K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Energiansäästö kannattaa: Katso energiansäästön 10 tehovinkkiä

Päivitetty 21.10.2022

Energiansäästö on hyväksi sekä ympäristölle että omalle kukkarolle. Katso energiansäästön 10 tehovinkkiä ja tee edes pieniä tekoja asumisen energiatehokkuuden eteen.

Energiansäästön 10 tehovinkkiä

1. Älä valuta turhaan. Kun vähennät lämpimän veden kulutusta, säästät energiaa helposti. Aloita totuttamalla perhe merimiessuihkuihin: siis hana kiinni saippuoinnin ajaksi.

2. Sauno säästeliäästi ja vaihda kiuaskivet. Pari kertaa viikossa lämmitettävä sähkösauna kuluttaa jopa 1500 kWh sähköä vuodessa. Lämmitä saunaa vähän harvemmin ja korkeintaan 80 asteeseen. Tiesitkö? Kiuaskivet vaihtamalla voit parantaa kiukaasi energiatehokkuutta.

3. Älä ylilämmitä. Ehkä turhinta hukkaenergiaa on peruslämmön ylläpito kesämökeillä talvisin. Rakenteiden turvaamiseen riittää kuivanapitolämmitys, jolloin sisällä on 3–5 astetta lämpimämpää kuin ulkona.

4. Tiivistä ikkunat ja ovet. Vaihda vuotavat ja kuluneet ikkunatiivisteet. Tällä yksinkertaisella keinolla voit säästää lämmityskuluissa jopa 15 prosenttia.

5. Ilmalämpöpumppu on loistava keino säästää talon lämmityskuluissa. Se sopii parhaiten sähkölämmitteiseen pientaloon. Esimerkiksi -7°C:ssa tyypillinen ilmalämpöpumppu tuottaa n. 1 kW sähkönkulutuksella n. 3kW lämmitystehoa.

6. Ota lämpöä talteen. Päivitä ilmanvaihtolaite lämpöä entistä paremmin talteenottavaan malliin, niin säästät energiaa. Tutustu valikoimaan

7. Kerää aurinkoa. Noin 20 prosenttia asuntojen lämmitysenergiasta menee käyttöveden lämmitykseen. Aurinkokeräin tiivistää auringon lämpöä suoraan lämminvesivaraajaan.

8. Jäljitä sähkösyöpöt älypistorasian avustuksella. Esimerkiksi Nedis SmartLife Wi-Fi -älypistokkeen ja älypuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla voit seurata laitteiden virrankulutusta reaaliajassa, sekä tarkastella historiatietoja. Voit kytkeä älypistokkeen helposti itse pistorasian ja laitteen väliin. Säästä sähköä erilaisten automaatioiden avulla: esim. kotona/poissa- tilat ja yösammutus. Voit käynnistää tai sammuttaa etäohjatusti minkä tahansa kodin sähkölaitteen.

9. Valitse led-koristevalot, ja ajasta ne olemaan päällä vain hämärän ja pimeän aikaan, niin säästät energiaa. Tutustu kellokytkinten ja ajastimien valikoimaan.

10. Suosi kodin valaistuksessa led-lamppuja. Led-lampulla säästät huomattavasti valaistuksessa käytettävää energiaa. Käyttöikä on pitkä: n. 10 000 - 50 000 tuntia. Katso esimerkkivertailu 50W halogeenilampun ja vastaavan, 4,5W led-kohdelampun kustannusten välillä, kun käyttöaika on 25 000 tuntia. Laskelmassa on huomioitu lamppujen hinnat (1 kpl led-lamppu 8,95 €, 1 kpl halogeenilamppu 3,50 €):

Sähkön hinta 0,12 €/kWh: halogeenilampuilla 193,75 €, led-lampulla 22,45 €. Sähkön hinta 0,40 €/kWh: halogeenilampuilla 543,74 €, led-lampulla 53,95 €.

Laskelmassa on otettu huomioon käyttöaika/vuosi: 2,7 h/vrk (EC 1194/2012). Lamppujen vaihtokustannuksia ja led-lampun valovirran alenemaa ei ole otettu huomioon.

Pienet ja järeämmät keinot energiansäästöön

Asumisen energiatehokkuuden parantamisen voi jakaa kahdeksi kakuksi. Ensimmäiseen kuuluvat investointeja vaativat yksittäiset teot ja toiseen muutokset asumisen tavoissa. Lämmityksen osuus suomalaisten asumiseen käyttämästä energiasta on jopa noin 65 prosenttia. Niinpä lämmityksestä on saatavissa myös suurin energiansäästö. Lämmitysjärjestelmän uusiminen on aina iso investointi. Onneksi energiansäästö on mahdollista saada aikaan pienemmilläkin toimilla. Katso lisää lämmityksen ja ilmanvaihdon korjausvinkkejä täältä.

Hyvä esimerkki on vaikkapa tiivisteiden uusiminen oviin ja ikkunoihin, kertoo Sitran johtava asiantuntija Sari Laine.

Energiansäästö on ajattelemista lämmöllä

Energiansäästö ei aina ole helppoa, sillä vakiintuneiden tapojen muuttaminen on joskus yllättävän vaikeaa.

Lämpimän veden käyttöä pitäisi miettiä tarkemmin. Miten usein käydään suihkussa? Miten lämmintä veden pitää olla? Miten suureksi kunkin vesipisteen virtaus on säädetty? Sari Laine sanoo.

Suositusvirtaama suihkulle ja keittiön hanalle on 12 litraa minuutissa ja pesualtaan hanalle 6 litraa. Uusien vettä säästävien hanojen ja suihkupäiden avulla pääsee tätä pienempiinkin virtaamiin mukavuudesta tinkimättä.

Huonelämmön madallus on erittäin hyvä energiansäästökeino. Motivan laskelmien mukaan yhden asteen lasku vähentää lämmityskuluja noin viidellä prosentilla.

Harvoin käytettävän huoneen lämpötilaa voi pitää muita viileämpänä. Ja makuuhuoneessa voi olla vielä asteen pari viileämpää. Silloin siellä nukkuukin paremmin, Laine sanoo.

Kätevimmin turhasta lämmittämisestä pääsee eroon taloautomatiikan avulla. Motivan asiantuntija Teemu Kettunen nostaa esiin myös järeät keinot energiatehokkuuden lisäämiseksi.

Rakenteelliset parannukset on hyvä tehdä remontoidessa. Esimerkiksi seinien lisäeristäminen onnistuu edullisimmin osana julkisivuremonttia.

Kettunen vinkkaa, että kuntotarkastuksen avulla voi tehdä pitkän aikavälin kunnossapitosuunnitelman ja ajoittaa energiatehokkuushankkeet sen mukaan. Lue lisää lisäeristämisestä täältä.

energiansaasto-artikkeli-k-rauta

Vieläkö vetää? Energiansäästö ikkunaremontilla

Monissa vanhoissa taloissa on painovoimainen ilmanvaihto ilman erillisiä korvausilmaventtiilejä. Kun tehdään energiaremontti, rakennetta tiivistetään. Siihen asti joten kuten toiminut ilmanvaihto voi mennä tukkoon. Niinpä kun ikkunat uusitaan, on hyvä valita malli, joissa on suodattimella varustettu korvausilmaventtiili. Näin ei tarvitse tehdä venttiilejä varten seiniin reikiä.

Korvausilman riittävyys pitää varmistaa – ja ettei aiheuteta vedon tunnetta. Mitä vetoisampaa on, sitä korkeampaa sisälämpötilaa on pidettävä yllä, Kettunen neuvoo.

Uusien ikkunoiden lämmönläpäisykerroin eli U-arvo saa olla korkeintaan 1,0. Nykyaikaisten nelilasisten energiansäästöikkunoiden U-arvo on kuitenkin jopa 0,6. Vähimmäisvaatimukset täyttäviä ikkunoita ei enää kannata valita. Lue lisää ikkunaremontista täältä sekä ikkunaremontin hinnasta täältä.

Ota lämpö talteen

Koneellinen ilmanvaihto on painovoimaista nykyaikaisempi vaihtoehto. Tosin tekniikan kehitys tuo markkinoille vuosi vuodelta entistä energiatehokkaampia laitteita.

Jos taloon on tehty koneellinen ilmanvaihto 1990-luvulla tai 2000-luvun alkupuolella, ilmanvaihtokone alkaa olla käyttöikänsä lopussa. Vanhassa koneessa lämmön talteenoton hyötysuhde on 40 prosentin luokkaa, kun uudet koneet ottavat poistoilman lämmöstä talteen jopa 80 prosenttia. Jos lämmön talteenottoa ei ole lainkaan, lämmitysenergiasta katoaa taivaalle noin 30 prosenttia. Lisää ilmanvaihdosta voit lukea täältä.

Sitran Sari Laine muistuttaa, että myös valaistus, kodinkoneet ja viihdeelektroniikka kuluttavat usein tarpeettoman paljon energiaa.

Valaistuksen suhteen aletaan olla aika hyvällä mallilla; ledit ovat yleistyneet nopeasti. Kodinkoneet uusiutuvat hitaammin. Uuden energiatehokkaan laitteen sähkönkulutus voi olla 25–40 prosenttia pienempi kuin vanhan.

Energiatehokkuus ja energiansäästö vie uutta kohti

Energiansäästö sekä energian hinta puhuttaa, ja ihmiset tiedostavat energiatehokkuuden merkityksen vuosi vuodelta paremmin. Vastuuta ei sysätä vain valmistajille vaatimalla vähemmän kuluttavia laitteita. Ihmiset ovat nyt valmiita kokonaisvaltaiseen elämisen tarkasteluun.

Näyttää selvältä, että kuluttamisen muoto muuttuu tavaroiden haalimisesta palveluiden ostamiseen sekä resurssien jakamiseen. Jokaisen ei tarvitse omistaa autoa tai porakonetta, Sari Laine sanoo.

Laine kiinnittää huomiota myös asumisen peruskysymyksiin. Ehkä ihmiset eivät ole vielä valmiita kovin isoihin muutoksiin, mutta jo ongelmien tiedostaminen on askel kohti entistä energiatehokkaampaa tulevaisuutta.

Asuinpinta-alan olisi hyvä vastata asukkaiden tarpeisiin. Hankitaan vain sen verran neliöitä kuin tarvitaan. Kun valitsee asuinpaikan liikkumistarpeen mukaan, karsiutuu turhaa matkustusta.

Toteuta energiansäästö näillä tarvikkeilla 

Ilmalämpöpumppu Panasonic QZ25VKE sisä- ja ulkoyksikkö

Ilmalämpöpumppu Panasonic QZ25VKE sisä- ja ulkoyksikkö

1 295 € / kpl

Huomioithan, että ilmalämpöpumpun asennus vaatii aina pätevöidyn asennusliikkeen. Mikäli ostat ilmalämpöpumpun verkkokaupastamme ilman asennuspalvelua, tulosta alla oleva lomake ”Ilmoitus pätevöidyn asennusliikkeen käyttämisestä” ja pyydä siihen asentajan allekirjoitus ennen kuin noudat tuotteen kaupasta.

ToimitettavissaToimitettavissa, alkaen 2 työpäivää
Heti 99 myymälästäKatso saatavuus myymälöissäHeti 99 myymälästä

Ilmalämpöpumppu Panasonic HZ25XKE sisä- ja ulkoyksikkö

1 695 € / kpl

Huomioithan, että ilmalämpöpumpun asennus vaatii aina pätevöidyn asennusliikkeen. Mikäli ostat ilmalämpöpumpun verkkokaupastamme ilman asennuspalvelua, tulosta alla oleva lomake ”Ilmoitus pätevöidyn asennusliikkeen käyttämisestä” ja pyydä siihen asentajan allekirjoitus ennen kuin noudat tuotteen kaupasta.

ToimitettavissaToimitettavissa, alkaen 2 työpäivää
Heti 34 myymälästäKatso saatavuus myymälöissäHeti 34 myymälästä
K-Rauta-hero-banner

LVI-tarvikkeet helposti ja edullisesti K-Raudasta

Talotekniset tuotteet muodostavat ison osan kotisi piilossa olevasta, mutta sitäkin merkittävämmästä tekniikasta.

LVI-tuotteiden suosikit 

Ilmalämpöpumppu Panasonic CZ25WKE sisä- ja ulkoyksikkö

Ilmalämpöpumppu Panasonic CZ25WKE sisä- ja ulkoyksikkö

1 065 € / kpl

Huomioithan, että ilmalämpöpumpun asennus vaatii aina pätevöidyn asennusliikkeen. Mikäli ostat ilmalämpöpumpun verkkokaupastamme ilman asennuspalvelua, tulosta alla oleva lomake ”Ilmoitus pätevöidyn asennusliikkeen käyttämisestä” ja pyydä siihen asentajan allekirjoitus ennen kuin noudat tuotteen kaupasta.

ToimitettavissaToimitettavissa, alkaen 2 työpäivää
Heti 81 myymälästäKatso saatavuus myymälöissäHeti 81 myymälästä
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin