K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Oksasaha Ryobi RY18PSX10A-0 18V ONE+ ja akku ja laturi

Päivitetty 14.07.2023

Ryobin oksasahalle tuli hommia ja se pääsi testiin Teemun käsissä. Testaaja kommentoi konetta näin: "Suosittelen laitetta niille, joilla on tarvetta hiljaiselle ja kompaktille sahalle esimerkiksi polttopuiden, pensasoksien tai puunoksien sahaamiseen." Katso kaikki havainnot ja hanki omaksi K-Raudasta.

testitulos-oksasaha-ryobi-krauta-ak

Sain K-Raudalta testattavaksi Ryobin RY18PSX10A-0 18V ONE+ oksasahan ja 5.0 Ah ONE+ akun laturilla. Tuotetestin perusteella suosittelen laitetta niille, joilla on tarvetta hiljaiselle ja kompaktille sahalle esimerkiksi polttopuiden, pensasoksien tai puunoksien sahaamiseen. Oksasaha on tehokas ja turvallinen käyttää myös pidempiä jaksoja kerralla, koska se on suhteellisen kevytpainoinen (1.5 kg).

Tässä testausraportissa kerron oksasahan käyttöönotosta ja arvioin oksasahan käytettävyyden, turvallisuuden sekä luotettavuuden ja kestävyyden erilaisissa sahaustilanteissa. Tämän tuotetestin lopussa listaan testauksessa esiin tulleet plussat ja miinukset.

Käyttöönotto

Ryobilla on mallistossaan 10 cm ja 15 cm laipalla varustetut oksasahat, minulla testissä oli 10 cm laipalla varustettu malli. Lisäksi K-Raudalla on valikoimissaan oksasaha 2,0 Ah akulla + laturilla. Itse sain oksasahan mukana ONE+ 5.0 Ah akun.

Käyttöönotto on varsin helppo, sillä tuote on käyttövalmis, kunhan akku ladataan täyteen, sahan terä öljytään mukana tulleella öljypullolla ja terä kiristetään oikeaan kireyteen.

Ennen sahaamisen aloittamista tulee lukea mukana tullut ohjekirja, josta löytyy turvallisuusohjeet sahan oikeaan käyttämiseen ja sahaajan pukeutumiseen, sahausvinkit puiden sahaamiseen sekä ohjeet laitteen huoltamiseen. Ennen sahaamista kannattaa ymmärtää, että sahan väärinkäyttö saattaa aiheuttaa vaaratilanteita ja pahimmassa tapauksessa onnettomuuden.

Ohjeissa lukee myös sahaamisessa tarvittavat turvavarusteet, jotka tulee pukea ennen sahaamisen aloittamista.

Tuotteen testaaminen

Testasin oksasahaa polttopuiden ja pensasoksien sahaamisessa sekä puutarhajätteen pienentämisessä.

Käytettävyys

Monesti polttopuut ovat liian pitkiä saunan puukiukaaseen, joten oksasahan testejä varten tärkein käyttötarkoitus oli polttopuiden sahaaminen saunan kiukaaseen sopiviksi. Sahan ketjunopeus on 6 m/s ja vääntöä on tarpeeksi sahaamaan alle 10 sentin paksuisia polttopuita. Sahanterä pureutuu vauhdilla puuhun, joten polttopuiden sahaaminen yllättävän nopeaa ja tehokasta. Lisäksi sahaaminen on hiljaisempaa, kuin polttomoottorisahalla, joten oksasahalla sahaaminen on miellyttävää tiuhaan asutulla asuinalueella.

Muita käyttötapauksia testissä olivat pensaan oksien sahaaminen ja puutarhajätteen kuten oksien pienestäminen. Näistäkin sahaamisista oksasaha suoriutui erinomaisesti ja oksasaha on vakaa käyttää kahdella kädellä.

Turvallisuus

Oikein käytettynä saha on turvallinen käyttää ja mielestäni tämän oksasahan käyttöön pitää suhtautua samalla tarkkuudella kuin moottorisahan käyttöön. Eli käyttäjän pitää pukeutua oikeilla varusteilla, käyttää sahaa oikein erilaisissa tilanteissa ja huoltaa sahaa ohjeiden mukaisesti.

Itse saha on turvallinen käyttää, sillä siinä on kaksivaiheinen käynnistysliipaisin, jolla pyritään estämään sahan vahinkokäynnistäminen. Sahan terän kiihtyvyys on tehty sopivan pehmeäksi, joka on hyvä ominaisuus turvallisuuden kannalta. Laipan päällä olevan teräsuojus suojaa käyttäjää, jos teräketju sattuisi katkeamaan tai saha lipeämään käyttäjää kohti.

Luotettavuus ja kestävyys

Testissä saha oli luotettava ja mielestäni myös erittäin laadukkaan ja kestävän tuntuinen. Sahan huoltaminen on helppoa, koska terän irrottamiseen ja kiristämiseen ei tarvita työkaluja, sillä kiristin on käsin ruuvattava. Ainoa huono puoli sahassa on teräketjun manuaalinen öljyäminen, vaikkakin sahan mukana tulee valmiiksi öljypullo, jolla pääsee alkuun. Saha on hyvä huoltaa jokaisen sahaamiskerran jälkeen, jotta varmistuu sahan olevan puhdas ja teräketju öljytty. Itsellä oli testissä 5.0 Ah akku, jolla sahaa riittävän kauan. Toki akun kestoon vaikuttaa sahaamisen määrä ja sahattava materiaali, joten akun kestoa on vaikea testata ja määrittää.

Oksasahaan on saatavilla hyvin varaosia, kuten uusia teräketjuja ja akkuja.

testitulos-oksasaha-ryobi-krauta-ak

Plussat:

  • Osa laajaa ONE+ -tuoteperhettä, jossa akut ovat yhteensopivia eri laitteisiin.
  • Käyttö on hiljaista polttomoottoriseen sahaan verrattuna.
  • Tarpeeksi tehoa oksien ja polttopuiden sahaamiseen.
  • Laitteen keveyden ansiosta on erittäin käyttömukava ja kompakti käyttää.
  • Laitteen huoltaminen ja ketjun kiristäminen on työkaluvapaata.
  • Kaksivaiheisen käynnistysliipaisimen ja teräsuojuksen ansiosta turvallinen käyttää.
  • Hyvät ohjeet turvalliseen käyttöön, sahausvinkkeihin sekä laitteen huoltamiseen.

Miinukset:

  • Teräketjun öljyäminen on manuaalista.
  • Laipan päällä oleva teräsuojus takertui muutaman kerran sahattavaan puuhun häiriten sahaamista.

Osta omaksi K-Raudasta: 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin