Ulkovalaistus on kodin käyntikortti - suunnittele se huolella

Ulkovalaistuksella helpotat pihapiirissä liikkumista, luot pimeisiin iltoihin tunnelmaa sekä turvaat pienellä investoinnilla omaisuuttasi. Näiden vinkkien lisäksi tarvitset vain sähkömiehen sähköasennustöihin.

ULKOVALAISTUS OSAKSI RAKENNUSSUUNNITELMIA

Valaistussuunnitteluun kannattaa käyttää aikaa jo talon rakennusvaiheessa, sähkösuunnittelun yhteydessä, jolloin määritellään sähköjohtojen, pistorasioiden ja valaisimien määrät ja paikat. Samalla varmistetaan, että valaisinpisteiden kuormitusteho on riittävä, eli kaikille suunnitelluille valaisimille on saatavilla tarpeeksi sähköä.

Valmiin pihapiirin valaistuksen uusiminen on työläämpää, muttei mahdotonta. Piharemontin alussa kartoitetaan sähköurakoitsijan kanssa tilanne: miten kiinteistön sähköistys on tehty, eli mistä sähköä on saatavilla ja kuinka paljon. Sähköurakoitsija osaa arvioida, kuinka paljon kiinteitä sähköasennuksia suunniteltu valaistus vaatii. Uusien maan alle sijoitettavien sähkökaapeleiden lisäksi vikavirtasuojakytkimien lisääminen ja sulakkeiden uusiminen voivat tulla tarpeeseen.

Kiinteisiin sähköasennuksiin tarvitaan aina sähköasentaja. Ainoastaan pistotulpalliset valaisimet saa asentaa itse.

PIHAVALAISTUS KUNTOON HUOLELLA VALITUILLA ULKOVALAISIMILLA

Pihavalaistuksen saa toteutettua tyylikkäästi ja helposti, kun valitsee ulkovalot huolellisesti. Huolella valitut ulko- ja pihavalot vaikuttavat koko pihan ja terassin ilmeeseen. Pihavalaistus luo myös turvallisuutta. Näillä ohjeilla valitset oikeat ulkovalaisimet ja hoidat pihavalaistuksen kuntoon.

VARMISTA, ETTÄ VALO SOVELTUU PIHAVALAISTUKSEEN

On tärkeä varmistaa, että pihavalaistukseen käytettävät valot ovat oikeasti piha- tai ulkovaloja, ja että ne kestävät pakkasta. Värilämpötilaltaan viileä valkoinen valo (noin 4 000 K) sopii pihavalaistukseen erinomaisesti.

OHJAA PIHAVALAISTUSTA LIIKETUNNISTIMILLA TAI HÄMÄRÄKYTKIMILLÄ

Ohjaus on tullut myös ulko- ja pihavalaistukseen. Ulkovalot voi varustaa esimerkiksi hämäräkytkimellä tai ajastimella. Liiketunnistinta voi käyttää ulkovaloissa erityisesti pimeissä nurkkauksissa, joissa valoa tarvitaan vain huomion herättämiseen.

PIDÄ HUOLTA PIHAVALAISTUKSEN KUNNOSTA

Muista tarkistaa säännöllisesti, että valaisin ja lamppu ovat ehjät, puhtaat, tukevasti kiinni ja toimivat turvallisesti.

JOS MAHDOLLISTA, SUUNNITTELE PIHAVALAISTUS ETUKÄTEEN

Kuten artikkelin alussa jo mainittiin, pihavalaistuksen suunnittelu kannattaa aloittaa jo ennen pihan tai talon rakentamista, jos se vain on mahdollista. Näin sähkösuunnitelmassa voi huomioida johdotuksen ja kuormituksen.

VALMIISEEN PIHAAN TARVITAAN SÄHKÖKAAPELI

Valmiille pihalla, jossa ei ennestään ole valaistusta, on kaivettava sähkökaapeli. Katualueilla ja taloyhtiöiden pihoilla kaapelit kaivetaan jopa 70 cm syvyyteen, mutta jos niiden yli ei ajeta autolla tai yhtenään kävellä, n. 30 cm syvyys voi riittää. Kaapeli on hyvä suojata maahanmenokohdasta esim. kyllästetystä puusta tehdyllä suojalla. Kaivantoon, kaapelin yläpuolelle, kannattaa asettaa muovinen merkkinauha tai kouru. Maakaapeli on syytä mitoittaa riittävän pitkäksi.

Katso videolta, kuinka Euli-pihavalaisimen asentaminen onnistuu:

Valaisimen saa kytkeä vain sähköalan ammattilainen.

UUTTA VANHAN TILALLE

Vanhojen pylväsvalaisimien korvaaminen saman merkkisillä valaisimilla on myös hyvin helppoa. Jos aiemmat valaisimet ovat esimerkiksi Euli-merkkisiä, uudet valaisimet sopivat suoraan vanhoihin 50,8 mm:n pylväisiin. Vanha Eulin käpyvalaisin on kätevä päivittää uuteen energiaa säästävään Luxe LED-valaisimeen. Valaisimen on suunnitellut palkittu teollinen muotoilija Pasi Pennanen, joka tunnetaan mm. Toroidion supersähköauton luojana.

Vanhempien pihavalaisimien pylvään paksuus on usein 40-45 mm, ja pylväät on valettu maassa olevan betonin sisään. Jos perustus on suorassa, vanhan ohuemman pylvään päälle voidaan asentaa uusi paksumpi pylväsvalaisin.

PIHAVALAISIMEN VALONLÄHDE: LED-VALOT ULKOKÄYTTÖÖN

Itse valonlähde kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Ympärivalaiseviin pylväsvalaisimiin sopivat hyvin energiansäästö- ja LED-valot. Jos valot ovat päällä pidemmän aikaa, pakkasenkestävät LED-lamput ovat hyvä vaihtoehto. Mikäli valaisimeen liitetään liiketunnistin ja sytytyksiä on useasti, parempi valinta on halogeeni tai LED-lamppu. Kannattaa muistaa myös ulkovalon värisävy ja teho.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 5 Ei 0