K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Nosta lattia päärooliin – 5 kuuminta lattiatrendiä

Päivitetty 26.04.2023

Mitäpä jos nostaisit lattian huoneen katseenvangitsijaksi, käytännöllisyyttä unohtamatta? Lattiamateriaali kannattaa valita ennen muuta omien käyttötarpeiden mukaan, mutta trenditietoisimmat tarttuvat myös uusiin väreihin ja kuoseihin.

1. Harmaudelle haastaja – nyt alkaa ruskeiden lattioiden aikakausi

Yksi näkyvimmistä sisustustrendeistä on ruskean paluu koko kotiin, lattiasta kattoon. Pitkään kestänyt harmaa aikakausi on siis väistymässä – tai ainakin antamassa tilaa maanläheisille väreille. Ruskeat sävyt ovat vahvassa nousussa kaikissa lattiapäällysteissä parketista laminaattiin ja vinyylistä laattaan. Suomalaiset suosivat tunnetusti skandinaavisen vaaleaa sisustusta, ja erilaiset ruskeat ovat erinomainen keino tuoda huoneeseen luonnon sävyjä ja lämpöä.

Toki kylmänharmaa on edelleen tyylikäs ja ajankohtainen valinta, mutta mustavalkoisen kauden jälkeen monille on virkistävää vaihtelua antaa luonnon vallata koti. Etenkin luonnollinen tammi ja sen vaaleammat sävyt kiinnostavat sisustajia. Puu voi olla myös tummempaa, mutta ei punertavaa.

lattiatrendit-krauta-ak-cello-vinyylilankku

2. Kuviollinen lattia on huoneen katseenvangitsija

Perinteisesti lattiamateriaalin valinnassa suurimpina hyveinä on pidetty, että lattia on käytännöllinen ja huomaamaton eikä vie huomiota muulta sisustukselta. Nyt on trendikästä kiepauttaa ajattelu ylösalaisin: entäpä jos nostaisit lattian huoneen katseenvangitsijaksi?

Klassiset kuviolliset lattiat, kuten kalanruoto ja ruutukuvio, tuovat huoneeseen persoonallista ilmettä. Uusia tuttavuuksia lattioiden kuoseihin on löydetty rannoilta kerätyn ajopuun kuvioista: näin tekstuuria, kolhuja ja haalistuneita värejä saadaan tuomaan kerroksellisuutta lattiaan.

Kun aiemmin moni piti parketin laadun mittarina puunsyiden tasaisuutta, nyt oksankohdat ja kirjavuus saavat näkyä. Ilmeikäs lattia on itsessään sisustuselementti, jota ei tarvitse peittää matoilla. Autenttisen ja elävän näköistä puukuosia löytyy myös laminaateista ja vinyyleistä. Suosittu uutuus on esimerkiksi pintarakenteeltaan puuta muistuttava pitkä laminaattilankku. On vaikea kuvitella, ettei kyseessä ole aito jalopuulattia – niin aito on eri puulajien tuntu.

lattiatrendit-krauta-ak-cello-shakkiruutulattia

3. Leveä lankku ja viistetyt laatan reunat – yksityiskohdat viimeistelevät tyylin

Eri lankkukoot muuttavat huoneen tunnelmaa. Rauhallista ilmettä suureen huoneeseen tai tilaan saa leveällä lankulla, joka on nyt trendikäs vaihtoehto niin parketeissa, laminaateissa kuin vinyylilattioissa.

Kokonaisilmeen kannalta pienillä yksityiskohdilla on merkitystä. Lattia näyttää arvokkaalta ja viimeistellyltä, kun valinnassa kiinnittää huomiota pieniin detaljeihin. Viistetyt reunat korostavat niin puulankkujen kuin keraamisten lattialaattojen tyylikkyyttä. Sisustaja voi leikitellä myös lattiamateriaalien kiiltoasteilla. Laattalattiassa yhtenäistä ja avaraa ilmettä luo laatan värinen saumalaasti.

lattiatrendit-krauta-ak-levea-lattia

Lattian valinnassa on vielä yksi tärkeä yksityiskohta, joka on syytä muistaa: jalkalistat. Moni tietää tunteen, kuinka remontti tuntuu valmiilta vasta, kun listat ovat paikoillaan. Asunnon tunnelman ja arkkitehtuurin mukaan lattian voi viimeistellä joko yksinkertaisen tyylikkäällä tai koristeellisen näyttävällä listalla. Listojen taakse piiloutuu lattiamateriaalin ja seinän elämisvara, ja listat suojaavat seinän pintaa siivotessa.

Valintaopas: jalkalistaksi ohut ja linjakas vai korkea ja mahtava?

4. Kestävä ja pitkäikäinen lattia on vastuullinen valinta

Ekologisuus ja vastuullisuus ovat trendikkäitä myös kodin lattiamateriaaleissa. Aikaa kestävä, pitkäikäinen lattia on ympäristöystävällinen valinta – siksikin omia tarpeita ja mieltymyksiä kannattaa miettiä rauhassa ennen ostopäätöstä.

Parketti on lattioiden klassikko ja aina muodissa. Aidosta puusta valmistettu parketti onkin arvokkaan kaunis, ekologinen ja ajaton valinta – ja sopii etenkin aikuisten kotiin. Oikealla hoidolla parketti ilahduttaa pitkään. Tarvittaessa lattian voi hioa ja pintakäsitellä uudestaan.

Ikisuosikki laminaatti on helppohoitoinen, kestävä ja mainettaan ympäristöystävällisempi. Tiesitkö, että yli 80 prosenttia laminaatin raaka-aineesta on männyn ja kuusen puukuitua? Kuitu saadaan puunjalostusteollisuudessa sahatun puun ylijäämästä sekä harvennushakkuista saaduista puista.

Ekologisella vinyylikorkilla on myös vankka kannattajakuntansa. Se valmistetaan uusiutuvasta kaarnasta, jonka päällä on kulutusta kestävä vinyylipinta. Korkki vaimentaa tehokkaasti ääntä, on mukava jalan alla ja sopii erinomaisesti kerrostaloon.

Etenkin lapsiperheiden ja lemmikkien omistajat suosivat kovaa kulutusta kestävää vinyylilattiaa. Vinyylikin vaimentaa ääntä ja tuntuu miellyttävän lämpimältä. Vinyylilankku näyttää aidolta puulta ja antaa kotiin luonnollisen ilmeen.

Saatavilla on myös moderni vinyylimatto, joka on jotain aivan muuta kuin menneiden vuosikymmenten muovisen näköiset matot. Vinyylimattojen kuosit ovat raikkaita ja trendikkäitä. Helppohoitoinen matto sopii erinomaisesti kodinhoitohuoneeseen tai harrastetilaan.

lattiatrendit-krauta-ak-vinyylimatto-ja-kokolattiamatto

Unohtaa ei sovi kokolattiamattoja, jotka tekevät uutta tuloaan. Nykyaikaiset kokolattiamatot ovat ylellisiä ja helppo puhdistaa. Ne ovat erityisen suosittuja makuuhuoneessa, jonne matto tuo pehmeää tunnelmaa. Nukka tuntuu sängystä noustessa lämpimältä ja mukavalta jalkojen alla.

Käytännönläheisille suomalaisille trendikkyyden rinnalla tärkeää on, että lattia on helppohoitoinen ja helppo asentaa.

5. Sokerina pohjalla: joko olet kuullut hiilineutraalista hybridilattiasta?

Hybridilattia on monelle uusi tuttavuus, joka on kasvattanut viime aikoina reippaasti suosiotaan. Eikä ihme, sillä se kestää elämää. Hybridi yhdistää kahden lattian parhaat puolet: vinyylilankun kosteudenkestävyyden ja laminaatin puupohjaisuuden. Hybridilattia on myös hiilineutraali. Sen valmistaminen vapauttaa vähemmän hiiltä ilmakehään kuin puun kasvaminen on sitonut.

lattiatrendit-krauta-ak-hybridilattia

Ekologinen Cello-hybridilattia on valmistettu luonnonmukaisista materiaaleista. Tuotteen ainutlaatuinen koostumus syntyy siten, että perinteiseen laminaattiin verrattuna puukuidut silputaan tuotantoprosessissa pienemmäksi ja sidosaineena käytetään orgaanisia, luonnollisia sidosaineita.

Hybridilattia on turvallinen, hajuton ja päästötön. Trendikkäitä kuoseja ja värejäkin löytyy moneen makuun. Lapsiperheen taloon asennettiin hybridilattia, lue kokemuksista.

Asiantuntijana K-Raudan Category Manager Petra Toivonen

Lattiavaihtoehtoja löytyy, valitse suosikkisi: 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin