Valaistusvoimakkuus, paljonko valoa eri huoneisiin?

Valaistusvoimakkuus, paljonko valoa eri huoneisiin?

Valaistusvoimakkuus määrittelee sen, miten helposti näet lukea kirjaa sängyssä tai etsiä käsineitä eteisen kaapin pohjalta. Tästä voit lukea suosituksia kotisi eri tiloille!

Jos valaistava pinta on kaukana valonlähteestä, on valaistusvoimakkuuskin pieni. On siis tärkeää, että paikoissa joissa luetaan, valmistetaan ruokaa tai tehdään muuta tarkkuutta vaativaa puuhaa on hyvä valaistusvoimakkuus (suositus lukupisteelle 300–500 luksia, vertailuna siivousvalo lattiatasossa 30 luksia). Valon määrä pinnalla = valaistusvoimakkuusarvo eli luksi (lx).


On hyvä huomioida, että lasten ja nuorten näkökyky on erittäin hyvä, jolloin he näkevät tarvittaessa lukea hämärämmässäkin esim. 100 luksin valossa, mutta yli 50-vuotiailla valoa pitää olla yli puolet enemmän. Hyvä ja tarkoitukseen sopiva valaistus on siis tärkeää, jotta eri tilojen toiminnot hoituvat helposti.

Huonetilojen valaistus

Eteinen • keittiö • makuuhuone • lastenhuone • olohuone • kylpyhuone ja sauna • kodinhoitohuone • varasto

Eteinen

Eteisessä tarvitaan yleensä paljon ja nopeasti syttyvää valoa pukemista sekä myös peilausta varten. Myös kaapistot tarvitsevat valoa ja kaapiston sisällä oleva valo helpottaa löytämään tarvittavat asiat kaapista.

Suositeltavat luksit eteiseen:
- Pystypinnat 200 luksia
- Lattia 150 luksia

Keittiö

Keittiön valaistuksessa tärkeintä on saada valo kohdistumaan työtasoille ja ruokapöydälle. Tavallinen ruokailutilanne ei vaadi kovin paljon valoa, mutta jos pöydän ääressä työskennellään, opiskellaan tai askarrellaan, niin tarvitaan enemmän valoa.

Suositeltavat luksit keittiöön:
- Työtasot 300–500 luksia
- Hyllyjen pystypinnat 100–200 luksia
- Ruokailutilan pöydällä säädettävästi 0–500 luksia

Makuuhuone

Makuuhuoneesta löytyy perinteisesti vain yksi valaisinpistorasia keskeltä huonetta. Jos huonetta käytetään pelkästään makuuhuoneena, siellä on hyvä olla yleisvalo esimerkiksi siivousta varten. Tunnelmallisuutta voi luoda seinävalaisimilla tai valaisemalla esimerkiksi tilan pintoja ja koriste-esineitä. Makuuhuoneen yhteydessä oleva vaatekaappi tai -huone tarvitsee oman valaistusratkaisunsa. Kaapin pystypintoihin suunnatut, tasaisesti valoa antavat valaisimet saavat vaatteet parhaiten esille. Valon määrä voi olla runsas.

Suositeltavat luksit makuuhuoneeseen:
- Lukupiste 300–500 luksia
- Siivousvalo lattiatasossa 30 luksia

Lastenhuone

Lastenhuoneessa valoa pitäisi saada runsaasti. Tärkeintä on valaista hyvin mahdolliset työpöydät ja keskilattia. Valon kannattaa olla pehmeää hajavaloa, sillä se tuo valoa myös hyllyjen ja kaappien pystypinnoille. Näin tilan ilme on valoisa eivätkä silmät rasitu. Yleisvalon lisäksi tarvitaan lukuvaloja niin sängyn kuin pöydänkin ääressä. Valaisimien käyttöturvallisuus on myös tärkeää. 

Suositeltavat luksit lastenhuoneeseen:
- Lukupiste 300–500 luksia

Olohuone

Television tai takkatulen katsomiseen ei tarvita paljon muuta valoa. Pehmeä yleisvalo on kuitenkin tarpeellinen olohuoneessa. Yleisvalo voidaan toteuttaa integroimalla epäsuoria valaisimia rakenteisiin tai kalusteisiin tai alakattoon. Saman ratkaisun voi tehdä myös himmennettävillä, epäsuoraa valoa antavilla tyylikkäillä seinävalaisimilla, jotka voi tarvittaessa säätää tunnelmavaloiksi.

Suositeltavat luksit olohuoneeseen:
- Lukupiste 300–500 luksia
- Siivousvalo lattiatasossa 30 luksia
- Tunnelmavalossa luksit eivät ole niin tärkeitä

Kylpyhuone ja sauna

Kylpyhuoneen ja saunan valaistuksessa on tärkeää ottaa huomioon sekä valaisinsijoitteluun että valaisinten kotelointiluokkaan liittyvät kosteussuojausvaatimukset. Saunoissa valokuituvalaistuksella voidaan luoda monenlaisia efektejä lauteisiin, panelointeihin tai kiukaan läheisyyteen. Valokuidut kestävät kovaa kuumuutta. Myös saunaan tarvitaan kirkkaampaa siivousvaloa, joka on helppo sijoittaa lauteiden alle.

Kylpyhuoneen laattojen pintaa pitkin suunnattu valaistus korostaa kaakelipinnan muotoja tai asennusjälkeä. Vaaleat pinnat heijastavat paljon valoa, joten silloin vähäinenkin valon määrä riittää peseytymiseen. Meikkausta ja parranajoa varten tarvitaan runsaasti suoraa valoa, josta ei tule heijastuksia. Paras vaihtoehto onkin tällöin peilien molemmin puolin sijoitettavat valot.  

Suositeltavat luksit kylpyhuoneeseen ja saunaan:
- Yleisvalo lattiatasossa 50 luksia
- Saunassa tunnelmavalo
- Siivousvalo lattiatasossa 30 luksia

Kodinhoitohuone

Kodinhoitohuoneeseen tarvitaan varsin tehokas, pehmeä yleisvalaistus sekä vaakatason työtasoille että kaappien pystypinnoille. Jos kodinhoitohuone toimii myös kulkureittinä tai pukuhuoneena kylpytiloihin, voimakasta valaistusta ei tarvita koko aikaa. 

Suositeltavat luksit kodinhoitohuoneeseen:
- Työtasot 300–500 luksia
- Hyllyjen pystypinnat 100–200 luksia

Varastot

Lamppujen välitön syttyminen varastossa on tärkeää. Liiketunnistimen käyttö on energiaa säästävää ja vapauttaa kädet säätimen käytöstä. Varastoissa hyllyjen pystypinnoille osuva valo on tärkeä tilan käytettävyyden kannalta. Pehmeä hajavalo on parempi vaihtoehto voimakkaiden spottien sijaan, jolloin voidaan välttää jyrkät varjot.

Kodin ulkovarastoissa on huomioitava tilojen lämpötila. Kylmissä tiloissa esimerkiksi osa loistelampuista syttyy hitaasti sekä tuottaa vähemmän valoa.

Suositeltavat luksit varastoon:
- Hyllyjen pystypinnat 100–200 luksia
- Yleisvalo lattiatasossa 100 luksia

 

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 5 Ei 19