K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kodin älyvalaistus on seuraava valaistuksen trendi

Päivitetty 06.10.2023

Älyvalaistus kasvattaa suosiotaan jatkuvasti, sillä älyvalaistus tarjoaa moninkertaisen määrän käyttömahdollisuuksia perinteiseen valaistukseen verrattuna. Tutustu älyvalaistuksen ominaisuuksiin ja asenna kotiisi älykäs valaistus. Lue myös asiantuntijan vastaukset yleisimpiin älyvalaistusta koskeviin kysymyksiin.

Älyvalaistuksen suosio kasvaa koko ajan – Kyseessä on seuraava valaistuksen trendi

Älyvalaistus ei ole vielä tuttu näky joka kodissa, mutta sen suosio kasvaa koko ajan. Mitä tutummaksi älyvalaistus ja sen tuotteet tulevat, sitä helpompaa jokaiselle on omaksua älyvalaistuksen erilaisia käyttömahdollisuuksia ja innostua tuotteiden monipuolisista ominaisuuksista. Ei ole siis ihme, että älyvalaistuksen odotetaan olevan seuraava valaistuksen iso trendi.

Yksinkertaisimmillaan älyvalaistus tarkoittaa yhtä älylamppua, mutta järjestelmään voi lisätä paljon tuotteita. Älylamppujen avulla jopa isoäidiltä peritystä kattokruunusta voi tehdä älyvalaisimen. Etuja perinteiseen valaistukseen nähden on paljon. Valot eivät ole vain päällä tai pois päältä, vaan voit muuttaa valaistusta vuorokaudenajan ja toivomasi tunnelman mukaan.

Valon värin vaihtaminen tai himmentäminen onnistuu napin painalluksella. Erilaisia värisävyjä on valittavana jopa 16 miljoonaa, joten saat halutessasi muutettua tunnelmaa dramaattisestikin.

kodin-alyvalaistus-2022-artikkeli-1

Älyvalaistuksen asentaminen ja käyttö on helppoa

Älyvalaistukseen liittyy edelleen myös myyttejä, jotka eivät pidä paikkaansa. Yksi myytti liittyy älyvalaistuksen asentamisen vaikeuteen.

Älyvalaistuksen asentaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa, eikä älyvalaistuksen käyttöön tarvita monimutkaisia laitteita. LEDVANCEn SMART+ WiFi -tuotteiden toimintoja ohjataan kätevästi älypuhelimeen ladattavalla maksuttomalla SMART+ WiFi -sovelluksella. Sovelluksessa on lukuisia valmiiksi automatisoituja valaistusvaihtoehtoja, joita on helppo muokata oman maun ja tarpeiden mukaan. Sovelluksessa voi myös luoda useista valonlähteistä omia ryhmiä esimerkiksi huoneiden mukaan ja nauttia yksilöllisestä valaistuksesta kodin eri osissa. Linkittämällä sovellus Amazon Alexa tai Google Assistant älykaiutinjärjestelmään, voidaan SMART+ WiFi -tuotteita ohjata äänikomennoilla. Lisäksi valaistuksen ohjaamiseen on saatavilla erillisiä kaukosäätimiä. Valitsi keinoista minkä tahansa, kodin ilme vaihtuu vaivatta valokatkaisijan luokse menemättä. Kuitenkin tarvittaessa valot voidaan laittaa päälle ja pois myös valokatkaisimella.

kodin-alyvalaistus-2022-artikkeli-2

SMART+ WiFi -tuotteiden käyttöönotto:

1. Lataa maksuton LEDVANCE SMART+ WiFi -sovellus Google Play tai Apple App Store -kaupasta. 2. Luo tunnukset LEDVANCE SMART+ WiFi -sovelluksessa ja kirjaudu sisään. 3. Asenna SMART+ WiFi -tuote paikoilleen ja kytke päälle. 4. Klikkaa sovelluksessa ”lisää laite” ja yhdistä tuote käyttäen kodin WiFi-yhteyttä. 5. VALMISTA: Nyt voit ohjata tuotetta helposti sovelluksella. 6. Lisäksi SMART+ WiFi -sovellus voidaan linkittää älykaiutinjärjestelmään (Amazon Alexa tai Google Assistant) ja valaistusta ohjata äänikomennoilla.

kodin-alyvalaistus-2022-artikkeli-3

Älyvalaistuksen suurin etu on käyttömukavuudessa, nopeudessa ja miljoonissa mahdollisuuksissa

Älyvalaistus muuttaa kodin valaistuksen kertaheitolla. Ennen valot olivat päällä tai pois päältä. Tämä perinteinen asetelma tulee älyvalaistuksen myötä katoamaan, sillä LEDVANCEn SMART+ WiFi-tuotteilla voit luoda halutun valaistuksen helposti tarpeidesi mukaan. Hyvän valaistuksen lähtökohtana ovat kodin tilojen erilaiset valon tarpeet ja huoneiden käyttötarkoitukset, jotka voivat vaihdella vuorokauden tai päivän mukaan. Oikeanlaisella valaistuksella voidaan luoda haluttua tunnelmaa, korostaa esteettisiä muotoja, lisätä vireyttä ja turvallisuutta. Säädä kodin valaistusta, leikittele, luo tunnelmaa ja korosta kodin parhaita puolia tai ajasta valot syttymään ja sammumaan tiettyyn kellonaikaan. Älykkään valaistuksen luominen kotiin käy helposti. LEDVANCEn laajasta SMART+ WiFi -tuoteperheestä löytyy jokaiselle älyvalaistuksesta kiinnostuneelle sopiva valaistusratkaisu.

kodin-alyvalaistus-2022-artikkeli-4

Esimerkiksi valon värilämpötilan vaihtaminen kodikkaan lämpimästä valkoisesta aktivoivaan kylmään valkoiseen tai valon himmennys onnistuu napin painalluksella. Erilaisten värisävyjen luonti on myös todella helppoa, sillä älyvalaistuksella voit valita haluamasi sävyn 16 miljoonan eri värisävyn joukosta. Älyvalaistusta on siis helppo muuttaa ja säätää aina sen hetkisen tilanteen mukaan.

Yleisimpiä kysymyksiä älyvalaistuksesta – Lue asiantuntijan vastaukset

Moni harkitsee älyvalaistusta omaan kotiin, mutta uudenlaisen valaistuksen hankkiminen herättää myös kysymyksiä. LEDVANCEn asiantuntija, asiakkuuspäällikkö Lasse Katajamäki, vastaa älyvalaistuksen yleisimpiin kysymyksiin.

Miksi minun kannattaisi hankkia kotiini älyvalaistus?

Älyvalaistus mahdollistaa erittäin monipuoliset valaistusratkaisut helposti yksilöllisiin tarpeisiin. Sen jälkeen ei enää tarvitse vaihtaa lamppuja tai koko valaisinta, jos valaistukseen halutaan muutosta ja vaihtelua. Sovellusta käytettäessa on mahdollista luoda laaja valikoima erilaisia valaistuskenaarioita, kuten jäljitellä auringon nousua tai luoda tunnelmavalaistus puutarhajuhliin. Mikä olisi sen mukavampaa kuin herätä aamulla pehmeään valaistukseen tai lisätä juhlatunnelmaa napin painalluksella.

Älyvalaistuksen testaaminen onnistuu matalalla kynnyksellä ja alkuun pääse esimerkiksi jo yhdellä lampulla tai LED-nauhalla. Kun sen ominaisuudet ja lukuisat mahdollisuudet ovat tulleet tutuiksi, voi niitä tai muita tuotteita voidaan lisätä järjestelmään tarpeen mukaan.

kodin-alyvalaistus-2022-artikkeli-5

Onko älyvalaistusta vaikea käyttää?

Ei lainkaan – älyvalaistus toimii ilman monimutkaisia laitteita. Voit ohjata valoja älypuhelimen sovelluksella tai kaukosäätimellä WiFi-verkossa. Joitain malleja voi myös ääniohjata, kun sovelluksen linkittää älykaiutinjärjestelmään. Kun olet ottanut sovelluksen käyttöön ja liittänyt valaisimet siihen, et tarvitse valokatkaisijaa enää lainkaan. Katkaisija kyllä toimii edelleen, jos haluat käyttää sitä syystä tai toisesta.

Mitä valaistussuunnitelussa kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee kodin älyvalaistusta?

Valaistuksen muuttaminen älyvalaistukseen on helppoa. Alkuun voi hankkia vain yhden tuotteen ja lisätä myöhemmin uusia tuotteita järjestelmään. Älykkäitä valaistustuotteita löytyy niin sisä- kuin ulkokäyttöön ja niitä on mahdollista kytkeä päälle ja ohjata yksitellen tai ryhmänä. Esimerkiksi valaisimissa joissa on useita lamppuja, voidaan kytkeä vain osa päälle ja näin leikitellä valoilla ja varjoilla. Lisäksi sisustuksen muuttaminen tai korostaminen valaistuksen avulla on huomattavasti helpompaa älyvalaistuksella, kuin perinteisellä valaistuksella. Itselleen sopivan valaistuksen luominen käy vaivattomasti kokeilemalla erilaisia valaistuskenaarioita ja tallentamalla ne. Silloin niihin on aina helppo palata napin painalluksella. Älyvalaistus antaa melkein rajattomasti mahdollisuuksia valaistukseen.

Värisävyjä ja valon voimakkuutta vaihtelemalla voit nostaa esiin haluamiasi yksityiskohtia. Sisustusta on helppo muuttaa lennosta, kun tallennat sovellukseen erilaisia valaistusvaihtoehtoja, kuten vaikkapa auringonnousua jäljittelevän valaistuksen. Jos valaisimessa on useita lamppuja, voit kytkeä vain osan päälle ja leikitellä valoilla ja varjoilla.

Mihin kodin huoneisiin suosittelet älyvalaistusta?

Melkeinpä mihin vaan, sillä älyvalaistus sopii moneen valaistustarpeeseen ja SMART+ WiFi-tuoteperheestä löytyy tuotteita niin sisä kuin ulkokäyttöön. Lampuista on saatavilla yleisimmät lamppumallit ja niillä on helppo korvata jo olemassa olevien valaisimien lamput. Saatavilla on myös älykkäitä kattoon ja seinään asennettavia valaisimia sekä taipuisia LED-nauhoja, jotka mahdollistavat tyylikkään epäsuoran tunnelmavalaistuksen esimerkiksi keittiön kaapiston alle. Tuotesarjan ulkovalaisimilla on puolestaan mahdollista luoda tunnelmallisia valaistuskokonaisuuksia puutarhaan, terassille tai parvekkeelle.

kodin-alyvalaistus-2022-artikkeli-6

Voinko käyttää älyvalaistusta vain osassa asuntoa, esimerkiksi olohuoneessa?

Kyllä voit. Lisäämällä vain kyseiseen huoneeseen älyvalaistusta. Muut huoneet toimivat edelleenkin normaaleilla katkaisijoilla niin kuin ennenkin. Tai määrittämällä älyvalaituksen asetukset niin että kyseisellä hetkellä ohjaat vain tietyn huoneen tai valaisimen valaistusta.

Minulla on kotona yksi upea kattovalaisin: Voinko tehdä siitä älyvalaisimen?

Kyllä voit ja vieläpä helposti. Yksinkertaisimmallaan vaihdat siihen SMART+ WiFi -lampun, lataat puhelimeesi LEDVANCE SMART+ WiFi -sovelluksen ja yhdistät lampun langattomaan lähiverkkoon. Jonka jälkeen voit heti ohjata valaistusta.

kodin-alyvalaistus-2022-artikkeli-7

Sopiiko älyvalaistus ulos?

On kätevää, kun pihan valaistusta voi säätää tarkasti: pihahommissa tarvitaan erilaista valoa kuin puutarhajuhlissa. Voit etäohjata ja automatisoida valoja ja säätää ne syttymään ja sammumaan tiettynä ajankohtana. Tämä ominaisuus on kätevä myös matkustettaessa, sillä saat talon näyttämään asutulta. Valaistusta on mahdollista säätää jopa vuodenaikojen mukaan: syksyllä voit korostaa ruskan sävyjä ja talvella lumihangen kimaltelua. Joihinkin järjestelmiin on mahdollista liittää langattomia liike- ja hämärätunnistimia. Kun valot eivät pala turhaan, voit säästää merkittävästi energiaa.

Mitä muuta on hyvä huomioida älyvalaistuksessa?

LEDVANCEn SMART+ WiFi -tuoteperheestä löytyy myös älypistorasioita, jotka mahdollistavat perinteisten valonlähteiden ja muiden sähkölaitteiden liittämisen samaan järjestelmään ja etäohjaamisen lisäksi se mittaa laitteiden sähkönkulutusta. Enää ei esimerkiksi tarvitse miettiä jäikö kahvinkeitin päälle kotoa lähtiessä, kun asian voi varmistaa kytkemällä älypistorasian pois päältä etänä. Yhdistämällä älypistorasiaan jo kotona olevan pöytävalaisimen tai kausivalot, niistäkin saadaan helposti etäohjattavia.

kodin-alyvalaistus-2022-artikkeli-8

Jos WiFin sijasta haluaakin Bluetooth-teknologiaa hyödyntävän valaistuksen, miten se toimii?

Viimeisintä Bluetooth Mesh -teknologiaa hyödyntävät LEDVANCE SMART+ Bluetooth -älyvalaistustuotteet ovat ohjattavissa SMART+ -sovelluksen kautta älypuhelimella tai tabletilla. Lisäksi SMART+ Bluetooth Mesh -tuotteet voidaan myös yhdistää suoraan Google Home- ja Apple Koti -sovelluksiin ja linkittää ne älykaiuttimiin, joiden avulla valaistusta voidaan ohjata puheella tai käyttää etänä. Bluetooth Meshillä on kaksi etua perinteiseen Bluetoothiin. Jokainen sarjaan lisätty SMART+ Bluetooth -tuote lisää verkon kantamaa 100 metriä ja järjestelmään liitettävien valonlähteiden määrä on lähes rajoittamaton. Käytettäessä maksutonta LEDVANCE SMART+ Bluetooth -sovellusta, on mahdollista kytkeä valot päälle/pois, himmentää, vaihtaa valon värilämpötilaa tai väriä. Toiminnot tekevät valaistuksen muuttamisen erittäin helpoksi ja antavat lukemattomia vaihtoehtoja niin arkeen kuin juhlaan. Erillisiä reitittimiä tai muita lisälaitteita ei tarvita, pelkkä älypuhelin ja sovellus riittävät. SMART+ Bluetooth - tuoteperheessä on saatavilla kattava valikoima erilaisia lamppuja, sisä- ja ulkokäyttöön soveltuvia valaisimia, etäohjattavia pistorasioita ja LED-valonauhoja.

kodin-alyvalaistus-2022-artikkeli-9

SMART+ Bluetooth -tuotteiden käyttöönotto:

1. Laitteesta riippuen lataa maksuton LEDVANCE SMART+ -sovellus tai käytä Google Home- tai Applen Koti -sovellusta. 2. Aseta SMART+ Bluetooth -valaistustuote paikoilleen ja kytke päälle. 3. Yhdistä ja ohjaa valaistusta sovelluksella. Lisäksi SMART+ Bluetooth -sovellus voidaan linkittää älykaiutinjärjestelmään (Amazon Alexa, Google Assistant tai Apple HomePod) jolloin valaistusta voidaan ohjata äänikomennoilla.

Mitä mahdollisuuksia älypistorasia tuo?

Älypistorasia mahdollistaa perinteisten valonlähteiden ja muiden sähkölaitteiden etäohjaamisen. Sen avulla voi myös mitata laitteiden sähkönkulutusta.

Näillä luot älyvalaistuksen kotiin 

K-Rauta-hero-banner

Valaisimet ja sähkötarvikkeet K-Raudasta

Meiltä löydät kaiken tarpeellisen valaistukseen ja kodin sekä teollisuuden sähköjärjestelmiin. Valaisimet saat jokaiseen kotiin, toimistoon, työmaalle, minne vaan missä valaistusta tarvitaan.

Valaisimien suosikit 

Vinkit sisävalaistuksen suunnitteluun:

Valaistussuunnittelu

Lue lisää

Valaistusvoimakkuus, paljonko valoa eri huoneisiin?

Lue lisää

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje