K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Ryobi oksasaha RY18PSX10A-120 18V ONE+

Päivitetty 27.06.2024

Ryobin työvälineitä käyttänyt Terhi testasi Ryobin oksasahaa muun muassa pihapensaiden katkaisuun, oksien karsimiseen sekä polttopuiden lyhentämiseen. "Oksasaha tuntuu ja näyttää luotettavalta. Tehokas laite sahaa käden käänteessä puut pienemmiksi." Katso testaajan kaikki kokemukset ja hanki omaksi K-Raudasta.

Tuotetestaajana perinteinen pohjalaisnainen, joten haluan tehdä kaiken itse. Tässä näppärä apulainen minulle jolla on jo valmiiksi kattava määrä Ryobi-tuotteita, joten käyttömukavuutta lisää tuote joka on samaa laajaa One+ tuoteperhettä, jossa akut ovat yhteensopivia eri laitteisiin.

Tämä Ryobin oksasaha on kevyt, helppokäyttöinen, tehokas ja turvallinen ottaa mukaan työhön kuin työhön. Karsiutuu näppärästi ja pienellä vaivalla pihapensaat, risut, oksat, rungot ja tarvittaessa talon lämmitykseen tarvittavat polttopuut saa helposti lyhyemmäksi.

Käyttöönotto:

tuotetesti-akkukayttoinen-oksasaha-ry-18psx10a-120-ryobi-krauta-ak

Akku latautuu tehokkaalla laturilla nopeasti. Terä öljytään erikseen helposti laippaan päin. Annostelu on helppoa kätevän öljypuollon nokan ansiosta. Terän säätö tapahtuu työkaluttomalla säädöllä. Selkeä ja helppo säätää myös työn ohessa, hengähdystauon yhteydessä, ei tarvitse erillisiä työkaluja. Ohjekirja on hyvin selkeä ja helppolukuinen, kuvat ymmärrettäviä. Turvallisuudesta on kerrottu täsmällisesti.

Tuotteen testaaminen:

Testasin tuotetta pihapensaiden runkojen katkaisuun, oksien karsimiseen, risujen pätkimiseen, polttopuiden lyhentämiseen ja mökillä polulle kaatuneiden runkojen katkaisuun.

Käytettävyys:

Vääntöä oksasahasta löytyy oikein hyvin polttopuiden katkaisuun sopivamman kokoiseksi vanhan rintamamiestalon varaavaan takkaan. Saha pureutuu tehokkaasti puuhun ja nopeasti ja näppärästi onnistuu katkaisu, laipan kokoisia puita pieniessäkin. Oksat eri puista karsiutuu kädenkäänteessä. Oksasahaa on helppo käyttää niin oikea kuin vasenkätisenkin kaksivaiheisen käynnistysliipaisimen toimiessa sahan molemmilla puolilla.

Perheen yhdessä puuhastellessa pihatöissä on mielekästä sahailla, kun sahassa on miellyttävän pieni ääni, ei häiritse edes naapureita vaikka iltasella usein puutarhaan vasta ehtii.

Mökille otin sahan tietysti mukaan ja metsään vievälle polulle oli syksyllä raivatessa jäänyt puita, tällä sahalla näppärästi pätki rungot pois poluilta.

Oksasaha on niin vakaa kevyen painonsa ansiosta käyttää yhdellä kädellä, toisen käden levätessä ylemmällä kahvalla tai tukiessa alakahvalta.

Turvallisuus:

Selkeästi ja tarkasti suomeksi kirjoitettu ja kuvitettu ohjekirja takaa varman lähdön oksien sahailuun.

Teräsuojan ansiosta helppo kuljettaa mukana. Syksyn metsästykseen jo haaveilin oksasahan mukaan ottavani, koska mahtuu helposti reppuun eväiden kanssa ja nuotiopuut pilkkoutuu helposti.

Turvallisuuteen on kiinnitetty laitteen teossa paljon huomiota. Kevyen painon ansiosta oksasahaa on helppo käyttää yhdellä tai kahdella kädellä. Kumipäällyseteinen lipeämätön kahva estää tärinää, luo myös vakautta. Kaksivaiheinen liipaisinkytkin estää vahinkokäynnistymisen. Teräsuojus eli ketjusieppari estää sahaketjua heittäytymästä käyttäjää kohti, jos sahaketju irtoaa tai katkeaa.

Minun kohdalla tällä on iso tärkeä rooli, koska vahinko meinasi moottorisahan kanssa käydä kun ketju oli löystynyt ja saha vauhdilla heittäytyi minua kohden. Täpärästi vältin ison vahingon, mutta mieleen on ikuisesti jäänyt ja olen päättänytkin etten sellaista tarvitse. Tämä oksasaha ajaa täysin minun tekemisissäni sen viran, koska tämän kanssa työskentely on turvallista ja helppoa.

Kestävyys ja luotettavuus:

Oksasaha tuntuu ja näyttää luotettavalta. Tehokas laite sahaa käden käänteessä puut pienemmiksi. Mielestäni alusta asti kun huoltaa ja öljyää sahan jokaisen käyttökerran jälkeen saa pitkäkestoisemman hyötylaitteen itselleen. Huolehtii että sahattavat on puhtaita esimerkiksi hiekasta, pysyy terä ja saha pidempään tehokkaana. Työkaluton ketjun kiristin on helppo käyttää ja säätö onnistuu helposti työn lomassa.

Varaosia löytyy tarvittaessa. Ketjun kestoa mietin, mutta hyvin huollettuna se tuntuu laadukkaalta ja pitkäkestoiselta. Laipan vääntymiseen sahan jumittuessa puuhun oli ohjekirjassa selkeät ohjeet. Jos näitä ohjeita noudattaa, niin välttyy varaosien ostolta siinä tilanteessa, mutta laippoja löytyy myös tarvittaessa varaosina.

Suosittelen tuotetta kaikille joilla on tarvetta hiljaiselle, kevyelle, helppokäyttöiselle, pienikokoiselle ja tehokkaalle oksasahalle joka tarvittaessa katkoo nopeasti myös polttopuut ja muut leikkuulaippaa pienemmät rungot.

tuotetesti-akkukayttoinen-oksasaha-ry-18psx10a-120-ryobi-krauta-ak-2

Tuotteen plussat:

 • Tehokas
 • Hiljainen
 • Pienikokoinen ja kevyt
 • Turvallinen
 • One+ akut kaikkien laitteiden yhteensopivilla akuilla.
 • Työkaluton ketjun kiristys
 • Turvallinen kuljettaa teräsuojan ansiosta.
 • Kaksivaiheinen käynnistysliipaisin estää vahinkokäynnistymisen.
 • Sopii vasen- ja oikeakäteiselle.
 • Lipeämätön kahva
 • Mahdollista käyttää vain yhdellä kädellä.
 • Tarpeeksi tehoa.
 • Viimeisin mutta ei vähäisin: teräsuojus, ketjusieppari, ei tarvitse pelätä että terä iskeytyy käyttäjää kohden.

Tuotteen miinukset:

Minun testaamisella kun monia erilaisia puita ja oksia katkoessa oman kodin pihalla, ystävän ja siskon pihalla ja myös mökillä metsän keskellä parannuksiakin oksasahaan kun yritin löytää, en oikein keksimälläkään keksinyt. Vaikkakin luonteeltani olen hyvin suorapuheinen ja mielipiteeni tykkään kertoa, joskus valitettavasti jopa ilman kysymättäkin ja tästä joskus olen saanut kuulla maininnan, niin hyvässä kun pahassakin. Tuotetestaus oli minulle siis oikein mieluisa tehtävä, hyvä tuote, jolle oli heti alkuun paljon työtä ja joka vuodelle tästä eteenpäin tehtävää riittää.

 • Pienet risuoksat hieman välillä tukkeutuu lavan juureen, sahaa alaspäin kääntämällä putoavat kuitenkin raosta helposti pois.

 • Tontilta loppui oksat kesken.

Kiitos luottamuksesta -Terhi-

Osta Ryobin oksasaha omaksi: 

Katso käyttökokemukset toisesta oksasahasta: Ryobi RY18PSX10A-0 18V ONE+

Testituloksiin tästä

Hanki Ryobin sähkötyökalut ja akut K-Raudasta

Katso valikoimaa

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje