekoon

Jiirisaha, ruuviväännin, puuvaha, sivellin.

Näin rakennat laskutason

eteinen-1

 1. Aloita mittaamalla tila.
 2. Sahaa kansilevy (osa A). Sahaa kannen etureunan pitkä sivu A1 ja lyhyt sivu A2 sivut 45 asteen kulmaan. Käytä pöytäsahaa levyjen reunojen jiiriin sahaamiseen.
 3. Sahaa (osa B) 1 kpl liimapuulevyä etureunan pitkää sivuja varten. Sahaa B osa kahdelta sivulta 45 asteen kulmaan eli kantta vasten tuleva B1 osa sekä B2, joka yhdistetään oikean puoleiseen päätylevyyn D.
 4. Sahaa 1 kpl liimapuulevyä (osa C) kehikon takaosaksi. Takaosan levystä sahataan korkeudesta kannen paksuuden verran pois.
 5. Leikkaa päätypala D mittojesi mukaan ja siitä leikataan jiiriin näkyviin jäävät kaksi sivua eli D1 ja D2 45 asteen jiiriin.
 6. Hio sahatut pinnat.
 7. Käytä levystä jäävät hukkapalat tai erillistä puurimaa ja sahaa niistä 3 kpl hyllysi mittojen mukaan tukirimoja, joilla kansi kiinnitetään U- kehikkoon. Tarvitse tukirakennetta varten 2 kpl hyllyn leveys suunnassa ja 1 kpl syvyys suunnassa leikattua rimaa kannen ja sivuosien kiinnityksen varmistamiseksi.
 8. Kokoa osat aloittamalla U–mallisesta kehikosta.
 9. Poraa D päätylevyyn takareunaan ulospäin jäävään osaa 2 reikää allekkain 6mm puuporanterällä puolen senttimetrin syvyydelle. Reikien keskikohta on 3,5cm ylä- ja alareunasta levyä. Sivusuunnassa reiän keskikohta on 9mm takareunasta niin että se asettuu 18 mm paksun C osioon keskelle C2 päätyosaa.
 10. Levitä liima C osan päätyosioon C2 ja sen jälkeen ruuvaa osa kiinni C levyn päätyyn kiinni, ruuvinkoko yleisruuvi Prof uppokanta 4x40 mm.
 11. Tee sama toimenpide B2 osan reunaan eli ensin puutapille reiän poraus, liimaus, ruuvaus ja tapitus.
 12. Laita kansi tasaiselle alustalle ja sivele liimaa U-kehikon B1 ja D1 sekä. Nosta kehikko kannen päälle niin että jiirikulmat yhdistyvät. Purista puristimilla ja anna kuivua.
 13. Ruuvaa kokonaisuus kasaan tukirimoilla. Kiinnitä rimat kanteen ja sivuihin ruuvaamalla kehikon sisäpuolelta kaikilta kolmelta sivulta. Sivele reikiin liimaa ja paina puutapit ruuvin kantojen päälle ja sahaa yli tulevat puutapit sahalla pinnan myötäisesti ja hio taso.
 14. Käsittele taso haluamallasi pintakäsittelyaineella esim. puuvaha, lakka tai maali ja valitse sävy valitsemasi tuotteen mukaan.
 15. Kiinnitä hylly alapuolelta seinään ruuvaamalla (valitse ruuvit seinämateriaalin mukaan). 90cm korkeus on hyvä laskutasolle.

Näin rakennat seinärimoituksen

 1. Suunnittele kuinka pitkälle haluat rimoituksen jatkuvat. Tässä kohteessa 10 kpl rimoja noin 1 sentin välillä. Rimaseinä on 65cm leveä.
 2. Tason ylä- ja alapuolelle on laitettu rimaelementti, eli se koostuu kahdesta rimaelementistä. Mittaa tason päältä matka kattoon. Leikkaa rimat sopivan mittaisiksi.
 3. Mittaa etäisyys tason alapinnasta lattiaan. Rimaseinän kanssa ei tarvita jalkalistaa.
 4. Käsittele rimat haluamallasi pintakäsittelyaineella esim. puuvaha, lakka tai maali ja valitse sävy valitsemasi tuotteen mukaan. Kohteessamme on käytetty Satu-saunavahaa sekä sävyä TV3467 (inkivääri).
 5. Laita neljä levypuristinta lattialle ja valmiiksikäsitellyt koivurimat puristimien päälle pintapuoli alaspäin (katso kuva). Huom! Massiivipuurima on aina vino, joten rimat puristaa nippuun puristimen avulla.
 6. Laita jokaisen riman väliin 10mm levyiset palikat päätyihin.
 7. Laita niiden päälle 6mm paksu koivuvaneri. Vaneri ruuvattiin noin 20cm välein koivurimoihin kiinni.
 8. Sahaa koko elementti oikean mittaiseksi.
 9. Käännä elementti ja naputa väliaikaiset 10mm palikat välistä pois. Näin valmistat haluamasi mittaisen rimaelementit.
 10. Ruuvaamisen jälkeen puristimet voi avata.
 11. Nosta elementit seinälle ja ruuvaa kiinni seinämateriaaliin sopivilla ruuveilla.
 12. Peili on laitettu viimeiseksi.

Takaisin ylös

Ruokailutilan rimaseinä

Ruokailutila

Tarvikkeet ruokailutilan rimaseinän tekoon

Rima, 6 mm puuvaneri, ruuvit.

Työvälineet rimaseinän tekoon

 • 4 kpl Levypuristimia
 • katkaisusaha
 • sivellin
 • Apupalikka 10mm leveä (tai sen paksuinen kuin haluat rimojen välityksen olevan valmiissa seinässä)
 • Ruuvinväännin

Näin rakennat rimaseinän

 1. Mittaa seinän leveys ja korkeus
 2. Käsittele rimat haluamallasi pintakäsittelyaineella esim. puuvaha, lakka tai maali, ja valitse sävy.
 3. Laita neljä levypuristinta lattialle ja valmiiksi käsitellyt koivurimat puristimien päälle pintapuoli alaspäin (katso kuva). Huom! Massiivipuurima on aina vino, joten ne pitää puristimella puristaa nippuun.
 4. Aseta jokaisen riman väliin 10mm palikat päätyihin.
 5. Aseta niiden päälle 6mm paksu koivuvaneri, ja ruuvaa noin 20cm välein koivurimoihin kiinni.
 6. Ruuvaamisen jälkeen puristimet voi avata.
 7. Sahaa kiskopyörösahalla koko elementti oikean mittaiseksi.
 8. Käännä elementti ja naputa väliaikaiset 10mm palikat välistä pois. Näin syntyy noin metrin levynen valmis ripaelementti.
 9. Nosta elementti seinälle ja ruuvaa kiinni seinämateriaaliin sopivilla ruuveilla. Tässä seinässä tuli kolme elementtiä vierekkäin.

Keittio-rimaseinä-vaiheet

Takaisin ylös

Tiipii-sänky

Asuntomessut-naantali-lastenhuone

Tiipiin päätykolmion mitat: leveys alaosasta 117,2cm ja korkeus 159cm. Sängynrungon koko 167cm, leveys 78cm ja korkeus 15cm. Runko on suunniteltu 70x160 lastenpatjalle.

Tarvikkeet tiipii-sängyn tekoon

Hiomapaperi, tiipiin reunat ja sängyn runko: 1 kpl Liimapuulevy Lamboard 28x300x2000 mm , 1 kpl Liimapuulevy Lamboard 28 x 300 x 800 mm, 1 kpl Liimapuulevy Lamboard 28 x 200 x 800 mm, 1 kpl Liimapuulevy mänty 18 x 600 x 1200 mm, Höylätty Cello 21 x 95 mm oksainen mänty, 30 kpl yleisruuvi Prof uppokanta 4x35, kalustemaali, ohut vaneri,

Työvälineet tiipii-sängyn tekoon

Sivellin, ruuvinväännin, hiomakone.

Näin rakennat tiipii-sängyn

Tiipii-sängynpääty

tiipii-1

 1. Leikkaa päätykolmion osat taustalevy kolmionmalliseksi ja tiipiin reunalevyt pöytäsahalla.
 2. Leikkaa ensin 28 mm reunapuut ja katkaise ylä-ja alapäädyt oikeaan astekulmaan.
 3. Sahaa tiipin päätyjen lovet 60 asteen kulmaan. Loven yläreuna sahataan 27,5cm liimapuulevyn päädystä. Sahaa lovi puoleen väliin molempia lautoja.
 4. Yhdistä laudat loven kohdalta liimalle ne yhteen ja anna kuivua.
 5. Sahaa 18 mm liimapuulevystä taustalevy tiipille päätyrungon mittojen mukaan. Tee levystä kaksi kolmiota ja liitä keskeltä liimalla ja 6mm puutapeilla kolmesta kohtaa toisiinsa. Sivele koko matkalle liimaa suoralle sivulle ja purista osat toisiin kiinni annan kuivua.
 6. Kiinnitä rungon osat taustalevyyn takareunasta ruuvaamalla ja puutapeilla. Poraa ensin 28mm liimalevyyn puutapille reikä 6mm puuporanterällä puolen senttimetrin syvyyteen reiän keskikohta 9 mm levyn reunasta ja ruuvaa kiinni 18 mm taustalevyyn, yleisruuvi Prof uppokanta 4x50mm. Kiinnitä pääty aina kolmesta kohtaa per puoli. Ensimmäinen kiinnitys kohta noin 19cm tiipiin muodostavan loven alareunasta. Sahaa puutapeista jäävä ylimääräinen osa ohuella hienoteräisellä sahalla ja hio pinta tasaiseksi.
 7. Maalaa tiipiin sivuosat haluamallasi värillä haluamasi korkeuteen. (kuvan sängyssä maaliraja alkaa 18cm loven alapuolelta.

Tiipii-sängynrunko

tiipii-2

 1. Sahaa rungon osat katkaisusahalla päädyt ja sivut eli tarvitset 161,4cm x 2kpl ja 78cm x 2 kpl
 2. Hio sahattujen kappaleiden reunat ennen osien kiinnittämistä toisiinsa
 3. Kiinnitä kehikko osat toisiinsa ruuvaamalla ja tapittamalla sängyn liitoskohdat siistiksi.
 4. Poraa 6mm puuporanterällä päätylevyihin ensin 2 reikää allekkain n. 4cm ylä- ja alareunasta niin että reiän keskikohta on 14mm päätylevyn ulkoreunasta.
 5. Ruuvaa päädyt poratusta reiästä kiinni sivuosiin. Käytä ruuvaukseen yleisruuvi Prof 5x60 mm, uppokantaruuveja.
 6. Laita reikään liima ja paina 6mm puutapit reikään pohjaan asti.
 7. Sahaa liiman kuivuttua puutapit poikki hienoteräisellä sahalla ja hio pinta tasaiseksi.
 8. Sahaa pöytäsahalla pitkille sivuille pohjan säleikköä varten tukirimat 33x33x 2400mm, höylätystä Cello mänty puutavarasta.
 9. Kiinnitä tukirimat pitkien sivujen alaosaan ruuvaamalla rima kiinni sivuun 5 ruuvia per puoli. Käytä ruuvaukseen, yleisruuvi Prof uppokanta 5x50mm. Riman halkeamisen estämiseksi poraa rimaan 3mm reiät ruuville riman koko syvyydeltä ennen kiinnitystä.
 10. Käsittele sängynrungon pinnat haluamallasi pintakäsittelyaineella.
 11. Pohjasäleikkö varten tarvitset 15 kpl lautoja. Sahaa säleiköt 21x95mm höylätystä Cellon mänty laudasta oikeaan mittaan sängyn sisämitan leveyden mukaan ja poraa kiinni tukirimoihin. Asettele laudat tukirimojen päälle tasaisin välimatkoihin ja jätä lautojen väliin aina sopiva väli, että patja pääsee tuulettumaan alapuolelta.
 12. Käsittele säleiköt haluamallasi pintakäsittelyaineella.
 13. Ruuvaa säleikön laudat yhdellä ruuvilla per puoli kiinni tukirimaan. Suorita ruuvaus tukiriman alapuolelta siistin lopputuloksen saamiseksi. Käytä ruuvaukseen yleisruuvi Prof uppokanta 3x45. Poraa rimaan reiät riman halkeamisen estämiseksi.

sanky-piirros-2

sanky-piirros

Takaisin ylös

Tutustu Asuntomessukohteeseemme

Tutustu

Tapio Anttilan DIY-huonekalumallisto

Katso ohjeet

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje