K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ulkovalaistus on kodin käyntikortti - suunnittele se huolella

Päivitetty 19.05.2022

Ulkovalaistuksella helpotat pihapiirissä liikkumista, luot pimeisiin iltoihin tunnelmaa sekä turvaat pienellä investoinnilla omaisuuttasi. Vinkkien ja sopivien ulkovalaisimien lisäksi tarvitset vain sähkömiehen sähköasennustöihin.

Ulkovalaistus osaksi rakennussuunnitelmia

Ulkovalaistuksen valaistussuunnitteluun kannattaa käyttää aikaa jo talon rakennusvaiheessa, sähkösuunnittelun yhteydessä, jolloin määritellään sähköjohtojen, pistorasioiden ja valaisimien määrät ja paikat. Samalla varmistetaan, että valaisinpisteiden kuormitusteho on riittävä, eli kaikille suunnitelluille valaisimille on saatavilla tarpeeksi sähköä.

ulkovalaistus-k-rauta-artikkeli-fiilis

Valmiin pihapiirin valaistuksen uusiminen on työläämpää, muttei mahdotonta. Piharemontin alussa kartoitetaan sähköurakoitsijan kanssa tilanne: miten kiinteistön sähköistys on tehty, eli mistä sähköä on saatavilla ja kuinka paljon. Sähköurakoitsija osaa arvioida, kuinka paljon kiinteitä sähköasennuksia suunniteltu valaistus vaatii. Uusien maan alle sijoitettavien sähkökaapeleiden lisäksi vikavirtasuojakytkimien lisääminen ja sulakkeiden uusiminen voivat tulla tarpeeseen.

Huomioithan, että kiinteisiin sähköasennuksiin tarvitaan aina sähköasentaja. Ainoastaan pistotulpalliset valaisimet saa asentaa itse.

Pihavalaistus kuntoon huolella valaistuilla ulkovalaisimilla

Pihavalaistuksen saa toteutettua tyylikkäästi ja helposti, kun valitsee ulkovalot huolellisesti. Valitut ulko- ja pihavalot vaikuttavat koko pihan ja terassin ilmeeseen. Pihavalaistus luo myös turvallisuutta. Näillä ohjeilla valitset oikeat ulkovalaisimet ja hoidat pihavalaistuksen kuntoon.

ulkovalaistus-k-rauta-artikkeli-terassi-2

Varmista, että valaisin soveltuu pihavalaistukseen

On tärkeä varmistaa, että pihavalaistukseen käytettävät valaisimet ovat oikeasti piha- tai ulkovalaisimia, ja että ne kestävät pakkasta. Värilämpötilaltaan viileä valkoinen valo (noin 4 000 K) sopii pihavalaistukseen erinomaisesti. K-Raudasta löydät laajan valikoiman ulkovalaisimia ja pihavaloja.

Ohjaa pihavalaistusta liiketunnistimella tai hämäräkytkimellä

Ohjaus on tullut myös ulko- ja pihavalaistukseen. Ulkovalot voi varustaa esimerkiksi hämäräkytkimellä tai ajastimella. Liiketunnistinta voi käyttää ulkovaloissa erityisesti pimeissä nurkkauksissa, joissa valoa tarvitaan vain huomion herättämiseen.

Huolehdi pihavalaistuksen kunnosta

Muista tarkistaa säännöllisesti, että valaisin ja lamppu ovat ehjät, puhtaat, tukevasti kiinni ja toimivat turvallisesti.

Jos mahdollista, suunnittele pihavalaistus etukäteen

Kuten artikkelin alussa jo mainittiin, pihavalaistuksen suunnittelu kannattaa aloittaa jo ennen pihan tai talon rakentamista, jos se vain on mahdollista. Näin sähkösuunnitelmassa voi huomioida johdotuksen ja kuormituksen.

Valmiiseen pihaan tarvitaan sähkökaapeli

Valmiille pihalla, jossa ei ennestään ole valaistusta, on kaivettava sähkökaapeli. Katualueilla ja taloyhtiöiden pihoilla kaapelit kaivetaan jopa 70 cm syvyyteen, mutta jos niiden yli ei ajeta autolla tai yhtenään kävellä, n. 30 cm syvyys voi riittää. Kaapeli on hyvä suojata maahanmenokohdasta esim. kyllästetystä puusta tehdyllä suojalla. Kaivantoon, kaapelin yläpuolelle, kannattaa asettaa muovinen merkkinauha tai kouru. Maakaapeli on syytä mitoittaa riittävän pitkäksi.

Katso videolta, kuinka pylväsvalaisimen asentaminen onnistuu:

Uudet ulkovalaisimet vanhojen tilalle

Vanhojen pylväsvalaisimien korvaaminen saman merkkisillä valaisimilla on myös hyvin helppoa. Jos aiemmat valaisimet ovat esimerkiksi Euli-merkkisiä, uudet valaisimet sopivat suoraan vanhoihin 50,8 mm:n pylväisiin. Vanha Eulin käpyvalaisin on kätevä päivittää uuteen energiaa säästävään Luxe LED-valaisimeen. Valaisimen on suunnitellut palkittu teollinen muotoilija Pasi Pennanen, joka tunnetaan mm. Toroidion supersähköauton luojana.

Vanhempien pihavalaisimien pylvään paksuus on usein 40-45 mm, ja pylväät on valettu maassa olevan betonin sisään. Jos perustus on suorassa, vanhan ohuemman pylvään päälle voidaan asentaa uusi paksumpi pylväsvalaisin.

LED-lamput ulkokäyttöön pihavalaisimen valonlähteeksi

ulkovalaistus-k-rauta-artikkeli-terassi-1

Pihavalaisimen valonlähde kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Ympärivalaiseviin pylväsvalaisimiin sopivat hyvin ulkokäyttöön sopivat LED-lamput. Jos valot ovat päällä pidemmän aikaa, niin koviakin, jopa n. 40 asteen pakkasia kestävät LED-pakkaslamput ovat silloin erinomainen vaihtoehto. Mikäli valaisimeen liitetään liiketunnistin ja sytytyksiä on useasti, on hyvä valinta halogeeni tai LED-lamppu. Kannattaa muistaa myös ulkovalon värisävy, jolla on paljon vaikutusta pihan ilmeeseen.

Tutustu K-Raudan ulko- ja pihavalaisimien valikoimaan ja hanki pihallesi sopivat valaisimet.

Lue lisää ulkovalaistuksen suunnittelusta ja toteutuksesta

Kaipaatko lisää vinkkejä ulkovalaistuksen suunnitteluun ja toteutukseen? Alta löydät lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja:

Kysy lisää K-Raudan Remonttineuvonnasta

Mikäli sinulla on kysyttävää ulkovalaistuksen suunnittelusta tai asentamisesta, kysy lisää K-Raudan Remonttineuvonnasta. Asiantuntijamme auttavat sinua löytämään vastauksen kaikkiin remontointiin ja rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä.