K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Monitoimikone Ryobi RMT18X-0 18V ONE+ HP ja teräsarja

Päivitetty 26.04.2024

Aktiivinen tee se itse -mies kokeili Ryobin akkukäyttöistä monitoimikonetta teräsarjan kera. Katso testaaja Harrin esittelyvideo koneesta ja sen käytöstä sekä plussat ja miinukset.

tuotetesti-ryobi-monitoimikone-rmt18x-0-ja-terasarja-akku-ja-laturi-krauta-ak-pakkaukset-ja-kone-kaytossa

Yleistä

Sain K-Raudalta testattavaksi Ryobin monitoimikoneen, 4Ah: akulla / pikalaturilla ja 5-osaisella teräsarjalla. Olen aktiivinen ns. tee se itse -mies. Se mitä ei ole valmiina, tehdään itse. Muutenkin tulee tehtyä remontit ja rakentamiset hyvin pitkälti itse. Aiempaa kokemusta monitoimilaitteesta itselläni on Boschin verkkovirta käyttöisestä versiosta. Nyt onkin mielenkiintoista päästä testaamaan tätä laitetta ja vertailla sen käyttöä ja toimivuutta verkkovirtaversioon. Ryobin akkutyökalut ovat itselleni jo ennestään tuttuja. Käytöstä löytyy jo puutarhatuotteita useita erilaisia. Pidän merkkiä ja työkaluja laadukkaana ja hyvinä vaihtoehtoina kun haluaa monipuolisen sarjan tuoman edun, jossa työkalut kestävät käyttöä ja omaavat hyvät ominaisuudet. Aina ei tarvitse ostaa kalleinta, enemmän ammattikäyttöön soveltuvaa työkalua.

Käyttöönotto

Käyttöönotto oli hyvin nopea ja selkeä prosessi. Akku ja laturi paketista ulos ja lataukseen. Akussa oli varaustilaindikaattorin mukaan puolet varausta jäljellä. Hyvä kuitenkin ladata heti täyteen testiä varten. Itse työkalu ei kokoamista tarvinnut. Laite ulos paketista ja käyttöön. Mukana laitteen kanssa tuli upotussaha-, tasoleikkuuterä, hiomatyyny ja siihen viisi eri karkeusasteen hiomalevyä. Mukana tietysti myös ohjekirja.

Monitoimityökalu kuuluu Ryobin 18V ONE+ -akkujärjestelmään ja sen hiiliharjattoman moottorin tuotesarjaan (HP). Terän värähtelyä pystyy säätämään 10 000–20 000 värähdystä / min välillä työkalussa olevasta rullakytkimestä. Rullan asteikko on 1–6. Värähtelykulma on 3,8 astetta. Työkalun edessä on led-valo ja se syttyy automaattisesti, kun laitetta käyttää ja valaisee hyvin työkohteen. Led-valon saa päälle myös erillisestä painikkeesta.

Erillisessä paketissa oli vielä 5-osainen teräsarja, jossa oli 26 mm kaavinterä, 28 mm upotusterä puulle, 20 mm Bi-metalliterä puulle / metallille / muoville, kolmioterä sekä 30 G segmenttiterä laastin, sauma-aineen putsaamiseen.

Terän vaihto työkaluun oli erittäin helppoa ja nopeaa. Kokeilin ensin ilman ohjetta, mutta nöyrryin tarkistamaan kiristyksen ohjeesta. Tuossa terän kiinnityskohdassa on myös magneetit, jotka helpottavat paikalleen laittoa. Verrattuna entiseen Boschin verkkovirta työkaluun, vaihtaminen on merkittävästi helpompaa ja nopeampaa. Iso plussa tästä.

Testaukset

Erilaisten katkaisujen testaamista varten tein testilaudan, jossa oli eri vahvuisia nauloja, kupariputkea, kierretankoa ja puutappi. Teränä katkaisuissa käytin kaarevaa leikkausterää. Testissä kaikki ei mennyt ihan kuin suunniteltua. Terän värähtely irrotti osan testikappaleista alusta. Sain kuitenkin hyvin käsityksen suorituskyvystä. Teräs värähtely piti nostaa tuonne maksimiin (6), niin leikkaus onnistui. Puutappi ja kupariputki katkesi helposti, samoin pienet naulat. Kolmen tuuman rautanaulan kanssa oli jo enemmän haastetta. 8 mm kierretangon kanssa tuntui, että terä ei pure ollenkaan. Onnistuin myös hajottamaan terän kierretankoa katkaistaessa.

tuotetesti-ryobi-monitoimikone-rmt18x-0-ja-terasarja-akku-ja-laturi-krauta-ak-tera

Terästä lohkesi isohko palanen. Rikkoutuminen todennäköisesti johtui siitä, että terä pääsi vääntymään leikatessa.

Ruuvipenkissä kierretangon katkaisu onnistui, mutta vaati kyllä aikaa ja välillä meinasi usko loppua. Rälläkällä ja katkaisulaikalla homma olisi kyllä sujunut paljon helpommin ja nopeammin. En ehkä jatkossa käytä työkalua vahvemman metallin työstämiseen.

Kolmiomuotoinen hioma-alusta sopii hyvin hankalien kohteiden hiomiseen. Esimerkiksi kulmaukset ja ahtaat välit on helppo hioa tällä työkalulla. Isompia pintoja varten on sitten eri työkalut kuten epäkeskohiomakoneet.

Laatoitetusta portaikosta oli irronnut laatta ja sen uudelleen kiinnitystä varten piti poistaa vanha laasti.

tuotetesti-ryobi-monitoimikone-rmt18x-0-ja-terasarja-akku-ja-laturi-krauta-ak-laastin-poisto-laatasta

Tähän tarkoitukseen käytin 30 G segmenttiterää. Vanha laasti irtosi laatasta varsin helposti. Tätä varmasti tulee käytettyä.

Testasin myös reiän tekemistä vaneri- ja kipsilevyyn. Uskoisin, että tällaiseen tarpeeseen moni käyttäisi monitoimityökalua. Testiin käytin 28 mm upotusterää. Reiän tekeminen oli helppoa ja nopeaa. Terä leikkasi tarkasti, toki oman käden vakautta tässä tarvitaan, jos oikein tarkan tuloksen haluaa. (Kuva3)

Yleisesti työkalun käytöstä jäi positiivinen yleisvaikutelma. Remonteissa tällaiselle monipuoliselle laitteelle löytyy kyllä reippaasi käyttökohteita. Matalilla kierroksilla laite pitää varsin maltillista ääntä, kännykän desibelimittarilla noin kädenpituuden etäisyydeltä melutaso oli 40–50 db tasolla. Täysillä kierroksilla melutaso ja äänen taajuus nousee niin korkealle, että kuulon suojaus on tärkeää. Tietysti aina pitää muistaa käyttää suojalaseja.

Plussat +

 • Käyttöergonomia hyvä, helppo käyttää myös yhdellä kädellä.
 • Materiaalin laatu vaikuttaa laadukkaalta ja käyttöä kestävältä.
 • Tehokas moottori.
 • Todella helppo terän vaihto. Vaihtoa helpottaa terä kiinnityskohdan magneetit.
 • Tehokas led-valo, joka valaisee työkohteen hyvin.
 • Mahdollisuus saada led-valo päälle ilman, että konetta käyttää.
 • Hyvät perusterät työkalun mukana.
 • Laaja valikoima erilaisia teriä saatavilla.
 • 4Ah-akku riittää todella pitkään ja lataus pikalaturilla on nopeaa.

Miinukset –

 • Isommalla akulla hieman raskas pidempään työskentelyyn. Pienempi akku, esim. 2Ah keventää käyttöä.
 • Omissa testeissä vahvemman metallin (esim. kierretanko) katkaiseminen oli haastavaa.

Hanki monipuolinen setti omaksi K-Raudasta: 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje