K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Työkaluvaunu Ironside ja 7 työvälinesarjaa

Päivitetty 09.05.2023

Ammattilaiset testaavat K-Raudan työvälineitä. Automekaanikko Riikka testasi Ironside-työkaluvaunun seitsemän Ironside-työkalusarjan kera. "Vaikka merkki on itselle täysin uusi, on päällimmäiseksi mieleen jäänyt laadukkuus." Katso Riikan muut havainnot paketista!

Moikka!

Minä oon Riikka, ja työskentelen automekaanikkona Oulussa. Työnkuvaan kuuluu autojen huollot ja korjaukset laidasta laitaan, joten perustyökalut taipuvat moneen eri hommaan. Innolla odotan miten Ironside vastaa työnkuvan tarpeisiin, koska ko. merkistä itsellä ei aiempaa kokemusta ole.

Eikä varmaan tarvitse erikseen mainita, miten mahtavaa oli päästä mukaan tuotetestaajaksi! Näissä hommissa monesti työkalut ja pakit/vaunut ovat ns. ”kiertopalkintoja”, jotka siirtyvät seuraavalta mekaanikolta toiselle, joten uusi, ikioma pakki on enemmän kuin tervetullut!

Ensivaikutelma Ironsiden työkaluvaunusta ja työkalusarjoista

Yllätyin positiivisesti heti kun pakin sain ulos pakkauksesta. Ulkonäön tiesin jo kuvien perusteella olevan omaa silmää miellyttävä, enkä todellakaan pettynyt. Pakki myös tuntui todella laadukkaalta, vaikka ennakkoluulo oli ihan jotain muuta. Eli positiivinen yllätys tämäkin!

Työkalut avasin muoveistaan myös saman tien, ja laadukas tuntuma jatkui näissäkin. Toisin sanoen kaikki vaikuttaa lupaavalta, ja innolla odotan että saan työkalut järjestettyä paikoilleen sekä vihdoin pääsen kunnolla testaamaan tuotteita!

Varsinainen testaus

Työkaluvaunu:

ammattilaisen-testitulos-ironside-tyokaluvaunu-tyokalusarjoilla-krauta-ak

Pakki on tukeva, eikä heilu tai huoju. Rullat ovat sopivan kokoiset sekä pehmeähköä materiaalia, joten pakkia on helppo liikutella paikasta toiseen. Rullien jarrut ovat todella napakat, ja pakki pysyy paikallaan, vaikka vain toisen jarruista löisi lukkoon. Ja mikäli kävisi sellainen vahinko että rullat jää lukitsematta, ja pakki lähtee valumaan kohti autoa (niin kuin allekirjoittaneella saattoi käydä), niin pakin kulmissa olevat törmäyssuojat pitävät huolen ettei autoon pääse tulemaan jälkiä.

Mukana tuleva kahva on helppo asentaa, ja se asettuu tukevasti kiinni. Napakka kahva ja kaksi kääntyvää rullaa tekevät pakin liikuttamisesta vaivatonta, ja liikuttaessa pakki kulkee tasaisesti mukana, sekä laatikot pysyvät kiinni vaikka kallistustakin matkalla olisi.

Vetolaatikoissa on kuulalaakeroidut rullat, joten avaaminen ja sulkeminen on vaivatonta ja sulavaa. Laatikoissa on pohjalla ohut vaahtomuovi, jonka ansiosta mukana tulleiden työkalujen vaahtomuoviset kehikot ikään kuin lukittuvat paikoilleen.

Vetolaatikoiden määrä ja koko ovat loistavasti suhteutettu toisiinsa; ylimmät laatikot ovat matalampia, mutta perustyökalut kehikkoineen mahtuvat niihin täydellisesti, eikä tilaa mene ”hukkaan”. Kaksi alimaista laatikkoa ovat syvempiä, joten näihin sai loistavasti isompia työkaluja, sekä erikoistyökaluja jemmaan. Yhden laatikon maksimikuorma on peräti 45 kg, joten ei ole pelkoa siitä että pakki kippaisi ympäri, vaikka alimmainen laatikko pajavasaroineen, miljoonalaatikoineen yms. jäisi auki.

Pakissa on myös keskuslukitus, joka lukitsee kaikki laatikot kerralla. Lukitseminen ja avaaminen on sulavaa, eikä avainta tarvitse vääntää voimalla. Avain ei ole perinteinen uramallinen, vaan huomattavasti lyhyempi, jossa urien sijaan on ns. kuviointi. Tämän ansiosta avain ei katkea lukon sisälle, eikä vahingossa tule jätettyä avainta lukkoon paikalleen.

Omassa käytössä pakki kaipaisi jonkinlaisen laatikon tai korin, johon saisi esimerkiksi voiteluaineet, puhdistusaineet yms. Pakin päällä ne eivät tahdo pysyä, koska pinta on hieman kupera, eikä reunuksia ole.

Ohjekirjaa lukiessa huomasin että pakkiin on mahdollista hankkia lisäosina mm. paperiteline, koukkuja spraypurkkipidike sekä tyhjiä työkalumoduuleja. Näistä en valitettavasti löytänyt K-Raudan sivuilta muita kuin tyhjän työkalumoduulin, joten hyödynsin vanhasta pakista magneettisia telineitä, jotka sain pakin sivulle kiinni. Normaalit seinä/pakki koukut eivät sopineet vaunun sivuilla oleviin reikiin, joten tässäkin sovelsin ja muokkasin rengaskoukun asettumaan kulmamuoviin niin, jotta saan akkukoneelle säilytyspaikan.

Työkalusarjat:

ammattilaisen-testitulos-ironside-tyokaluvaunu-tyokalusarjoilla-krauta-ak-lahikuva-3

Työkalut kehikkoineen asettuivat laatikoihin tukevasti, ja pysyvät hyvin paikallaan työkaluja sieltä ottaessa. Aluksi tuntui ettei joitain työkaluja saa millään kehikosta irti, mutta se taitanee vain johtua uutuuden karheudesta, ja varmasti jo hetken kuluttua irtoavat moitteetta.

Räikät, hylsyt, kiinto- ja piippuavaimien koot on kätevästi merkattu kehikkoihin, joten kiireessä ei tarvitse jäädä arpomaan että mistä kohdasta alkaa oikeaa kokoa etsiä.

½ ”ja ¼” räikissä on pyöritystoiminto, joka on osoittautunut varsin käteväksi ominaisuudeksi, varsinkin pikkuräikässä. Monesti on tilanteita joissa räikkää ei mahdu vääntämään, tai ruuvitaltan kanssa ei kannata edes yrittää, joten pyöritystoiminto on näissä tilanteissa loistava. ½” räikässä kuitenkin tuo toiminto menee ehkä hieman hukkaan, koska vääntömomenttia kahvaan ei saa juuri ollenkaan. Omassa työssä ei juurikaan ole tilanteita missä ison räikän kanssa pyöritystoiminto tulisi tarpeeseen, joten valitettavasti tämän jouduin korvaamaan tavallisella räikällä. Kehitysideaksi toimivin olisi se, että pyöritystoiminnon saisi lukittua esim. kahvaa vetämällä, tai pohjassa olisi painike lukitusta varten.

ammattilaisen-testitulos-ironside-tyokaluvaunu-tyokalusarjoilla-krauta-ak-lahikuva

½” hylsyistä oli jätetty pois 16, 18, ja 20 mm hylsyt, jotka omassa työssä ovat päivittäisessä käytössä. Nämä piti siis vanhasta pakista ehdottomasti napata talteen, ja yrittää asetella kehikkoon muiden joukkoon. Leikkasin kehikkoon pienet kolot, jotta extra hylsyt eivät joka avaus kerralla pyöri ympäri laatikkoa. Näistä kahdesta koosta puuttui myös jatkovarret sekä nivelet, eli nekin täytyi vanhasta pakista ottaa takaisin. Molemmat em. räikät olivat yhdessä setissä, mutta mielestäni olisi parempi jos molemmat olisivat omana sarjanaan, ja mukana olisi nuo puuttuvat hylsykoot, sekä edes yksi jatkovarsi settiä kohden.

3/8” räikkä taas on adaptereiden kanssa ajanut muidenkin virkaa. Koko on juuri sopiva, joten vääntömomenttia tähän saa kiitettävästi. Mukana oli myös yleisimmät tulppa hylsyt, mutta näihin kaipaisin ehdottomasti magneetti ominaisuutta kumien sijaan.

ammattilaisen-testitulos-ironside-tyokaluvaunu-tyokalusarjoilla-krauta-ak-lahikuva-ruuvaus

Pihtisarja on myös päivittäisessä käytössä, ja vaikutelma on hyvä. Kahvoissa pinta mahdollistaa tukevan otteen, vaikka hieman öljyisillä käsillä joutuisi työskentelemään, sekä puristus on napakka. Sivuleikkureilla saa hyvin napsittua poikki esim. nippusiteet sekä metalliset pannat. Ainoa negatiivinen asia on papukaijapihtien säätö, joka tuntuu välillä takkuavan ikävästi, ja oikealle kohdalle lukittuminen on työn takana.

Ruuvitalttasarjassa oli mukana juuri sellaiset koot ja mallit, jotka päivittäin ovat käytössä. Näissäkin kahvasta saa tukevan otteen, eikä työkalu pääse lipsumaan vääntäessä.

Piippuavaimien nivelet ovat tukevat, toki vasta pidemmän käyttöajan jälkeen pääsee näkemään löystyvätkö nivelet, vai pysyvätkö yhtä tukevina kuin nyt ovat. Tähän mennessä ainakaan en löystymistä ole havainnut, ja niin nivel kuin avain tuntuvat kestävän hyvin vääntöä. Kiintoavaimissa ei myöskään tunnu kova vääntö missään, avain ei anna myöden tai väänny, vaikka pitkän varren kanssa vääntäisi. Kuusiokoloavaimet eivät ole vielä käyttöön päässeet, koska ainakin omassa työssä tällainen kahvallinen malli ei tahdo mihinkään väliin sopia.

ammattilaisen-testitulos-ironside-tyokaluvaunu-tyokalusarjoilla-krauta-ak

Yhteenveto, sekä plussat ja miinukset:

Kokonaisuutena olen ollut erittäin tyytyväinen testaamiini tuotteisiin. Vaikka merkki on itselle täysin uusi, on päällimmäiseksi mieleen jäänyt laadukkuus. Työssäni työkalut ovat jo joutuneet kovallekin koetukselle, mutta hetkeäkään ei ole tarvinnut epäröidä, että kestävätkö ne. Pakki eli työkaluvaunu on ulkonäöltään hyvällä tavalla silmiin pistävä, ja toiminnoiltaan aivan loistava.

Plussat:

 • Ulkonäkö
 • Pakin käytännöllisyys
 • Tukeva kahva
 • Rullien liikkuvuus ja lukitus
 • Avain ja keskuslukitus
 • Laadukas tuntuma
 • Vetolaatikoiden määrä, koko, kantavuus ja liikkuvuus
 • Pyöritysominaisuus ¼” räikässä
 • Monipuolisuus 3/8” räikässä
 • Kahvoissa pitävä pintamateriaali
 • Vaahtomuoviset työkalukehikot

Miinukset:

 • Pakin työtaso kupera, eikä reunuksia ole
 • Lisäosien saatavuus
 • Pyöritysominaisuus ½” räikässä
 • Puuttuvat hylsykoot sekä puuttuvat jatkovarret ½” koossa
 • Puuttuvat jatkovarret ¼” koossa

Testaaja: Riikka Kouvala, Pörhön Autoliike

Ironside ammattilaisten tarpeisiin

Ironside-merkin työvälineet teollisuuden, rakentamisen ja asentajien tarpeisiin löytyvät K-Raudan valikoimista. Suurin osa ammattilaatuisista Ironside-työkaluista valmistetaan saksalaisilla huipputehtailla. Ironsiden työkaluilla on 25 vuoden takuu. Kannattaa siis hankkia myös omaan pakkiin!

Hanki järeä työvälinesetti omaksi K-Raudasta: