K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

TOP 3 kysymystä ammattimaalareilta

Päivitetty 27.10.2023

Kokosimme ammattilaisten useimmin kysytyt maalaukseen liittyvät kysymykset yhteen. Katso vastaukset ja tiedät, miten toimia kinkkisissä maalaustilanteissa.

usein-kysytyt-kysymykset-ammattimaalareilta-krauta-seinan-maalaus-artikkelikuva

Tikkurilan Maalilinjalle tulee vuodessa yli 65 000 yhteydenottoa. Ulkomaalaussesonki on vuoden kiireisintä aikaa. Tikkurilan Maalilinjalla on ammattilaisten neuvontaan keskittynyt asiantuntijaryhmä, joka auttaa kinkkisimmissäkin kysymyksissä, jotka liittyvät ammattimaiseen maalausurakkaan tai sen suunnitteluun. Ammattilaisten neuvontaan on oma puhelinnumero, joten vastauksen saa nopeasti vaikka suoraan työmaalle.

”Eniten asiakkaat kysyvät oikeista maalausolosuhteista, maalien kuivumisajoista ja soveltuvista tuotteista. Usein muistutamme maalausohjeissa pinnan esikäsittelyn tärkeydestä. Laadukkaiden tuotteiden lisäksi puhdas pinta on edellytys pintakäsittelyn onnistumiselle”, kertoo Tikkurilan teknisen tuen päällikkö Rami Kuparinen.

Kokosimme ammattilaisten eniten kysymät kysymykset yhteen. Lue vastaukset niihin alta!

1.) Mikä maali on hengittävä ja soveltuu tiloihin, joissa vaaditaan hyvää vesihöyrynläpäisevyyttä?

Hengittävää maalia kysytään usein tiloihin, joissa tuotteelta vaaditaan hyvää vesihöyrynläpäisevyyttä, esim. kellareihin, autotalleihin ja kylmiin varastotilohin. Silikaattimaalien huokoinen rakenne takaa hengittävän pinnan ja niiden hyvä höyrynläpäisevyys on tärkeä ominaisuus paitsi julkisivuissa, mutta sitä voidaan hyödyntää myös sisätiloissa. Tavanomainen sisäseiniin ja -kattoihin tarkoitettu dispersiomaali voi päästää kosteutta alustaan ja siitä pois, mutta silikaattimaalin höyrynläpäisevyys on kuitenkin huomattavasti parempi, jolloin kosteus haihtuu nopeasti pois. Koska silikaattimaali on epäorgaaninen, se ei ole altis homeille ja bakteereille. Tämän vuoksi siihen ei tarvitse lisätä biosideja.

Tikkurilan silikaattimaalit Kivitex silikaattimaali ja Kellarimaali soveltuvat erinomaisesti kaikille kiviainespinnoille ja niitä voidaan käyttää sisällä myös himmeiden dispersiomaalipintojen uudelleenmaalaukseen. Tikkurilan silikaattimaalien etuja ovat mm. hyvä vesihöyrynläpäisevyys, ne eivät sisällä biosideja, maalipinnasta haihdu mitään, ne ovat palamattomia, soveltuvat kellareihin ja muihin tiloihin, joissa rakenteiden kosteus on ajoittain suuri. Silikaattimaalilla saadaan kaunis rustiikkinen ja karhea pinta. Sävytettävä Kivitex-silikaattimaali mahdollistaa monipuoliset värivalinnat sekä sisä- että ulkokäyttöön, katso tarkemmat tiedot väreistä tuotteen tuoteselosteelta. Kellarimaalin sävy on kaunis taitettu valkoinen, joka avartaa ja kirkastaa tilaa.

usein-kysytyt-kysymykset-ammattimaalareilta-krauta-maalattu-parkkihalli-artikkelikuva

Muut maalatut ja lakatut pinnat kellareissa, autotalleissa ja kylmissä varastotiloissa pohjamaalataan Luja yleispohjamaalilla. Myös kartonkipintaista kipsilevyä voi maalata Tikkurilan silikaattimaaleilla. Epävarmoissa tapauksissa kannattaa koemaalata pienempi alue ja tarkistaa maalin tarttuvuus sen kuivuttua.

Lue lisää: https://tikkurila.fi/pro/artikkeli/silikaattimaalien-kaytto-sisapinnoilla

2.) Mikä maali tarttuu sinkittyihin pintoihin, esim. ilmastointiputkiin?

Useat Tikkurilan sisäkäyttöön tarkoitetut maalit soveltuvat myös sinkityille pinnoille. Myös rakennusmaaleistamme löytyy katto- ja pohjamaaleja, jotka soveltuvat sinkkipinnalle, jolloin ko. pinnoille ei ole tarvetta hankkia erillistä maalia. Sinkityt pinnat voidaan maalata vesiohenteisella maalilla ja soveltuvia tuotteita ovat Tikkurilan valikoimasta Luja Yleispohjamaali, Nova 2, Ässä 1 ja Kattomusta, Intact Primer, Otex Akva. (Huomioi ennen maalausta, että pinnat on puhdistettava liasta, pölystä ja mahdollisesta suoja-aineesta.)

Nova 2 ja Ässä 1 soveltuvat myös Joutsenmerkittyihin rakennuksiin ja yleisimpiin rakennusten ympäristöluokitussertifikaatteihin.

3.) Millä maalaan palo-ovet, pilarit ym. rakenneosat kiinteistössä?

Perinteiset alkydimaalit on korvattu nykyään vesiohenteisilla ratkaisuilla. Metalliset palo-ovet, pilarit ja muut rakenneosat voidaan maalata Tikkurilan Intact-kalustemaalilla, joka soveltuu sekä metalli- että puupinnoille sisätiloissa. Yhdellä tuotteella voidaan näin ollen maalata useita rakenteiden yksityiskohtia sekä kalusteita olivatpa ne puuta tai metallia.

Vesiohenteiset Intact-kalustemaalit jättävät sileän ja kovan pinnan ja niiden työstöominaisuudet ovat erinomaiset. Intact-kalustemaali kuivuu nopeasti, mikä säästää työaikaa: pinta on kosketuskuiva kahdessa tunnissa ja päällemaalausaika on neljä tuntia. Intact pitää hyvin värinsä, myös vaaleat värit. Maalipinta ei kellastu ajan myötä pimeässä tai huonossa valaistuksessa, vaan säilyttää valkoisuuden ja raikkauden. Intact-kalustemaaleja voidaan sävyttää kaikkiin Tikkurilan peittäviin väreihin.

Intact Primer soveltuu pohja- ja välimaaliksi sekä uusille että aikaisemmin maalatuille pinnoille. Intact Primer tarttuu hyvin erikoistartuntaa vaativiin pintoihin kuten melamiiniin, lasikuituun, teollisesti maalipinnoitettuihin pintoihin (ei PVDF pinnat), kovaan PVC-muoviin, kaakeliin, alumiiniin, sinkittyyn peltiin sekä alkydi- ja katalyyttimaalilla maalattuihin pintoihin. Soveltuu myös puu- ja metallipinnoille kuivissa sisätiloissa.

usein-kysytyt-kysymykset-ammattimaalareilta-krauta-maalattu-ovi-artikkelikuva

Käyttökohteita Intact-maaleille on mm. ovet, listat, ikkunanpuitteet, kalusteet, kaiteet, pylväät, patterit ymv. kuivissa ja kosteudelle alttiissa sisätiloissa.

Intact-maaleista on saatavilla kaksi eri kiiltoastetta: Himmeä Intact 8 ja puolikiiltävä Intact 40.

Osta Tikkurilan maalit K-Raudasta 

Kattomusta 10l

Kattomusta 10l

Vain myymälöistäVain myymälöistä
Heti 12 myymälästäKatso saatavuus myymälöissäHeti 12 myymälästä