Vinkit ja välineet renkaanvaihtoon

Renkaanvaihtoko vaikeaa? Tutustu renkaiden vaihdon pikavinkkeihin ja tarvittaviin työkaluihin. Ajankohtaiset tarjoukset löydät jutun lopusta.

Renkaanvaihtokausi käynnistyy joka syksy, kun ilmat alkavat viilentymään ja tiet liukastumaan. Renkaiden vaihtaminen on yllättävän helppoa itse, kunhan hommaan vain ryhtyy. Laadukkaat renkaanvaihtovälineet kestävät vuodesta toiseen, joten ne maksavat itsensä hyvin takaisin säästäessäsi renkaidenvaihtokuluissa. Renkaat ja renkaanvaihtovälineet säilytät kätevästi autotallissa tai varastossa. Pois vaihdettavat renkaat kannattaa pestä ja kuivata ennen varastoon pakkaamista, jotta renkaita on taas seuraavalla vaihtokerralla miellyttävä käsitellä.

Syksy: Nastarenkaat saa vaihtaa 1.11. alkaen tai säiden mukaan, mutta viimeistään 1.12. Renkaat kannattaa valita tavanomaisen ajoympäristösi mukaan. Kitkarenkaat pitävät paremmin lumisella ja nastarenkaat jäisellä tiellä. 

Kevät: Nastarenkaita vaihdetaan kesärenkaisiin 1.3. alkaen, keliolosuhteet ja yöpakkaset huomioiden. Lain mukaan kesärenkaat tulisi olla vaihdettuna 31.3. mennessä tai viimeistään toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina.

Kunnon työkalut helpottavat renkaiden vaihtoa:

  • Ennen renkaiden siirtelyä ja työkalujen käsittelyä kannattaa vetää työhanskat käteen.
  • Tukeva hallitunkki nostaa autosi ylös renkaiden vaihtoa varten. Huomioi tunkkia valitessa autosi paino.
  • Vaihda renkaat tasaisella alustalla esim. autotallissa tai pihalla. Muista käsijarru!
  • Pulttien löysäys hoituu rengas-/ristikkoavaimella. Tehokkuutta arvostavan valinta on mutterinväännin.
  • Rengasavaimella hoidat myös pulttien kiristyksen; muista ”ristikkäiskiristys” eli kiristä pultin jälkeen aina vastakkainen pultti ja jatka kunnes kaikki vastaparit on käyty läpi.
  • Momenttiavaimella kiristät rengaspultit oikeaan momenttiin (esim. kevytmetallivanteille suositus 110-120 Nm).
  • Etene rengas kerrallaan. Tarkista lopuksi rengaspaineet kompressorilla, kun kaikki renkaat on vaihdettu.
  • Tarkista myös renkaiden urasyvyys. Renkaiden kulutuspinnan syvyyden tulisi olla vähintään 4-5 mm vesiliirron välttämiseksi. Lain mukaan talvirenkaiden minimiurasyvyys on 3 mm ja kesärenkaiden 1,6 mm.
  • Merkkaa renkaiden paikat, niin voit seuraavalla kerralla sijoittaa vähemmän kuluneet renkaat taakse.

Renkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä myös pestä auto niin ulko- kuin sisäpuolelta. Ulkopesuun painepesuri on paikallaan ja kangaspenkit puhdistuvat tekstiilipesurilla.

Puuttuuko sinulta jokin renkaiden vaihdon työkaluista? K-Raudasta löydät kaikki tarvitsemasi tarvikkeet: