K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Moottorisaha Echo CS-3510ES

Päivitetty 22.05.2023

Uusi Echo CS-3510ES -moottorisaha pääsi testiin maaseudulla polttopuiden teossa sekä risukon raivauksessa. Katso testaajan havainnot tästä polttomoottorikäyttöistä koneesta!

tuotetesti-moottorisaha-echo-cs-3510es-krauta-ak-1

Sain koekäyttööni Echo CS-3510ES moottorisahan. Asun maaseudulla omakotitalossa, joten moottorisahalle on käyttöä, ennen kaikkea polttopuiden teossa. Puut kaadan itse ja niiden koko on vaihtelevaa, joten sahan suhteen kaikkeen sopivalle yleissahalle on käyttöä. Echo on itselleni merkkinä täysin uusi tuttavuus, mutta tästä japanin ihmeestä tuntuu lyhyen googlaamisen perusteella löytyvän lähinnä pelkkää hyvää sanottavaa. Tämän kyseisen CS-3510ES voisin ajatella kuuluvan ns. mökkisahakategoriaan, eli sopii hyvin satunnaiselle sahaajalle, jolla on rajallinen budjetti.

Ensihavainnot Echon moottorisahasta

Paketin avattuani kiinnitin heti huomiota sahan painoon, kyseessä on todella kevyt saha käsitellä. Tosin painon myötä huomio kiinnittyi myös muovisuuteen mutta se ei yllättänyt. Paketissa oli tasan kaikki tarvittava, eli sahan lisäksi laippa, teräketju, ketjusuoja, yleisavain ja käyttöohje - mitäpä muutakaan sitä tarvitsisi.

tuotetesti-moottorisaha-echo-cs-3510es-krauta-ak-2-3

Pakkauksessa on kaikki tarvittava.

Ennen sahan käyttöönottoa selailin käyttöohjeen läpi, jossa ohjeistus oli riittävän selkeä, vaikkakin yllättäen ohjeet olivat vain englanniksi. Muutama termi oli kolmannella kotimaisella hieman hakusessa, ehkä tottumattomalle sahurille tämä voi tuottaa pientä haastetta. Voisin kuitenkin kuvitella, että juuri tämän tyyppinen saha tulisi hankittua ensisahaksi ja jos käyttö on satunnaista ei lähdetä hifistelemään kalliimpien merkkien kanssa eli selkeät suomenkieliset ohjeet olisivat hyvä lisä.

Sitten vain saha kasaan, tankit täyteen ja turvavarusteet päälle ja testaamaan. Hyvä ominaisuus sahassa oli bensapumppu ja saha käynnistyikin jo parilla nykäisyllä. Testatussa sahassa oli kevytkäynnistystoiminto, jolloin köykäisemmänkin kaverin on helppoa kiskoa saha käyntiin.

tuotetesti-moottorisaha-echo-cs-3510es-krauta-ak-4

Saha käyttövalmiina koivurankojen pätkimiseen.

Sahaamisen aloitin muutaman koivurangan pätkimisellä polttopuumittaan. Painoon suhteutettuna tuntui, että sahassa on potkua ihan mukavasti, joten tällaiseen työhön saha vaikutti oikein sopivalta. Kevyt ja näppärä saha oli mukava käsitellä ja terä purin hyvin ranteenpaksuisen puuhun.

Tämän jälkeen siirryin kokeilumielessä pätkimään noin 30 cm halkaisijan kuusipöllejä. Tässä vaiheessa tuli huomattua, että saha jää hieman pieneksi ja tehottomaksi jos ihan urakkaa ruvetaan tekemään. Siitä huolimatta tämän kokoiset puut sai kuitenkin pätkittyä, joten ei nyt sentään parin klapin takia tarvitse isompaa sahaa lähteä kaupasta hakemaan. Syytä kuitenkin ennen ostopäätöstä hieman arvioida minkälaiseen käyttöön saha tulee. Terävällä terällä puhti riitti nipin napin, mutta etenkin myöhemmin huomasin, että terän tylsyessä loppuivat sahasta tehot kesken.

tuotetesti-moottorisaha-echo-cs-3510es-krauta-ak-5

Isomman kuusen pätkiminen alkoi olla työlästä.

Pienen alkuverryttelyn jälkeen päätin kokeilla miten saha pärjää pienen risukon harvennuksessa. Nyt tuntui löytyvän täysin oikea käyttökohde tälle sahalle – risuja kaataessa työskentelyasento ei aina ole paras mahdollinen, jolloin tällaisessa hommassa keveys on erittäin iso plussa. Pienen ja riittävän tehokkaan sahan kanssa ei kauaa nokka tuhissut kunnes risukko oli kumossa, jäljelle jäikin se ikävämpi homma eli risujen pois kerääminen. Kaiken kaikkiaan tämä oli oikein positiivinen kokemus, jossa ei käynyt mielessäkään vaihtaa sahaa varastosta löytyvään hieman tehokkaampaan, joskin myös raskaampaan sahaan.

tuotetesti-moottorisaha-echo-cs-3510es-krauta-ak-6

Kuvan tyyppisen risukon kaatamisessa Echo oli vertaansa vailla.

tuotetesti-moottorisaha-echo-cs-3510es-krauta-ak-7

Hetkeä myöhemmin risukko oli jo poissa.

Yhteenvetona ajateltuna Echo CS-3510ES antaa täyden vastineen noin 300 € hintaan. Saha soveltuu erinomaisesti normaaliin omakotitaloasujan tai mökkiläisen tarpeisiin. Toki jos sahaamistarve on suurempaa, voi olla syytä harkita isomman sahan hankintaa. Vastaavasti en näe mitään syytä tinkiä hinnasta ja hankkia jotain kiinalaista vastaavaa kun tämän testin perusteella tiedän, että Echolla tämän tyyppiset sahaushommat hoituvat nyt ja jatkossakin. Ainoat miinukset tulee käyttöohjeesta, joka olisi saanut olla suomeksi ja vähän selkeämpi sekä muovisuudesta. Nämä asiat on kuitenkin helppo sivuuttaa. Päällimmäiseksi jää kuitenkin mieleen sahan keveys/tehosuhde, jos tarvitset yhden sahan satunnaiseen sahaamiseen en näe mitään syytä miksi se saha ei voisi olla Echo CS-3510ES.

tuotetesti-moottorisaha-echo-cs-3510es-krauta-ak-8-9

Arvostelu

Plussat:

  • Keveys
  • Toiminnallisuus
  • Rahalle vastinetta

Miinukset:

  • Käyttöohje
  • Muovisuus

Osta omaksi K-Raudasta 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin