K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Moottorisaha Echo CS-4920

Päivitetty 27.11.2023

Omakotitalossa asuva Antti kokeili Echo-moottorisahaa polttopuiden teossa. "Voisin kuvitella Echo CS-4920:n sopivan hyvin metsänomistajan yleissahaksi tai aktiiviseen polttopuurankojen pätkimiseen", toteaa Antti. Katso huomiot sahasta ja hanki omaksi K-Raudasta.

testissa-moottorisaha-echo-cs-4920-krauta-ak-sahaus-kaynnissa

K-Rauta ilahdutti eräänä syksyisenä iltana ilmoittamalla, että saisin tuotetestiin Echo CS-4920 moottorisahan. Asun taajama-alueella omakotitaloudessa, jossa kaksi tulisijaa on aktiivisessa käytössä ja polttopuuta kuluukin tasaiseen tahtiin. Polttopuiden moottorisahailut aloittelin reilut 10 vuotta sitten ja nykyisin lasken itseni suht aktiiviseksi harrastelijasahaajaksi. Polttopuita teen itseni lisäksi myös muutamille sukulaisille. Lisäksi sahailen jonkun verran haketettavaksi menevää energiapuuta sekä kaatelen satunnaisesti myös pihapuita.

Echo merkkinä ei ollut kovin tuttu vielä jokunen vuosi sitten, mutta sukulaismies päätyi hankkimaan muutama vuosi sitten pienemmän pään yleissahan, Echo CS-362WES:n, jota on tullut kokeiltua. Sen myötä kertyneiden positiivisten kokemusten myötä hankimme lisäksi reilu vuosi sitten yhteiseen käyttöön todellisen kevytsahan, Echo CS-2511WES:in, joka on myös todella hyväksi todettu. Echon valtamerkeistä poikkeava, pitkä takuu helpotti ostopäätöksiä merkittävästi (kuluttajakäytössä 5 vuotta, ammattikäytössä 2 vuotta). Takuulle ei tosin ole ollut minkäänlaista tarvetta, sillä sahat ovat olleet todella toimintavarmoja pelejä.

Pakkauksen sisältö

testissa-moottorisaha-echo-cs-4920-krauta-ak-pakkauksen-sisalto

testissa-moottorisaha-echo-cs-4920-krauta-ak-ketjusuoja-ja-huoltokohteet

Myyntipakkausta avatessa totesin sen sisältävän kaiken tarpeellisen eli 15” laipan, teräketjun, ketjusuojan, yleisavaimen ja käyttöohjeen. Itse saha on olemukseltaan hieman muovinen, voisi ehkä sanoa että hyvinkin ”Echomainen”. Valmistaja ilmoittaa rungon materiaaliksi komposiitin, eli materiaalivalinnalla on varmasti haettu kestävyyttä ja keveyttä. Kaasuttimen tyhjäkäynnin säätöruuviin käy normaali ruuvimeisseli, mutta muut kaksi säätöruuvia vaativat erikoisruuvimeisselin, jota ei paketissa ollut. Normaalit huoltokohteet (ilmansuodatin & tulppa) on hyvin tarjolla pikalukitteisen kannen alla. Laipan kiristysmutterit purusuojassa on ”kiinteät” eli eivät putoile niitä avatessa. Kytkin on mallia ”ulkopuolinen”, joka hankaloittaa hieman terävarustuksen paikalleen asettamista ja puhdistusta, mutta pitäisi vastaavasti parantaa käsiteltävyyttä.

Käyttöohjeet

Pakkauksen mukana tuli jostain syystä vain englanninkielinen ohje. Lukaisin sen läpi ja se vaikutti olevan ihan asiallinen sisältäen mm. itse sahan toiminnan lisäksi myös perustason ohjeet puun kaatamiseen, sekä huolto-ohjeet. Muutamia outouksia ohjeesta löytyi, kuten jännityksessä olevan puun sahausohjeet, jotka oli kerrottu melko sekavalla tavalla. Ohjeesta selvisi myös, että sahassa voi säätää teräketjun voiteluöljyn määrää, mikä oli varsin positiivinen yllätys. Sen yhteydessä olevasta kuvasta en tosin pystynyt tulkitsemaan, missä tuo ruuvi sijaitsee, eikä sitä ollut mainittu sahan yleiskuvassakaan. Toki itse sahaa tutkimalla säätöruuvi paikantui helposti. Kaiken kaikkiaan ohje on ihan ok tasoa. Oletan kuitenkin, että tämän sahan potentiaalinen käyttäjäkunta ei ole ensimmäistä sahaansa ostamassa, eikä siten ohjetta juuri perustoiminnallisuuksiin tarvitsekaan. Testin aikana huomasin, että ohjekirja oli saatavilla myös suomenkielisenä K-Raudan nettisivuilta, joten ehkä se on jossain kohtaa tulossa pakkauksen mukaankin.

Sahan käyttövivut ovat normaalit ja selkeät

testissa-moottorisaha-echo-cs-4920-krauta-ak-tankkien-korkit

Tankin korkeissa on kätevät lisävivut, joilla korkit saa helposti ja varmasti auki. Polttoaineen määrän näkee hyvin tankin läpi. Sahassa on EasyStart -kevytkäynnistys, jonka toiminta jäi hiukan epäselväksi. Ilmeisen hyvin tuo kuitenkin toimii, sillä vaikka erillistä puolipuristinta ei löydy, niin kylmänkään sahan käynnistäminen ei vaadi suuresti voimaa. Primer-pumpun ansiosta sahaa ei tarvitse nykiä montaakaan kertaa käynnistystä varten. Lähes poikkeuksetta kylmäkin saha lähti kolmannella ja lämmin ensimmäisellä nykäisyllä käyntiin. Käyntiinlähdön jälkeen saha jää ”puolikaasulle”, josta kaasua liipaisemalla palataan tyhjäkäynnille. Yleisesti ottaen käynnistäminen oli todella helpon ja varman tuntuista koko testijakson ajan. Sammutusnappi palautuu automaattisesti käynnistysasentoon, joten saha on siis heti sammutuksen jälkeen valmis uudelleen käynnistettäväksi ilman, että tarvitsee ”väännellä nappeja”. Itse pidän tästä ominaisuudesta.

Saha testissä

testissa-moottorisaha-echo-cs-4920-krauta-ak-rungot-sahattuina

testissa-moottorisaha-echo-cs-4920-krauta-ak-isot-puut-sahattuina

Testijakso sattui ajankohtaan, jolloin lämpötila oli hieman nollan molemmin puolin ja pääsin nauttimaan sahan kanssa niin lumesta kun vesisateestakin. Kaadoin ja karsin erikokoisia puita, pienistä risuista aina n. 40 cm halkaisijaan asti. Varsinkin sateisilla keleillä lämpökahvat olisivat olleet hyödylliset, mutta kylmien kahvojen kanssa pärjäsi hyvin myös vaihtamalla märät hanskat aina tarpeen mukaan kuiviin. Kaatolovien sahauksien yhteydessä huomasin, että sahan osien kanssa samanvärisen tähtäysviivan kanssa tuli valoisalla kelillä hyvin toimeen, mutta hämärällä viiva olisi voinut erottua paremminkin. Tähtäysviiva on onneksi sijoitettu kolmelle sahan kyljelle, jolloin sen suhteen tähtäyksessä ei ole ongelmia ja otsalamppukin auttoi kummasti viivojen erottamiseen. Kun isompia puita ei tällä kertaa ollut palstalla kaadettavana, niin sahailin myös viime kesänä kerättyjä ja pinossa säilytettyjä n. 20-50 cm kokoluokkaa olevia rankoja polttopuumittaan, sekä lyhensin isohkon, monihaaraisen koivun kannon, joka jäi viime keväänä kaadon yhteydessä lyhentämättä. Kannon sahauksessa 15” laippa ei riittänyt millään keskelle asti, jolloin jouduin sahaamaan kantoa myös pitkittäin.

Tehoa on mukavasti, toki ainahan enemmänkin voisi olla, varsinkin pitkittäin sahatessa. Todennäköisesti moottori vielä tästä herkistyy lisää useamman tankillisen jälkeen, näin ainakin aiempien Echojen kanssa on käynyt. Mutta näilläkin tehoilla pärjää kyllä hyvin etenkin, kun moottori tuntuu melko vääntävältä, eikä saha normaalissa pätkimisessä helposti puudu vaikka hieman ”painattaisikin”. Karsinnassa saha voisi olla kierrosherkempikin, mutta on kokoisekseen kuitenkin suhteellisen näppärä pyöriteltävä. Jos karsintaa tai pienemmän puun sahausta olisi enemmän, niin voisin kuvitella, että hieman lyhyempi 13” laippa voisi todennäköisesti hieman myös auttaa ”ärhäkkyydessä” sekä lisätä ketteryyttä entisestään.

Mitään varsinaista kevytsahaa ei 50 kuutioiselta sahalta voi olettaakaan, mutta suorituskykyyn nähden painoa on aikalailla sopivasti ja kokonaisuus vaikuttaa tasapainoiselta. Tankillinen tuntuu kestävän melko kauan vaikka ei olekaan tilavuudeltaan kovin suuri. Satunnainen sahaaja saattaakin vaatia taukoa ennen kun tankit on tyhjänä. Kaiken kaikkiaan tällä kyllä ihan mielellään sahailee erikoikoisia puita.

Yhteenveto

testissa-moottorisaha-echo-cs-4920-krauta-ak-saha-kannon-paalla

testissa-moottorisaha-echo-cs-4920-krauta-a-sahateline-monkijassa

Voisin kuvitella Echo CS-4920:n sopivan hyvin metsänomistajan yleissahaksi tai aktiiviseen polttopuurankojen pätkimiseen. Tämä hyvin käyntiin lähtevä saha ei säikähdä isompiakaan tukkipuita tai tuulenkaatoja, mutta soveltuu myös pienemmän puun sahaukseen sekä on riittävän ketterä ja tasapainoinen käsiteltävä. Yleissahaksi siis varsin pätevä. Jos sahan ominaisuuksia vertaa valtamerkkien ns. isäntä-/emäntälinjan sahoihin, niin ominaisuudet on hyvin linjassaan ja teho-painosuhde on jopa hieman parempi. Valtamerkkien ammattisahat taas ovat painoltaan samaa luokkaa kun Echo, mutta tarjoavat jonkin verran enemmän tehoa. Ammattisahojen hintatasokin on luonnollisesti korkeampi. Vaikka Echo toimintavarmalta sahalta vaikuttaakin, niin tarvittaessa sen kaasutinta pystyy omatoimisesti tai paikallisen pienkorjaamon toimesta säätämään, toisin kun osalla ammattisahoista, jotka saattaa vaatia merkkiliikkeen diagnostiikkatyökaluja vastaavassa tilanteessa. Tätä ominaisuutta osaa varmasti ongelmatilanteen sattuessa arvostaa, kuten myös pitkää takuuta. Itsellä Echo CS-4920:lle tulee varmasti jatkossakin käyttöä erinäisissä sahaustehtävissä.

Positiivista:

  • Varmatoimisuus
  • Polttoaineen kulutus
  • Käsiteltävyys
  • Sammutusnapin toiminta

Negatiivista:

  • Suomenkielinen ohjekirja ei paketissa mukana
  • Tähtäysviivat ei erotu kunnolla sahan pinnasta

Katso myös testikokemus Echo CS-3510ES -moottorisahasta!

Osta Echo-moottorisaha omaksi K-Raudasta: 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin