K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tapetointiohjeet: näin onnistut!

Päivitetty 21.09.2023

Tapetointi on yllättävän yksinkertaista ja hauskaa. Uudella tapetilla uudistatkin kotisi ilmeen vaivattomasti. Lue alta tapetoinnin 8 vaihetta ja katso ohje myös videona. Sitten vain valitsemaan unelmiesi tapetteja!

Tapetoi Krickelinin kanssa

Tapetoi Krickelinin kanssa

Nämä tarvitset:

Näin onnistut tapetoinnissa:

Selvitä ensin, käytätkö kuitutapettia vai paperitapettia.

Kuitutapetti on yhdistelmä paperimassaa ja polyesterikuituja. Sen kiinnitys on helppoa myös aloittelijalle - siinä liima nimittäin levitetään suoraan seinään. Suuri osa K-Raudan tapettivalikoimasta on kuitutapetteja. Tapetointi uusilla kuitutapeteilla on helppoa ja hauskaa. Ne sujahtavat seinälle yhdessä illassa, eikä välineitä tarvitse hankkia kuin muutama.

Paperitapetissa liisteri taas kiinnitetään tapettiin, mikä tekee kiinnityksestä hieman haastavamman.

Vinkki! Tapettipakkausten merkintöihin kannattaa tutustua huolella. Niissä ilmoitetaan muun muassa kuviokohdistuksen korkeus, jonka avulla lasket, kuinka paljon tapettia tarvitset. Merkinnät kertovat myös, millaista puhdistusta tapetti kestää. Tarkista, että pakkauksien tuote- ja eränumerot ovat identtiset. Joskus erien välillä saattaa olla pieniä sävyeroja. Merkinnöistä käy ilmi myös kuvion suunta rullassa.

Ennen tapetin kiinnitystä tee pohjatyöt huolella. Lue tästä ohjeet pohjatöihin.

Kuitutapetin kiinnitys: 8 helppoa vaihetta

tapetointiohje-1-2-3-k-rauta

 1. Kun pohjatyöt on tehty huolella, voi tapetin kiinnitys alkaa! Aloita tapetointi siitä huoneen kulmasta, johon katse osuu ensimmäisenä. Vanhaa taloa tapetoidessa kannattaa huomata, että seinät ovat lähes poikkeuksetta vinoja. Huolehdi, että ensimmäinen vuota menee suoraan: käytä vatupassia tai luotilankaa ja piirrä pystysuora viiva noin 53 senttimetrin päähän kulmasta. Viivan avulla kohdistat ensimmäisen vuodan kätevästi suoraan.

 2. Sitten liiman levitykseen! Levitä lattia- ja kattolistojen viereen liimaa siveltimellä.

 3. Levitä sen jälkeen tasainen kerros liimaa seinään telalla hieman yli yhden vuodan alueelle kerrallaan. Jos voit piirtää liimaan sormella, liimaa on sopivasti.

tapetointiohje-4-5-6-k-rauta

 1. Vedä ensimmäinen tapettivuota varovasti kohti kattoa. Tarkista samalla kuvion suunta. Vuodan kohdistus kannattaa varmistaa vatupassin ja piirretyn linjan avulla. Painettuasi tapetin yläosan huolella kiinni, leikkaa se kattolistan vierestä terävällä tapettiveitsellä tai -leikkurilla. Jos lattiasi on likainen, käytä tapettirullalle kaukaloa tai pidikettä.

 2. Paina loppuvuota kiinni tapetointilastalla keskeltä ylös, alas ja reunoille. Muista pyyhkiä liimajäämät pois vetojen välillä, jotta tapettiseinästä tulee siisti.

 3. Leikkaa tapetti jalkalistan vierestä.

tapetointiohje-7-8-9-k-rauta

 1. Vuotia lisätessäsi toista ohje vaiheesta 4 lähtien. Kohdista kuviot ensimmäiseen vuotaan. Lue ohjeita kuvioiden kohdistukseen.

 2. Pyyhi tapetista liimajäämät jokaisen vuodan jälkeen kostealla sienellä.

Lue tästä, miten tapetoit nurkat sekä ikkunoiden ja ovien ympäriltä.

Paperitapetin tai paperipohjaisen vinyylitapetin kiinnitys

 • Katko kaikki huoneeseen tulevat vuodat kerralla. Tarkista kuviokohdistuksen suunta ja korkeus tapettirullan etiketistä ennen leikkaamista.
 • Poista pintajännitys vuodista rullaamalla niiden päitä vastakkaiseen suuntaan.
 • Valmista liisteri valmistajan ohjeiden mukaan.
 • Aloita työ poispäin ikkunasta tai valon suunnasta. 2 mm limisaumaan asennettaessa on tapetointisuunta tärkeä, jotta saumat eivät muodosta varjoja seinäpintaan.
 • Mittaa ensimmäistä vuotaa varten pystysuora linja luotilangan tai vatupassin ja kynän avulla seinään. Toista uudelle seinälle tultaessa.
 • Käännä vuotapino tapettipöydällä ja limitä niin, että vuodat peittävät pöydän pinnan.
 • Taita liisteröity vuota vettymään sekä ala- että yläreunasta liisteripinnat vastakkain. Avaa vettyneen vuodan ylätaitos ja kiinnitä vuodan yläosa merkityn linjan mukaisesti seinään. Sen jälkeen avaa alataitos ja kiinnitä loppuosa.
 • Tasoita ja poista ilmakuplat lastalla ylhäältä alas, sivuille suuntautuvin liikkein.
 • Kiinnitä seuraava vuota.
 • Leikkaa yläreuna ja alareuna puhtaaksi terävällä leikkurilla pitkää viivainta apuna käyttäen.
 • Pese liisteritahrat pois kostealla sienellä ja kuivaa.

Kysy mitä vain remontoinnista – remonttineuvontamme auttaa!

Osta tapetointivälineitä

Osta tapettiliistereitä ja seinäliimaa

Tutustu tapettien valikoimaan

Kuvatapettimallisto suomalaisilta suunnittelijoilta

Van Gogh -tapettimallisto puhkesi kukkaan

Katso ohjeet vanhan tapetin poistoon

Katso muita remontoinnin vinkkejä

Liity K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja hyödynnä palveluedut

k-raudan-remonttiasiakkuus-artikkelikuva

K-Raudan remonttiasiakkaana saat kaiken kokoisia remontteja helpottavia palveluita käyttöösi. Autamme sinua tarvittaessa suunnittelusta remonttijätteen kierrätykseen saakka.

Katso lisää ja liity remonttiasiakkaaksi
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin