K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Pihakalusteiden huolto

Päivitetty 22.11.2021

Polyrottinkia vai puuta? Pihakalusteiden huolto riippuu aina pihakalusteiden materiaalista. Katso tästä helpot pihakalusteiden huolto-ohjeet erilaisille materiaaleille.

Näin hoidat puiset pihakalusteet

Puhdista öljy- ja kuultovärikäsitellyt puukalusteet pyyhkimällä pinnat nihkeällä liinalla. Jos kalusteen pinnassa on tahra, käytä apuna mietoa pesuaineliuosta. Öljy muodostaa kalusteille säänkestävän suojan, ehkäisee vaurioita ja palauttaa puun kauniin värin. Varmista ennen aloittamista, että öljyttävät puuosat ovat kuivia.

puukaluste-hanna-kalusteiden-huolto-artikkeli

Uudet puukalusteet tulee käsitellä aina ennen käyttöönottoa puu-, kovapuu- tai teak-öljyllä ja käsittely suositellaan toistettavan vuosittain. Poikkeuksena ovat kestopuutuotteet, jotka käsitellään vasta seuraavana vuonna käyttöönotosta.

Kalusteet, joiden pinta on maalattu, voidaan puhdistaa kerran kesässä mäntysuopaliuoksella. Uusintamaalaus on tarpeen muutaman vuoden välein tai silloin, kun maalipinta on lähtenyt halkeilemaan. Uusintamaalaus on tarpeen varsinkin, jos kalusteet ovat taivasalla, jossa aurinko ja sade rasittavat maalipintaa.

Tiikki on luja ja kestävä puulaji, joka sisältää luonnostaan runsaasti öljyä. Jos sitä ei käsittele öljyllä, se patinoituu ajan myötä harmaaksi.

Näin huollat alumiiniset pihakalusteet

Alumiinikalusteiden parhaita ominaisuuksia on niiden keveys ja helppohoitoisuus. Lisäksi ne kestävät hyvin säiden vaihtelua. Pehmeänä materiaalina alumiinikalusteiden kolhimista tulee välttää, sillä kolhut voivat rikkoa pinnoitteen, ja ilman paikkaamista se saattaa ruostua. Pintaruosteen voi poistaa pehmeällä sienellä ja miedolla pesuaineella. Naarmut kannattaa paikata heti maalilla. Puhdistetaan vedellä (ei painepesurilla) tai mietoa saippuavettä ja pehmeää sientä käyttäen. Kuivataan hyvin pesun jälkeen.

pihakalusteiden-huolto-k-rauta-a

Polyrottinki- ja muovikalusteiden huolto

Suositut polyrottinkiset ja puuta jäljittelevät muovikalusteet ovat helppohoitoisia. Niiden puhdistukseen ja huoltoon riittää pyyhkiminen kostealla, pehmeällä liinalla. Likaantuneita kohtia voi putsata miedolla pesuaineliuoksella tai erityisesti muovikalusteille tarkoitetulla puhdistusaineella. Älä käytä voimakkaita puhdistusaineita ja varo hankaamasta muovipintoja naarmuisiksi. Polyrottinki kestää erilaisia sääolosuhteita hyvin, mutta talvella tuotteet olisi hyvä säilyttää lumelta suojattuna. Polyrottinki kovettuu pakkasella, jolloin tuotetta ei tule altistaa rasitukselle.

pihakalusteiden-huolto-k-rauta-3

Polywood-kalusteiden huolto

Polywood on muovivalmiste, mikä jäljittelee puuta. Tämä materiaali kestää polyrottingin tavoin hyvin sääolosuhteita. Puhdistetaan vedellä tai mietoa saippuavettä ja pehmeää sientä käyttäen. Tahrojen poistamiseen puujäljitelmäpinnoilta voidaan käyttää myös laimeaa, polywood pinnoille tarkoitettua puhdistusainetta tai hankaussientä. Pidä pinta puhtaana lialta ja nestemäisiltä tahroilta. Polywood on materiaalina herkkä kuumuudelle, joten vältä kuuman astian asettamista tasolle ilman lämpöeristävää alustaa.

pihakalusteiden-huolto-k-rauta-2

Pehmusteiden huolto

Puutarhakalusteiden pehmusteita tulisi hoitaa siinä missä kalusteitakin. Päälliset ovat tavallisesti kestäviä, mutta ne voivat haalistua ajan mittaan. Kosteus homehduttaa päälliset herkästi. Pese kankaiset pehmusteet hoito-ohjeen mukaan. Tekstiilien suojaamiseen löytyy erilaisia likaa ja kosteutta torjuvia suihkeita. Suojaa pehmusteet voimakkaalta auringonpaisteelta ja kastumiselta. Suosi myös pehmusteille tarkoitettuja suojapeitteitä.

Tiesitkö näitä asioita pihakalusteiden huollosta ja säilytyksestä?

  • Kaikki kalusteet kannattaa pestä säännöllisesti. Puutarhakalusteita ei suositella pestäväksi painepesurilla.
  • Vältä kalusteiden suoraa maakosketusta.
  • Talvisäilytys viileässä, kuivassa ja ilmavassa sisätilassa pidentää kalusteiden ikää.

Katso myös täsmätuotteet ja vinkit terassin öljyämiseen!

Tutustu terassiöljyjen valikoimaan.

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje