Pikavinkit ja työkalut renkaanvaihtoon

Ilma viilenee ja tiet liukastuvat. Onko sinulla kaikki tarvittava renkaiden vaihtoon? Tutustu renkaanvaihdon pikavinkkeihin ja tarvittaviin työkaluihin.

Nastarenkaat voit vaihtaa 1.11. alkaen tai säiden mukaan, mutta viimeistään 1.12. Nastattomat kitkarenkaat pitävät talvella paremmin lumisella tiellä. Jäisellä tiellä nastarenkaat ovat puolestaan parempi valinta. Valitse renkaasi tavanomaisen ajoympäristösi mukaan.

Keväällä nastarenkaat tulee vaihtaa kesärenkaisiin 1.3. alkaen, kunhan huomioi keliolosuhteet ja yöpakkaset. Lain mukaan kesärenkaatu tulisi olla vaihdettuna maaliskuun loppuun mennessä tai viimeistään toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina.

Kunnon työkalut helpottavat renkaiden vaihtoa:

  • Ennen renkaiden siirtely ja työkalujen käsittelyä kannattaa vetää työhanskat käteen.
  • Tukeva hallitunkki nostaa autosi ylös renkaanvaihtoa varten. Huomioi tunkkia valitessa autosi paino ja muista vetää käsijarru päälle renkaanvaihdon ajaksi.
  • Vaihda auton renkaat tasaisella alustalla esim. autotallissa tai tasaisella pihalla.
  • Renkaan pulttien löysäys hoituu rengasavaimella/ristikkoavaimella. Tehoa ja nopeutta työskentelyyn tuo puolestaan mutterinväännin.
  • Rengasavaimella hoidat myös pulttien kiristyksen; muista ”ristikkäiskiristys” eli kiristä pultin jälkeen aina vastakkainen pultti ja jatka kunnes kaikki vastaparit ovat käyty läpi.
  • Momenttiavaimella varmistat, että saat rengaspultit oikeaan momenttiin (esim. kevytmetallivanteissa sopiva momentti on 110 - 120 Nm).
  • Etene rengas kerrallaan, kun kaikki renkaat on vaihdettu tarkista lopuksi rengaspaineet kompressorilla.
  • Renkaita vaihtaessa kannattaa tarkistaa urasyvyys. Vesiliirron välttämiseksi renkaiden kulutuspinnan syvyyden tulisi olla 4-5 mm tai enemmän. Talvirenkailla lain määrittämä minimiurasyvyys on 3 mm ja kesärenkailla 1,6 mm.
  • Merkkaa renkaiden paikat, niin voit seuraavalla kerralla sijoittaa vähemmän kuluneet renkaat taakse.
  • Pese kesärenkaat talviteloille ja säilö varjoisassa ja kuivassa paikassa rengaspussissa. Muista antaa renkaiden kuivua ennen pakkaamista varastoon.

Renkaiden vaihtaminen on yllättävän helppoa itse, kunhan hommaan vain ryhtyy. Laadukkaat renkaanvaihtovälineet kestävät vuodesta toiseen, joten ne maksavat itsensä hyvin takaisin, kun säästät renkaanvaihtokuluissa. Renkaat ja renkaanvaihtovälineet säilytät kätevästi autotallissa tai varastossa. Renkaanvaihdon yhteydessä on hyvä myös pestä auto niin ulkoa kuin sisältä. Ulkopuolelta pesu luonnistuu painepesurilla ja kangaspenkit puhdistuvat tekstiilipesurilla. Tutustu myös muihin autotarvikkeisiin.

Hanki kaikki tarvitsemasi renkaanvaihtotyökalut K-Raudasta ja nauti turvallisesta ajosta ympäri vuoden.