K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Akkuketjusaha Makita dua301z 2x18v

Päivitetty 24.10.2022

Ammattilaiset koeajavat kuukausittain K-Raudan uusia työvälineitä. Tällä kertaa metsurina työskentelevä Anssi testasi Makitan uutta teleskooppivarrellista akkuketjusahaa ongelmapuiden kaadon yhteydessä tapahtuvassa oksien karsinnassa. Katso Anssin videoterveiset ja huomiot Makitan akkuketjusahasta!

Hei, olen Anssi Seinäjoelta. Teen työkseni metsurin töitä yritykseni Härmä Forestin kautta. Olen erikoistunut ongelmapuiden kaatoon rakennetulla alueella. Teen myös monenlaisia muita hakkuita ja raivauksia. Toimialueeni on Seinäjoki ja sen lähialueet noin 100 km säteellä, tarvittaessa myös kauempanakin.

Pääsin K-Raudan tuotetestaajaksi Akkuketjusaha Makita dua301z 2x18v -tuotteelle. Tämä akkuketjusaha on kuin räätälöity minulle! Kyseinen saha olikin jo omalla hankintalistallani. Sain sen nyt vain vähän aiemmin kuin ajattelin… kiitos K-Raudan!

Makitan akkuketjusahan käyttöönotto

ammattilaisen-tuotetesti-akkuketjusaha-makita-dua301z-sahan-osat-krauta

ammattilaisen-tuotetesti-akkuketjusaha-makita-dua301z-saha-kasattuna-krauta

Tuotepaketti sisälsi:

Käyttökokemuksia kolmesta eri työkohteesta

Ensikosketus sahaan tuli työkohteella, jossa kaadoin 4 mäntyä. Oksien sahailu vaati aluksi vähän totuttelua, mutta nopeasti sen käyttöön tottui. Leikkausjälki on siistiä ja tarkkaa.

Sahan ollessa kiinni valjaissa ulottuvuus jäi hieman lyhyeksi. Irrotinkin sahan melkein heti valjaista, jolloin ulottuvuutta tuli heti lisää. Valjaiden käyttö on varmasti hyvä pidempiaikaisessa esim. nuorien tukkipuiden pystykarsinnassa (oksattoman tukkiaineksen luomiseen). Täytyy kuitenkin sanoa, että sahassa saisi olla 2 m enemmän pituutta, jolla päästäisiin jo hyviin karsintakorkeuksiin.

Toisella työkohteella oli kiipeilykaatona kaksihaarainen koivu. Tässä puussa Makitan sahalla tehty pystykarsinta ennen kiipeilyä nopeutti ja helpotti työtäni selvästi! Aloin pitää sahasta :)

ammattilaisen-tuotetesti-akkuketjusaha-makita-dua301z-tammen-hoitoleikkaus-krauta

Kolmannella työkohteella saha pääsi mukaan noin 15 m komean tammen hoitoleikkaukseen. Tammi on kovaa puuta ja Makita osoitti nyt kyllä tehokkuutensa. Sahasin välillä melkein koko laipan pituudelta kovaa tammea ja saha leikkasi hyvin, kunhan ei painanut liikaa. Täällä myös akku loppui ensimmäisen kerran. Akun kestoa on vielä vaikea arvioida, mutta sahaa ehkä saman verran, kuin 2 kw moottorisahan tankillisella karsisi oksia.

 • Akkuketjusaha nopeuttaa esim. ison tiheäoksaisen kuusen kiipeilykaatoa, koska voin pystykarsia maasta käsin alimmat oksat, jolloin hidas tyviosan karsinta kiipeillessä jää pois.
 • Taljaköyden kiinnitys helpottuu, kun oksia on helppo karsia ylhäältä kiinnityspisteestä.
 • Isojen alaoksien poisto helpottuu (esim. puun painopisteen muuttamisessa ennen kaatoa).

ammattilaisen-tuotetesti-akkuketjusaha-makita-dua301z-pystykarsintaa-sahalla-krauta

Plussat:

 • Tulee nopeuttamaan ja helpottamaan puunkaatoja
 • Sahan tehokkuus (ketjunopeus 20m/s ja laipan pituus 30cm)
 • Siisti ja tarkka sahausjälki
 • Helposti ja nopeasti säädettävä teleskooppivarsi
 • Sahan muotoilu (pitävä varsi ja hyvä kaasukahva helpottavat käyttöä. Akkujen "suojakahva" suojaa hyvin akkuja ja siitä on hyvä pitää kiinni sahattaessa mahdollisimman korkealta)
 • Kuljetuspituus 290 mm (tämä voi olla joihinkin autoihin liian pitkä, mutta omaan autooni mahtui)

Miinukset:

 • Sahan kokonaispituus saisi olla 2 m pitempi, jolloin päästäisiin jo hyviin sahauspituuksiin
 • Hieman painava (toisaalta valjaat ja sahan teho kompensoivat hieman painavaa sahaa)

Loppusanat sahasta

ammattilaisen-tuotetesti-akkuketjusaha-makita-dua301z-puun-hoitoleikkaus-krauta

Akkuketjusaha Makita tulee jatkossa olemaan aina mukanani työkeikoilla. Suosittelen tätä erityisesti metsureille, jotka tekevät kaatoja rakennetulla alueella, puutarhureille ja esim. metsänomistajille nuorten tukkipuiden pystykarsintaan.

Testaaja: Anssi Korpela, metsuri, Härmä Forest

Osta Makitan akkuketjusaha omaksi K-Raudasta! 

Katso myös testitulos akkuketjusaha Makita UC014GZ 40V XGT -mallista

ammattilaisen-testitulos-akkuketjusaha-makita-uc014gz-40v-sahaus-menossa-2

Katso tulos