K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Yksiön sisustus ja sisustaminen – Näin sisustat pienen kodin

Päivitetty 19.08.2020

Yksiön sisustus ja sisustuksen suunnittelu kannattaa tehdä kunnolla, sillä yksiön pienet neliömäärät luovat omanlaisiaan haasteita onnistuneen sisustuksen tekoon. Lue sisustusalan stylisti ja sisustustoimittaja Elina Vikmanin vinkit yksiön sisustukseen ja ota kaikki irti pienen kodin sisustamisesta.

Yksiön sisustamisen yleisimmät virheet liittyvät usein tavaran määrään ja kokoon

Yksiön sisustamisen isoimmat haasteet liittyvät usein siihen, ettei pieneen kotiin mahdu niin paljoa tavaraa kuin suurempiin koteihin. Sisustusalan stylisti ja sisustustoimittaja Elina Vikmanin mukaan yksiön sisustuksessa onkin äärimmäisen tärkeää miettiä, mitä oikeasti tarvitsee ja minne ne pienessä kodissa sijoitetaan.

-Yksiöön ei kannata hankkia mitään ylimääräistä, Vikman toteaa.

Tavaramäärän lisäksi yksiön sisustuksessa yleiseksi ongelmaksi voi myös muodostua huonekalujen koko. Kun tilaa on vähän, tulisi jokaisen tutkia huolellisesti asuntonsa pohjapiirrosta ja kunnioittaa käytössä olevia neliöitä.

-Valitettavan usein ihmiset hankkivat väärän kokoisia kalusteita. Jos kalusteet ovat liian isoja, täyttyy yksiö todella nopeasti.

Näin yksiö kannattaa sisustaa

yksion-sisustus-k-rauta-artikkeli-1

Vikman neuvoo yksiön sisustamisessa paitsi katsomaan pohjakuvaa myös ymmärtämään tilan rajoitteet ja kunnioittamaan niitä. Kalusteita miettiessä onkin syytä määrittää todella tarkasti, mikä on minkäkin huonekalun suurin mahdollinen pituus ja leveys.

-Kun tekee selkeät rajat enimmäismittojen kanssa, pienessäkin kodissa mahtuu kulkemaan ilman ongelmia. Jos antaa itselle periksi esimerkiksi sohvan tai ruokapöydän koon kanssa, voi kulkureitit tukkiutua yllättävän nopeasti, Vikman muistuttaa.

Huonekalujen hankinnassa on myös hyvä muistaa, että useimmat kalusteliikkeet ovat isoja hallimaisia tiloja, joissa kaikki kalusteet näyttävät paljon pienemmiltä kuin mitä ne todellisuudessa ovat.

-Ja juuri tästä syystä yksiön sisustuksessa on äärimmäisen tärkeää kunnioittaa maksimimittoja, jotka olet mitannut, Vikman neuvoo.

Yksiön sisustus ja kalusteet: Suosi monikäyttöisiä kalusteita

Yksiön sisustusta pohtiessa huonekalujen koko on tärkeä ottaa huomioon, mutta melkein yhtä tärkeää on pohtia huonekalujen käyttötarkoituksia. Ruokapöytä voi olla myös työpöytä. Kun hankit ruokapöydän, jossa on jatkopala, voit tarpeen vaatiessa muuttaa pöydän kokoa hetkessä eri tilanteisiin sopivaksi.

-Jakkara on loistava esimerkki monikäyttöisestä kalusteesta. Se toimii luonnollisesti istuimena, mutta aivan yhtä hyvin se voi toimia vaikka yöpöytänä tai sohvapöytänä, Vikman sanoo.

yksion-sisustus-k-rauta-artikkeli-2

Vikman myös muistuttaa, että huonekaluja valittaessa on hyvä pohtia erilaisia vaihtoehtoja.

-Hyvä pohdinnan paikka on esimerkiksi sohvan hankkiminen. Tarvitsetko yksiöön välttämättä sohvaa vai voisiko kaksi nojatuolia ja niiden välissä oleva pieni sohvapöytä toimiakin paremmin. Sohvapöytäkin voi olla esimerkiksi tarjotinpöytä. Kun sitä ei tarvitse, sen saa nopeasti kasaan ja piiloon.

Näin valitset parhaat kalusteet yksiön sisutukseen: Ota seinäpinnat käyttöön

Yksiön sisustuksessa kannattaa kiinnittää huomiota kalusteiden visuaaliseen ilmeeseen.

-Yksiön kalusteiden kannattaa olla ilmeeltään keveitä. Erityisesti jalkarakenteissa kannattaa kiinnittää huomiota kalusteiden keveyteen ja ilmavuuteen. Ei kannata valita massiivisia tai möhkälemäisiä huonekaluja vaan panosta siihen, että yksiön lattiatila jää mahdollisimman tyhjäksi.

yksion-sisustus-k-rauta-artikkeli-3

Seinäpintojen hyödyntäminen ratkaisee säilytysongelmat

Yksiön sisustuksessa keveyden ja ilmavuuden lisäksi säilytykseen on hyvä kiinnittää huomiota. Vikman neuvoo suosimaan kaappeja, joissa ei ole jalkoja sekä kiinnittämään seinään pienempikokoisia kaappeja, jotka toimivat lipaston tai senkin kaltaisina säilytysratkaisuina.

-Itsekoottavissa irtokalusteissa on kaappeja, joihin ostetaan jalat erikseen. Ne voi jättää ostamatta, jos kaluste kiinnitetään seinään. Jos kalusteessa on jalat ja ne haluaa pois, onnistuu se useimmiten pienellä tuunauksella, Vikman vinkkaa.

Oikeilla valaistusratkaisuilla saa myös lisää tilaa yksiöön. Vikman neuvoo suosimaan mahdollisimman paljon seinään kiinnitettäviä valaisimia. Seinävalaisimet eivät vie lainkaan lattiatilaa toisin kuin esimerkiksi jalkavalaisimet. Jos seinävalaisimien kiinnitys ei ole sinulle tuttua, katso helpot ohjeet erilaisiin kiinnitystöihin K-Raudan Kiinnitysoppaasta.

Muista myös katonraja

Seinäpintojen hyödyntäminen siis korostuu yksiön sisustuksessa, mutta yhteen alueeseen Vikman neuvoo kiinnittämään erityistä huomiota.

-Katonrajaa kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon. Kirjahylly voi esimerkiksi olla hyllylevyä, joka kiertää katonrajassa koko huoneen.

Yksiön sisustus ja tilan tuntu: Näin luot yksiöön tilavuuden tuntua

Jos yksiösi kaipaa lisää tilan tuntua, toimii ratkaisuna erinomaisesti hyvin perinteinen keino.

-Peilit ovat todella toimiva ja vanha kikka, jos haluaa tuoda lisää tilan tuntua. Lisäksi peilit tuovat lisää valoa, joten peilejä kannattaa suosia senkin takia, Vikman vinkkaa.

Pitääkö yksiön seinien olla vaaleat?

Vanhan nyrkkisäännön mukaan vaalea maali avartaa, minkä vuoksi sitä usein suositellaan käytettäväksi yksiön sisutuksessa. Vikman vahvistaa vanhan totuuden, mutta muistuttaa myös, että avaruus ei aina tarkoita samaa kuin kodikkuus.

yksion-sisustus-k-rauta-artikkeli-4

-Värikkäät pinnat saattavat vaikuttaa avaruuteen, mutta ne myös tuovat tunnelmaa. Yksiön, niin kuin myös isompien asuntojen, sisustamisessa on kuitenkin tärkeää tehdä itselle viihtyisä ja omannäköinen tyyli ja kokonaisuus. Valitse siis rohkeasti dramaattisempia sävyjä, jos ne ovat sinun tyyliäsi, Vikman rohkaisee.

Yksiön tapettien valinnassa voi myös olla rohkea

Toinen perinteinen neuvo yksiön sisutukseen liittyy tapettien kuoseihin. Usein yksiöihin suositellaan pienikuvioista tapettia, mutta tätäkään ohjetta Vikman ei ottaisi kovinkaan vakavasti.

-Suurikuvioinen tapetti toimii yksiössä helppona vau-elementtinä. Ei siis kannata tehdä pliisua vain sen takia, että sitä kuulee usein suositteluna. Pienessä kodissa korostuu kaikki. Niin kaunis kuin rumakin. Ja siksi huonot valinnat häiritsee koko ajan, joten kannattaa rohkeasti toteuttaa omaa tyyliä.

Yksiön sisustamisessa on myös hyvät puolensa

Usein yksiön sisustamisessa puhutaan haasteista, mutta yksiön sisustamisessa on Vikmanin mukaa myös hyvät puolensa.

-Yksiön sisustamiseen ei mene niin paljoa rahaa, ellei sitten ole oikein kallis maku.

Lisäksi yksiön sisustuksessa tulee usein harkittua tarkasti, mitä hankintoja kotiin tehdään.

-Kun tilaa ei ole paljoa, myös tavaramäärä pysyy kurissa. Se on ekologista ja järkevää. Parhaimmassa tapauksessa kaikki on harkittua ja tarkoituksenmukaista.

Kun on vähän sisustettavaa, voi panostaa laatuun

Yksi merkittävimpiä etuja yksiön sisustamisessa on myös mahdollisuus panostaa laatuun. Vaikka Vikmanin mukaan laatuun pitäisi panostaa aina, voi se isoimmissa asunnoissa olla budjetin näkökulmasta haastavampaa.

-Kaikissa kodeissa pitäisi ostaa aina harkiten ja harvoin. Aidoista ja kestävistä materiaaleista tehdyt tuotteet kestävät aikaa ja kulutusta, minkä lisäksi ne on helpompaa myydä eteenpäin tulevaisuudessa.

-Laadukkaita ja käytettyjä huonekaluja voi myös ostaa luottavaisemmin ja sitten tuunata niistä itselleen ja oman kodin sisustukseen sopivia.

Vinkit opiskelija-asunnon sisustukseen

Pienien opiskelija-asuntojen sisustuksessa ei kovinkaan usein törmää eri tyylisiin koteihin, sillä monet opiskelijat asuvat niissä vain hetken, eivätkä koe sisustamista tai pintaremonttia kovinkaan järkevänä ratkaisuna.

-Ihmiset liian usein ajattelevat, että jos asuu vuokralla, ei viitsi remontoida. Tämä ajattelu on mielestäni hieman pielessä, sillä kotiin saa hyvin pienellä rahalla lisättyä viihtyvyyttä. Vaikka asuisitkin opiskelija-asunnossa vain muutaman vuoden, viihtyvyyteen kannattaa aina panostaa, Vikman muistuttaa.

Yksiön sisustus käytännössä – Näin Elina Vikman sisusti yksiön Helsingissä

Elina Vikman sisusti Helmi Kärjän yksiön Helsingissä. Helmin kodissa tehtiin iso remontti ennen muuttoa, jossa uusittiin muun muassa koko keittiö täydellisessä keittiöremontissa. Vikmanin mukaan Helmin yksiön tärkeimmät elementit olivat sirot ja oikeankokoiset huonekalut sekä tilaa upeasti jakava alkovi.

yksion-sisustus-k-rauta-artikkeli-5

-Helmin kodissa oli pieni ja siro sohva, iso pöytä työntekoon, joka toimi myös vieraiden kestitsemiseen. Yksiössä oli myös sopivasti oleskelutilaa ja alkovi loi yksiöön mukavan nukkumatilan, Vikman kertoo.

Näillä tuotteilla Helmin yksiö sisustettiin

yksion-sisustus-k-rauta-artikkeli-6-ja-7

Säilytystilaa yksiöön tuo tyylikäs ja helppokäyttöinen Cellon liukuovikaapisto. Matoksi valikoitui Cellon Kelo-nukkamatto (160x230xm).

Ruokapöydästä löytyy kukille kaunis Cello-vaasi, My Home-malliston neliön malliset lautaset sekä musta My Home Aarni- kulho. My Home -tuotteet ovat saatavilla K-Citymarketeista.

yksion-sisustus-k-rauta-artikkeli-8-ja-9

Sohvan viereen valittiin Cello Clip-tarjotinpöytä. Pöydällä on Cello -herätyskello ja sen yläpuolelta löytyy vaaleanpunainen Cello ilmoitustaulu magneeteilla.

Tyyliä ja valoa yksiöön tuo Sessakin Malja-pöytävalaisin. Verhot ovat Cellon tummanharmaat Velvet-valmisverhot. Valkoisesta kaapista löytyy lisäksi Cellon kultakuvioidut säilytyspurkit.

yksion-sisustus-k-rauta-artikkeli-10-ja-11

Sängyn ympäristö sisustettiin Cellon Dia-peilillä, yöpöydän virkaa toimittaa Cello-penkki, Hemtex24h-malliston tyynyt K-Citymarketista.

Kasville valittiin tyylikäs Cello Lisa-kulho ja lattialle tunnelmaa ja lämpöä tuo Cello lampaantalja.

yksion-sisustus-k-rauta-artikkeli-12

Uuden keittiön kulmaan ripustettiin Cello Lili- seinähylly ja sen ylle Cello Mira-seinäkello.

Katso vinkit myös pienen keittiö remonttiin

Yksiön sisustus ei ollut ainoa asia, joka koki muutokse. Pieni ja vanha keittiö kaipasi kipeästi uutta ilmettä. Tutustu pienen keittiön remonttiin täältä. Lue pienestä keittiöstä ja sen suunnittelusta.