K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Runkonaulain Ryobi RFN1834X-0 ONE+ ja Snickers-työvaatteet

Päivitetty 27.06.2024

Kuluttajat kokeilevat K-Raudan uutuustuotteita. Ryobin runkonaulain pääsi Snickers-työvaatteiden kera testiin Artulle. Katso testaajan yksityiskohtainen arvio tuotteista ja hanki tuotteet omaksi K-Raudasta.

tuotetesti-ryobi-runkonaulain-rfn1834x-0-ja-snickers-tyovaatteet-krauta-ak-kaikki-testituotteet

Testiin tulleen paketin sisältö: Ryobin runkonaulain RFN1834X-0 ONE+, Ryobin akku ja laturi RC18120-140X 18V, konenaula PROF 3,1X90 mm (2080 kpl/ltk) sekä Snickersin työvaatteet: takki 1304-3104, housut 6590-0404 ja paita 2840-0458. Tuotteet K-Raudan löytyvät valikoimista.

Runkonaulain Ryobi RFN1834X-0 18V ONE+

Tuotetestiin hain varsinaisesti runkonaulaimen tarpeen takia. Kokemusta on ennalta lähinnä paineilmanaulaimista sekä yksittäisenä tuotteena n. 2014-2015 ensimmäisistä (?) akkukäyttöisistä markkinoilla olleista runkonaulaimista. Käytännön kokemusta kaasunaulaimista ei itsellä ole.

Testiin hakiessa pistin merkille koneesta löytyvän sarjanaulaustoiminnon, joka jo lueteltuna ominaisuutena palautti hieman uskoani akkurunkonaulaimiin verrattuna aiempaan kokemukseeni. Aiemman tuotantotehtaalla kerrytetyn paineilmanaulaimiin kohdistuvan kokemuksen myötä odotan naulan tulevan koneesta silloin, kun sitä koneelta pyydetään ja pidän sarjanaulaustoimintoa jopa vaatimuksena naulaimen käytettävyydelle. Paineilmanaulainten jälkeen ensimmäinen kosketus akkurunkonaulaimeen n. 2014-2015 oli kokemuksena kivikkoinen. Naulan tuloa koneesta sai odotella eikä työskentely tällaisen kanssa ollut jouhevaa, taisipa kone lähteä varsin nopeasti huoltoonkin. Naulan odottelun aikana olisi jopa paineilmaletkua mieluummin setvinyt. Testiä ajatellen mielenkiinnolla odotinkin onko testikokemus akkurunkonaulaimesta vastaava kuin aiemmat kokemukseni ovat olleet, vai onko näiden tuotekehityksessä saatu merkittäviä harppauksia aikaan akkukoneiden muuten syrjäyttäessä markkinoilta johdollisia/letkullisia malleja yksi toisensa jälkeen.

Tuotepaketin saapumista odotellessa rakennusprojektin yhteydessä käytössäni oli Sencon paineilmanaulain, josta Ryobin naulaimen tullen siirryin tuotetestauksen pariin.

tuotetesti-ryobi-runkonaulain-rfn1834x-0-ja-snickers-tyovaatteet-krauta-ak-naulain

Ensihavainnot Ryobin runkonaulaimesta

Heti ensimmäinen merkille pantava asia jo tuotteen paketista nostamisen yhteydessä oli Ryobin runkonaulaimen paino. Tuote-esitteen mukaan runkonaulaimen paino ilman akkua (oletettavasti myös ilman nauloja) on 4,5 kg. Erityisesti koneen painon huomasi korkealle hieman vaikeassa asennossa naulatessa tai koneen kanssa kiipeillessä. Näissä tilanteissa kuitenkin koneessa kiinni oleva koukku osoitti hyödyllisyytensä ja varsin pian löysin itseni nostamassa koneen roikkumaan korkeammalle ja itse kiipeäväni perässä inhimillisemmän naulausasennon löytämiseksi. Näin toimiessa ei koneen painokaan päässyt enää häiritsemään.

Toinen mainittava asia Ryobin naulaimesta on koneen naulausnopeus. Jo ensimmäisten testinaulojen yhteydessä totesin, että tuotekehitystä akkurunkonaulainten osalta todella on tapahtunut. Naulan tuloa ei tarvinnut liipaisimen painon yhteydessä odottaa. Yksittäisnaulaus toimi kuten odotti: naula tuli liipasinta painaessa käytännössä välittömästi ja sarjanaulauksella kone tuntuu pysyvän hyvin tahdissa mukana. 5 kg painoista naulainta ei niin nopeasti tule paukutettuakaan, että koneen nopeus olisi normaalin käytön yhteydessä tullut esteeksi.

Sarjanaulauksessa koin koneen painon tuovan käyttöön myös luonnollista rauhallisuutta verrattuna kevyempiin naulaimiin, joilla nopeasti naulatessa saattoi koneen heilahtaessa löytää paikalta kaksi naulaa yksittäisen naulan sijaan. Huomion arvoinen seikka kuitenkin on että täysin viiveetön kone ei ole. Tämä ei asianmukaista käyttöä haittaa mitenkään, mutta testimielessä nopeasti hutaistessa naula ei tuule painumaan pohjaan ja naula tuntuu tulevan ”jälkijunassa”. Edelleen allekirjoitan, että käytännön naulausta ko. viive ei haittaa mitenkään.

Testin aikana koneen varsinaisesta naulaamisesta en juurikaan moitittavaa löytänyt. Testauksen yhteydessä tuli ammuttua koko paketti 3,1 mm x 90 mm kampanauloja, jotka upposivat testin yhteydessä varsin vaivatta puurakenteisiin. Puolitiehen jääneitä nauloja tuli koko naulapaketin yhteydessä vastaan vain muutama, ja äkkiseltään näitä puolitiehen jääneitä nauloja tuntui paineilmanaulaimella tulevan vastaan useammin kuin Ryobin akkurunkonaulaimella. Tuttava totesikin muutaman testinaulan ammuttuaan, että kone tuntuu positiivisella tavalla ”keskittyvän” yksittäisen naulan ampumiseen onnistuneesti kuin nopeaan naulojen räiskimiseen. Naulaus onnistui suoraan ja vinoon ilman merkittäviä moitteita ja vain yksittäisen kulman naulauksen yhteydessä naulaimen leveä olemus tuntui olevan esteenä naulaamiselle.

Naulain on yleisilmeeltään todella jämäkän tuntuinen ja siistin näköinen kokonaisuus

Materiaalit ovat fiksusti suunniteltu (mustat kumipinnat oikeissa käyttöä helpottavissa paikoissa, metallinen naulalipas) ja muotoilu useammastakin paikasta käteen ja käyttöön soveltuvaksi. Erityisen hyväksi osoittautunut ripustuskoukku koneessa on kuitenkin muovinen. Ripustuskoukun muovisuus aika-ajoin jännitti kestävyytensä puolesta, mutta ainakin testin yhteydessä huoli tuli todettua turhaksi. Koukku saisi kuitenkin olla mielestäni muutaman millimetrin leveämpi lankkuun ripustamisen helpottamiseksi, mutta nykyiselläänkin koneen sai aina tarvittaessa johonkin riippumaan. Vyöklipsiä ei koneeseen tullut valmiina paikallaan olevan koukun lisäksi asennettua. Tarvittaessa kone roikkui isolla koukulla taskunreunasta, mutta koneen painon myötä tämä tuli aina todettua varsin epämieluisaksi ratkaisuksi.

Kone ei myöskään pidä naulan ampumisen lisäksi ääntä käytännössä lainkaan. Akkurunkonaulaimen ehdoton etu on laitteen kuljettamisen helppous niin työmaalta toiselle kuin myös työkohteen paikasta toiseen (ei tarvetta kompressorin/letkun kuljettamiselle tai setvimiselle, eikä ko. mallin kanssa ole tarvetta myöskään kaasujen kanssa värkkäämiselle).

Koneessa on myös ledivalo koneen toimintatilan varmistamiseksi. Varmistinta painaessa vihreän valon syttyessä kone on valmis ampumaan nauloja ja punaisen valon ilmaantuessa pitää jotain ottaa huomioon (lisätä nauloja/ vaihtaa tai ladata akku). Muutama kertaa tuli ihmeteltyä punaista valoa kun naulaa ei koneesta tullut, mutta varsin pian huomasin kyseessä olevan jonkinlainen turvamekanismi sarjanaulauksen yhteydessä: Mikäli varmistin on painettuna pohjaan, ei kone tovin päästä suostukaan ampumaan naulaa. Ja punaista valoa sai myös akun varaustason hiipuessa katsella useammin (varaustason vähentyessä ei sarjatuli onnistukaan yhtä nopeasti, vaan voi naulojen välillä hetken joutua odottamaan). Itse koen ominaisuuden olevan näin mukavampi kuin yhtäkkiä loppuva akku. Naulaamisen hidastuttua sopivan välin tullen akku laturiin ja vaikka toviksi muiden askareiden pariin → naulaamisen pariin palatessa ongelma on ratkaistu. Kertaakaan en kokenut akun loppuvan omalla käytölläni kesken katkaisten työvaihetta.

Ledivalon selitteitä koneen kyljestä tulkitessa punaisen valon pitäisi käsitykseni mukaan vilkkua mikäli kyseessä on naulojen puute, mutta omalla kohdallani kone näytti aina yhtenäistä punaista valoa, joten kyseessä voi olla virheellisesti toimiva ledivalo. Ongelmana tämä on koneessa mielestäni kuitenkin varsin mitätön eikä tämä koneen käyttöä käytännössä häirinnyt.

Omalla kohdallani testin myötä akkunaulainten osalta jäi varsin positiivinen mielikuva, enkä kyseistä Ryobin runkonaulainta vaihtaisi enää omassa käytössäni takaisin paineilmakompressorin ja paineilmaletkujen kanssa varustettuun malliin. Vaikka kone äkkiseltään hieman painavan oloinen on, se ei meitä vahvoja haittaa. :D

tuotetesti-ryobi-runkonaulain-rfn1834x-0-ja-snickers-tyovaatteet-krauta-ak-naulain-koukussa

Ryobin runkonaulaimessa kiinni oleva koukku osoittautui näppäräksi.

Plussat:

 • Sarjanaulausominaisuus ja naulausnopeus
 • Akun riittoisuus
 • Kumipinnoitteet harkituissa paikoissa
 • Ei kompressorin, paineilmaletkujen tai kaasujen kanssa värkkäämistä
 • Koneessa kiinni oleva koukku koneen roikkumaan ripustamista varten

Miinukset:

 • Koneen paino
 • Omalla kohdallani mahdollisesti virheellisesti toimiva koneen toimintatilan osoittava ledivalo.

Akku ja laturi Ryobi RC18120-140X 18V

tuotetesti-ryobi-runkonaulain-rfn1834x-0-ja-snickers-tyovaatteet-krauta-ak-ryobi-akku-ja-laturi

Testikäyttöön tullut 4 Ah akku on hieman isompi kapasiteetiltaan kuin yleensä Ryobin tuotteiden mukana olen tottunut näkemään. Itseltä vertailtavaksi löytyykin nippu 2,5 Ah akkuja. Näppituntumalla ei runkonaulaimen kanssa käytettäessä merkittävää paino eroa kuitenkaan pystynyt havaitsemaan pienempää akkua käytettäessä, jolloin isomman akun käyttäminen tuntuu loogiselle vaihtoehdolle mahdollistaen pidemmät työkalujen käyttöajat ja minimoiden kesken työskentelyn ilmenevää latailun tai akkujen vaihdon tarvetta.

4Ah akku toi riittävästi käyttöaikaa runkonaulaimelle. Töiden ja perhearjen yhteydessä iltahommina rakennellessa en kertaakaan törmännyt tilanteeseen, jossa olisin kokenut akun loppuvan kesken. Akun varauksen seurantaan löytyy akusta myös napin takaa neljän ledivalon latausindikaattori. Tätä akun varauksen tarkastustoimintoa ei aiemmista Ryobin akuistani löydy, mutta toimintona äärimmäisen hyvä. Akun varaustaso on helppo vilkaista latauksen tarvetta miettiessä.

Ryobin akkujen malli (paikalleen työnnettävänä verrattuna kiskoilla paikalleen liukuvaan) aiheuttaa akun muotoon ”ulokkeen”, joka on tuntunut itsestä aina hieman kömpelölle. Varsinkin kun monessa muussa työkalussa akku on muodoltaan yksinkertaisen kantikas. Käytännön merkitys ko. asian kanssa on varsin vähäinen, mutta varsin huomattava kun esimerkiksi katolle kiivetessä koittaa vara-akun heittää taskuun. Yleistuntumaltaan akku on kuitenkin asiallisen oloinen ja jämäkän tuntuinen hyppysissä. Tuoteselosteessa on mainittu myös sisäänrakennettu iskusuoja, josta ei varmastikaan haittaa työkalujen käytön yhteydessä ole.

Laturi ei paketista nostamisen myötä herätä varsinaisesti luottamusta. Tuote on varsin kevyt ja muovinen. Käyttö on kuitenkin yksinkertaista ja ledivaloille löytyy selkeät selitteet, akut istuvat asiallisesti paikalleen ja latautuvat. Positiivisena huomiona mainittakoon myös laturin hiljaisuus. Latausnopeudessa olisi kuitenkin hieman toivomisen varaa.

Plussat:

 • Akun isompi koko, käyttöaika.
 • Akun keveys (Ei tunnu käytössä merkittävästi painavammalle kuin 2,5 Ah akku.)
 • Akun varaustason tarkistusominaisuus
 • Laturin hiljaisuus
 • Laturin ledeille selkeät selitteet

Miinukset:

 • Akun kömpelö muoto ja kiinnitystapa
 • Laturi varsin heppoisen oloinen yleisolemukseltaan
 • Latausnopeus

Konenaula PROF 3,1X90 MM (2080 KPL/LTK)

tuotetesti-ryobi-runkonaulain-rfn1834x-0-ja-snickers-tyovaatteet-krauta-ak-prof-konenaulai

Testissä olleet kuumasinkityt kampanaulat hoitivat hommansa, kuten naulan olettaa. Naulojen laadussa tai käytettävyydessä ei testipaketissa ollut mitään moitittavaa. Paperisidonnat olivat ehjiä ja naulat itsessään tasalaatuisia. Hyvänä ominaisuutena isomman pakkauksen sisältä löytyvät pienemmät pakkaukset, jotka on helppo napata paketista matkaan hetken tarpeisiin.

Plussat:

 • Tasalaatuisuus
 • Ison paketin sisältä löytyvät pienemmät pakkaukset
 • Ei varsinaista moitittavaa

Takki Snickers 1304-3104

tuotetesti-ryobi-runkonaulain-rfn1834x-0-ja-snickers-tyovaatteet-krauta-ak-snickers-tyovaatteet

Snickers-kuoritakki jäi testin yhteydessä varsin vähälle käytöllä käytännön syiden takia. Alkuvaiheessa testiprojektia oli varsin lämmintä ja vettä jopa odoteltiin taivaalta. Pihasaunan rungon pystyyn nostamisen jälkeen on sääsuojat hoitaneet tehtäväänsä ja kelien ollessa varsin lämpimiä ei kuoritakkia ole tehnyt mieli laittaa päälle. Takki on kuitenkin omaan silmään hyvännäköinen työtakiksi ja testin takia muutaman kerran sen niskaani vesisateeseen vedin. Takin vedenpitävyydessä tai tuulenpitävyydessä en kokenut mitään ongelmaa. Vesi vaikuttaa helmeilevän uuden takin pinnalla, eikä imeydy kankaaseen tai saumoihin. Huppu, hihojen tarranauhat ja helman kiristys toimivat ja esimerkiksi hupun muotoilu on hyvä (saa istumaan hyvin päähän ilman hattua tai hatun kanssa, kaulus sopivan kokoinen ja istuu myös huppua käytettäessä hyvin). Takista löytyy muutama taskua perinteisistä paikoista, jotka hoitavat hommansa asiallisesti. Enempää taskuja tai muita toimintoja en kuoritakista kaipaisikaan.

tuotetesti-ryobi-runkonaulain-rfn1834x-0-ja-snickers-tyovaatteet-krauta-ak-snickers-takki

Lämpimillä keleillä takki päällä touhutessa tuli myös kuoritakin huonot puolet esiin. Kuoritakki on tehty pitämään sadetta ja tuulta, jonka se tuntuu hoitavan asiallisesti, mutta lämpimässä kelissä takkipäällä touhutessa on kyseinen takki myös varsin hiostava. Kyseessä on kuitenkin mielestäni varsin kevyelle kuoritakille ennemmin ominaisuus kuin vika.

Plussat:

 • Pitää vettä ja tuulta
 • Hyvännäköinen työtakki
 • Istuvuus ja leikkaukset toimivia

Miinus:

 • Herkästi hiostava (kuoritakin ominaisuus)

Paita Snickers 2840-0458

tuotetesti-ryobi-runkonaulain-rfn1834x-0-ja-snickers-tyovaatteet-krauta-ak-snickers-paita

Paita istuu hyvin päälle ja kokoasteikko vastaa oletettua. Paita todettu pian varsin lämpimäksi, jonka takia käyttö kesällä testijakson aikana jäi vähäiseksi. Paita on mukavan tuntuista materiaalia ja leikkauksena toimivan oloinen. Testin yhteydessä pidin paitaa niin t-paidan päällä kuin myös suoraan ihoa vasten. Kesäkeleillä auringon paisteessa paksun / kuuman oloinen työpaita jää kuitenkin herkästi kevyemmän mallin tieltä hyllyyn, mutta illalla touhutessa tai kelien muuten viiletessä tilanne on toinen. Ulkonäöllisesti kyseessä varsin pelkistetty työpaita, joka tarjoaa toki hyvän mahdollisuuden esimerkiksi yrityksen omalle profiloinnille. Itse kaipaisin kuitenkin työpaitakäyttöön hieman huomiota herättävää väritystä. Väritys lienee kuitenkin makuasioita, joista jokainen saa oman mielipiteensä muodostaa.

Plussat:

 • Mukava materiaali
 • Istuvuus/leikkaus
 • Pelkistetty ulkoasu mahdollistaa yrityskäyttöön profiloinnin.

Miinukset:

 • Kesäkeleillä päivän aikana työskentelyyn omaan makuun herkästi liian paksu/kuuma
 • Väritys yhdistettynä testin mustiin housuihin varsin tummanpuhuvaa ja herkästi jopa huomaamatonta.

Housut Snickers 6590-0404

tuotetesti-ryobi-runkonaulain-rfn1834x-0-ja-snickers-tyovaatteet-krauta-ak-snickers-housut

Mielenkiintoisin yksityiskohta testatuissa housuissa on sisään rakennetut polvisuojat. Itse käytän työssäni päivittäin työhousuja ja vaihtelen polvisuojia muutaman housumallin välillä. Kyseistä asiaa en ole koskaan pitänyt varsinaisesti ongelmana, johon olisin kaivannut minkäänlaista ratkaisua. Sisäänrakennettuna polvisuoja on kuitenkin mielenkiintoinen ominaisuus etenkin niille, joilla jää muuten polvisuojat käyttämättä.

Kankaana Snickers on itselle tuttuun tapaan jämäkän oloinen eikä housujen kankaan kestävyys herätä epäilyksiä. Taskujärjestelmä on Snickersiltä ennalta tuttu ja hyväksi todettu. Kaiken oleellisen saa taskuihin tutuille paikoilleen, jolloin työnteko sujuu jouhevasti.

Kankaan jämäkkyys tuntui aika-ajoin aiheuttavan myös muutamia ongelmia, kuten esimerkiksi:

 • Rungon kokoamisen yhteydessä kiipeillessä haaroista kaipasi muutamassa hetkessä hieman venyvyyttä lisää
 • Kesäkeleillä housut aiheuttivat muutamaan otteeseen hiostavan tunteen. Tämä ei kuitenkaan ollut merkittävä ongelmakohta housujen kanssa, mutta selkeästi havaittavissa oleva seikka verrattuna omiin töissä käyttämiini Snickersin housuihin.

Pidän kuitenkin Snickersin jämäkän tuntuisesta kankaasta työhousuissa verrattuna esimerkiksi omistamiini kilpailevan valmistajan housuihin, jotka vastapainoisesti mielellään toimistopainoitteiselle päivälle vetää jalkaan.

Sisäänrakennetut polvisuojien osalta jouduin testin yhteydessä kuitenkin hieman pettymään. Iskunkestävyyden tai materiaalin puolesta en näe ongelmaa, mutta sisäänrakennettuna polvisuojat on kankaan sisällä varsin tiiviin oloisessa ”taskussa” ja tuntuvat haluavan pysyvän suorassa polven taipumisesta huolimatta. Äkkiseltään polvisuojat housuissa tuntuvat myös varsin massiivisen kokoisille. Oletan polvisuojien hieman löystyvän käytön myötä hilliten edellä mainittua ongelmaa, mutta mikäli ongelmaan voi valmistuksen yhteydessä käytännön ratkaisuilla vaikuttaa, toivoisin näitä harkittavaksi.

Sisäänrakennettuna polvisuojat herättivät myös pienen huolen pesun yhteydessä käyttäytymiselle: jäävätkö polvet aina märäksi? Tämä huoli osoittautui kuitenkin turhaksi. Polvisuojat eivät ilmeisesti vedä vettä itseensä käytännössä lainkaan, jonka myötä housut kuivuivat pesun jälkeen normaalien pyykkien tahdissa.

Plussat:

 • Kangas kestävän oloista
 • Taskujärjestelmä tuttu ja hyväksi todettu

Miinukset:

 • Polvisuojien muotoutuminen polven ympärillä/taipuminen liikkeiden mukana kömpelöä (iso koko / liian tiivis asettaminen housun kankaaseen?)
 • Jämäkkä kangas aiheuttanut aika-ajoin hiostavan tunteen

Runkonaulain ja työvaatteet omaksi K-Raudasta: 

Hanki Ryobin sähkötyökalut ja akut K-Raudasta

Katso valikoimaa

Hanki Snickers-työvaatteet K-Raudasta

Katso valikoimaa

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje