K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Turvasaappaat Jalas 1398 Heavy Duty GTX

Päivitetty 03.02.2023

Ammattilaiset arvioivat K-Raudan työkoneita sekä työvaatteita ja -kenkiä. Tomi testasi Jalaksen 1398 Heavy Duty GTX -mallin varrelliset talvityösaappaat +4 asteen vesisateesta -16 asteen pakkaskeleihin. Katso seikkaperäiset huomiot kengistä!

Kuka testaa ja millaisessa työympäristössä

ammattilaisen-tuotetesti-jalas-turvasaappaat-heavy-duty-1398-gtx-krauta-lumitoissa

Olen Tomi Lahesta ja työskentelen työvalmentajana Lahden kaupungin nuorten työ- ja valmennuspalveluiden työpajalla (remontointi- ja kunnossapitotoimiala). Työni on ohjata nuoria elämässään eteenpäin, tukea heitä jatkosuunnitelman toteutuksessa, työ-/ opiskelupaikan löytymisessä, kohdata, kuunnella, kuulla ja antaa kaikille positiivista palautetta meillä työskennelleessään.

Työtehtävät meidän työpajalla ovat itsessään todella monipuolisia, tässä hieman esimerkkejä: Teemme kaupunkikuvaa kohentavia sekä asukkaiden viihtyvyyttä lisääviä töitä, raivaamme metsiä, siistimme puistojen kasvillisuuksia, olemme mukana Salpausselän kisojen sekä muiden talvikisojen rakentamisessa. Erilaiset pienet muutot ja varastotyöt kuuluvat arkeemme. Hoidamme leirikeskuksen piha-alueita, kaadamme puita, teemme polttopuita ja toimitamme niitä laavuille, valmistamme pieniä puusepäntöitä, roskakatoksia yms. Lisäksi erilaiset pienet remontti- ja asennustyöt ovat osa viikoittaista toimintaamme.

Ensikokemukset Jalaksen turvasaappaista

Ensinnäkin suuri kiitos sinne K-Raudan suuntaan, että sain kunnian toimia kyseisten kenkien testaajana. Kenkien noutopaikaksi valikoitui Lahdessa Holman K-Rauta ja siellä myymäläpäällikkö luovutti kengät minulle kädenpuristusten kera. Se miksi ylipäätään hain näiden kenkien testaajaksi oli se, että kenkien ulkonäkö kiinnitti oman huomioni, nämä kengät, joille annoin lempinimen ”Heavy-D”, ovat mielestäni todella näyttävät sähkönsinisten yksityiskohtien sekä muotoilun ansiosta. Itselläni suurin osa kengistä on kokoa 44 ja myös nämä testikengät otin tuossa koossa ja sopivan kokoisiksi kengät osoittautuivatkin.

Heti ensimmäisiä askeleita myymälässä ottaessani huomioni kiinnittyi mukavan pehmeään pohjalliseen ja askellukseen. Olen kärsinyt jonkin verran kivuista päkiän alueella ja ajattelinkin, että näillä FX2 Winter -pohjallisilla voisi saada apua päivittäiseen jalkojen päällä oleskeluun. Ei siis muuta kuin kengät jalkaan ja testaamaan.

Testijakson kelit ja testiympäristöt

ammattilaisen-tuotetesti-jalas-turvasaappaat-heavy-duty-1398-gtx-krauta-lahikuvassa

Testijakso ajoittui tammikuulle noin kolmen viikon ajalle. Kelit vaihtelivat +4 asteen vesisateesta -16 asteen pakkaskeliin. Jokaiseen työpäivään sisältyi jonkin verran sisällä työskentelyä/ käyntejä. Testijakson aikana kengät olivat käytössä lumi- ja varastotöissä, muutoissa, moottorikelkan ja mönkijän ajossa metsätöissä sekä pienissä asennustöissä sisätiloissa. Pidin kenkiä myös vapaa-ajalla ulkoillessa lapseni kanssa ja tuolloin seikkailtiin lumikasoilla, käveltiin liukkaalla luistinradalla sekä kiipeiltiin metallisilla kiipeilytelineillä.

Jalas® 1398 Heavy Duty winter GTX ”Heavy-D” kenkänä

ammattilaisen-tuotetesti-jalas-turvasaappaat-heavy-duty-1398-gtx-krauta-maisemakuvassa

Kyseessä on talvikenkien raskassarjalainen märkiin ja kylmiin ulkokeleihin. Nämä kengät ovat vedenpitävät GORE-TEX -vuoren ansiosta. Lisäksi turkisvuori pitää varmasti jalat lämpiminä kylmemmilläkin keleillä. Kaikki kenkien ominaisuudet löytyvät listattuna valmistajan nettisivuilta, joten en ala kaikkia tähän arvosteluun luettelemaan. Oman työni kannalta parhaita ominaisuuksia olivat ehdottomasti vedenpitävyys, lämmin vuori, nopea, helppo sekä pitävä BOA®-kiritysmekanismi. Molemmissa kengissä on kaksi BOA® -kiristystä. Minulla on ollut aiemmin kahdet eri valmistajan työkengät, joissa on ollut vain yksi BOA®-kiristys/kenkä. Testikengissä kiristys kohdistuu jalkapöydän päälle sekä kengän varsiosaan ja tämän ansiosta kengät saa tarpeeksi kireälle helposti, eikä sellaista jalan liikuttelua kiristettäessä tarvitse tehdä. Myös kenkien joustava kärkiosa saa minulta kiitosta. Monissa työtehtävissä pitää päästä kyykkyyn tai polvilleen ja silloin joustavuus on tärkeää. Ulkopohjan pitävyyttä testasin kylmimpänä (-16) päivänä metallisilla telineillä enkä juurikaan liukkautta havainnut eli varmasti esimerkiksi rakennustelineillä työskenteleville varteenotettava vaihtoehto, luistinradan jäällä kengissä ei pitoa ollut. Liukkautta oli myös jonkin verran silloin kun meni ulkoa sisälle ja vastassa oli maalattu betonilattia, märkänä kengän pohja ei siis ollut täysin pitävä, muutoin Vibram®-ulkopohja toimi mainiosti eri pinnoilla sekä metsäisissä maastoissa. Komposiittinen varvassuoja ja naulaanastumissuoja tuovat myös turvallisuutta moniin eri työympäristöihin.

Kengissä on ns. vetolenkki varren yläosassa, josta kenkä on helppo vetää jalkaan ja tämä onkin yksi listattu plussa. Huomiona kuitenkin se, että housun lahkeen ollessa kengän yläpuolella tai hieman varren sisällä, niin itselläni vetolenkki jäi kerran pakettiauton penkin rakenteisiin kiinni ja meinasin siinä tilanteessa kaatua poistuessani autosta. Onneksi ei sattunut mitään ja pidin tästä eteenpäin vetolenkit piilossa lahkeen alla.

Kyseessä kun on talvikenkä niin lämpimissä sisätiloissa ei näillä kengillä juurikaan kannata oleskella. Huomiona se, että kengät soveltuvat mielestäni vain ulkotöihin tai kylmissä sisätiloissa työskenteleville, esimerkiksi viileissä varastoissa varmasti jälleen erittäin hyvä vaihtoehto työkengiksi.

Yhteiselo jatkossa kenkien kanssa

Tämä reilun kolmen viikon testijakso on osoittanut, että kyseiset kengät ovat talvityökenkien parhaimmistoa. Jatkossa nämä kengät tulevat olevaan päivittäin käytössä aina talvikaudella. Työssäni aloitan helmikuussa talvikisojen rakentamisen, jolloin kenkien ominaisuudet pääsevät varmasti oikeuksiinsa kahdeksan viikkoa kelissä kuin kelissä työskennellessäni.

Arvostan työkengissä ja vaatteissa sitä, että ne ovat turvallisia, mukavia käytössä, monipuolisia ja myös hyvännäköisiä. Pidempi kenkien käyttö antaa varmasti lisää huomioita niiden toimivuudesta tai mahdollisista puutteista. Tähän loppuun listasin testin huomiot.

Testaaja: Tomi, Lahden kaupunki/ Nuorten työ- ja valmennuspalvelut

Plussat:

  • Ulkonäkö
  • kaksi BOA®-kiristystä
  • Joustava rakenne
  • Korkea varsi
  • Vetolenkit
  • Pitävä ulkopohja
  • Tukeva pohjallinen

Miinukset:

  • Lämmin sisätiloihin (eipä tosin sinne tarkoitettu)
  • Korkeahko hinta

Osta omaksi K-Raudasta: