K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: FXA-lumilinko 71 cm/2-vaihe DB7103B-28L

Päivitetty 23.01.2024

Kuluttajat testaavat kuukausittain K-Raudassa myynnissä olevia työvälineitä. Tällä kertaa uusi FXA-lumilinko pääsi Samille testiin lumiselle pihamaalle. Testikohteina olivat kevyt lumi, nuoskalumi, jäätynyt ja paksu hanki. Katso miten lumilinko suoriutui urakasta ja mitä mieltä testaaja oli tuotteesta.

Lumilingon kokoaminen

tuotetesti-lumilinko-fxa-71cm-k-rauta-lumilinko-paketista-otettuna-ja-koottuna

FXA lumilinko saapui testattavaksi yhdessä isossa paketissa. Paketti sisälsi lingon kokoamisohjeiden kera. Paljon ei tarvinnut linkoa kasata. Lähinnä syöksytorvi, jalakset ja ohjauksen kädensijat piti kiinnittää muuhun koneeseen. Linkoa kasatessa olisi hyvä olla mukana toinen auttamassa samalla, kun toinen hoitaa kiinnityksen. Kokoamisessa ainoa huomioitava juttu oli se, että ohjekirja antoi koneen öljyntilavuudeksi 1,1 litraa, kun se paketin mukana tulleessa toisessa lappusessa olikin 0,7 litraa. Jälkimmäinen piti paikkansa. Kokoamiseen yksin meni noin 30minuuttia ja käytännössä ainoa työkalu mikä pitää löytyä, on 13millin kiintoavain.

Lingon ominaisuudet

Testaus alkoi lingon käynnistämisellä. Lingossa on kyllä sähköinen starttikin, mutta tämä vaatii koneen kytkemistä johdolla pistokkeeseen, joten käynnistin koneen perinteisesti vetonarusta. Kone käynnistyikin kevyesti toisella nykäisyllä. Ääni oli mielestäni siedettävä ilman kuulosuojaimiakin. Lingon ohjaaminen on helppoa. Ohjainkahvoista säädellään pyöriikö lingon ”terä” ja liikkuuko linko. Omat säätönsä löytyy, koneen kierroksille, syöksytorven suunnalle ja lingon liikkumisnopeudelle. Liikkumisnopeuteen on eteenpäin vaihtoehtoja 6 kappaletta ja taaksepäin 2. Eteenpäin liikkuessa 1 vaihteella, linko liikkuu todella hitaasti ja 6 vaihteella käyttöä löytyy lähinnä liikuteltaessa laitetta paikasta toiseen ilman linkousta. Peruutukseen löytyy 2 nopeutta. Olisin kaivannut vielä nopeampaa vaihdetta taaksepäin menoon.

Näin linkoutuu kevyt lumi, nuoskalumi, jäätynyt sekä paksu hanki

tuotetesti-lumilinko-fxa-71cm-k-rauta-lumeton-lumitoissa

Ensimmäinen linkous tapahtui pakkaslumeen, joka on hyvin kevyttä ja pölisevää. Tuulisella kelillä pitääkin suunnitella ajosuunnat oikein, jottei lumi tuiskua takaisin lingon ohjastajan päälle. Kevyt lumi myös lentää syöksytorvesta lyhyelle, joten riippuen alueesta, voi ikään kuin samaa lunta joutua linkoamaan useampaan kertaan askel kerrallaan pidemmälle. Mikäli ajettava pinta on tasainen pohjaltaan, kulkee linko vaivattomasti eteenpäin. Jos näin ei ole, tuntui lumilingon huulilevy jäävän kiinni aika ajoin, mikäli pohja on epätasainen ja kova. Renkaat jäivät tässä tapauksessa sutimaan tyhjää. Avittamalla lingon keulaa ylöspäin, matka jatkui kuitenkin nopeasti, mutta ajettavaan pintaan jäi sille kohtaa kohouma. Tämä ”ominaisuus” korostui mikäli linkosi esim. nousevaa pihatietämme. Huulilevyn korkeutta voi säätää laskemalla jalaksia matalammalle. Joka tapauksessa linko ottaa lumen matalalta.

Pääsin testijakson aikana kokeilemaan myös märän nuoskalumen linkousta. Märkä lumi lentääkin syöksytorvesta pidemmälle kuin kevyt lumi. Märän lumen aikana sain myös lingottua syöksytorven pariin otteeseen tukkoon, mutta tämä ongelma ratkesi nopeasti putsaamalla syöksytorvi lingon mukana tulleella lumenpoistotyökalulla. Täten kättä ei tarvitse työntää vaaralliseen paikkaan ja vahingoilta vältytään. Kuten kevyen lumenkin kanssa, oli lingolla lumityöt tehty huomattavasti nopeammin ja ennen kaikkea helpommin, mitä kolaamalla.

tuotetesti-lumilinko-fxa-71cm-k-rauta-lumeton-lumitoissa-2

Testasin myös lingon tehokkuutta kovaan jäätyneeseen hankeen. Katoiltamme tippui lauhalla kelillä lumet alas, ja kun niitä ei heti hoitanut pois, kerkesi lumi jäätyä hyvin kovaksi. Tähän ei linkoa enää tohtinut parin yrityksen jälkeen työntää, mutta kun jäätyneet polanteet pilkkoi pistolapiolla palasiksi, onnistui alueen puhdistus lingolla, kunhan vain ajeli riittävän hitaalla nopeudella ja useampaan kertaan.

Kokeilin myös lingon kyvykkyyttä paksuun hankeen. Mikäli pohja on kova ja renkaat saavat pitoa, uppoaa FXA-lumilinko pehmeään, mutta paksuun hankeen hämmästyttävän hyvin. 40 cm korkuinen hanki oli hetkessä ajettu pois usean neliön alueelta koneen tukehtumatta. Vaimokin tätä kokeili ja antoi arvionsa ”Ihan hyvä”, joten silloin täytyy riski kone olla kyseessä. Kun lingottavaa lunta tulee kerralla paljon syöksytorveen, alkaa torvi kääntymään itsestään oikealle.

Yhteenveto: lingosta paljon apua

tuotetesti-lumilinko-fxa-71cm-k-rauta-lumeton-piha-lumilingon-jalkeen

Yhteenvetona voisin todeta, että ainakin meillä missä ajettavaa on paljon (Pihatiet + iso autotallin edusta), on FXA-lumilingosta paljon apua. Joka paikkaan sillä ei pääse, joten kolaa ja harjaakin edelleen tarvitsee. Huomattavasti kevyemmin lumityöt kuitenkin hoituivat testijakson aikana, kuin pelkällä kolalla aiemmin. 71 cm ajoleveys on hyvä ja soveltui käytännössä kaikkialle. Myös lumen suuntaus syöksytorvesta oli helppoa ja nopeaa.

Usein lumityöt ajoittuvat iltaan, jolloin lingossa oleva ajovalo on myös tarpeellinen. Ehkä myös lumiketjuja miettisin lisävarusteena, mikäli renkaiden pito ei riitä. Jos lumen työntely alkaa tympimään, on tämän tyyppisen lingon hankita aikaa ja hermoja säästävä investointi. Koin lingon kanssa työskentelyn jopa mukavaksi puuhasteluksi ja välillä jopa toivoi lunta satavan enemmän.

Plussat:

  • Tasaiset pinnat puhdistuvat vaivatta ja nopeasti
  • Lingon 71 centin leveys soveltui niin kapeampien pihateiden, kuin aukeamman tallin edustan lumen poistoon.
  • Lingon kokoaminen on helppoa
  • Lähtee nätisti käyntiin + voi käyttää myös sähköstarttia tarvittaessa
  • Ajon aikana tehtävät säädöt oppii nopeasti ja niitä on helppo käyttää
  • Linko on todella tehokas paksuunkin hankeen

Miinukset:

  • Linko jää välillä huulilevystä kiinni, mikäli ajettavan alueen pinta ei ole tasainen
  • Ohjekirjasta puuttui muutama kohta, tai tiedot olivat väärin (öljyn tilavuus)
  • Vielä nopeampi pakkivaihde olisi hyvä
  • Syöksytorvi kääntyy itsestään oikealle, mikäli lingottavaa lunta on paljon

Helpota lumitöitä, hanki FXA-lumilinko 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje