K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Panelointi ja puusisustus tuovat upean ilmeen kotiin: Katso ideat!

Päivitetty 20.02.2020

Puu on noussut vaivihkaa sisustuksen ykkösmateriaaliksi. Näin käytät sitä kekseliäästi kodin seinissä. Katso parhaat panelointi- ja puusisustusideat

Panelointi sormipaneeleilla tekee seinälle taikoja

Panelointi sormipaneeleilla tuo sormipaneelien parhaat puolet kotiin. Sormipaneelien eläväinen pinta taittaa kauniisti valoa ja tuo tilaan lämpöä ja pehmeyttä. Panelointi voi muuttaa jopa huoneen mittasuhteita: Kun asennat sormipaneelin pystyyn, syntyy illuusio todellista korkeammasta tilasta. Panelointi vaakaverhouksella puolestaan saa huoneen tuntumaan leveämmältä.

panelointi-ja-puusisustus-k-rauta-keittio-rima

Sormipaneeli on PEFC-sertifioitua, eli tuotteen valmistuksessa on käytetty kestävästi hoidettujen metsien puuta.

Korosta luonnollisen sävyisen puun raikkautta sisustuksella. Erityisesti viileänsävyiset tekstiilit kuten harmaa, sininen vihreä ja valkoinen ovat oivat pari puulle. Vältä punaista, keltaista sekä muita lämpimiä sävyjä. Mustat yksityiskohdat tuovat kontrastia, ja viherkasvit lisäävät raikkautta.

Puuvalmis sormipaneeli sopii seinään ja kattoon sellaisenaan. Voit myös käsitellä sen haluamallasi tavalla.

puusisustus-sormipaneeli

Negatiivisella sormipaneelilla saat aikaan mielenkiintoista pintaa, jossa valo ja varjo leikittelevät. Negatiivinen paneeli on yleisilmeeltään perinteistä sormipaneelia suorareunaisempi ja suurena pintana astetta rauhallisempi. Puuvalmis paneeli sopii niin seiniin kuin kattoonkin, ja sen voi käsitellä haluamallaan tavalla. Kuvassa Päätypontattu negatiivinen Cello-sormipaneeli, 15×95×2370 mm, mäntyä.

Vaneri on puusisutuksen salonkikelpoinen valinta

Puusisustus ja siitä onnistuneen kannattaa tutustua tarkemmin monikäyttöiseen vaneriin. Vaneri jatkaa nimittäin voittokulkuaan sisäpintojen verhoilumateriaalina ja se sopii täydellisesti puusisustamiseen.

panelointi-ja-puusisustus-k-rauta-vaneri

Koivuvaneri on uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettu, kestävä ja pitkäikäinen tuote.

Sisäseinissä toimii parhaiten 9 mm paksu koivuvaneri, jonka pintakuviointi on pehmeämpää ja oksaisempaa havuvaneria tasaisempi. Koivuvaneri on luonnollinen ja kaunis seinämateriaali sellaisenaan, mutta se tummuu auringon valon vaikutuksesta. Jos haluat säilyttää pinnan raikkaan värisenä, käsittele se tuoreeltaan hennosti valkokuultavalla suojavahalla tai -lakalla, jossa on uv-suoja.

Asiantuntijan vinkki puusisustuksen tekoon vanerilla

Pinnoittamatonta koivuvanerilevyä voi käyttää sellaisenaan seinän tai katon verhoiluun. Käsittele pinta vahaamalla, lakkaamalla tai maalaamalla kun käytät vaneria puusisustuksessa.

Puusisustaminen rimoilla: Luo upea rimaseinä

Trendikäs rimaseinä on monen rakentajan ja remontoijan unelma. Rimaseinä sopii mainiosti skandinaaviseen sisustukseen ja parantaa tilan akustiikkaa.

panelointi-ja-puusisustus-k-rauta-rimaseina

Puuvalmis sormipaneeli sopii seinäpintojen lisäksi esimerkiksi kukkalaatikoiden vuoraukseen.

Tyypillisesti materiaalina on pintakäsitelty koivu, mänty tai tammi, mutta edullisempi rimaseinä syntyy esimerkiksi puuvalmiista 12 x 42 mm:n jalkalistoista, jotka voi petsata tai vahata haluttuun sävyyn. Jos haluat lisätä äänenvaimennusta, vuoraa rimojen tausta huopakankaalla, joka voi jäädä näkyviin.

Puuvalmis sormipaneeli sopii seinäpintojen lisäksi esimerkiksi kukkalaatikoiden vuoraukseen. ET-sormisisustuspaneeli, 15 x 95 x 3 280 mm.

Yhdistä eri sävyjä ja tee rohkea panelointi

Yhdistele rohkeasti erilaisia puupintoja ja värejä. Voit käyttää vaneria esimerkiksi puolipaneloinnin tapaan ja jatkaa seinää sormipaneloinnilla.

panelointi-ja-puusisustus-k-rauta-varia-pintaan

Rohkea sisustaja pensselöi värikkäillä sävyillä suuriakin pintoja, kun taas varovaisempi voi testata sävyjä vaikkapa pienissä huonekaluissa. Väriparit tuovat tilaan syvyyttä ja erottavat eri toimintoja. Testaa vaikkapa saman sävyn eri tummuusasteita. Värillinen puuvaha toimii myös jo hieman tummuneiden puupintojen kirkastajana. Puuvahojen eri värejä voi sekoittaa ihan kuten maalejakin.

Etsitkö täydellistä sävyä? Hanki pieni, 0,45 litran purkki himmeää sisämaalia ja testaa sävyn sopivuutta kotona oikeassa ympäristössä. Cello Color Sample -värimallipurkin voi sävyttää kaikkiin sisämaalikarttojen sävyihin.

Koristelista tuo helposti uutta ryhtiä ja tyyliä

Pienilläkin koristelistoituksilla saa aikaan näyttävää jälkeä ja koko huoneelle ryhtiä. Voit käyttää listoituksen tekemiseen koristelistoja, mutta pääset tyylikkääseen lopputulokseen edullisemmin vaikkapa tavallisilla 42 mm leveillä peitelistoilla. Suunnittele jaottelu huolella ja kiinnitä listat joko puuliimalla tai pienillä nauloilla. Lopputuloksesta tulee siisti, kun pakkeloit listat sävy sävyyn seinän kanssa.

panelointi-ja-puusisustus-k-rauta-koristepaneeli

Puuvalmiin peitelistan voi petsata, lakata tai maalata. Cello-peitelista ja Cello Cristal Aqua -kalustemaali PM1 löytyvät verkkokaupan valikoimasta sekä myymälöistä.

Katso lisää puusisustusideoita

Kaipaatko upeaa puista elementtiä makuuhuoneeseen? Katso lisää puusisustamisen ohjeita ja rakenna upea puinen sängynpääty makuuhuoneseen.

DIY puinen sangynpaaty k rauta valmiina cont