Ulkovalaistus on kodin käyntikortti

Ulkovalaistus on kodin käyntikortti

Ulkovalaistuksella helpotat pihapiirissä liikkumista, luot pimeisiin iltoihin tunnelmaa sekä turvaat pienellä investoinnilla omaisuuttasi. Näiden vinkkien lisäksi tarvitset vain sähkömiehen sähköasennustöihin.

Valaistus osaksi pihasuunnitelmia

Uuden rakennuksen pihavalaistus kannattaa ottaa osaksi yleistä piha- ja sähkösuunnitelmaa, silloin saat kaapelit jo rakennusvaiheessa mahdollisten piharakenteiden alle. Etukäteen suunniteltu ulkovalaistus tulee huomioitua myös sähköpääkeskuksessa.

Valmiiseen pihaan tarvitaan sähkökaapeli

Valmiille pihalla, jossa ei ennestään ole valaistusta, on kaivettava sähkökaapeli. Katualueilla ja taloyhtiöiden pihoilla kaapelit kaivetaan jopa 70 cm syvyyteen, mutta jos niiden yli ei ajeta autolla tai yhtenään kävellä, n. 30 cm syvyys voi riittää. Kaapeli on hyvä suojata maahanmenokohdasta esim. kyllästetystä puusta tehdyllä suojalla. Kaivantoon, kaapelin yläpuolelle, kannattaa asettaa muovinen merkkinauha tai kouru. Maakaapeli on syytä mitoittaa riittävän pitkäksi.

Katso videolta, kuinka Euli-pihavalaisimen asentaminen onnistuu:

Valaisimen saa kytkeä vain sähköalan ammattilainen.

Uutta vanhan tilalle

Vanhojen pylväsvalaisimien korvaaminen saman merkkisillä valaisimilla on myös hyvin helppoa. Jos aiemmat valaisimet ovat esimerkiksi Euli-merkkisiä, uudet valaisimet sopivat suoraan vanhoihin 50,8 mm:n pylväisiin. Vanha Eulin käpyvalaisin on kätevä päivittää uuteen energiaa säästävään Luxe LED-valaisimeen. Valaisimen on suunnitellut palkittu teollinen muotoilija Pasi Pennanen, joka tunnetaan mm. Toroidion supersähköauton luojana.

Vanhempien pihavalaisimien pylvään paksuus on usein 40-45 mm, ja pylväät on valettu maassa olevan betonin sisään. Jos perustus on suorassa, vanhan ohuemman pylvään päälle voidaan asentaa uusi paksumpi pylväsvalaisin.

Pihavalaisimen valonlähde

Itse valonlähde kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Ympärivalaiseviin pylväsvalaisimiin sopivat hyvin energiansäästö- ja LED-lamput. Jos valot ovat päällä pidemmän aikaa, pakkasenkestävät LED-lamput ovat hyvä vaihtoehto. Mikäli valaisimeen liitetään liiketunnistin ja sytytyksiä on useasti, parempi valinta on halogeeni tai LED-lamppu. Kannattaa muistaa myös ulkovalon värisävy ja teho.