K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Hiontakoulu ja hiomapaperin karkeus

Tervetuloa hiontakouluun! Suunnitteletko kalusteen kunnostamista tai DIY-projektia? Kun valitset hiomapaperin oikein, säästyt monelta harmilta.

Hiomapaperi on olennainen työväline monissa kodin kunnostus- ja remontointiprojekteissa. Tarvitset sitä esimerkiksi seinän tasoitteen hiontaan tai vanhan huonekalun maali- tai lakkakerroksen poistamiseen.

Hiontakoulu-ak-1

Hiomapaperin karkeuden valinta on oma taiteenlajinsa, sillä karkeuden tulisi mennä nappiin. Papereiden laaduissa on eroja. Heikkolaatuisella hiekkapaperilla voit helposti tärvellä perintölipaston pinnan niin pahoin, ettei mikään maalikerros peitä tai pelasta sitä. Sen sijaan korkealaatuisella hiomapaperilla tai hiomaverkolla harrastajakin saa aikaiseksi ammattimaisen lopputuloksen.

Jos hiot käsin, muista käyttää kunnollista hiomatukea, niin tasaiset pinnat pysyvät tasaisina.

Hiontakoulu-ak-3

Hiomapaperin karkeuden valinta

K-Rauta ja hiomapapereihin erikoistunut valmistaja Mirka ovat yksinkertaistaneet ja helpottaneet hiomatuotteiden valintaa. Tuotteiden värit on koodattu eri työkohteiden mukaisesti keltaiseksi, kullankeltaiseksi, punaiseksi tai mustaksi. P ja numero ilmaisevat paperin karkeuden: mitä suurempi luku, sitä hienompi hiomapaperi tai hiomaverkko on. Esimerkiksi P60 on karkea ja P240 erittäin hieno. Kaikkia hiomapapereita on saatavana 23 × 28 cm:n arkkeina, valmiina liuskoina ja 5 metrin rullatavarana. Konehiontaan löytyy valikoima konekohtaisia kokoja.

Muista myös työturvallisuus ja käytä hioessasi aina silmä- ja hengityssuojaimia. Tutustu K-Raudan kattavaan suojainvalikoimaan.

Hiomapaperin valinta: Värikoodit haltuun

hiontakoulu-pallot

Värin poisto: P60–P80, punainen

Vanhaa väriä poistettaessa on tärkeää käyttää vahvaa ja kestävää tuotetta. Värin helppoon ja nopeaan poistoon sopii punainen hiomapaperi karkeudeltaan P60–P80. Valitse esimerkiksi Hiomapaperi Mirka punainen 60.

Puun perushionta: P80–P120, keltainen

Jos puun pinnalla on epätasaisuuksia, tasoita ja hio ne ennen ensimmäisen värikerroksen tai pohjavärin levitystä. Valitse keltainen hiomapaperi karkeudeltaan P80–P120, esimerkiksi Hiomapaperi Mirka keltainen p120.

Puun huoltava hionta: P120-P150, keltainen tai punainen

Ennen ensimmäisen värikerroksen tai lakkapinnan levitystä pinta on karhennettava, jotta väri tai lakka tarttuu siihen paremmin. Tähän tarkoitukseen sopii keltainen tai punainen hiomapaperi ja keskikarkeus P120–P150. Valitse esimerkiksi Hiomapaperi Mirka keltainen p120 tai Hiomapaperi Mirka punainen 120.

Välihionta: P180–P240, kullankeltainen

Ensimmäisen värin, pohjavärin tai lakan levityksen ja kuivumisen jälkeen pinta on välihiottava, jotta mahdolliset valumat ja epätasaisuudet saadaan pois. Valitse kullankeltainen, karkeusasteeltaan hienompi paperi P180–P240, esimerkiksi Hiomapaperi Mirka Gold Proflex p180.

Metallin, muovin ja lasikuidun märkähionta: P80–P2000, musta

Musta hiomapaperi on omiaan lasikuidun, lakkapintojen ja metallin märkähiontaan käsin. Hiontapinta kannattaa kostuttaa vedellä aika ajoin työn edetessä, jolloin paperi toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Musta paperi sopii myös likakerrosten poistamiseen ja maalipintojen huokosten poishiomiseen. Käytä hiomatukea, jotta pinnasta tulisi tasainen ja sileä. Valitse hiomapaperiksi esimerkiksi Vesihiomapaperi Mirka Ecowet p600.

Pölytön verkkohionta

Hiontakoulu-abranet

Terveellistä ja viihtyisää työympäristöä arvostaville on kehitetty pölytön Abranet-verkkohiontakonsepti. Verkkohionta soveltuu puun, tasoitteiden, värien, lakkojen, muovin ja metallin hiontaan. Abranet on kestävä hiomaverkko, jossa on tuhansia pieniä, pölyn läpäiseviä reikiä.

Decosander-teleskooppihiontalaitteella hiot tehokkaasti myös seinät ja katot. Käsihiomatuella ja Abranet verkolla muut tasaiset pinnat. Kun liität laitteen teollisuuspölynimuriin, työ on täysin pölytöntä.

Tutustu Abranet-tuotteisiin: 

Poimi myös nämä vinkit hiontaan:

Hiomakoneen valinta

Lue vinkit

Puulattian hionta ja maalaus

Lue vinkit

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje