K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tee itse pizzauuni ulos

Päivitetty 02.03.2022

Rakenna itse pihalle aito italialaistyylinen pizzauuni. Todella kuumaksi lämmitettävässä uunissa valmistuvat myös leivät ja muut paistokset. Katso ohjeet!

Herkuttelijoiden suosikissa, napolilaistyyppisessä pizzassa, on muutama selkeä maku huolellisesti valmistettuna, ei täytteiden sekamelskaa. Pizza paistetaan uunissa, jossa tuli on samassa tilassa paistoksen kanssa. Kaareva palotila kierrättää lämpöä tasaisesti ja hyvin eristettynä pitää yllä kovaa kuumuutta. Uuni käyttää kaikkia kolmea lämmön siirtymisen periaatetta: kuvun kautta pyörivä kuuma ilma lämmittää virtaussiirtymän eli konvektion avulla, pizzan vieressä palava tuli hohkaa lämpösäteilyä ja uunin kuuma lattia lämmittää pizzapohjaa johtumalla.

pizzauuni ulos-teko-ohje-k-rauta-valmis-fiilis

Katso alta ohjeet pizzauunin tekemiseen

Malliuunimme suunnitteli ja rakensi muurarimestari Kari Wahlberg. Pyöreän kupolin muottina käytettiin halkaisijaltaan 80 cm jumppapalloa. Tämä valutapa on tullut suosituksi harrastajapiireissä ympäri maailman.

1. Pohjatyöt ja uunin runko

Pohjatyöt riippuvat maaperästä. Jos rakennat uunin routivalle maalle, tee routasuojaus vähintään puolen metrin syvyyteen ja reilusti uunin pinta-alaa isommaksi. Jos routimista ei tarvitse pelätä, tee karkearakeinen sepelipeti, joka estää kosteuden kapillaarisen nousun.

Aloita uunin rungon rakentaminen tekemällä valumuotti. Koska malliuunimme on tarkoitettu siirrettäväksi, pohjaan tehtiin erillisellä muotilla aukko trukin haarukalle tai kuormausnostimen liinoille.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-1

Jos rakennat uunin lopulliselle sijoituspaikalleen, voit tehdä yksinkertaisen valumuotin, jonka mitat ovat 1200 x 1040 x 100 mm.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-2

Tärytä pohja kunnolla. Tarkista huolellisesti, että muotin yläreunat ovat vaaterissa. Kun tämä valu saadaan kerralla kohdalleen, seuraavat työvaiheet sujuvat paljon helpommin.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-3

Käytä valumassana S30-sementtilaastia. Sekoita 25 kilon säkilliseen noin 3 litraa vettä. Älä laita liikaa vettä, ettei seoksen kestävyys kärsi. Sekoittamiseen voit käyttää betonimyllyä, mutta myös varrellinen sekoituskone ja laastipalju käyvät.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-4

Raudoita pohjavalu. Katkaise 8 mm harjateräksestä sopivan mittaisia pätkiä niin, että raudoituksen silmäkooksi tulee noin 150 mm. Sido raudat toisiinsa sinkityllä rautalangalla. Langat solmit kätevimmin raudoitus- eli surrikoukulla. Kun asennat raudoitusristikon paikalleen, varmista, että rautojen alapuolelle jää vähintään 30 mm valua ruostumisen välttämiseksi.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-5

Malliuunimme runko nostettiin sopivaan 90 sentin korkeuteen 150-millisten valuharkkojen avulla. Jos myöhempi siirrettävyys ei ole tärkeää, voit käyttää myös 130-millisiä Kahi-harkkoja, jotka liimataan kiinni toisiinsa ja joita ei tarvitse valaa täyteen betonia.

Seuraavassa valussa rakennetaan uunin alusta harkkojen päälle. Tee raudoitus samaan tapaan kuin alemmassa valussa. Tee valun pohja paksusta muottivanerista harkkojen yläreunan tasolle. Tue vaneri paikalleen neljällä pystypalkilla

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-6-a

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-6-b

Jos olet tehnyt rungon valuharkoista, vala nyt harkot täyteen betonia ja jatka valua uunin alustaksi, noin 80-millin paksuiseksi laataksi. Harkkojen täyttämiseen käytettävä betoni voi olla hieman tavallista löysempää, jotta se laskeutuu tiukasti paikalleen.

Jos runko on kasattu Kahi-harkoista, täytä harkkojen aukot umpeen esimerkiksi mineraalivillalla, jotta betonia ei valu turhaan harkkojen sisään. Vaihtoehtoisesti voit tehdä 100-millisen eristävän valun vermikuliitti-sementtilaastisekoituksesta (4 osaa paisutettua vermikuliittia, 1 osa sementtilaastia). Valu raudoitetaan samalla tavalla kuin alempi valu. Peitä valu muovikelmulla, jotta se kuivuu hitaammin. Näin se kovettuu paremmin eikä halkeile.

Kummankin valun kuivumisaika on noin kaksi vuorokautta.

2. Uunin valaminen

Uunin pyöreän yläosan valumuottina toimii halkaisijaltaan 800-millinen jumppapallo. Pumppaa pallo täyteen, niin että halkaisija on tasan 800 mm. Rakenna pallolle 1000 x 1200 mm muotti 12-millisestä muottivanerista ja esimerkiksi jätepuusta. Malliuunimme muottirunko tehtiin vanhasta FIN-lavasta ja kertopuupalkeista. Sahaa vaneriin pyöreä aukko, jonka halkaisija on 790 mm. Näin pallo saadaan aukkoon tukevasti.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-7

Muotin korkeus määritellään niin, että tasan puolet pallosta – 400 mm – on muottipinnan yläpuolella, ja alaosa tukeutuu maahan tai erilliseen korokkeeseen. Käännä pallo sellaiseen asentoon, että pääset myöhemmin käsiksi pallon venttiiliin.

Tee seuraavaksi kovalevystä puolipyöreä kaarimuotti uunin suuaukolle ja hormille. 3,5-millinen kovalevy taipuu vielä sopuisasti. Suuaukon sisäkorkeus on 250 mm ja leveys 460 mm. Kun työnnät muotin kiinni jumppapalloon, se asettuu tiiviisti kohdalleen. Kaarimuotin syvyys on 260 mm.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-8

Tee kaarimuotin päälle, lähelle ”jumppapallo-puolta”, muotti valitsemasi hormin kiinnitykselle. Malliuunissa on 180-milllinen hormi. Minimi on 160 mm. Muuraa puolipallon ja kaarimuotin päälle 50 mm:n paksuinen kerros tulenkestävää valumassaa (esimerkiksi Weber VM Tuli). Jotta massa asettuu siististi eikä lähde valumaan, alaosaan kannattaa tehdä taivutetusta kovalevystä noin 50 mm:n korkuinen ohjausmuotti. Peitä suuaukko muurausta ohjaavalla vanerilevyllä, joka on 50 mm leveämpi ja korkeampi kuin kaarimuotti. Tämä helpottaa valumassan paksuuden havainnointia.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-9

Vastusta houkutusta tehdä suuaukon yläosaan pelkkä reikä teräshormia varten. Teräksen lämpölaajeneminen halkaisisi valun.

Valumassan kuivumista odotellessa voit valmistella uunin pohjan. Jos teit rungon ylemmän valun sementtilaastilla, tee seuraavaksi uunin muotoon leikattu eristekerros 60-millisestä, kovasta palonkestävästä eristeestä (esimerkiksi Lv-palosuojalevy PAROC HVAC Fire Slab EI120 60x600x1200. Mustan alumiinilaminaatti-päällysteen voit halutessasi poistaa Lv-palosuojalevystä, se voi leikatessa irrota muutoinkin. Voit vaihtoehtoisesti jättää mustan päällysteen levyyn).

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-10

Jos valoit ylemmän valun vermikuliitilla, tätä vaihetta ei tarvita.

Leikkaa eristekerroksen päälle, samaan uunin muotoon, arinalaatoista uunin varsinainen pohja. Muurauksen jälkeen uunin pyöreän osan halkaisija on 900 mm ja suuaukon leveys 560 mm.

Arinalaatat ovat samaa ainetta kuin tulitiilet, ja niiden leikkaamiseksi kulmahiomakoneeseen kannattaa hankkia tavallisia kivilaikkoja. Ne kuluvat paljon nopeammin kuin timanttilaikat, mutta timanttilaikka menee helposti tukkoon tulitiiliä leikatessa.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-11

Arinalaatan normikoko on 250 x 250 x 50 mm. Malliuuniin käytettiin 500 x 500 x 50 -millisiä. Laatat ladotaan paikalleen ilman laastia tai liimaa.

3. Viimeistely

Kun uuniosan valu on kuivunut pari vuorokautta, poista muotit ja laske esille jättämästäsi venttiilistä ilmaa pois jumppapallosta.

Sitten voit nostaa – varovasti! – uuniosan muotoon leikattujen arinalaattojen päälle. Uuniosa painaa tässä vaiheessa noin 120 kg. Liimaa uuniosa arinalaattoihin tulenkestävällä massalla (esimerkiksi Casco Heat 1500°C).

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-12

Kiinnitä hormin jalusta joustavalla tulenkestävällä massalla ja 6 x 40 kiila-ankkureilla.

Asenna seuraavaksi uunin palovillaeriste. Muotoile PAROC Pro Wired Mat 680-30 mm kivivillaverkkomatto uunin ja suuaukon ylle. Kivivillaverkkomatto asennetaan kahtena kerroksena saumat limittäin. Tuotteessa on valmiina rappauksen edellyttämä kanaverkko.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-13-a

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-13-b

Rappaa verkotetun palovillan päälle 20 mm:n kerros kuituvahvisteista rappauslaastia (esimerkiksi Webervetonit 414 Unirender). Sekoituksen jälkeen anna laastin tekeytyä noin viisi minuuttia ennen käyttöä.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-14

Hierrä rappaus tasaiseksi, kun laasti on hieman kuivunut. Käytä pehmeää hierrintä, jotta saat pyöreän muodon säilymään. Anna laastin kuivua pari vuorokautta.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-15

Malliuunimme uloimpana pinnoitteena on antiikkilaasti. Sekoita laasti huolellisesti ja anna tekeytyä vähintään kymmenen minuuttia ennen käyttöä. Kostuta pinta pensselillä tai suihkepullolla ja levitä laasti saumakumilla. Aloita ylhäältä. Lopuksi tee pintakuviointi esimerkiksi tapettiharjalla.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-16-a

pizzauuni vaihe16 b k-rauta a

Pinnoitteena voit halutessasi käyttää muitakin ulkokäyttöön sopivia pinnoitteita. Lopuksi asenna hormi jalustaan (korkeus vähintään yksi metri). Mitä korkeampi hormi on, sitä paremmin uuni vetää. Säätöpelti on hyödyllinen varuste.

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-17-a

tee-itse-pizzauuni-ulos-k-rauta-vaihekuva-17-b

HUOM! Anna valmiin uunin kuivua rauhassa vähintään muutaman päivän, mieluiten jopa viikon. Ensimmäisellä lämmityskerralla polta kevyesti vain muutama ohut puukalikka, jotta jäljellä oleva kosteus haihtuu hallitusti. Mikäli uunia lämmitetään heti suurella puumäärällä voi pintarappaukseen syntyä halkeamia. Suosittelemme pizzauunin lämmitykseen omenapuun halkoja.

Uuni on säänkestävä eikä kaipaa suojausta kuin likaantumista vastaan.

Jos uuni pääsee kostumaan, esimerkiksi oltuaan pitkään käyttämättömänä kosteassa ulkoilmassa, aloita lämmittäminen erittäin varovasti, jottei kaasuuntuva kosteus tee säröjä uunin kupuun.

Ohjeen pizzauunin materiaalikulujen hinta on noin 2000 euroa.

pizzauuni ulos-teko-ohje-k-rauta-pizza-paistuu

Näitä tarvitset pizzauuniin:

Pizzauunin työvälineet:

teksti ja vaihekuvat Ilkka Ranta-aho

Katso lisää rakentamisen ohjeita tai tutustu pihavinkkehin sekä terassiaiheisiin. Asiaa grilleistä ja grillauksesta! Sinua voisi kiinnostaa myös, kuinka pizzakivi toimii grillissä.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje