K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Sokkeli kuntoon – vinkit sokkelin korjaukseen

Päivitetty 11.03.2021

Sokkeli ja sokkelin korjaus herättää kysymyksiä. Asiantuntijamme vastaa yleisimpiin kysymyksiin sokkeliin liittyen. Katso vastaukset ja hoida sokkeli kuntoon.

Milloin sokkeli kannattaa korjata?

Sokkelin korjaamiseen ryhdytään useimmiten esteettisestä syystä. Sokkelin vanha rappaus on ehkä alkanut irtoilla, maali hilseillä, tai pintaan on ilmestynyt hiushalkeamia. Toisinaan vanha sokkeli ja siihen tehdyt laudoituskuviot halutaan tasoittaa piiloon. Tämä saattaa tuntua tarpeelliselta esimerkiksi silloin, kun taloon tehdään julkisivuremontti ja sokkeli uusitaan samalla. Oikein toteutetulla pintakäsittelyllä sokkeli on paitsi kauniin näköinen myös vaihtelevia sääolosuhteita kestävä.

Jossain tapauksissa sokkelin korjaaminen voi olla tarpeen rakenteellisistakin syistä. Isojen kosteusvaurioiden tai suurempien halkeamien syy pitää aina selvittää rakennusalan asiantuntijalla kuten asiansa osaavalla kuntotarkastajalla. Hän tarkastaa sokkelin ja opastaa myös oikeaoppisen korjaustavan valitsemisessa. Esimerkiksi kosteusvaurioitunut valesokkeli tai perustusten liikkumisesta aiheutuneet halkeamat vaativat pintaremonttia perusteellisempaa korjausta.

sokkelin-korjaus-k-rauta-artikkeli

Millaisella säällä sokkeli kannattaa korjata?

Sokkeli kannattaa aina korjata lämpimällä säällä. Malta siis odottaa rauhassa säiden lämpenemistä. Sokkelipinnoitteet ja -maalit edellyttävät, että lämpötila on vuorokauden ympäri vähintään +5 °C. Tasoitusta, pinnoitusta ja maalausta tehtäessä tulisi välttää suoraa auringonpaistetta ja tuulista säätä, sillä ne kuivattavat materiaalit liian nopeasti. Sokkelilevytystä voi yleensä tehdä ympäri vuoden, mutta tässäkin voi olla valmistajakohtaisia eroja. Varmista aina valmistajan ohjeista, millaisissa sääolosuhteissa käyttämiäsi materiaaleja voi työstää.

Mitä vaihtoehtoja sokkelin kunnostamiselle löytyy?

Sokkeli on mahdollista korjata laastipaikkauksin ja ylitasoittamalla. Pinta viimeistellään maalaamalla tai pinnoittamalla. Mikä tahansa maalilaatu ei kuitenkaan käy, joten käytä vesihöyryä läpäisevää sokkelimaalia (esim. Teknoksen Saku tai Tikkurilan Yki). Valitse pinnoitteeksi valmiiksi sävytetty sokkelipinnoite (esim. Weber 138 -rouhepinnoituslaasti) tai luonnonkivipinnoite (esim. Tikkurilan Yki Aitokivi).

Voit kunnostaa sokkelin myös asentamalla sen päälle kivipintaisen sokkelilevyn (esim. Steni tai Cembrit Rock). Kosmeettisia virheitä ei tarvitse korjata, kun ne jäävät peittoon. Asenna perustukseen kestopuiset koolauspuut sekä saumanauha ja kiinnitä päälle ruuveilla sokkelilevyt. Sokkelilevyn asennuksen myötä sokkeli levenee koolauspuun ja sokkelilevyn paksuuden verran. Varmista ennen remonttia, ettei ulkonema kasva julkisivuverhousta suuremmaksi.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje